Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Здраво на сите ,да објаснам прво мојот случај
Имав поднесено за бугарски пасош преку битола конзулат,и добив указ устави државјанство земав и следна процедура е пријавување за егн во Софија ,ама треба да имам извадено документ за адреса ,од битола ми рекоја тоа се вади од Бугарија од министерство за правда бев таму и ми рекоја тоа се вади од Битола конзулат ,јас имам татко со бугарски пасош(така да адреса имаме )ама незнам каде да земам потврда за адреса формулар од каде .Ве молам некој ако има ист случај да ми напише како да се пријавам на адресата,зошто егн не ми даваат без адреса да пријавам морало на др место да се пријави тие што се преку конзулат,а од конзулат ми рекоја бугарија од двете места ми викаат обратно.
Фала многууу
Ако ојш сама ќе требит три пати да ојш Софија.
Ако ојш преку посредник ќе ојш само еднаш и процедурата ќе е пократка ама поскапа.

Член од
23 февруари 2016
Мислења
415
Поени од реакции
581
Браво за Лазар Младенов,треба и Маринела да упати писмо и Петар Колев да помогнат со свој авторитет за надминување на проблемите.Инаку ќе спласне ентузијазмот и еланот меѓу блгарите во македонија зошто нивната мајка не ги признава како блгари и нивното постоење како организации со тек на време ќе изгуби смисол.Затоа со сите сили да се информира бг јавноста за проблемите.Пишете на фбоок на Колев,Ангелов,Каракачанов да ги нападнеме со илјадници пораки и емајлови .Јас пишав на Румен Јончев претседател на собраниската комисија ,да заказе седница во собранието.Пишете му и вие,на сите парламентарци сите имат е маил.Гласот мора надалеку да се чуе
јас би пишала, ама не знам точно на бугарски како даго пишам

Член од
14 септември 2015
Мислења
69
Поени од реакции
142
Edna prasanje-
Dali znaete deka ako eden minister vo nasata vlada saka da odi po toaletna nuzda mora da pobara dozvola od naseto premierce ?

Mislite deka vladata i celiot aparat na Bojko funcionira poinaku ?

Mislite deka seto ova e pocnato bez Amin-ot na Glavniot pop?

Член од
9 октомври 2015
Мислења
378
Поени од реакции
464
Браво за Лазар Младенов,треба и Маринела да упати писмо и Петар Колев да помогнат со свој авторитет за надминување на проблемите.Инаку ќе спласне ентузијазмот и еланот меѓу блгарите во македонија зошто нивната мајка не ги признава како блгари и нивното постоење како организации со тек на време ќе изгуби смисол.Затоа со сите сили да се информира бг јавноста за проблемите.Пишете на фбоок на Колев,Ангелов,Каракачанов да ги нападнеме со илјадници пораки и емајлови .Јас пишав на Румен Јончев претседател на собраниската комисија ,да заказе седница во собранието.Пишете му и вие,на сите парламентарци сите имат е маил.Гласот мора надалеку да се чуе
Мене ми е малку чудна работата,бидејки легитимните бугарски здруженија(БКК и МБП) се под надлежност на ДАБЧ а до ден денес од кога излезе муабетот дека од април е затегнато, ДАБЧ како инстититуција си преќутва и си издава происходи со брачеди и потврди.Муабетот е плакјате си вие ако немате друга работа.Претходно во 2013 година кога се затегна работата исто како сега,ДАБЧ не издаваше происходи без оригинален документ!?[DOUBLEPOST=1464795086][/DOUBLEPOST]
Edna prasanje-
Dali znaete deka ako eden minister vo nasata vlada saka da odi po toaletna nuzda mora da pobara dozvola od naseto premierce ?

Mislite deka vladata i celiot aparat na Bojko funcionira poinaku ?

Mislite deka seto ova e pocnato bez Amin-ot na Glavniot pop?
Така е!!!

Член од
23 февруари 2016
Мислења
415
Поени од реакции
581
Мене ми е малку чудна работата,бидејки легитимните бугарски здруженија(БКК и МБП) се под надлежност на ДАБЧ а до ден денес од кога излезе муабетот дека од април е затегнато, ДАБЧ како инстититуција си преќутва и си издава происходи со брачеди и потврди.Муабетот е плакјате си вие ако немате друга работа.Претходно во 2013 година кога се затегна работата исто како сега,ДАБЧ не издаваше происходи без оригинален документ!?[DOUBLEPOST=1464795086][/DOUBLEPOST]
Така е!!!
Ај вака малку објаснување. Според закон, ДАБЧ издава произход врз основа на приложени документи, меѓу кои е и потврда од БКК. Тоа е според законот за функционирање на ДАБЧ, како и впрочем кажува Младенов во писмото. Проблемот настанува кај МП зашто они си го толкуваат како сакаат законот за БГ гражданство, односно, не признаваат документ од нивна институција. Затоа е битен тој закон да се изгласа, пошто тогаш нема да има многу простор за толкувања кој како сака.

Член од
20 декември 2009
Мислења
445
Поени од реакции
341
Ako sakate da uspeeme - mora da pojdeme site organizirano vo Sofija i ke strajkuvame - i eden od nas da se samozapali - ke odbereme koj po slucaeen izbor.
Samo taka Bojko ke se zacesa.
Se drugo ne pomaga.
Еве самозапали се ти, секако си одбиен за државјанство, напрај арнина на нас другите :facepalm::P:popce:

Член од
9 октомври 2015
Мислења
378
Поени од реакции
464
Ај вака малку објаснување. Според закон, ДАБЧ издава произход врз основа на приложени документи, меѓу кои е и потврда од БКК. Тоа е според законот за функционирање на ДАБЧ, како и впрочем кажува Младенов во писмото. Проблемот настанува кај МП зашто они си го толкуваат како сакаат законот за БГ гражданство, односно, не признаваат документ од нивна институција. Затоа е битен тој закон да се изгласа, пошто тогаш нема да има многу простор за толкувања кој како сака.
Па тоа е и муабетот.ДАБЧ на своја рака си издава происходи без законска основа,ние колку и да се лутиме ,колку и да ни е тешко сепак потврдите и брачедите не се валидни.

Член од
14 септември 2015
Мислења
69
Поени од реакции
142
Znaes eden bugarin pred nekoja godina se samozapali ili bugarka bese i Bojko se povlece.
Ako se slozite da eden od nas se samozapali - doagam.
Gospod ke odredi koj od nas -Bugarite mazhi i zheni golemi-ke se zrtvuva.
Vredi za bugarskata kauza da se zrt uvame...
Posto site nie toa sonuvame-da umreme kako bugari.Pasosot skoro i ne ni e vazen.

Член од
9 октомври 2015
Мислења
378
Поени од реакции
464
Па тоа е и муабетот.ДАБЧ на своја рака си издава происходи без законска основа,ние колку и да се лутиме ,колку и да ни е тешко сепак потврдите и брачедите не се валидни.
Ако не е ова некоја игра мислам дека некој(преммиеро и сл) треба да му забрани на ДАБЧ да издава происход со потврди и брачеди.

Член од
23 февруари 2016
Мислења
415
Поени од реакции
581
а бе како на своја рака, еве го законот за блгарите во чужбина кој се наоѓа на страна на ДАБЧ и вика:

Чл. 3. (1) Б'лгарски произход се доказва с документ, издаден от:

1. б'лгарски или чужд д'ржавен орган;

2. организација на б'лгари, живеешти изв'н Република Б'лгарија, призната от компетентнија б'лгарски д'ржавен орган за подд'ржане на вр'зки с тјах;

3. Б'лгарската православна ц'рква.

(2) Б'лгарски произход може да се доказва и по обштија исков ред.

Attachments

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom