Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
E

emission

Гостин
Нема причина за нервоза. Самите бугари знаат зошто Македонците земаат пасоши и дека ни 1 на 1000 не се чуствува бугарин. Само им одговара и на нас и ним. Порано пред да бидат заведувани луѓето како бугари биле заведувани како Срби потоа како Југословени, без никој ништо да ги праша. Киро Глигоров пример е заведен како Бугарин но никој не прави од тоа голема работа бидејќи знаат дека такви биле времињата и за да работиш некои работи морало да пишуваш молби во кои ако не напишеш дека си бугарин повеќе од сигурно е дека немало да ти дадат дозвола за работа. Затоа еден човек може да е заведен под различни националности во различен временски период. Секој нормален човек го знае тоа, бугарите нека лаат колку сакаат, и ние и тие ќе се правиме паднати од марс додека имаме интерес од тоа.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
E за ова не сум знаел!Ај ако може да ми пуштиш линк од странава.

Еве ти: http://www.justice.government.bg/25/

Секој протокол од 11.10.2013 до денес го има тоа известување.
--- надополнето: 12 ноември 2013 во 20:40 ---
Нема причина за нервоза. Самите бугари знаат зошто Македонците земаат пасоши и дека ни 1 на 1000 не се чуствува бугарин. Само им одговара и на нас и ним. Порано пред да бидат заведувани луѓето како бугари биле заведувани како Срби потоа како Југословени, без никој ништо да ги праша. Киро Глигоров пример е заведен како Бугарин но никој не прави од тоа голема работа бидејќи знаат дека такви биле времињата и за да работиш некои работи морало да пишуваш молби во кои ако не напишеш дека си бугарин повеќе од сигурно е дека немало да ти дадат дозвола за работа. Затоа еден човек може да е заведен под различни националности во различен временски период. Секој нормален човек го знае тоа, бугарите нека лаат колку сакаат, и ние и тие ќе се правиме паднати од марс додека имаме интерес од тоа.

Можам да потврдам дека е така, неколку постови назад го напишав истото и кратка историја за корените од страна на татко ми и како се менувале националностите и презимињата на луѓето во зависност од тоа кој не окупирал.

Член од
17 февруари 2013
Мислења
233
Поени од реакции
93
Еве ти: http://www.justice.government.bg/25/

Секој протокол од 11.10.2013 до денес го има тоа известување.
--- надополнето: 12 ноември 2013 во 20:40 ---

Можам да потврдам дека е така, неколку постови назад го напишав истото и кратка историја за корените од страна на татко ми и како се менувале националностите и презимињата на луѓето во зависност од тоа кој не окупирал.
Добро луѓе не ми е јасно ова сега!ГЛедам некој кој е 8145 веќе му го одобрле барањето,а јас кој сум 8027 за мене нема ништо.Како оди ова сега???
Инаку сега го куцам мојот број и го вели ова:

Преписката е в'рната за доп'лнителна проверка.
Што е сега ова има ли поим некој.Гледам и на некои другари истото им го пишува

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
http://www.makdenes.org/content/article/25165616.html

Со странски пасоши до подобар живот?

Илјадници Македонци во потрага по подобра иднина вадат бугарски пасоши и емигрираат во земјите од ЕУ. Велат, има работа и подобро се заработува.

Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
Добро луѓе не ми е јасно ова сега!ГЛедам некој кој е 8145 веќе му го одобрле барањето,а јас кој сум 8027 за мене нема ништо.Како оди ова сега???

Еве ти го твоето бројче во овој протокол... http://www.justice.government.bg/25/205/ Ти пишува На кандидатите по преписки извадени за доп'лнителна проверка, с'гласно приложенија спис'к в срок до 25 ноември 2013 г. се предоставја в'зможност да представјат документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт "б'лгарин" - § 2, т.1 от ДР на ЗБГ.

Значи имаш рок до 25 ноевмри 2013 година да оснесеш документ "Потврда за присуство на предок "бугарин"" (§ 2, т.1 от ДР на ЗБГ: "Лице от б'лгарски произход" е лице, на което поне единијат в'зходјашт е б'лгарин.) Значи како што викаат останативе на форумот, вадиш извод од татко ти и од дедо и/или баба ти, ги преведуваш, ги легализираш и го носиш во Министерството за правда во Софија најкасно до 25. ноември 2013.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184

Епа тоа е тоа што сакам да ти објаснам. Излезени се тие бројчиња пред и после тебе бидејќи го имаат однесено тој документ/и за кој што ти кажував преги. Штом ти пишува дека преписката ти е вратена на дополнителна проверка најверојатно и ти си влезен во тие што треба да достави документ за Бугарско потекло. Провери убаво во сите протоколи од 11 Октомври 2013 до најновиот дали во некој од нив го има твоето бројче. Ако го има види во која колона е, бидејќи едната е за одобрени пасоши а другите се за вратени назад и одбиени. И не е ништо страшно не се сеќирај, само контактирај си го посредувачот да видиш што ќе ти каже и консултирај се и со друг посредувач за твојот да не те излаже. Следи ја постапката што ја напишав во првиот мој пост, ќе видиш кои документи ти требаат да ги однесеш и ќе ти продолжи постапката. Доколку не го сториш тоа пасош нема да добиеш, потврдено од Бугарската Амбасада во Битола и Министерството во Бугарија.

ЕДИТ: Еве членот над мене ти објаснил пак што се бара и што треба да направиш, само тоа за датата не е битно бидејќи и да не ги однесеш документите до таа дата можеш и покасно, само незнам точно колку рок даваат после таа дата за да ги доставиш тие документи. Инаку немора точно на таа дата.
--- надополнето: 13 ноември 2013 во 01:02 ---
Еве ти го твоето бројче во овој протокол... http://www.justice.government.bg/25/205/ Ти пишува На кандидатите по преписки извадени за доп'лнителна проверка, с'гласно приложенија спис'к в срок до 25 ноември 2013 г. се предоставја в'зможност да представјат документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт "б'лгарин" - § 2, т.1 от ДР на ЗБГ.

Значи имаш рок до 25 ноевмри 2013 година да оснесеш документ "Потврда за присуство на предок "бугарин"" (§ 2, т.1 от ДР на ЗБГ: "Лице от б'лгарски произход" е лице, на което поне единијат в'зходјашт е б'лгарин.) Значи како што викаат останативе на форумот, вадиш извод од татко ти и од дедо и/или баба ти, ги преведуваш, ги легализираш и го носиш во Министерството за правда во Софија најкасно до 25. ноември 2013.

Неговото бројче не е во тој протокол, проверив. Има 8144 и 8146, неговиот 8145 е прескокнат. Треба да провери преку посредувачот или во Министерството дали постапката му е вратена за да однесе документ или продолжува по регуларен пат.

Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
Неговото бројче не е во тој протокол, проверив. Има 8144 и 8146, неговиот 8145 е прескокнат. Треба да провери преку посредувачот или во Министерството дали постапката му е вратена за да однесе документ или продолжува по регуларен пат.[/quote]

Ама негово бројче не е 8145, туку
8027
кое се наоѓа у тој протокол...

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Заборавате нешто многу битно. Процедурата не е направена за вас,а и процедурата,коja вие користите е една от многуто процедури.

Да процедурата е направена за сите што се чувствуваат Бугари :)

Добро е што ја сменивте процедурата , затоа што докази има многу малку значи и пасоши ќе има многу малку.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Да процедурата е направена за сите што се чувствуваат Бугари :)

Добро е што ја сменивте процедурата , затоа што докази има многу малку значи и пасоши ќе има многу малку.
Ке видим дали ке са малко,се уште е рано да кажеме.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ке се изненадате колко многу докази ке излезат на виделина и сите ке започнат да се барат да наjдат нешто вакво.

Член од
20 октомври 2013
Мислења
241
Поени од реакции
122
еве нешто од пред неколку дена што пишуваше на бугарски весник ТРУД
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2420188
и шефот на Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина (ДАБЧ) е сменат од пред некое време

S

Sagan

Гостин
Службите на Сашо задолжени за шпиунирање на интернетот, да го тргнат од пред камери, да го фатат за шаче Никола Грујос и да го седнат пред компјутер да ја чита темата.

Да види што ѝ прави тој (најголемиот антимакедонец кој Македонија го познава), на напатената македонска интелигенција, гладна за корка леб и достоинствен живот.

Јаз`к!

--------------------------------------
На темата:
Има гласини дека вчера (среда, 14.11) во Софија одлучувале дали има или нема потреба од било какви дополнителни документи за апликантите од Македонија кои се со недвосмислени македонски презимиња (-ов, -ев, -ски).

Некој да знае нешто?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
67
Поени од реакции
12
neznam dali nekoj proveril no brojcinata od protokolot ( 11.10.2013 g. / 2013 ) na koj sto mu bese prolongiran rokot za dostava na dopolnitelen dokument koga ke gi provervate na toa ( Т'рсене по номер на преписка) mu pisuva deka ( Преписката се намира в зад'лжителна процедура за с'гласуване с'с заинтересуваните институции. ) a ne kako so mu pisuvase ( Преписката е в'рната за доп'лнителна проверка. )

S

Sagan

Гостин
Од сигурни извори: од понеделник званично ќе се знае дали дополнителните документи ќе бидат потребни.
Посредниците за наводни преводи земаат по 20-25 евра од документ, па да знаете да си ги барате парите и документите назад. Ако сте понапред со последниот датум за предавање на документите, не брзајте.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom