Бубалици!

CuCeNcE

perfectly imperfect
Член од
19 јуни 2006
Мислења
1.878
Поени од реакции
7
Бубалици- луѓе што учат се на памет онака до точка што се вика, а најтрагичното е што го учат без разбирање.Имав таква една во клас што дури и задачите по математика ги учеше на памет зашто воопшто не ги разбираше и мислеше дека со тоа многу знае, а уствари поима си нема од работите.И така кога ќе дојдеше време за тест да праиме она 2че увек си добиваше и се кинеше од плачење како е можно двојче кога цела недела постојано учела математика!:tapp:

Mandy

~Carpe florem~
Член од
26 февруари 2006
Мислења
1.578
Поени од реакции
23
ПрИтИ_гРл напиша:
бубалица...па најчесто учат напамет,спремни се за секој час,редовно носат домашна,учествуваат во секој проект и многу секции....

има два вида на бубалици

-1.глупава бубалица-се учи на памет...и после една недела кога ке ја/го прашаш ништо не знае....најчество ваквите глупави бубалици немаат некое посебно друштво-или се дружат со исти како нив..или пак воопшто немаат другари!

-2.паметна бубалица-учи за да знае,за да постигне нешто во животот
секогаш спремен/на на час,има другари,и завидуваат и ја почитауваат секој во класот!:kaleberce:
Не ја сфаќам поделбава...како можеш да учиш на памет за да знаеш?? Нема вакви или такви бубалици...бубање е учење на памет и крај! Затоа многу пати луѓе што ги капираат работите лесно и не им треба многу учење се помешани со антисоцијални суштества што се окупирани со учење само затоа што не се у состојба да ги сфатат работите...па нормално дека ќе ти треба секој слободен саат да ја бубаш секоја страна од секој предмет ит тејкс тајм!

SANCTIMONIOUS

Мејд Ин Мацедониа
Член од
21 март 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
9
ПрИтИ_гРл напиша:
бубалица...па најчесто учат напамет,спремни се за секој час,редовно носат домашна,учествуваат во секој проект и многу секции....

има два вида на бубалици

-1.глупава бубалица-се учи на памет...и после една недела кога ке ја/го прашаш ништо не знае....најчество ваквите глупави бубалици немаат некое посебно друштво-или се дружат со исти како нив..или пак воопшто немаат другари!

-2.паметна бубалица-учи за да знае,за да постигне нешто во животот
секогаш спремен/на на час,има другари,и завидуваат и ја почитауваат секој во класот!:kaleberce:
ова под 2 не е паметна бубалица, туку ФИЛОЗОФ
учи за него, ни малку ни доволно, дозволени се киксови, но со задолжителна поправка, секогаш спремен да ризикуваш за некој друг и нон стоп спремен за препишување. Умее со својата филозофија да ги збуни професорите и да извлече максиум од тоа што го прочитал случајно

Член од
3 февруари 2007
Мислења
293
Поени од реакции
30
Bubalica, spored mene e nekoj koj uce se, ama bas se na pamet. Imase edno devojce koe od koga ke gi rese zadacite, ili ke i gi resat, pak gi povtoruvase po 2-3 pati za da gi nauci napamet.Te toa e bubalica!I toa,nekoj bese rekol,koga ke go prekinat dodeka raskazuva, posle ne moze da prodolze.A ne mora da znaci deka nekoj so mu se site petki e bubalica. I ne znaci deka taj so e bubalica mu se site petki. MOze da ti bidat site petki ako si pameten, ako si uces redovno,a plus i da si izlavas i da se druzes, da gledas televizija i se,.t.e za se ima vreme ako se isplanira i se se moze koga se saka.

Член од
23 февруари 2007
Мислења
780
Поени од реакции
69
Ima edno devojce kaj mene sto uci na pamet se vika Aneta (ama i razbira super si e) ama loso navika kaj nea e koga stanuva da odgovara mnogu brzo zboruva :).

P.S:Taa mozebi e bubalica ama na kraj drugarite moj ke pracat za ocenki.

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
уф, има една бубалица од другото одделение, се' напамет учи, и кога станува да одговара за некое прашање, се' кажува, и оп 5-ка, не дека јас не учам, ама ако се учи, барем со разбирање, а не напамет. :)

ForFokSake

The Only Thing To Fear Is Running Out Of BEER !
Член од
26 јануари 2007
Мислења
429
Поени од реакции
0
Bubalici se tipki i tipki takozvani "nerdovi" koi po cel den ucat i ne iskacaat petok sabota na primer.I cita knigi ko nezdrav i samo uci po cel den.i drugiot den bombardira so znaenje na casovi.Kreva raka ko lud/a i site go/ja mrazat.ete toa e spored mene

Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
podaleku od bubalici,ne ziveat isto ko i nie :salut: :toe:

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Бубалица е некој што учи на памет. Денес СЕ знае, утре НИШТО!

Chejo

Мрзата
Член од
9 февруари 2007
Мислења
320
Поени од реакции
1
Бубалица е тој што учи по цел ден и незнае ничто друго да прави!!

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
МОја дефиниција за бубалица ти е: учи,учи,учи... и на крај пак ништо не знае.

HeRbEs

-WandereR-
Член од
21 јуни 2005
Мислења
766
Поени од реакции
272
Не ги оправдувам бубалиците но самото образование ни е тоа кое што ни наметнува да учиме така.Пример:Професорка диктира дефиниции теореми или што ти ја знам кој мораш да ги научиш на памет,со други зборови ти наметнуваат да учиш на памет.За мене подобар начин би било таа дефиниција или теорема да се разгледа преку пример преку нешто што би ти помогнало да ја сватиш практичната примена на самата дефиниција отколку да ја бубаш на памет.Што знам во ској случај бубалица е човек кој учи на памет тоа е факт,ќе одговара ќе добие оценка и заборава што научил.

Mandy

~Carpe florem~
Член од
26 февруари 2006
Мислења
1.578
Поени од реакции
23
IgoR_ViCiOuS напиша:
Bubalici se tipki i tipki takozvani "nerdovi" koi po cel den ucat i ne iskacaat petok sabota na primer.I cita knigi ko nezdrav i samo uci po cel den.i drugiot den bombardira so znaenje na casovi.Kreva raka ko lud/a i site go/ja mrazat.ete toa e spored mene
Е леле што има лошо во читање книги,во тоа ако претераш нема да ти се слоши!
Бај д веј А можеш да бомбардираш со знаење на часови и без да си бубатор,ако ти фаќа клкерот немаш гајле и со едно прочитување:smir: ти не го спомна основниот момент кај бубалиците,а тоа е дека учат на памет(бубаат) и затоа не искачаат од дома

Crash Override

H4CK1N6 15 N07 4 KR1M3
Член од
14 јуни 2007
Мислења
157
Поени од реакции
0
Скулгрл напиша:
Што подразбирате под терминот бубалица?

Ученик што учи се на памет,без воопшто да го разбере наученото?
Или ученик со просек 5.00,што редовно и нормално си учи,а притоа постигнува одлични резултати?

Какво мислење воопшто имате за „бубалиците“?
hmmzzz...bubalica...sigurno nesto sto ne bi sakal da sum...:)
toa ti e nekoj sto uci 24h/7d/12m neprekinato a koga ke go sretnes nekade ti vika abe jas samo 2 saati ucev kako Pavel Taskov ako go znaete go pisuva sekoja godina vo nekoj vesnik 6 pat po red e najdobar vo makedonija po matematika...e sea ako ima sve 5.00 i da izlaga da se druzi ova ona po nekoja belja e togas moze da se kaze deka ima kliker deckoto...

moskva_bojan

Kirk Hammett
Член од
28 јануари 2007
Мислења
470
Поени од реакции
3
ucenici koi mislat deka knigata treba da bide niven zivot a ne druzenjeto.

Kajgana Shop

На врв Bottom