Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

  • https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

    Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

    Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

    Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

    Гласови: 0 0,0%
  • forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

    Гласови: 0 0,0%

  • Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
И сега... ќе може да се вади пасош без доказ за потекло или не?
 
Член од
22 октомври 2014
Мислења
1.187
Поени од реакции
694
Лидерот на ВМРО Красимир Каракачанов припомни вчера, че иска да биде создадено министерство на социјалната политика, демографските проблеми и блгарите в чужбина. А хората от историските блгарски области в чужбина да получават паспорти без бирокрација. “При подавање на документите кандидатите за граѓанство треба да получават учебник по историја и устав, а след тоа да држат тест за нив. След тоа на официјална церемонија да полагат клетва”, добави Каракачанов.

Ова е изјава на Красимир од пред месец дена. Подобар доказ дека максимално ќе се заложи за решавање на проблемот - здравје!
Se ke napraveme i ke polagame istorija i zakletva svecena ke dademe samo neka se oprave rabotata.
 
Член од
25 март 2014
Мислења
27
Поени од реакции
10
Zdravo decki me interesira dali nekoj ima kontakt mail ili broj sakam da proveram za decata kaj mene imam podneseno pred dva meseca I uste nemam nikakov odgovor a dvajcata so zenami imame bg. pasosi e gi dobivme otkako se rodija decata znaci dali nekoj znae kade moze da se obratam za informacija do kade e procedurata
 
Член од
22 октомври 2014
Мислења
1.187
Поени од реакции
694
Zdravo decki me interesira dali nekoj ima kontakt mail ili broj sakam da proveram za decata kaj mene imam podneseno pred dva meseca I uste nemam nikakov odgovor a dvajcata so zenami imame bg. pasosi e gi dobivme otkako se rodija decata znaci dali nekoj znae kade moze da se obratam za informacija do kade e procedurata
Za decata ode do tri meseca normalna procedura ako se do 14 godini.Za toa pocekaj uste malku.
 
S

simpleman

Гостин
Ова што читам дека најверојатно истиот заменик министер од службениот задолжен за државјанства ќе биде повторно заменик,не ми мириса на арно ич,бидејќи тој е претседател на советот за државјанство и е главен за одобрувања,прекратувања итн.
 
Член од
25 февруари 2014
Мислења
242
Поени од реакции
244
S

simpleman

Гостин
Еден од тројцата заменици останува истиот заменик министер Петко Петков и уште ако е на државјанства повторно ќе прекрати уште илјадници апликанти.Што сака нека биде веќе .
http://novinite.bg/articles/82388/Borisov-naznachi-trima-zam-ministri-na-pravosadieto
И да додадам дека моментално а тоа изгледа ќе трае,не го признаваат од БКК документот во правосудство еве јас 2 месеци кај што го имам доставено и уште сум на едополнителна.Нека не ве лажат дека готово олеснува постапката само за да ви земаат пари,околу 2000 од 2012 се прекратени.
 
Последно уредено од модератор:

outTake

Psychonautic
Член од
2 септември 2009
Мислења
140
Поени од реакции
118
Да пренесам една статија:

ОВА Е ЧОВЕКОТ КОЈ ИМА ИЗВАДЕНО НАЈМНОГУ БУГАРСКИ ПАСОШИ ВО МАКЕДОНИЈА – ЕВЕ КАКО ДА ИЗВАДИТЕ БУГАРСКИ ПАСОШ

На кафе муабет со човекот кој е најдолго во посредување за поднесување на бугарски државјанства!


Денеска во Скопје го сретнавме човекот кој вади бугарски државјанства во Македонија. Човекот кој е всушност умотворецот на ова посредништво. Тој започна со оваа работа уште во далечната 1995 година.

think.mk: Како е да се работи со овој малку необичен начин на посредување на документи за вадење на бугарско државјанство?

Д: Менаџерски, опуштено и секогаш во елитно друштво и пријатни луѓе, од работници до газди! Мора најпрво да ви спомнам дека вадењето бугарски државјанства е сосема нормална процедура како и секоја само се оди преку граница со цел да се овозможат одредени олеснувања пред европските закони, фудбалерите на пример имаат по неколку државјанства и пасоши, истото е и со глумците и уметниците.

think.mk: Не интересира, дали е ова легално, да се вади пасош од друга држава?

Д: Нормалнодека секоја држава дава државјанства по било којa основа и легално штом земаш на шалтер. Многумина ме имаат прашано токму тоа, не знам зошто работата звучи нелегална и сомнителна но токму напротив, целосно е легално, јас сум само посредник односно личен менаџер кој преку свои канали и познанства може да ви го скрати патот за кој реално и немате време да доаѓате десет пати колку бара процедурата да го изодите во целост тој процес кој искрено и поради кој многумина се отказаа инаку со мене се оди шест пати за вадење државјанства, пасоши и слични документи од странска држава се легитимно регулирани и легални меѓу државите, целиот проблем е нивната комплицираност т.е. патот до нив. Јас најбрзо се снаоѓам во тоа поле и едноставно им заштедувам време, средства и нерви на луѓето.

think.mk: Добро на почетокот ни откривте дека сте првиот кој почнал со оваа работа, тоа е доста интересен податок, вие вадите бугарски пасоши уште од 1995 година, дали има и други сега како вас?

Д: Вакво прашање досега многу ми имаат поставено, искрено ни јас не сум помислил да искалкулирам. Но ако пробаме да направиме груба проценка, јас би рекол многу бидејќи сега во моментот со посредиштво има сега околу 185 посредници од македонија, србија, албанија и молдавија.

think.mk: Дали тоа значи дека сите во македонија ке извадат. Не, во македонија од 2.100.00о жители на половина нема да извададат бар засега а од тие половина само половина мислам дека ке извадат и толку,тие кои мислат дека со тоа ке си решат нешто, некои ги вадат чисто за да ги имаат, за школување некои со намера да работат по Европа ,некои имаат доволно пари па зошто да не и пасошот а некои заради свои лични убедувања и тоа најголем дел. Секоја политика се менува, пасошот отвара нови можности.

think.mk: Прилично долго време работите со посредување на документи за вадење бугарски пасош и државјанство, скоро 20 години, ви се случило ли нешто интересно со клиентите, нешто за раскажување?

Д: Од македонци имам забележано само сакаат да поминат со што помалку иако процедурата сега е плус отежната пооради влегување на Бугарија во европската унија и шенген зона.

think.mk: Добро за крај најважното зошто сме дојдени – раскажи ни го процесот на вадење на бугарски пасош, кои документи се потребни?

Д: Не е воопшто комплицирано, ако се запази процедурата, само пуштаат по медиумите некои прикаски, а никогаш не биле во бугарија, седнуваме на состанок и со неколку размени на падатоци од човекот што сака да поднесе апликација сме на почеток за сите потребни податоци и документи кои се поднесуваат во Софија, тоа се две слики, извод на родени, извод од родени од татко и извод од неговиот дедо на родени или умрени, копија од пасош на личноста, потврда за неосудуван да пишува дека е за бугарско државјанство. Изводите може и да се стари но лекарско и потврдата за неосудуваност мора да бидат не постари од 6 месеци. Овие документи заедно со личноста ги носиме во Софија каде што поднесуваме и по брза постапка ја завршуваме работата. Ова е мојот број, кој е заинтересиран може слободно да се јави, јас сум 20 години во оваа проблематика и освен за бугарски пасош и лична карта, може и возачка дозвола, фирма, регистрација на коли, камиони, значка за обезбедување, лекарска книшка, европско здравствено осигурување и вработувања. Подобрување на процедурата се осеќа уште сега со доаѓање на новатаа влада. Ова е мојот телефон за контакт: 072 / 573 – 397.И e-mail: rocky7502002@yahoo.com

Извор: ЛИНК.
 
Член од
4 ноември 2013
Мислења
55
Поени од реакции
20
Epa vakva e rabotata... klubot vo strumica BKK pocna da raboti i so aplikanti koi NEMAAT rodnini znaci kako dopolnitelen dok se nosat clenstvo od BKK i deklaracijata od BKK na bugarski i na MKD jazik zavereno na notar. Mozi da se dobie dok samo ako ste makedonci znaci albanci,turci,vlasi itn nema da dobivaat potvrda.

Potrebni dokumenti za BKK;

Izvod originalen (ne kopija)
Kopija od pasos (MKD)
Kopija od brojce so vi davaat vo pravosudie (ne mora to ako si go znajs)
Popolnuvanje na deklaracija na MKD (se zaveruva na notar)
Popolnuvanje na deklaracija na BG (ne mora na notar posto ja imas predhodnata)
Uste eden list so licni podatoci (ime-tatkovo-prezime,adresa,broj domasen,br mob itn)
Slika presna ne od pred 10 god (so golemina kako za pasos so se)
Isto vo deklaracijata se potvrduva deka vasite roditeli se so bugarska narodnost
Tamu ke kosta 30 eu po posrednici cenite ke se 50-80 eu

Dokumentot se nosi vo pravosudie i se prilozuva kako dopolnitelen (zaedno so molbata) mozi licno mozi preku posrednik ne e bitno. To so pocna so BKK ne znaci deka ke se zema za 2 dena pasos od sigurni inf po baranje na VMRO-BND pocna so rabota i za tie BEZ rodnini momentalno se cekaat novite komisii, DABC vo celost mu pripadna na Patrioticniot front. I oladete malce ne mozi za 5 dena se da se sredi se nadevam deka do nova god ke se pocni poleka-poleka
Bev denes poddadov preku BKK ne pisam od pamet ponedelnik-vtornik nosam vo pravosudie
Ne mora i deklaracijata moze samo potvrdata od BKKS mene mi ja prifatija kako dopolnitelen dokument i mi rekoa da se javam nekade okolu nova godina i inaku mi baraja dopolnitelen dokument za da mozam da go zemam proishodot i mi rekoja deka mi e gotov samo nemalo koj da potpise
 
Член од
27 јуни 2014
Мислења
198
Поени од реакции
119
Ne mora i deklaracijata moze samo potvrdata od BKKS mene mi ja prifatija kako dopolnitelen dokument i mi rekoa da se javam nekade okolu nova godina i inaku mi baraja dopolnitelen dokument za da mozam da go zemam proishodot i mi rekoja deka mi e gotov samo nemalo koj da potpise
a kakva povrda odnese ti na osnov rodninska vrska izvadi od klubot?koga imas pocnato procedura za proizhod i kade preku ambasada ili direkno sofia?
 
Член од
4 ноември 2013
Мислења
55
Поени од реакции
20
a kakva povrda odnese ti na osnov rodninska vrska izvadi od klubot?koga imas pocnato procedura za proizhod i kade preku ambasada ili direkno sofia?
da na osnov na rodninski vrski inaku vo ambasada imam podadeno
  • Документ, удостоверјавашт б'лгарскија произход на лицето, издаден от организација на б'лгари, живеешти изв'н Република Б'лгарија
[DOUBLEPOST=1415964824][/DOUBLEPOST]
da na osnov na rodninski vrski inaku vo ambasada imam podadeno
  • Документ, удостоверјавашт б'лгарскија произход на лицето, издаден от организација на б'лгари, живеешти изв'н Република Б'лгарија
no moi prijateli vcera bea vo ambasada i im rekle deka toj dokument ne e validen od sofija velat drugo treto od DABC i taka celava rabota e lavirint
 
Член од
6 март 2014
Мислења
99
Поени од реакции
107
samo sto se javiv za da prasam dali posrednikot gi dostavil dopolnitelnite dokumenti i mi odgovrija deka toa nemozele da go proverat da go prasam posrednikot a ne niv,i sega sto mi ostanuva samo da odam direktno tamu ili da cekam pominaa 3 ipol meseci od dostavuvanjeto no seuste nemam nikakov odgovor,pomos???
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom