Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
30 јуни 2020
Мислења
1.595
Поени од реакции
6.202
Na prvata strana imas tocno koi klubovi izdavaat potvrdi, i imas i telefoni mislam, najdobro izvadi si so izvodite nova potvrda i odma licno dostavi se vo sofija, no vodi smetka da ja izvadis potvrdata so istite izvodi so koi e dobien proishod od DABC ( prasaj vo klubot da ne treba da vadis povtotno izvodi ako treba da bidat novi)
Само една „забелешка“, не смее да ризикува дали да вади или не, повторно нека извади изводи (друга шанса нема да има за поправен).

Веќе напоменаа,

ова:

brat nemas dostaveno izvodi i potvrda od zdruzenie imas rok do 9ti meseccda si dostavis
+ ова

Prasaj koj dokumenti gi nosela vo DABC vrz osnov na koj i e izdaden proishod. Kade podnesuvala i pravela intervju, Sofija ili ambasada/konzulat? Izvodi i potvrda od zdruzenie, stari dokumenti ili pasos od sestra i sto ima veke bg drzavuanstvo... Daj ni poveke info i ke najdeme odgovor. :) Srekna neka e sto ja stavile na dopolnitelno, obicno za ovie raboti dosega vednas odbivaa.
+ ова, комплет.

прво и основно секој пат кога посредникот ти носи документи треба да му побараш копија од листот што го дал у МП каде наведува за која преписка кој документи повторно ги доставува!
земи извади целосно изводи и посмртници по златна линија и однеси ги у клуб на бугари во мкд врз база на нив да ти напраат мислење како и по кој основ врз база на пописот по происход ти следува правото да бидеш државјанин. После ова посредникот не ти треба, земи со потврдата (таа е на бг немаш потреба од превод) само изводите/посмртниците однеси ги у близина на МП на превод и легализација! Не чекај на опашката кај што чекаат за указ туку отиди одма на обезбедувањето и џандарите кажи дека треба дополнителни документи да доставиш! Ќе ти дадат едно барање треба да наведеш преписка број и што документи оставаш... и на Гише 1 во МП кај еден чиче дај ги и барај да ти ја завери молбата со архивски. Не чекај до септември искористи гужва сега и не туку се прашувај зошто не е однесено туку сам пресуди и реши си ја судбината. ;)
Златни членови има темава, убаво е вака кога се помага еден со друг. Браво момци, сите четворица.

@Ursul друже, ако се сеќава за изводите одма утре сите вадење комплет, а за друштвата ти кажаа како да се снајдеш и да ги контактираш. Комплет документи и трк Софија што побрзо!
Со среќа и пиши што ќе направиш.

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2008
Мислења
45
Поени од реакции
98
Zdravo decki
Drzavjanstvoto mi izleze vo bitola 12.01.2021
Denes bev vo sofija i toa so kasnenje nakaj 10h nivno vreme bev tamu i cekav red za adresata
Imashe okolu 80 do 100 luge pred mene
Za sreka pominav zavrsiv rabota megutoa povtorno si plativ za drzavjanstvo taksa iako imav plateno bitola toa im bilo novo pred nekoj den 30 evra
Nakaj 13i 30 podignav drzavjanstvo i podnesov za adresa megutoa za blagoev grad mi beshe
I trebashe da spijam eden den i utre da se slikam
Sepak posrednikot uspea da zavrsi rabota i da se slikam denes istiot den i toa se zavrsi i imam postapka za 3 dena da mi izleze
So eden zbor super pominavme ne znam dali na sreka ali kako sto citav na forumov deka ima guzvi so koloni i avtobusi ne beshe taka
Moze da me dodadat na spisokot deka sum podignal i na site sto cekate vi posakuvam lesen pat i srekno
Blagodaram

Член од
9 април 2021
Мислења
15
Поени од реакции
23
Zdravo decki
Drzavjanstvoto mi izleze vo bitola 12.01.2021
Denes bev vo sofija i toa so kasnenje nakaj 10h nivno vreme bev tamu i cekav red za adresata
Imashe okolu 80 do 100 luge pred mene
Za sreka pominav zavrsiv rabota megutoa povtorno si plativ za drzavjanstvo taksa iako imav plateno bitola toa im bilo novo pred nekoj den 30 evra
Nakaj 13i 30 podignav drzavjanstvo i podnesov za adresa megutoa za blagoev grad mi beshe
I trebashe da spijam eden den i utre da se slikam
Sepak posrednikot uspea da zavrsi rabota i da se slikam denes istiot den i toa se zavrsi i imam postapka za 3 dena da mi izleze
So eden zbor super pominavme ne znam dali na sreka ali kako sto citav na forumov deka ima guzvi so koloni i avtobusi ne beshe taka
Moze da me dodadat na spisokot deka sum podignal i na site sto cekate vi posakuvam lesen pat i srekno
Blagodaram
Za 3 dena postapka kolku se plakja?

Член од
22 јануари 2020
Мислења
186
Поени од реакции
462
Za 3 dena postapka kolku se plakja?
Ова се трошоците за пасош и лична карта

-36 лева -Лична карта за 3 дена(за 30 дена е 18 лева а за 8 часа 90лева)
-90 лева -Пасош за 3 дена(за 30дена е 40 лева,а за 8 часа е 200лева)
Вкупно 126 лева за 3 дена ако го земеш пасошот(за 30 дена е 58 лева,а за 8 саати 290 лева)

Значи се комплет ако сакаш за 3 дена да ги земеш ќе платиш 226 лева -односно 113 евра.

Член од
28 декември 2020
Мислења
31
Поени од реакции
104
+4 години. Се што ќе ти кажат помалку од тоа е лага и мачкање очи.

п.с Мене посредникот ми рече дека за максимум 3 години ќе добијам пасош во рака, дека знаел луѓе, имал врски бла бла бла ... Почнав да собирам документи у април 2017та :) и имам сигурно уште +1 година додека да земам пасош (ако не и 2). Па направи си математика сам ...
Za dve godini i 8 meseci dk ukaz mi bese mene od podnesuvajne na dokumenti

Член од
19 јули 2020
Мислења
2
Поени од реакции
2
zdravo, dali moze da se podigne drzavjanstvo od sofija bez zakazuvanje spored ova na slikata. pozdrav Screenshot_20210615_233758_com.microsoft.emmx.jpg

Член од
22 јануари 2020
Мислења
186
Поени од реакции
462

Altair75

MasterAssassin
Член од
7 ноември 2017
Мислења
699
Поени од реакции
3.934
1 nedela/5 rabotni dena x200 = 1000 drzavjanstva.

Za 6 nedeli site so ne se go podignale ukazot moze da gi iscistat. Pa da gi ispotpisat i objavat site sto cekaat na polozitelno.

Samo treba da se ide do Sofija i da si zavrsis posteno rabota. Koj e budala, neka ceka preku konzulat ili ambasada da se slika posle 7-8 meseci.

Bujrum, vi davaat lugeto sansa da stanete bugarski drzavjani za 3 dena od koga ste vkluceni vo ukaz, a vie 2 nedeli prasuvate sto e podobro:

1. Da cekate/odite preku ambasada/konzulat (7-8 meseci)?
ili
2. Da odite do Sofija (3 dena)?

Tesko da se odlucite sto da pravite, neli?

Ima nekoj uste nekoe prasanje? ;)

P.S.
Mislam deka pogodiv tocno u eden post deka se okolu 6000 sto imat za podiganje ukaz :pistoldz: :sneaky::ojeaa:

....samo na sportska ne moze da pogodam nisto :toe:

P.P.S.
"Предприетите мерки предвиждат в следваштија месец и половина да се преодолее забавјането, с'обштават от правос'дното министерство.":чда:

Da ne ima posle "nikoj ne ni kaza".:sneaky:

Odejte zimajte drzavjanstvoto i pasosite, dodeka ne fatat izborite, oti posle ke ima placenje po forumo.

+ Kolku pobrgu go zemete vie, tolku pobrgu i kaj nas sto cekame na polozitelno, finalno i t.n. ke ni se ubrza procedurata.

....i da ne mislevte deka mnogu ni e interesno i zabavno ovde na 7-8 luge kako budali po cel den da objasnuvame i piseme po forumot? Ne. Samo sakame sto pobrgu da zavrsi ova cekanje i da ne snema od ovde (barem jas taka ke napravam). :sneaky: Cao i leka nok.

Последно уредено:
Член од
17 декември 2020
Мислења
32
Поени од реакции
62
Zdravo pocetok na april podignav ukaz denes bev vo Sofija imase malku guzva cekav 3 saata pak pdignav ukaz vo MP vec me imalo vo sistem mi rece plavata tetka ti vece vtorpat i rekov da i se pravis budala zemav ukaz za egn podpolni posrednikot mi rece u petok na slikanje pa zdravje ke izvestam do ostanati clenovi so podignale ukaz vo Bitola i Skopje dane cekat neka probat vo Sofija jas od forumiv dozna pozz do site i srecno
Автоматски споено мислење:

Sertifikat so primena vakcina od Sinofarm dali moze da se projde granica

Член од
30 јуни 2020
Мислења
1.595
Поени од реакции
6.202
Zdravo pocetok na april podignav ukaz denes bev vo Sofija imase malku guzva cekav 3 saata pak pdignav ukaz vo MP vec me imalo vo sistem mi rece plavata tetka ti vece vtorpat i rekov da i se pravis budala zemav ukaz za egn podpolni posrednikot mi rece u petok na slikanje pa zdravje ke izvestam do ostanati clenovi so podignale ukaz vo Bitola i Skopje dane cekat neka probat vo Sofija jas od forumiv dozna pozz do site i srecno
Автоматски споено мислење:

Sertifikat so primena vakcina od Sinofarm dali moze da se projde granica
Да, ако има 14 дена после ревакцинација, доколку нема може со брз антиген тест.

Со среќа да си го служиш пасошот (пошто кај да е ќе го извадиш). :))))

п.с. До СИТЕ останати со онлајн објавен статус дека имате указ, ПАТОТ ПОД НОЗЕ И ДИРЕКТИВА СОФИЈА.

п.п.с. Доколку не Ви е незгодно (откако ќе Ви го дадат Указот во МП) прашајте ги службениците КОГА ќе се менува статусот "финална" - бидејќи е закочено моментално и ДАЛИ е започнат или потпишан ноември/декември 2018 од статусот Положително (а сепак не го објавуваат се' уште) т.е. дали се потпишани Укази од тие два месеци.

Ќе им направите услуга на многу ваши соборци тука кои Ви помагале во цел овој процес за доаѓање до пасош.

Последно уредено:
Член од
26 мај 2017
Мислења
280
Поени од реакции
225
Мене сег посредникот ми јави дека ми е енг готов. А јас сакав во петок пак да одам по Указ :LOL:
Така да мој совет е одите првин до општина, прашајте дали е стигнато писмо, да не чекате џабе пред мп.

Kajgana Shop

На врв Bottom