Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
S

Sagan

Гостин
Ма знам дека има да чекам уште дебело, штом уште ни 2013та не почнале да излегуваат, Него онака јадеме бубрези во празно. Женската што ме интевјуираше рече дека за година дена треба да добијам одговор, ама свесен сум дека кој знае колку ќе се чека во реалност. Третина од луѓето за интервју беа од Руско и Албанско говорно подрачје. Другата интервјуистка си збори на Бугарски, а тој човеков си збореше мртов ладен на руски, ни еден збор не го разбрав. Понекогаш ке се пребацеше интервјуисткава на руски кога не се разбираа, ама ни збор не кажа бугарски типов. Така да се зависи од тоа колку ќе платиш за посредување. Ако платиш 2000 евра уште може за 6 месеци да се добие, без разлика дали збориш или не бугарски.
Може биле бесарабиски Бугари (оние што не се снашле со цевки од трска, па останале да мавтаат со знаменца отаде Дунав). Инаку не прават проблем со нив ако не знаат бугарски, а и повеќето Македонци на интервјуто зборат македонски.

А ова за плаќањето сметам дека не е така. Чекањето важи за сите.

Последно уредено од модератор:

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.031
Поени од реакции
7.144
Според мене пак ти си глуп и нетокму според постот,а и тоа самиот што кажуваш дека од 90 души само ти и уште двајца други како тебе сте се бунеле а другите ве сметале за будали го потрврдува ова мое мислење неможеш ти да бидеш попаметен од 90 души (колеги),е сега за тоа дали е оправдано или не вадењето на Бугарски пасоши тоа никој неможе да го дефинира затоа што секој има право да си одлучува за својот живот и секој си одговара за своите одлуки,ако мисли некој дека со вадење на Бугарски пасош ќе му смени нешто на подобро во животот слободно нека вади ич да не му ја мисли,а ти и таквите како тебе кој мислат дека можат да одлучуваат кој е повеќе или помалку Македонец сте се заебале,еве мене ми е криво што не извадов Бугарски пасош а не извадов поради тоа што слушав будали како тебе и живеев со помислата за лажен патриотизам а тие истите што го ширеа тој лажен патриотизам и тие будалештини веќе си зедоја Бугарски пасоши и си заминаа во европските земји,а ние останатите ќе работиме за 10.000 ден. плата која ја земаме на рати,и тоа јас сум неженет а да не правиме муабет за женет човек кој треба да одгледува фамилија со истите тие 10.000 ден.,а ако мислиш дека само јадење да имаш на маса е довлно за нормален живот тогаш брате јас велам дај господ цел живот само за толку да имаш,а тоа што работеле по 14 сати во странство за "малку пари" ако нека работат, се знај што е и како е.
Искрено за тоа дека сум глуп што се борам за своите права што не следуват е смешно брате пример генарација пред мене што се сите се како едно и истите професори не смејат да им писнат второ точно дека сите такозвани патриоти земаа Бугарски пасоши али ти кажувам дека треба да чуваш некоје достоинство али со кого се разберам.Жално е бидејќи има многу пријатели Бугари бидејќи често одам таму кај другар што студра таму (нема извадено бг пасош) истите тие ги сметат они за будали али тоа е научен народ на понижување главата доле неможеш да му објасниш и неможеш.

Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
Вицепремиер'т и минист'р на правос'дието Зинаида Златанова ште отговарја по време на парламентарнија контрол (21.03.2014 11:00) на депутатски в'прос по отлагане разглеждането от С'вета по гражданство на молбите за придобиване на б'лгарско гражданство на основание б'лгарски произход на граждани на Македонија, С'рбија, Албанија, Косово и Молдова.
ПРОГРАМА ЗА ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ: http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycontrol/ID/540

Член од
20 март 2010
Мислења
185
Поени од реакции
82
Може биле бесарабиски Бугари (оние што не се снашле со цевки од трска, па останале да мавтаат со знаменца отаде Дунав). Инаку не прават проблем со нив ако не знаат бугарски, а и повеќето Македонци на интервјуто зборат македонски.

