Бугари : Етнос (турко-алтајски) и Етноним (исто)

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.099
Поени од реакции
174
Kolku sto jas znam Dunavska Bugarija bila oformena ili od Mongolite ili od Tatarite,posto tie ja narekuvale Dunavska Bugarija,a to znaci deka pred toa postoela nekoja druga Bugarija na Volga.Bas me interesira sto gi nateralo da dojdat tuka i da pravat problem.

Bugarite tvrdat deka pesnata zajdi zajdi jasno sonce bila bugarska,ja napisal Bugarin.Site nie znaeme deka pesnata Zajdi zajdi jasno sonce,sekogas se asocira na Makedonija,i prv ja ispea pokojniot Aleksandar Sarievski.

A

anaveno

Гостин
Koj ja napisal ili zapisal? Nejse, togas treba i Bila Zora da bide tataro-mongolska, turkska, a ne moze po nikakov nacin.

Zajde i Bila Zora imaat ist jazicen koren;
od zborot zAyin=lying down
bilezaya=Bela Zora=izgrejsonce, nisko sonce
zayin=sleeping (otide sonceto na spienje, zajde)

Blgarite vrska nemaat sto znaci zborot "зајди". Eve biseri:

Зајди на мој профиль на Facebook
Зајди-Купи (Сургут)

Vo drugite slavski jazici:
Зајди на менја, а или как хочешь!

Toa li e zajdisonce?!?

Ocigledno. blgarot зајде. Ako znae sto znaci taka kazano...

spas72

Oficial
Член од
13 мај 2008
Мислења
280
Поени од реакции
47
Kolku sto jas znam Dunavska Bugarija bila oformena ili od Mongolite ili od Tatarite,posto tie ja narekuvale Dunavska Bugarija,a to znaci deka pred toa postoela nekoja druga Bugarija na Volga.Bas me interesira sto gi nateralo da dojdat tuka i da pravat problem.

A bre Chris, sto ne narekuvale Bugarija Dunavska Mongolija ili Dunavska Tatarija kat e bila oformena od Tatarite ili Mongolite.

M

MKEUpatriot

Гостин
Без раљзлика, не може да се негира дека прабугарите припагаат од турско-монголскaта група на народи.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Не може да се негира дека прабугарите припагаат од турско0монголско група на народи
Ако можеш да дадеш некој ДОКУМЕНТ за турско-монголско потекло??? Барем еден. Те молам. Да биде ИСТОРИСКИ ДОКУМЕНТ.

M

MKEUpatriot

Гостин
Еве еден вреден историски документ за турко-монголското потекло на Бугарите:

Во Именикот на бугарските ханови - пишува Атила (Авитолах) е прататко на блгарите чие наследници биле Ирник син Атила на Гостун Курт и Безмер. Под името курт се подразбира Кубрат.Именикот е напишан во 8 век во времето на хан Аспарух. Подетално кај проф.Димитар Ангелов Образуване на блгарската народност ,Софија 1971.

Во книгата Формиране на староблгарската култура од Станчо Ваклинов Софија1977 пишува-Праблгарите биле туркојазичен народ чија прататковина се наога на далечниот исток во срцето на Азија....

Проф.Златарски во својата книга Историја на блгарската држава през срединте векове том 1 Софија 1971 стр 55 пишува Првата историја на Бугарите несомнено треба да ја бараме во историјата на оние средноазијатски турски народи кои се познати под општото име Хуни.

Денешните Гагаузи кои зборуваат турски а се христијани се остаток од прабугарите.Познати се и под името казлбши. Ова го тврди Страшимир Димитров восвојата статија Некои проблеми на етничките и исламско--асимилаторските процеси во бугарските земји од 15 до 18 век.Оваа статија е издадена во Проблеми на развитокот на бугарскиот народ и нација, сОФИЈА ,бан 1988

Турко-монголска група е географска одредница како индо-европска или слично.

А објаснет ми вие што се "прабугарите", на која група на народи припагаат илсе посебна раса на земјината топка

Член од
26 октомври 2008
Мислења
16
Поени од реакции
0
Бугарите несомнено треба да ја бараме во историјата на оние средноазијатски турски народи

Ne турски а ТјуРКСКИ народи!!! Разликата е огромна и се чудим дека не ја знаеш!Турците или по точно османлиите се појавјават по к'сно!Ако си чел историјата на Златарски нјама да б'ркаш толкова пов'рхносно eto ti a!

http://www.promacedonia.org/vz1a/index.html

M

MKEUpatriot

Гостин
Прабугарите и турците османлии си имаат туркски произход.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Бугарите несомнено треба да ја бараме во историјата на оние с
sредноазијатски турски народи
Ne турски а ТјуРКСКИ народи!!!Разликата е огромна и се чудим дека не ја знаеш!Турците или по точно османлиите се појавјават по к'сно!Ако си чел историјата на Златарски нјама да б'ркаш толкова пов'рхносно eto ti a!
http://www.promacedonia.org/vz1a/index.html
Не Тјуркски туку Турански народи...

Туку, оти бе Велики Булгари, ве нема вас тука:

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8

Што би рекол Паисиј: "о, неразумниј јуроде! поради што се срамиш да се наречеш б'лгарин и не четеш и не говориш на свој език!" :kesa:

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Б'лгарите имат проблем с идентичността си

д-р Стефан Влахов Мицов

(Д-р Стефан Влахов Мицов е бивш преподавател в'в Философскија факултет в Софијскија университет, председател на С'јуза на свободните писатели в Б'лгарија и секретар на Б'лгаро-македонското дружество за пријателство.)

Всјака от днешните балкански д'ржави се е формирала в регион на богато културно-историческо наследство. Ако в духовен план този факт е плодотворен, в политически аспект тој е фактор, којто с'здава комплекси. Политическото двуличие на македонските с'седи е илјустрација на техните комплекси. От една страна, нито една с'седна д'ржава никога не е била достат'чно моштна, за да завземе цјала Македонија, а от друга-били са достат'чно слаби, за да се откажат от агресија. Не са били и достат'чно уми, за да си ја поделјат “по братски”. Балканските “в'лци-лисици” са постигали с'гласие по отношение на Македонија само от страх. По този начин е реализирана и војната срешту Турција. Балканските страни се опасјавали Македонија да не получи автономија от Великите сили. В с'штото време, нито една д'ржава, с'сед на Македонија не се осмелјавала сама да се противопостави на турската империја, докато с'вместната војна била достат'чна причина да се парират една друга.

Крах'т на антимакедонската пропаганда

Обштијат страх на македонските с'седи ги принуди на “с'јуз” и след 1991 година, когато принудиха младата д'ржава да промени член 8 и член 19 от Конституцијата си, с които се заштитаваше македонското малцинство в с'седните д'ржави. От друга страна Македонија не следваше логиката на б'лгарските националисти и не поиска реципрочност на това решение, т'ј като, според статистиката почти една трета от б'лгарите имат македонски корени. Цјалата тази паника на македонските с'седи е наистина странна, дори от гледна точка на в'зможностите за дејствие на пропагандата на една двумилионна д'ржава срешту организираната пропаганда на д'ржави, които заедно набројават около 25 милиона души. На практика организираната антимакедонска коалиција трјабва да се сбл'ска с краха на всички изфарбикувани “исторически доказателства” по отношение на претенциите им к'м части от Македонија. Това че днес много жители на Пиринска Македонија, северна Г'рција и јужна Албанија смјатат Македонија за свој духовен стожер е в'н от всјакакво с'мнение. Достат'чно е да посетите тази д'ржава по време на нејните национални празници.

С'штествува ли македонски шовиниз'м? От друга страна, да пот'рсим отговор на в'проса дали с'штествува македонски шовиниз'м? Отговор'т би мог'л да б'де положителен, доколкото по примера на своите с'седи и Македонија би претендирала за територии, например тези, които е владјал Александ'р Македонски, както пост'пват б'лгарите с териториалната си носталгија от времето на цар Симеон или Иван Асен, или п'к Г'рците, които бленуват по Византија. Вс'штност, македонците са един от редките народи чието име и географски, и морално е заштитено. И макар, че много македонци живејат в части на други д'ржави, или живејат в региони, които са далеч от Балканите, досега Македонија не е имала претенции к'м тези територии. На завоалираните претенции на балканските “в'лци – лисици” македонците отвр'штат с толерантност и духовно обединение. Така че по отношение на македонскија космополитиз'м националистическите заплахи на с'седите и са жалки, а техните комплекси – катастрофални.

На балканските д'ржави им трјабва в'трешен мир Така, често п'ти духовната, тоест вертикалната експанзија е била заменјана с териториална, тоест хоризонтална експанзија. При с'рбите комплексите произлизат от многобројните неуспешни военни авантјури, което фрустрира технија политически елит, макар и тјахната духовна култура да е имала високи достиженија в културата, науката, дипломацијата...

Гр'цките комплекси са св'рзани с нјакогашна Византија и величието на византијските им предци, но сериозни проблеми в'зникват от факта, че императорите им не са били от гр'цки произход, а са били ромеи, славјани, арменци...Б'лгарите п'к се сбл'скват с проблема за собствената си идентификација. За разлика от македонците, които много јасно се определјат като народ в'зникнал от смесването на славјаните с нјакогашните македонци, б'лгарите все оште се колебајат между траките, мизијците, хуните, славјаните и другите праб'лгарски племена. Нито един друг народ в Европа нјама толкова противоречиви теории за своето потекло и този хаос подхранва политическите им аспирации в духа на поговорката: “На всјака манджа мерудија”- Затова и б'лгарскијат народ, с'што като с'рбите, заради слабостта на собственија си политически елит много често се обр'шта к'м чужди духовни богатства и стојности. Оттук идва и нај-важното заклјучение: балканските д'ржави ште се смирјат тогава, когато постигнат в'трешен мир, заштото ако една личност, нација или д'ржава не постигне в'трешен мир, не може да живее и в мир с другите.

Доказ за азијатско потекло на Бугарите...

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.099
Поени од реакции
174
Напишано од Kasnakoski
Сите нови истражувања зборуват за индоевропско потекло на прабугарите. Од досега непознати индиски, кинески, ерменски и други извори се локализира на територијата на денешен Авганистан државата Балхара, позната во Европа како Бактрија.

Дури има податоци, дека старите Бугари се Тракијци, кои оделе со Александар Македонски на Исток и после неколку векови се вратиле во родните огништа.
Indoevropsko poteklo na Bugarite??? Cekaj malku tie se turkomanski,a turkomanskite narodi ne se IndoEvropski. Barem vo toa ne gresam. Nema teoretska sansa da e poinaku. Sakas da kazis deka i Tatarite se indoevropski?LOL :D

Keep dreaming. Samo sonvaj vo vrska so to. Nemojte da mesate babi i zabi. Prabugarite se Turkomanski nanrod, zaedno so Tatarite, Cuvashite, Oguz Turcite, Madzarite, itn.

Znaci zaklucok,Turkomanskata grupa E geografska odrednica na grupi koi zboruvaat Turkomanski jazik,t.e. imaat takvo poteklo.

Член од
26 октомври 2008
Мислења
16
Поени од реакции
0
Не Тјуркски туку Турански народи...

Туку, оти бе Велики Булгари, ве нема вас тука:

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8

Што би рекол Паисиј: "о, неразумниј јуроде! поради што се срамиш да се наречеш б'лгарин и не четеш и не говориш на свој език!" :kesa:
Tој Паисиј го е писал за такива като тебе,заштото аз с'м горд Б'лгарин
http://bg.wikipedia.org/wiki/Произход_на_праб'лгарите#.D0.A2.D0.B5.D0.BE.D1.80.D0.B8.D0.B8_.D0.B7.D0.B0_.D0.BF.D1.80.D0.BE.D0.B8.D0.B7.D1.85.D0.BE.D0.B4

Едит - од модераторот.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Читам тука и се прашам дали некоj от вас разбира шо е прабугар и бугар.
Сакам некоj да ми отговори само на едно прашане:
- Има разлика между термина бугар и народа наричан бугари во 4-5 век и во 8-9 век?
Благодарам предварително.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Бугар е припадник на Македонскиот народ, чии што предци ја имале таа “чест“ да ја направат најкатастрофалната грешка во вашата историја и живот, па себе и својата држава ги нарекле според името на прабугарите.

Сега разбра?

П.С. Ова треба за нас да биде поука, затоа што истото може и со нас да се случи доколку потклекнеме на грчките притисоци и го промениме своето име. Ете затоа имате проблеми со својот идентитет и служите за потсмев на сите, затоа што вашиот генетски и културен идентитет не одговара на вашето име со кое толку се гордеете. Тоа е исто како на автомобил “FORD“ да му ставиш име “OPEL“, па налет тоа, наместо да бараш за него делови наменети за Форд (кога ќе се расипе) да бараш делови за Опел и да се обидуваш да ги вклопиш во конструкцијата. Е тоа е навистина лудост...

Kajgana Shop

На врв Bottom