Drugar moj sovet do tebe...Batali se sto ti zboruvaat znaj deka Anglija e kralstvo I ima najspesificna politika za takvi raboti...Imam drugar so ima Angliski pasos zena od Tuka I ne moze da I izvadi dokumenti za Prestoj tamu trista cuda mu baraat a ne ti sakas od Tuka preku amabasada da dobies tuku taka viza...Kao turist da moze da dobie a viza za pretstoj I pravo za rabota toa malce potesko...Ili edniot ziveenje tamu podolgo vreme pa zemanje na licnosta preku garantiranje za nea I vencanje na toa pole so I e teshko ili pa dvajcata Evropski papiri I idenje tamu zaedno I praenje so sakate...Znaci jas ne Sakam da ti se mesham Ali od licno iskustvo mozam da ti Kazam deka Anglija ne e Amerika,Germanija,Svajcarija ili nekoja si druga Evropska drzava...Kralstvo si e kralstvo I Masta ce ti ja izvadat dokolku Probas da prosperiras a si noneuropean person...E sea so Evropski papiri I dvajcata vise ti si covek so Evropski Prava I drug e zakonot...Znaci moj sovet Mozes da si Probas Ali mnogu ce se potrosis I nisto ne ti e garancija...Pozdrav
Не можам да тврдам со сигурност дури не пробам, ама според она што го најдов на официјалната страна gov.uk, мислам дека не си во право за некои работи. На линков има точно објаснето за целата процедура и самата виза е бесплатна, се плаќа мислам само околу 60 фунти за Teleperformance (апликационен центар задолжен за посредување за виза):
https://www.gov.uk/family-permit
Што се однесува до другар ти со англиски пасош, колку и да звучи нелогично и чудно, потешко е тој да ја однесе сооругата од овде бидејќи треба да прикажува приходи, кај живее, дали ќе може да ја издржува фамилијата, кредит скорови и кој знае уште што не бидејќи тој веќе живее таму.
А било кој ЕУ граѓанин може да поднесе за брачен другар што не е од ЕУ и да идат без некогаш да живееле во УК. Целата работа е што оваа виза или Permit (дозвола) важи точно 6 месеци од датум на издавање и си должен во рок од тие 6 месеци да аплицираш за наредна дозвола која би важела 5 години. Во тој период можат и двајцата да работат.
Пак ќе кажам, ова е мој заклучок на основ на ова што го читав по форуми и на сајтот на
www.gov.uk, не стојам 100% зад она што го пишувам дури не пробам.
Ќе разгледам деновиве и ќе видам што точно треба да се направи.