"Брза Помош" - колку е "брза"?

Член од
9 јули 2011
Мислења
58
Поени од реакции
21
Jas da vi kazam iskustvo so brzata pomos prvo kako mala vo komsiite izgore kuka brza pomos viknaa a taa kasnese skoro saat vreme ne znaeki sto da napravat lugeto covekot koj bese ugusen trgnaa da go nosat so svoja kola,lugeto samo sto trgnaa stigna brzata pomos covekot vo pat pocina.Vtor slucaj mojata komsivka ja kasna osa sreka sto postoese ambulanta vo blizina na naseto maalo i doktorot vednas izreagira a dokolku ne primela zenata terapija dodeka da ja cekavme brzata pomos ke trebase da ja nosime v kapela bidejki bese alergicna a ne v bolnica.i tret najstresen slucaj mi se sluci vo mojata kuka mojot svekor pocna tesko da disi viknavme brza pomos a taa ne ja znaela ni nasata ulica kade se naoga i pokraj toa sto ubavo mu objasnavme tie pojma nemaa kade se naoga i taka poveke od pola sat mojot svekor se gusese koga stignaa doma sestrata kako za na korzo sminkite da gi sprema 10 minuti edna ineksija ja spremase a covekot umira, a i nemaa ni kolicka ni krevet so trkala za da go piknime pacientot vo kombeto znaci go nosea dvata sina na obicen stol vo nosenjeto toj pripaga i se izgubi.Za dva casa svekormi pocina vo bolnica blagodarenie na brzata pomos posto bese mnogu brza.Jas smetam deka brzata pomos ne treba koga nemaat intervencii da pijat kafe i da si kazuvaat prikazki nego da gi ucat ulicite vo gradot pa duri i broevite.Ali so vakva drzava i vakvi luge zabe e seee.Site ke si umrime blagodarenie na organizacijata na drzavata
--- надополнето: Aug 2, 2011 11:55 PM ---
Па вака според мене брзата помош не е до толку спора колку што мислите бидејки и тие имаат големи обврски спрема народот тие не се во мозност од еден крај на друг за толку брзо време да дојдат ,иначи и не се баш кул како што треба иначи за оцена од 1-10 имаат од мене 7-ца :)
za mene imaat 0 ne daj boze da mi pritrebaat i da gi povikam nekogas kaj nas peski do brza pomos ima 5 min a tie mi doagaat za saat vreme jas za saat vreme od bitola veles ke stignam go znaes toa.

Член од
1 август 2011
Мислења
34
Поени од реакции
14
I vo Bugarija isto e 'brza' brzata pomos, nedaj boze da vi pritreba da im se javite.. kaj po 2-3 pati ke im se javuvas i pak ke dojdat za 1-2 saati minimum.

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Многу е „брза “ нашата брза помош. И јас имав ситуација (некој погоре напиша го голтнал јазикот) среќа тетка ми имаше завршено медицина па ми го извади, да не беше таа јас сега немаше да пишувам на форумот. Бидејки брзата помош ни е многу брза.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
доволно брза за некогаш уште повеќе да ја влошат состојбата на некој пациент

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Ма каква брза, во спора и дебилна треба да ја преименуваат. Надевајте се дека никогаш нема да ви затреба, а ако ви затреба носете го сами болниот во болница, ич не губете време со брза помош. И да дојдат тие по еден сат што мислите, што ќе направат? Во 90 % од возилата има само боца со кислород и кревет.

Па на запад има возила за брза помош кои се поопремени од некои операциони сали во МК.

Било подобро, знам од личен пример, дедо ми во 1984 г. се повредил на лов во некоја планина уџум некаде, и викнале некако брза помош и дошле за 30 мин, поминале 30 км за 30 мин по селски неасвалтиран пат и тоа со “Волга“ болничка кола и му го спасиле животот.

А сега 3 км не можат да ги поминат за 30 мин. и тоа по асвалтирани улици. :mad:

Абе никаква одговорност да се немало, уосталом што може да се очекува од дебили кои ја добиле работата бидејќи имаат партиска книшка. (n)

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.833
Поени од реакции
4.536
пред 4 дена на улица се деси сообраќајка викнав брза помош и стигнаа за реални 5 минути;)

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.833
Поени од реакции
4.536
абе кај нас многу работи не чинат ама никој не почиња од себе, затоа и никогаш нема да се управиме
мислам дека кога луѓето имаат соодветни услови и мотивација професионално си ја вршат работата, еве сведочам за последниов случај

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Еднаш во животот ми требала кола на брза помош (дај Боже да е последен пат) и пак не ја дочекав. Мајка ми се јави и буквално се дереше на телефон, зашто жената беше во шок и не знаеше што да прави со себе, му се дереше на тој и му кажуваше што се десило. Почекавме 10мин и еден комшија се изнервира, запали колата и за 3мин бевме во Градска болница. Ова беше пред 5години, мислам дека сега се поправиле, колку толку. Дај Боже на никој да не му треба брза помош, а ако веќе дојде до таква некоја ситуација најубаво да си имаш кола и сам да си завршиш се.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Неколку пати ги имам викано до сега обично стигале од 30 до 40 минути.

H

-HRO

Гостин
Незнам вие како сте задоволни, но мене ми умираше многу блиска роднина на раце.
Викнавме брза помош и додека изброив до 3 веднаш стигнаа и ни помогнаа. (y)
Што се однесува до нивната одговорност (читам во коментарите над мојов пост) и не ме зачудува да биле неодговорни...тоа е така со сите служби во државава....можеби сум имал среќа што екипата која била дежурна била поефикасна од останатите.... :)

Jimmy

Организатор
Член од
26 мај 2006
Мислења
927
Поени од реакции
312
Вака сега дечки, можи ве збуна насловот, но во мојот прв пост доста добро и читливо напоменав дека се работи за прием во Брза Помош, за односот на докторите, чекањето, не-рецкањето од нивна страна, а не за тоа за колку време ќе дојди ако се јавиш по телефон...еден куп одговори имаше баш за тоа, се јавив, чекав ги немаше...значи сосема погрешно е сфатена темата.
Само СаШеНкО го разбра муабетот. Ако сте имале значи искуство со приемно за преглед, ок е, а за брзината на реакција можи треба посебна тема.
--- надополнето: Aug 7, 2011 9:49 PM ---
Па ако не си бил/а во критична состојба 1 час не е кој знае колку... А тоа со лешниците и сливите јас не би го земал за грев, што има врска, дежурен е цел ноќ тој лекар, зошто да не јаде, не е забрането
Докторе, ако за тебе 1 сат чекање по болнички ходници не е многу време, не знам, за мене е премногу време. Ем си имам мака, ем чекам без потреба, како што пишаа погоре, слушаш во ходник муабети за домашните проблеми на докторките, во еден случај ја слушаш турската серија што ја гледаат...мислам стварно резил...остај немам муабет појќе...не дај боже да дојдиш да одиш на болница!
П.С. Никој не оди на лекар ако нема потреба, а не посебно до Брза Помош да бара помош... :tapp:

Член од
10 февруари 2011
Мислења
894
Поени од реакции
398
Брзата помош иде шо е можно побрзо само што имаме застарени возила и амбулантни коли шо чекаш 5 минути да запали моторот е тоа е друго !!

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Најдобро е сите да знаат колку толку да даваат прва помош, да знаат вадење на јазик и вештачко дишење поготово, со оглед на брзините со кои стигаат возилата.

Kajgana Shop

На врв Bottom