Бугари : Етнос (турко-алтајски) и Етноним (исто)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Аха. Стигнахме пад до един и ист став-во 8-9 век терминот бугар е различен от истиот во 6-7 век. След 8-9 век збора бугар е совсем различен,исто така и днес збора бугар нема ништо обшто со значението му во 6-7 век, а е поблизко до значението му през 8-9 век.:wink:
Само не разбрав от каде си сигувер дека бугар е припадник на македонскиот народ?!

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
И некоја силувана жена силувачот ја убедува дека тоа не било ништо страшно и дека тоа на сите им се случува, па наоѓа слични примери.

А ние немаме проблем со идентитетот. Ние сме Македонци со милениуми. Од кога тоа Бугарите постојат како нација? И што биле пред тоа?

А бидејќи зборот идентитет не постоел кај вас, редно е да го усвоите и да се запрашате : кои сте тоа вие? Прво расчистете го тоа со себе, а после убедувајте не нас дека сме нешто што не сме.

F

FallenHypaspist

Гостин
Б'лгарите имат проблем с идентичността си

д-р Стефан Влахов Мицов
Ние имаме проблем...додека бугарите имаат повеќе од проблем...ние знаеме што сме и како сме но не можеме да бидеме прифатени додека бугарите не знаат што се.....многу е глупа работа комшијата да ти каже пд кај си дошол,а ти да не знаеш...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
И некоја силувана жена силувачот ја убедува дека тоа не било ништо страшно и дека тоа на сите им се случува, па наоѓа слични примери.
А ние немаме проблем со идентитетот. Ние сме Македонци со милениуми. Од кога тоа Бугарите постојат како нација? И што биле пред тоа?
А бидејќи зборот идентитет не постоел кај вас, редно е да го усвоите и да се запрашате : кои сте тоа вие? Прво расчистете го тоа со себе, а после убедувајте не нас дека сме нешто што не сме.
Супер!Благодарам те за това прашане.
Бугарите како нациja постоjaт от 9-10 век.
Преди това били прабугари, племена на словени и траки.
Приетата нова вера,единниот jaзик и желбата на Борис I создава новата бугарска нациja.
Истото е все едно да прашаш преди години за Американците.Кои били американците?!
Истото е все едно да прашаш кои са Jгословените? Какви били преди да станат Jгословени?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Нема корист од објаснување. Знаев дека “Бугарите“ се брахиокефални ама колку и да ги “трескаш“ :tapp: не се научуваат на некои работи. Вие можеби сте оделе на часови по историја ама искривоколчена историја и никогаш ама баш никогаш нема да функционира ФОРД со делови од ОПЕЛ. (или си Бугарин : со монголоидни црти и татарско потекло, или си Македонец кој ја имал таа зла судбина да го викаат и убедуваат дека е Бугарин). Тоа што некој ќе изјави : “јас сум Бугарин“ не го прави автоматски и таков (каде се културните и генетските карактеристики за таква изјава?). За разлика од тоа јас сум по автоматизам МАКЕДОНЕЦ само што за разлика од вас јас сум за тоа свесен.
И не можам да бидам Македонец почнувајќи од средниот век или од 1945 год. Не можам да бидам јас истиот тој а мојот идентитет да започне од 14 години. Јас сум истиот тој и сега и на 14 год. и како новороденче и како 7 годишник - јас сум истиот тој од раѓање па се до смртта. Истото е и со Македонците како народ - Македонци биле и во предисторијата и во антиката и во средниот век и денес : културниот, националниот, генетскиот македонски идентитет се протегнува низ сите милениуми до денес иако некој сака насила тоа да го прекине, да го искине на парчиња, присвојувајќи си за себе одредени делови...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
П'рва Б'лгарска д'ржава
[SIZE=+1]1.[/SIZE]
Натрупването на праб'лгари около Етил с'здава предпоставки за учредјаването на д'ржава. Хан Алмуш от рода Дуло обединјава племената Булгар, Баранджар, Сувари, Есенгел, Берсула.

