Дали објаснуваш како иде постапката за вадење на матичен број? Малку не сватив околу указот и понатамошното објаснување.
Pred da odis Po maticen broj vo opstina, treba prvo Ukazot da go podignes, Vo opstina ti vikaat daj prvo ukaz (drzavjanstvoto od ministerstvo za pravosudie), ubavo imam napisano.... Za vo opstina( za da prijavis adresa I da ti izleze maticen broj) potrebno ti e
-Ukazot
-Kopija od pasos
-izvod od rodeni (preveden I legaliziran) samo od toj sto bara maticen broj, ne od Drugite clenovi. Za Drugite treba samo data na raganje.
-izvod na vencani( preveden I legaliziran) za toj sto bara maticen broj
-Formular ,,adresna karta'' tuka se pisuva adresata od mk
-Formular ,,zajavlenie za postojana adres'' - tuka se pisuva adresata od bugarija, vo mojot slucaj bese Lege 6 Sredec.
-Uste Eden formular na karton sto ti go davaat tamu. Prvite dva formulari gi ima na web stranata na opstina Sredec, Ili gi imaat I pogore na forumov objavuvano. Kako I da e I tamu na salter ke ti gi dadat formularite.
-Na Kasa tamu se plaka 30 leva.
Maticniot ke treba da ti bide gotov za desetina rabotni Dena. Otkako ke izleze maticniot broj se slikas za licna karta I pasos. Procitaj go ubavo mojot post uste Ednas.