- Член од
- 10 јануари 2019
- Мислења
- 357
- Поени од реакции
- 498
@palekrstic ако можеш да ги испратиш прашањата за интревју благодарам
Од Министерство за правосудие. Поточно ~4500-4800 преписки стојат уште на задолжителна кои аплицирале преку Софија, и ~1200 преку конзулат.Od kade ovaja informacija!
Само во врска со министер направи апдејт.@palekrstic ако можеш да ги испратиш прашањата за интревју благодарам
35,355 македонци земале пасоши од 2012 до 2019. Не дека е грешна информацијава, ама некако малку ми изгледа со оглед на тоа колку се иселени, и како изгледа и зборува низ државава дека секој "втор" има пасош, пола од овие се само шофери на камионистатистика 2012-2019 Прегледај го приврзокот 231735
Па и не е нешто многу WOW, 80.000, мислев дека се 200-300.000, али така ми се чинело сиве овие годиниЧисто ме интересираше колку луѓе вкупно сме со двојни МК/БГ државјанства. Дојдов до оваа бројка, 79,566 или приближно 4% од 2.000.000 население. Пред 2001 не верувам некој да поднесувал молба за БГ државјанство ама се на се и да има, бројката не би била поголема од 2-3000 за цел период од 91 до 01.
Не сите што се иселени се иселени со БГ пасоши. Некои се со визи, некои на црно, некои имаат членови во семејството што имаат БГ пасош, еден човек со БГ пасош е доволно да ги повлече жената/мажот и децата. А тоа дека има секој втор БГ пасош, не е баш така, околу 80,000 е бројката. Политичари на ТВ излегуваат со разни бројки зависно од која страна на границата се.35,355 македонци земале пасоши од 2012 до 2019. Не дека е грешна информацијава, ама некако малку ми изгледа со оглед на тоа колку се иселени, и како изгледа и зборува низ државава дека секој "втор" има пасош, пола од овие се само шофери на камиони
Автоматски споено мислење:
Па и не е нешто многу WOW, 80.000, мислев дека се 200-300.000, али така ми се чинело сиве овие години
Ќе земеш многу скоро, очекувај указ секој момент.Pozdrav do Vas,
imam zapocnato procedura, vo 2015godina preku ambasadata vo Bitola (so poteklo).
2016 godina bev na intervju, momentalno cekam ukaz od viceprezidenta tocno 11meseci e takva sostojbata. Taka se smeni na 27.02.2019god. Znaci za uste 25 dena ce se napraj cela godina odkako e taja sostojbata. Mi velat drugi koi imaat dobieno sega brzo, deka cekale okolu 1god za toa.
Site velat deka vo red e ce bidi se kako sho treba i ce zemam drzavjanstvo, ama ova vejce kako da zamrzna. Podobro na novo da pocnev vrz osnova na roditel, zatoa shto tatkomi vo megjuvreme izvade dokumenti.
Nekakvo mislenje i iskustvo?
i jas kako tebe od 28.02 sum na polozitelno, na eden drugar mu izleze ukazot na 11 meseci i osum dena tokku e 11do 12 meseciPozdrav do Vas,
imam zapocnato procedura, vo 2015godina preku ambasadata vo Bitola (so poteklo).
2016 godina bev na intervju, momentalno cekam ukaz od viceprezidenta tocno 11meseci e takva sostojbata. Taka se smeni na 27.02.2019god. Znaci za uste 25 dena ce se napraj cela godina odkako e taja sostojbata. Mi velat drugi koi imaat dobieno sega brzo, deka cekale okolu 1god za toa.
Site velat deka vo red e ce bidi se kako sho treba i ce zemam drzavjanstvo, ama ova vejce kako da zamrzna. Podobro na novo da pocnev vrz osnova na roditel, zatoa shto tatkomi vo megjuvreme izvade dokumenti.
Nekakvo mislenje i iskustvo?
И мене ми тоа интересира, дали во амбасада тука или во Софија?Ima li razlika vo brzinata na procesot spored toa kade ni bilo intervjuto?
Во амбасада легализација е 15 евра од документ,5х15=75 евра ,а овластените преведувачи зимаат 5 евра од документ 5х5=25 евра,или вкупно за 5 документи 100 евра.Прво ги носиш документите на превод па после кога ќе ги земеш во амбасада ,од денес за утре ти се готови,а за ист ден е поскапо 25 евра од документ.Zdravo, sakam da podnesam dopolnitelni dokumenti vo MP pa kje ve zamolam ako moze nekoj da mi odgovori vo ambasadata vo skopje kolku pari e prevod i legalizacija za 5 dokumenti i sto treba da se podnese tuka vo ambasadata za da se zavrsi postapkata za prevod i legaliziranje i za kolku vreme kje mi zavrsat rabora? Sakam dokumentite potoa da gi podnesam vo Sofija. Inaku Posrednikot mi bara 100evra za 5 dokumenti da gi prevede i legalizira vo sofija. Odnapred Vi blagodaram pozdrav