БАРАНДЖАР са мјусјулмани, набројават 5000 семејства. В културно отношение прев'зхождат останалите племена. Предполага се, че са били жители на п'рвата хазарска столица Берсилиq и градовете Беренджера и Варанца, разрушени от арабите. Баранджарците основават град Болгар (което означава "мјасто за жертвоприношение").

ЕСЕНГЕЛ е племе, св'рзано с приурало-прикамскија етнически масив. Главнијат град Ошел се намира крај Етил.
СУВАРИТЕ по всјака веројатност са хунско племе, с'дејки по писанијата на Прокопиј Кесаријски [SIZE=-1][Прокопиј от Кесарии. Војна с готами. Перев. Кондратьева С.П. М., АН СССР, 1959 г., стр. 407][/SIZE]. Главен град - Сувар.
БЕРСУЛА.

От'ждествјават ги с'с среб'рните б'лгари. Основават град Билјар, наречен от руските летописци "Великијат град на среб'рните б'лгари", а с'што "Великијат град Болгар".

Местонахождението на тези племена определја и границите на Волжска Б'лгарија: на југ от р. Черемшен, на север р. Кама, на изток р. Шешма и на запад р. Свинјага. С'седните племена са Мордва, Половци, Башкири, Черемси. Маджарите (от древнопраб'лгарската дума "мадж" - с'сед) са прогонени от праб'лгарите и те тр'гват на запад.

:kesa:

Сега би им рекол на Болгариштава, кааај сте бе МАДЖАРИ :pusk:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Нема корист од објаснување. Знаев дека “Бугарите“ се брахиокефални ама колку и да ги “трескаш“ :tapp: не се научуваат на некои работи. Вие можеби сте оделе на часови по историја ама искривоколчена историја и никогаш ама баш никогаш нема да функционира ФОРД со делови од ОПЕЛ. (или си Бугарин : со монголоидни црти и татарско потекло, или си Македонец кој ја имал таа зла судбина да го викаат и убедуваат дека е Бугарин). Тоа што некој ќе изјави : “јас сум Бугарин“ не го прави автоматски и таков (каде се културните и генетските карактеристики за таква изјава?). За разлика од тоа јас сум по автоматизам МАКЕДОНЕЦ само што за разлика од вас јас сум за тоа свесен.
И не можам да бидам Македонец почнувајќи од средниот век или од 1945 год. Не можам да бидам јас истиот тој а мојот идентитет да започне од 14 години. Јас сум истиот тој и сега и на 14 год. и како новороденче и како 7 годишник - јас сум истиот тој од раѓање па се до смртта. Истото е и со Македонците како народ - Македонци биле и во предисторијата и во антиката и во средниот век и денес : културниот, националниот, генетскиот македонски идентитет се протегнува низ сите милениуми до денес иако некој сака насила тоа да го прекине, да го искине на парчиња, присвојувајќи си за себе одредени делови...
Като читам твоjoт став сакам да ми обесниш на мене какви са били преди хората,които сега се определат како Jгословени и какви са били хората,които сега се определат како Американци?

П'рва Б'лгарска д'ржава
[SIZE=+1]1.[/SIZE]
Натрупването на праб'лгари около Етил с'здава предпоставки за учредјаването на д'ржава. Хан Алмуш от рода Дуло обединјава племената Булгар, Баранджар, Сувари, Есенгел, Берсула.
БАРАНДЖАР са мјусјулмани, набројават 5000 семејства. В културно отношение прев'зхождат останалите племена. Предполага се, че са били жители на п'рвата хазарска столица Берсилиq и градовете Беренджера и Варанца, разрушени от арабите. Баранджарците основават град Болгар (което означава "мјасто за жертвоприношение").
ЕСЕНГЕЛ е племе, св'рзано с приурало-прикамскија етнически масив. Главнијат град Ошел се намира крај Етил.
СУВАРИТЕ по всјака веројатност са хунско племе, с'дејки по писанијата на Прокопиј Кесаријски [SIZE=-1][Прокопиј от Кесарии. Војна с готами. Перев. Кондратьева С.П. М., АН СССР, 1959 г., стр. 407][/SIZE]. Главен град - Сувар.
БЕРСУЛА.

От'ждествјават ги с'с среб'рните б'лгари. Основават град Билјар, наречен от руските летописци "Великијат град на среб'рните б'лгари", а с'што "Великијат град Болгар".
Местонахождението на тези племена определја и границите на Волжска Б'лгарија: на југ от р. Черемшен, на север р. Кама, на изток р. Шешма и на запад р. Свинјага. С'седните племена са Мордва, Половци, Башкири, Черемси. Маджарите (от древнопраб'лгарската дума "мадж" - с'сед) са прогонени от праб'лгарите и те тр'гват на запад.

:kesa:

Сега би им рекол на Болгариштава, кааај сте бе МАДЖАРИ :pusk:
Веднага прашам дали знаеш каква е разликата между хипотеза/и и приети и доказани факти?
Првата бугарска држава(со коjaто имаме 100% обшто) - 681

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
И тече река Волга. Водите ј все така водјат својата битка с'с скалите от двата брјага и с времето. Заштото много са били стопаните на великата река, но нај-д'лго тја е била наша. Фактически от началото на хилјадолетието до около XV в. Волка е б'лгарска река.

П'рвоначално дедите ни ја наричат Атил, на името на хунскија вожд, поставил началото на рода Дуло. (По-к'сно названието т'рпи редукциите на "Етил" и "Итил") След това веројатно к'м VII в. реката е преименувана пак от б'лгарите и името ј става Болга.

П'рвите б'лгарска заселници идват тук около I в. след Христа. Дотогава те са живели в степите между Памир, Средноазиатските планини, Урал, територијата на днешен Казахстан. Те са от малкото народи, за които п'рвата работа била да стројат, а не да разрушават.

И това не е случајно: б'лгарската цивилизација е регистрирана от с'временните учени к'м ХVIII в. пр.н.е. Англијскијат изследовател, Арнолд Тојнби пише в 12-томното си издание за историјата на народите, че в света е имало 21 цивилизации. Една от тјах е б'лгарската.

Между IV и V в. сл.н.е. б'лгарите са поробени от западните тјурки, според Гео Донев, а според проф. Алфред Халиков от Казанскија университет от хуните. Независимостта си те постигат през VII в., когато Кубрат побеждава Тунджабу хан. Учредјава се Велика Б'лгарија. Границите ј били между Волга, Дон, Днеп'р, Б'лгарско (Каспијско) море, Черно море. Столица става Фанагорија, построена на Таманскија полуостров.

След см'ртта на Кубрат, д'ржавата му се разпада: Кубер потеглја к'м Балканите и се заселва в земите на днешна Македонија; Аспарух основава Дунавска Б'лгарија; Алцек повежда народа си к'м Апенините. јавно предците ни са си поставјали за цел да завладејат двата полуострова, привлечени от вечните градове Рим и Константннопол. Батбај остава верен на Кубратовија завет, но трјабва да подели територијата си с хазарите, които с'што са б'лгари. За това с'дим и от преданието, че Болгар и Хазар са синове на Тангра. Котраг потеглја к'м Атил, к'дето вече има б'лгари, но д'ржава се учредјава едва след два века, при Алмуш от рода Дуло.

В настојаштата книга, в основата на којато е теоријата на проф. Халиков, се разказва за Велика Волжска Б'лгарија - страната, којато разширјавала границата си не за сметка на војни, а посредством своето силно културно влијание. Много от тв'рденијата на проф. Халиков предизвикват спорове: според него Волга е финско, а не б'лгарско название. Тој смјата, че потеклото ни е тјурско. От друга страна виднијат учен представја обилни доказателства, че в Татарстан живејат б'лгари, а не татари.

Темата за б'лгарите е обширна. Ние не познаваме историјата си до Кубрат, когато например през VI пр. н.е. б'лгарското племе Болхики е управлјавало баварците. Едва ли не д'ржавна тајна беше, че един от индијските царе се е казвал Кардама, че сред причините да се издигне Китајската стена са б'лгарските нашествија през 251 г. пр.н.е. Учените откриват културни паметници, оставени от дедите ни в Рум'нија, Арменија, Грузија, Украјна, Унгарија, Италија и т.н., но това безценно богатство се заклјучва с 9 катинара. Веројатно, за да се крепи мита за Г'рција. Но дори малкото, до което имат дост'п учените, ни доказва, че не сме били орда, а цивилизација; че земите ни, определени от граф Игнатиев, са исторически наши и Европа ни е много зад'лжена

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Уште еднаш ке те запрашам- правиш разлика между хипотези и официална историja?
Правиш разлика между бугари и прабугари?
Само да спомена дека за произхода на прабугарите има около 12 хипотизи и ни една не е доказана.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Татарлук, за какви “хипотези“ говориш?

Ова е официјална историја:

ПЕРВОј БЫЛА БУЛГАРСКАја РЕСПУБЛИКА!

http://www.bulgarile.narod.ru/dvizsenie/1918/respublika.htm

Само проблемот е што вие од своите толку многу посакувани тези, сами се демантирате.

Де сте Болгари, де сте Тракијци, де сте Словени, де сте Татари, де сте Турки, де сте Прабалгари, па сте Иранци, па Готи, па Македонци, па сите останати се Бугари, а вие сте...чеда на Аспарух и така во круг.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Аjде да видиме коj е писал статиjaта-Рашид бин Магсум бин Кадыр Аль Булгари.
Такаа,супер сега види тука шо пише.
http://www.bulgarlar.com/Tahallus/21/R/rashid.htm
Господина е "ученыј, историк, јазыковед, художник-каллиграф. Специалист по древнебулгарсскому, тјуркскому, кыпчакскому и др. јазыкам. Кандидат исторических наук."
Този човек цел факултет :)
Ова се вика-уште е млад и зелен и никаква сериозна историja,а голи приказки.

Првата бугарска држава на коjaто сега сме наследници е создадена 681 година.И збора бугар во 7 век е едно,па во 9 век е совсем друго.
7 век бугар=прабугар
9 век бугар=нов народ (прабугари,словени и траки)

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Едно нешто не ми е јасно: како само на нашите соседи им се случува тоа, демек единствена Албанија што е позната во минатото била на Кавказот, а нашите соседи Албанци врска немаат со неа, демек тие тука никнале а името случајно им такнало да го земат.

Исти случај е со бугарите. Над 10 бугарски држави или ханства се формирале во регионот на поволжјето и околу дон, а овие нашиве соседи со локално потекло биле ама заради имиџ така се нарекуваат. Ако е така, што им го дудлате на татрите по форуми?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Бугарите се нација од пред 130-тина години. Би можело да се каже дека сте вештачки создадена нација од главен супстрат Македонци кои се именуваат како Бугари, а не се вистински етнички Бугари, ни прото ни сегашни ни никакви.

Бугарското име е подметнато од вашите нунковци Грците за да се подбиваат со една нација од простаци (Вулгари). Тоа име спремно го дочекуваат Русите поради своите експанзионистички интереси, затоа што наликува на нивнито Волгари (од реката Волга) и широкоградо го помагаат создавањето на новата држава.

А ако некој се нарекувал Бугарин можеби сакал да каже дека е прост човек, обичен, скромен човек, христијанин, а не дека е припадник на бугарската нација која се создала пред век и нешто.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Веднага прашам шо управлjaвали церете Борис I,Симеон,Калоjaн,Иван Асен,Иван Шишман???Коja е била тази држава?Со каков народ била?
Ако во Бугариja имало македонци,а не бугари,зашто например Паисиj ке напише една мала книга-Историja Славенобугарска?
Зашто този човек от днешна пиринска македониja не напиша -Историja Словеномакедонска например?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Коja е била тази држава?Со каков народ била?

Турко-татарска! Народот што ја створил немал врска со денешните наречи Бугари.

Kajgana Shop

На врв Bottom