А ова за плаќањето сметам дека не е така. Чекањето важи за сите.

e dobar si nema sto malku i na smeene da ja udrime rabotava[DOUBLEPOST=1395348823][/DOUBLEPOST]
Вицепремиер'т и минист'р на правос'дието Зинаида Златанова ште отговарја по време на парламентарнија контрол (21.03.2014 11:00) на депутатски в'прос по отлагане разглеждането от С'вета по гражданство на молбите за придобиване на б'лгарско гражданство на основание б'лгарски произход на граждани на Македонија, С'рбија, Албанија, Косово и Молдова.
ПРОГРАМА ЗА ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ: http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycontrol/ID/540
e sega im tekna od druga strana ovie od dabc vikaat edno deka treba vo zdruzenija da se zaclenime od baba dedo ovie sega ke kazuvaat sto koe i kako bog da cuva i sega ke kazuvaat dali ke progame ili ne ajdeeeee veselo.CISRKUS so eden zbor[DOUBLEPOST=1395363719][/DOUBLEPOST]
Jas se konsultirav so eden posreduvac... kojso dobri si ja raboti rabotata i mu kazav deka imam brat so bugarski pasosh no roditelite ne mi se bugari i nemam drugi dokumenti za predci mi kazaa deka nema da imam nikakov problem ( :
A MOZES DA GO PRASAS TOJ TVOJ POSREDUVAC STO SO TIE STO NEMAAT BRAKA SESTRI STO SO NIV I STO SO TIE OD DOPOLNITELNA PROVERKA NAJISKREN ODGOVOR KE TE MOLAM AKO SAKAS.POZDRAV

Последно уредено:
Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
Софија. Забавјането на решението на С'вета по гражданството по преписките на кандидатите от б'лгарски произход, които не с'д'ржат данни за в'зходјашт б'лгарин е факт, но то е в резултат на забавјане предоставјането на необходимата документација от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина. Това каза вицепремиер'т, Зинаида Златанова в отговор на в'проса на депутата от Коалиција за Б'лгарија, Румен јончев относно отлагане разглеждането от С'вета по гражданство на молбите за придобиване на б'лгарско гражданство на основание б'лгарски произход на граждани на Македонија, С'рбија, Албанија, Косово и Молдова, предаде репортер на Агенција „Фокус”. Вицепремиер'т се позова на закона като припомни: „С'гласно чл. 15, ал. 2 от Закона за б'лгарското гражданство: В производството по придобиване на б'лгарско гражданство по натурализација с молбата за придобиване на б'лгарско гражданство се представја и удостоверение за б'лгарски произход, издадено от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина. В удостоверението се посочват данните, в'з основа на които е установен б'лгарскијат произход. По смис'ла на закона, от б'лгарски произход е лице, на което поне единијат в'зходјашт е б'лгарин”. На основата на този закон Министерство на правос'дието изисква от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина, документите в'з основа, на които са издадени удостоверенијата за б'лгарски произход, поради необходимостта при вземане на решение по молбите за натурализација за лица от б'лгарски произход членовете на С'вета по гражданство да разполагат с документите удостоверјавашти изп'лнението на изискването на закона.
„От 10 октомври 2013-а, до февруари 2014-а, от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина не е предоставена документација в'преки, че такава многократно е изисквана. С'вет'т по гражданството е в нев'зможност да вземе решение, т'ј като не разполага с документи удостоверјавашти изп'лнение на законовите изискванија, а именно лицето да има в'зходјашт б'лгарин. С цел в'зможно нај-малко забавјане на решенијата по преписките Министерство на правос'дието предостави в'зможност на кандидатите сами да представјат документи за наличие на в'зходјашт б'лгарин. Такива документи от част от кандидатите бјаха представени и по техните преписки вече има положително решение”, каза Зинаида Златанова.
Вицепремиер'т доп'лни, че при преглед на предоставените от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина документи, е установено, че в удостоверенијата за б'лгарски произход, издадени от неја, са установени данни за б'лгарска националност на в'зходјаштите, каквото е изискването на Закона за б'лгарското гражданство, но липсват документи, които да служат в подкрепа на направенија извод.
http://www.focus-news.net/news/2014/03/21/1898080/zaradi-nepredstaveni-dokumenti-ot-darzhavnata-agentsiya-za-balgarite-v-chuzhbina-se-bavyat-resheniya-na-saveta-po-grazhdanstvo-spored-zinaida-zlatanova.html

