Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
17 јануари 2025
Мислења
5
Поени од реакции
3
Дали доколку е постапката ПРЕКРАТЕНА но не со отказ има некаква шанса да се продолжи без поднесување од ново? него само да се поднесат добри документи на веќе прекратената постапка

Член од
2 октомври 2021
Мислења
182
Поени од реакции
141
Izvini, pogresno napisav, sega pitav, kaj mene ne bese toj isti dokument (vencanica na precite). Se izvinuvam. Sekako, i barat original sega. Dokument e od bugarska egzarhija. Sto e toa uopste? Crkva pretpostavuvam? Da ode sestra mi vo Sofija direktno, mozda mozat da i napisat nov original koga ke pokaza kopija? Stvarno mi e glupo da zaradi toa e odbijat.
Taa od egzarhija sigurno ti e zemena od arhivata vo Sofija, taka? Samo odi i pobaraj ja pak tamu i toa e toa

Член од
13 август 2021
Мислења
80
Поени од реакции
166
Taa od egzarhija sigurno ti e zemena od arhivata vo Sofija, taka? Samo odi i pobaraj ja pak tamu i toa e toa
Toj dokument mi go dade eden vujko od Makedonija u original, ama se zagubi. Samo neoverena kopija imame sega. Sekako ke probam nakaj Arhivata vo Sofija. Gledav na internet, ne sum siguren kade e toa (adresa). Ima ovo "Centralen drzaven arhiv", 5 Moskovska st.

Член од
2 октомври 2021
Мислења
182
Поени од реакции
141
Член од
16 јули 2024
Мислења
51
Поени од реакции
75
Баш ме интересира на кој линк може да се најдат архивите на Бугарската егзархија од 1941-1944 конкретно за крстеници (свето крштение). Дали се користи истиот линк или некој друг. Јас веќе аплицирав и не ми е потребно да барам стар документ, но чисто онака ме интересира ако некој знае нека каже, а може и на некој друг да му користи.
Поздрав.
Автоматски споено мислење:

Здраво на сите.
Долго време ова прашање се мислев да го поставам. По земањето на Указот (Решението за државјанство) потребно е да се пријави адреса на живеење во Бугарија. Тие што имаат живеалиште ја пријавуваат адресата, но тие што немаат се запишуваат на адресата ул. „Леге“ бр. 6 во Софија, општина Средец.
Ме интересира дали има некоја разлика или предност доколку си запишан на друга адреса, отколку на ул. „Леге“ бр. 6, или кои би биле недостатоците доколку ги има ако си евидентиран на адресата ул. „Леге“ бр. 6. На пример дали може да се аплицира и за возачка дозвола доколку си регистриран на ул. „Леге“ бр. 6 и слично. Доколку некој нешто знае или има искуство со ова нека сподели.

Последно уредено:
Член од
31 декември 2009
Мислења
582
Поени од реакции
162
Баш ме интересира на кој линк може да се најдат архивите на Бугарската егзархија од 1941-1944 конкретно за крстеници (свето крштение). Дали се користи истиот линк или некој друг. Јас веќе аплицирав и не ми е потребно да барам стар документ, но чисто онака ме интересира ако некој знае нека каже, а може и на некој друг да му користи.
Поздрав.

Здраво на сите.
Долго време ова прашање се мислев да го поставам. По земањето на Указот (Решението за државјанство) потребно е да се пријави адреса на живеење во Бугарија. Тие што имаат живеалиште ја пријавуваат адресата, но тие што немаат се запишуваат на адресата ул. „Леге“ бр. 6 во Софија, општина Средец.
Ме интересира дали има некоја разлика или предност доколку си запишан на друга адреса, отколку на ул. „Леге“ бр. 6, или кои би биле недостатоците доколку ги има ако си евидентиран на адресата ул. „Леге“ бр. 6. На пример дали може да се аплицира и за возачка дозвола доколку си регистриран на ул. „Леге“ бр. 6 и слично. Доколку некој нешто знае или има искуство со ова нека сподели.
kolku vreme cekase od cekanje potpis do ukaz zemanje??

Член од
2 октомври 2021
Мислења
182
Поени од реакции
141
Поздрав.

Здраво на сите.
Sigurno i toa mozes da go najdes, ama stranata e mnogu teska za navigiranje

Член од
5 декември 2023
Мислења
11
Поени од реакции
8
Znae nekoj do kade se stignati za 2022 godina? Jas sum 10xxx/2023 vo maj intervju, neznam ushe kolku ke cekam

Член од
18 февруари 2025
Мислења
1
Поени од реакции
0
Zdravo dali moze da mi kaze nekoj koga bi mozel da ocekuvam promena vo finalna od zadolzitelno 20XXX/2022

Член од
16 јули 2024
Мислења
51
Поени од реакции
75
Znae nekoj do kade se stignati za 2022 godina? Jas sum 10xxx/2023 vo maj intervju, neznam ushe kolku ke cekam
Do krajov na godinava bi trebalo da ti se smeni statusot.
Momentalno sostojbata e sledna:
Премин од задолжителен на финален статус стигнат е до 26-27 септември 2022 г:
Број на преписка: 1440x/2022
Интервју во Софија: 27 септември 2022 г.
Објавено на: 17 февруари 2025 г.

Член од
19 февруари 2025
Мислења
3
Поени од реакции
0
Здраво дечки. Ми треба информација колку време е потребно додека се испрати и стигне указот во конзулат во Битола? Дали некој што подигнал указ може да ми каже колку време поминува од потпис до подигнување? Прашањево го поставив и претходно но ми беше избришано (не сфаќам зошто), се наоѓам надвор од државава и колку што знам указот мора лично да се подигне па потребно ми е да знам како би можел да се организирам околу сите работи. Ви благодарам.

Член од
19 февруари 2025
Мислења
3
Поени од реакции
0
Здраво дечки. Ми треба информација колку време е потребно додека се испрати и стигне уверението за државјанство во конзулат во Битола? Дали некој што подигнал уверение може да ми каже колку време поминува од потпис на указ до подигнување? Се наоѓам надвор од државава и колку што знам уверението мора лично да се подигне па потребно ми е да знам како би можел да се организирам околу сите работи. Ви благодарам.

Kajgana Shop

На врв Bottom