Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
539
Поени од реакции
264
Добив документ од архивот во велико трново дека мојот дедо служел бугарска војска, линијата е следна: јас>татко ми>баба ми>мајка на бабами>таткото на мајката на бабами, мислење?
Најмногу може да одиш до твој пра дедо/баба, во твојот случај треба татко ти да поднесе со тој документ, да добие државјанство и после тоа ти да поднесеш преку татко ти.

Член од
30 мај 2018
Мислења
93
Поени од реакции
84
Добив документ од архивот во велико трново дека мојот дедо служел бугарска војска, линијата е следна: јас>татко ми>баба ми>мајка на бабами>таткото на мајката на бабами, мислење?
Proveri vo zakon do koe koleno e. Ako ne te opfakja imas opcija da se probas, ili da cekas da se smeni zakonot. Momentalno kolku so znam ne e smenet ama vo promenite imase predlog da se trgni baranjeto da e predokot do odredeno koleno. Dali ke se usvoi ne se znaj duri ne se donesi zakon. Inaku dokumentot ti e mn silen

Член од
16 јули 2024
Мислења
51
Поени од реакции
76
Ne mozhe. Ova e chetvrto koleno.

Член од
23 април 2022
Мислења
17
Поени од реакции
15
Ne mozhe. Ova e chetvrto koleno.
Ima mngou sto pominale i na 4to koleno taka da se e mozno. Vo teorija zakonot e taka ( do 3to koleno ) no vo praksa e drugo. Jas mislam deka golemo vlijanie ima kakov dokument e ( koj go izdal). Voen arhiv VT, Drzaven arhiv Sofija ( so dok od ovie institucii golemi se sansite da se pomini).

Член од
11 февруари 2025
Мислења
2
Поени од реакции
1
Zdravo, dali znae nekoj koga moze da se ocekuva promena na sledna sostojba, momentalno na bg gov mi pisuva sledno:
Образувана преписка N:XXXX/2023/13.03.2023 г. Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване , interview mi bese vo Sofija

Член од
19 март 2023
Мислења
49
Поени од реакции
42
Здраво, некој да кажи како да си го вратиме документот со кој поднесовме за добивање на државјанство ЛК ?
Поздрав се нај
Автоматски споено мислење:

Zdravo, dali znae nekoj koga moze da se ocekuva promena na sledna sostojba, momentalno na bg gov mi pisuva sledno:
Образувана преписка N:XXXX/2023/13.03.2023 г. Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване , interview mi bese vo Sofija
ке си чекаш 2 и пол години

Член од
26 септември 2021
Мислења
3
Поени од реакции
2
Ако може да ве замолам за помош, ќе ми каже ли некој како оди обновување на пасош преку амбасадата во скопје? Како да закажам термин? Дали воопшто ми треба термин? Како да дојдам до формулари и слично, дури и на кој јазик да зборувам. Прв пат го обновувам и не сум сигурен што се е потребно за преку амбасада. Ви благодарам унапред за било каква помош.

Член од
11 февруари 2025
Мислења
2
Поени од реакции
1
Здраво, некој да кажи како да си го вратиме документот со кој поднесовме за добивање на државјанство ЛК ?
Поздрав се нај

ке си чекаш 2 и пол години
Taj status mi go pisuva od kraj na Mart mesec 2023ta god, taka da pretpostavuavm sega kraj prolet, pocetok leto sleden status?

Член од
30 мај 2018
Мислења
93
Поени од реакции
84
Taj status mi go pisuva od kraj na Mart mesec 2023ta god, taka da pretpostavuavm sega kraj prolet, pocetok leto sleden status?
Svrti edna strana nanapred tamu imas objasnuvanje detalno od mene kaj da sledis do kaj se prepiskite, da ne prepisvam pak. Momentalno 14 000 broj od 2022 e na finalna. Napraj si presmetka kolku ima do tvojot broj, vo prosek e 100 do 110 prepiski na den spored moi presmetki

G1-Killer

Life is a game
Член од
18 декември 2009
Мислења
362
Поени од реакции
469
Дали некој е запознаен со следнава ситуација.
Јас имам само македонски пасош а мојата идна сопруга има и бугарски. Како оди процедурата за промена на нејзино презиме во Бугарија?
Дали губи/добива нешто ако го земи моето презиме?

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
539
Поени од реакции
264
Дали некој е запознаен со следнава ситуација.
Јас имам само македонски пасош а мојата идна сопруга има и бугарски. Како оди процедурата за промена на нејзино презиме во Бугарија?
Дали губи/добива нешто ако го земи моето презиме?
Треба да си го легализирате бракот во Бугарија. Се регистрирате во мк, извод од венчани(интернационален или преведен на бг), твој мк пасош и нејзина бг лична карта во општината кај што и е адресата и за неколку дена ќе ви дадат бугарски извод на венчани. Презимето во бугарскиот извод ќе и биде запишано како што е и на македонскиот изводот од венчани и со тоа ќе може да си ги промени бугарските документи со новото презиме.

Член од
2 декември 2024
Мислења
1
Поени од реакции
1
e ocekuva promena na sledna sostojba, momentalno na bg gov mi pisuva sledno:
Образувана преписка N:XXXX/2023/13.03.
Молбата ви е разгледана от С'вета по гражданство с положително становиште. Документите са изпратени за издаването на указ на Вицепрезидента на Република Б'лгарија.

Koliko digo se ceka na potpis od viceprezident? Da li moze da se ubrza nesto
Jas sum 29.11.2024 na polozitelno, koga da ocekuvam promena potocno? Dali dobi ukaz? Kako da smetam 100 dena, kako rabotni denovi ili vkupno 100 dena vo meseci?

e ocekuva promena na sledna sostojba, momentalno na bg gov mi pisuva sledno:
Образувана преписка N:XXXX/2023/13.03.
Zdravo na site! Od 4ti noemvri Viceprezidenta status- dali znae nekoj koga da se ocekuva ukaz?
Jas sum 29.11.2024 na polozitelno, koga da ocekuvam promena potocno? Dali dobi ukaz? Kako da smetam 100 dena, kako rabotni denovi ili vkupno 100 dena vo meseci?

Decki, brojot na Zoran Zoran kako posrednik(ova e ime sto cesto se javuva kako preporaka na FB grupata)?
Nekoj so iskustva da spodeli info?
Baram za delot po ukazot.
Znaci, maticen i pasos-procedurata vo Sofija.

Последно уредено:
Член од
13 август 2021
Мислења
80
Поени од реакции
166
Jas imam bugarska vencanica od precite. Imav original, go dobiv pasos bez problem. Sestra mi sega aplicira, ali u meguvreme se nekako zagubi original vencanica. Na sestra i barat sega dopuna da dostava original. Znae li nekoj vo koja institucija da proba da izvadi bugarska vencanica? Ima rok uste 3 nedeli. Fala.

Член од
30 мај 2018
Мислења
93
Поени од реакции
84
Jas imam bugarska vencanica od precite. Imav original, go dobiv pasos bez problem. Sestra mi sega aplicira, ali u meguvreme se nekako zagubi original vencanica. Na sestra i barat sega dopuna da dostava original. Znae li nekoj vo koja institucija da proba da izvadi bugarska vencanica? Ima rok uste 3 nedeli. Fala.
Institucija ne znam, ama ako ti si dostavila original i si zela pasos mora tie da imat nekakva kopija vo tvoeto dosie. Probaj da povrzis tvoj broj na dosie so nejzin i so izvodi ako treba dokazi deka ste sestri.

Член од
13 август 2021
Мислења
80
Поени од реакции
166
Institucija ne znam, ama ako ti si dostavila original i si zela pasos mora tie da imat nekakva kopija vo tvoeto dosie. Probaj da povrzis tvoj broj na dosie so nejzin i so izvodi ako treba dokazi deka ste sestri.
Izvini, pogresno napisav, sega pitav, kaj mene ne bese toj isti dokument (vencanica na precite). Se izvinuvam. Sekako, i barat original sega. Dokument e od bugarska egzarhija. Sto e toa uopste? Crkva pretpostavuvam? Da ode sestra mi vo Sofija direktno, mozda mozat da i napisat nov original koga ke pokaza kopija? Stvarno mi e glupo da zaradi toa e odbijat.

Kajgana Shop

На врв Bottom