S

simpleman

Гостин
Софија. Забавјането на решението на С'вета по гражданството по преписките на кандидатите от б'лгарски произход, които не с'д'ржат данни за в'зходјашт б'лгарин е факт, но то е в резултат на забавјане предоставјането на необходимата документација от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина. Това каза вицепремиер'т, Зинаида Златанова в отговор на в'проса на депутата от Коалиција за Б'лгарија, Румен јончев относно отлагане разглеждането от С'вета по гражданство на молбите за придобиване на б'лгарско гражданство на основание б'лгарски произход на граждани на Македонија, С'рбија, Албанија, Косово и Молдова, предаде репортер на Агенција „Фокус”. Вицепремиер'т се позова на закона като припомни: „С'гласно чл. 15, ал. 2 от Закона за б'лгарското гражданство: В производството по придобиване на б'лгарско гражданство по натурализација с молбата за придобиване на б'лгарско гражданство се представја и удостоверение за б'лгарски произход, издадено от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина. В удостоверението се посочват данните, в'з основа на които е установен б'лгарскијат произход. По смис'ла на закона, от б'лгарски произход е лице, на което поне единијат в'зходјашт е б'лгарин”. На основата на този закон Министерство на правос'дието изисква от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина, документите в'з основа, на които са издадени удостоверенијата за б'лгарски произход, поради необходимостта при вземане на решение по молбите за натурализација за лица от б'лгарски произход членовете на С'вета по гражданство да разполагат с документите удостоверјавашти изп'лнението на изискването на закона.
„От 10 октомври 2013-а, до февруари 2014-а, от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина не е предоставена документација в'преки, че такава многократно е изисквана. С'вет'т по гражданството е в нев'зможност да вземе решение, т'ј като не разполага с документи удостоверјавашти изп'лнение на законовите изискванија, а именно лицето да има в'зходјашт б'лгарин. С цел в'зможно нај-малко забавјане на решенијата по преписките Министерство на правос'дието предостави в'зможност на кандидатите сами да представјат документи за наличие на в'зходјашт б'лгарин. Такива документи от част от кандидатите бјаха представени и по техните преписки вече има положително решение”, каза Зинаида Златанова.
Вицепремиер'т доп'лни, че при преглед на предоставените от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина документи, е установено, че в удостоверенијата за б'лгарски произход, издадени от неја, са установени данни за б'лгарска националност на в'зходјаштите, каквото е изискването на Закона за б'лгарското гражданство, но липсват документи, които да служат в подкрепа на направенија извод.
http://www.focus-news.net/news/2014/03/21/1898080/zaradi-nepredstaveni-dokumenti-ot-darzhavnata-agentsiya-za-balgarite-v-chuzhbina-se-bavyat-resheniya-na-saveta-po-grazhdanstvo-spored-zinaida-zlatanova.html
Сега уште вината ја префрлаат на ДАБЧ демек наводно не им ги давала документите врз основа на кои е добиено уверението за бг произход.Многу незгодни БСП испаднаа.Цело време смислена опструкција прават на целиот процес за државјанство и на ДАБЧ, така што ја доведоа работава смислено до ќорсокак.Нема да ме чуди и ако во текот на целиот мандат го прават ова со тие дополнителни документи.Причината за ова е поради тоа што сакаат да и ги намалат надлежностите на ДАБЧ и од самостојна институција да ја префрлат под министерство за надворешни работи поради помалку предвидени парични средства за ДАБЧ во буџетот за оваа година,како што кажа секретарот на ВМРО БНД Ангелов во едно интервју.Се друго како Косовари,притисок од ЕУ се само приказни.

Член од
20 март 2010
Мислења
185
Поени од реакции
82
navistina ne mi e jasno sto sega.Te se pusta link deka ke prodolzat da davaat od nasive vesnici nekakvisi izjavi sega eve ovoj mesec ne cekaj drugiot koga edno te isto se povtoruva kolku sto jas mozam da svatam e deka moras da dades dokument originalen bugarski i toa e kakvi ne znam .i sto so ovie od dabc deka treba da prikazes deka si vo nekkav organizacija nisto nemozam da svatam karmakasa[DOUBLEPOST=1395426388][/DOUBLEPOST]
E pa toa e toa DOKUMENTI I TOCKA.

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
Eve jas idnesov dokument od bugarska egzarhija i mi go vratija nazad. Od babami bese,zena na dedomi. Mi rekoja deka trebalo ili od tatko ili od majka. Znaci koj kako ke mu tekne taka tolkuva. Ako nosis nekoj dokument izdaden na vremeto od nekoja bugarska institucija znaci mora da bide od tatko ili majka. Isto taka imam licna karta od pradedo,no i taa ne ja prifatija....

Член од
20 март 2010
Мислења
185
Поени од реакции
82
Eve jas idnesov dokument od bugarska egzarhija i mi go vratija nazad. Od babami bese,zena na dedomi. Mi rekoja deka trebalo ili od tatko ili od majka. Znaci koj kako ke mu tekne taka tolkuva. Ako nosis nekoj dokument izdaden na vremeto od nekoja bugarska institucija znaci mora da bide od tatko ili majka. Isto taka imam licna karta od pradedo,no i taa ne ja prifatija....
VISTINA LI E OVA STO GO STO ZBORUVAS A KOJA GODINA PODNESE TI SI OD 2012 STO SE NA DOPOLNITELNA PROVERKA KAKO MENE ILI SI PODNEL 2013 PA CEKAS DA IZLEZAT BROJCINATA OD 2013

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
VISTINA LI E OVA STO GO STO ZBORUVAS A KOJA GODINA PODNESE TI SI OD 2012 STO SE NA DOPOLNITELNA PROVERKA KAKO MENE ILI SI PODNEL 2013 PA CEKAS DA IZLEZAT BROJCINATA OD 2013
I jas sum druze od tie na dopolnitelna proverka od 2012. Megju 6000-7000 sum:) trebase da zemam drzavjanstvo vo juni ama..... Kaj tebe kakva e situacijata?

S

Sagan

Гостин
Таа... Зинаида Златанова, е психички оболена или само плаче за к*р?
http://www.gospodari.com/?go=video&p=detail&videoId=9088

Цела штета што ова вака се заврши.
Сега останува да се чека промена на владата или да падне предвреме.

Одјава.

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
Таа... Зинаида Златанова, е психички оболена или само плаче за к*р?
http://www.gospodari.com/?go=video&p=detail&videoId=9088

Цела штета што ова вака се заврши.
Сега останува да се чека промена на владата или да падне предвреме.

Одјава.
Ne gubi nadez:) znaes deka na sekoi dve godini se pojavuva nekoj kako zinajda i kazuva,se zakanuva,bara dokumenti i slicno.....za da posle odreden period si prodolzi se kako podmackano da si se izdavaat pasaporti:)

Член од
20 март 2010
Мислења
185
Поени од реакции
82
I jas sum druze od tie na dopolnitelna proverka od 2012. Megju 6000-7000 sum:) trebase da zemam drzavjanstvo vo juni ama..... Kaj tebe kakva e situacijata?
ISTO STATUS KVO NEMAM ODNESENO DOKUMENTI OD DEDO BABA ZATOA STO KOJ CUVA TAKOV DOKUMENT OD VREMETO NA BUGARIJA A I DA CUVAL DOSEGA BI BIL OSTETEN I PAK BI GO NEMAL .DADOV NA POSREDUVAC DA MI GI ODNESE OD DEDO BABA I TATKO I MAJKA IZVODI SEGA DALI GI ODNEL ON ILI SI STAVIL PARITE VO CEB I GI FRLIL KOJ ZNAE SE MISLEV DA ODAM DO VELIKO TRNOVO AMA SEGA STO MI GO KAZUVAS OVA GABE KE ODAM PARI EDEN KUP IMAM DOSEGA FRLENO.ETE TOA E TOA AMA PAK MISLAM DEKA SO DOKUMENT BI GI PUSTILE TOGAS ZASTO BI IM STOELO NA NIVNIOT SAJT POJMA NEMA KAKO I DA KE MORAM DA ODAM

F

Fiser74

Гостин
Skupil sam papire,ce predavam u Bugarsku ambasadu u Beograd,
Majka mi je iz Dimitovgrad-Caribrod,e sad ovi iz ambasade traze da pise Bugarin na izvodima ???????
Kod nas u Srbiji na izvodima iz maticne knjige ne pise nacionalnost-srbin,bugarin,englez ili madjar,vec pisuva samo drzavljanstvo ?????????
Nasal sam za majku izvod iz 1953 godine gde pise za dedu i babu narodnost Bugarin(za majku ne pise,samo za babu i dedu deka su Bugarske narodnosti)
Dal je to dovoljno,ili da dizuvam ruke

Pozdrav iz Srbije

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom