Борис Сарафов - национално свесен Македонец, но каков е неговиот удел во револуционерното дело?

Член од
16 февруари 2018
Мислења
37
Поени од реакции
6
Господине Мисирков, молам да ми изјасните што е тоа "милет систем" за означуване на лугето по црковна припадност.
Второ, как точно се означувани христијаните албанци, власи, грци, други, дори и христијани цигани.

НО
За мене е поважно како самите тие са се самоозначувале.
Документи
Diploma-from-Bulgarian-women-school-Thessaloniki.jpg Диплома_Солун_корица.jpg [DOUBLEPOST=1532684802][/DOUBLEPOST] Prilep_Bulgarian_School_Seal_1843.jpg [DOUBLEPOST=1532685115][/DOUBLEPOST] Boris_Sarafov_Petar_Sarafov_and_family-535x343.jpg

Кои се на оваа снимка?

Кој е свесен Македонец, и кои се бугарски предавници?
 
Последно уредено:
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.157
Поени од реакции
1.187
Вадиш официјални, државни документи со кои сакаш да докажеш дека некој Македонец е Бугарин? Па тоае глупаво. Во секоја држава, на државјаните од таа држава во документите им го пишува државјанството. Тоа е едно, а друго на училиштето кое е основано или поддржано од странска држава истото им го пишува. Па така имаш “Амерички колеџ“, “Турска гимназија Јаја Паша“ дури и “Штулов универзитет“. Кој “народ“ учи во Штуловиот универзитет? Штулци?!?
Глупак.
 
Член од
16 февруари 2018
Мислења
37
Поени од реакции
6
Господине Кариес, аргументот "глупак" го разбирам.

Не разбирам, како ги определивте документите като "официални" и "др'жавни".
Државата, во која се наога градот Солун тогаш се нарекува Отоманска империја. Официалното отоманско име на градот е Салоник.
Токму државјанството го пише - отоманско или турско.
Документите се издадени от училиште, коешто е создадено от лугето кои живеели тамо и се самоопределували като...(пишано е).

Во таа Солунска гимназија, Пере Тошев е преподавал б'лгарски јазик.
Во Битолската гимназија, Мисирков е преподавал б'лгарски јазик.
Тие училишта се построени со парите на местните луге - не се државни, туку частни(приватни). Фонансирани се от позаможни луге и от Екзархијата.

Фактите господине Кариес - фактите.
 
Последно уредено:
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.157
Поени од реакции
1.187
Фактите се тие, само ти не сакаш (најверојатно не можеш) да ги видиш. Ако САД отворат школо или колеџ во Бугарија и предавањата се на амерички англиски јазик, па некој професор Бугарин предава на англиски јазик во тоа школо, според твојата изместена логика значи дека тој Бугарин е по автоматизам Американец?!?
Друга работа што овој јазик на кој говорите е само источно наречје на Македонскиот јазик. По ниеден свој карактер тој јазик не е Бугарски туку Македонски. Така било и пред 150 години, така е и сега.

Еве ти го бугарскиот јазик - не верувам дека воопшто ниту збор не разбираш :

https://www.youtube.com/watch?v=sJtUbLcQVvU
 
Член од
16 февруари 2018
Мислења
37
Поени од реакции
6
Господин Кариес, кривиш ги работите и фактите.
тоа шо велиш си тотално во право, но не се тоа фактите за црквите и училиштата во МКД.
Солунската гимназија не е создадена от БГ држава, со "наметнат" јазик, учители, учебници и т.н.
Солунската болгарска гимназија е создадена от солунски болгари и Болгарската Екзархија.
Основен херој е Кузман Шапкарев.
Самите солунски болгари са посакали дозвола от султанот, самите тие се сакали болгарски јазик, болгарски учебници и болгарски учители во училиштето.
Тука нема ништо наметнато, наложено, насилено.
Как мислиш, дали сите револуционери, учили во БГ училишта во МКД може некој да им наметне нешто?
Сите тие преродбеници и револуционери, ако ги гледаме от денешна гледна точка не се само болгари, туку се фанатични агресивни, болгарски националисти и шовинисти.
Денешните крајни македонисти-екстремисти во МКД се "мали деца" во сравнение со болгарскиот шовинизам на преродбениците - Шапкарев, Прличев, Джинот, и хилјадници други.
Според Джинот АЛ МАКЕД е бил болгарин. Смешки, но наши болгарски смешки.

Никој во МКД не се е "изјавувал", "нарекувал", "определувал" като болгарин пред друг болгарин.
Те СЕ БИЛИ БОЛГАРИ и не им е било потребно да се "изјавуват" пред други болгари дек и те се болгари.

Фактите се во документите. Аз ништо не тв'рдам, ништо не кажувам.
Не налагам мнение(став) никому.
Само покажувам оригинални документи.
Лугето да си ги прават изводите.

Фактот дек кога се појави оригинален документ се брише говори много важно.

Линкот со Туган јак(родна земја) е песна на болгаро тјуркски јазик.
Тоа не е моиот јазик.

Моиот јазик сушто се нарекува болгарски(словено болгарски) от 1300 години насам.
 
Последно уредено:
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.157
Поени од реакции
1.187
Ако некое школо е основано и одржувано од една држава, на јазикот на таа држава, тогаш така и ќе се вика школото. Без разлика кој учи во него. Исто така учеле и во српски и грчки училишта - Срби и Грци ли биле нашите предци?
Денес има многу Македонци што студираа(т) во америчкиот универзитет во Солун. Американци се ли тие?
Нашите од две зла го одбирале помалото (дали да учат на грчки јазик или на “бугарски“) па се запишувале во бугарските школи. Тоа не ги правело Бугари по автоматизам. И јас кога би требало да одбирам дали да учам на грчки или бугарски би го одбрал бугарскиот. А и ти - кога би имал само две алтернативи - да учиш на грчки или на македонски, што би одбрал?
Друго нешто е твојата заблуда со “славјано-б'лгарскиот јазик“. Такво нешто како “Славјано-бугарски“ јазик - не постои! Го има само во вашите глави и кај ниеден сериозен лингвист. Тоа е како да тврдиш дека постојат Сирени (пола риба - пола девојка) - значи постои бугарски јазик (сроден на турските јазици) и постои група на словенски јазици. Е ај да те прашам кога сме тука - колку бугарски зборови има во денешниот “славјано-бугарски“ јазик. За да се нарече славјано-бугарски јазик процентот на застапеност треба да биде околу 50/50. А пак само бугарски да се нарече треба процентот на бугарски зборови да биде во завидно голем процент над 50%.
Значи вие безочно лажете и манипулирате. ВИЕ СТЕ МАКЕДОНЦИ според сите карактеристики, говорите на источно-македонско наречје, и колку и да се срамам од вас морам да ве прифатам како такви...
Кога сме веќе кај непостоечкиот македонски јазик... Овде не гледам бугарски јазик. Ама гледам македонски :
 

Attachments

Член од
16 февруари 2018
Мислења
37
Поени од реакции
6
Господине Кариес.
Мислам от не четеш шо сум писал.
Болгарските училишта во МКД не се создадени от БГ држава и да са наметнати врху Македонци(неб'лгари).
БГ училишта в цела МКД се создадени от болгари кои са сакале нивните деца да учат "нашиј јазик болгарскиј" - Кузман Шапкарев го вели това.
Тие "приказни за мали деца" дек Македонците немали избор и требвало да учат болгарски или грчки и дек Екзархијата има "наметнала" јазик и книжовност ми напомнуваат на дедо Васил Ильов.
От изворите, коишто ги цитираш има десетина извора кадешто пише "Македонци" и "Македонски".
Има стотици и хилјадници извори дек пише "Болгари", "Болгарски" и т.н.
Гледам по-горе, за Борис Сарафов се цитират вестникарски статии - неколко статии.
Има хилјади страници други статии книги и т.н. каде пишува за Борис Сарафов - на кои да верувам.
На некои интервјута, или на другари, следовници, братја, сестри, родители на Борис Сарафов.
Всичко што го велиш се само "обшти муабети".
Като Жежов, Ачовска, Миновски и т.н.
"Историјата се крепи на факти и докази-велат тие."
Потоа започнуваат едни обшти лафове без факти и докази, но секој втори збор е "македонско", "македонски" и т.н.

Постирах една снимка. 99% от лугето на форумот не знајат кои са на оваа снимка, какви се, каде са живели, каде са им децата и наследниците.

Некој постира преди време за татко му на БС. Беше сами вистина, но го избришаха.
Зошто се брише вистината?

За тоа што си го постирал:
Тоа лингвист е голем лингвист-откривател - редом со македонскиот јазик имало "бохемски" и "далматински" јазици. Тоа си е нова Америка бре.
 
Член од
4 октомври 2017
Мислења
112
Поени од реакции
104
Видете нешто кое ке ви ги извади очите.
Во ученическа диплома има графа "народност".
сега такива работи нема.
Зошто тогаш е имало, то ми е интересно?

Да припомнам, все пак, темата е за Борис Сарафов.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.157
Поени од реакции
1.187
Господине Кариес.
Мислам от не четеш шо сум писал.
Болгарските училишта во МКД не се создадени от БГ држава и да са наметнати врху Македонци(неб'лгари).
БГ училишта в цела МКД се создадени от болгари кои са сакале нивните деца да учат "нашиј јазик болгарскиј" - Кузман Шапкарев го вели това.
Тие "приказни за мали деца" дек Македонците немали избор и требвало да учат болгарски или грчки и дек Екзархијата има "наметнала" јазик и книжовност ми напомнуваат на дедо Васил Ильов.
От изворите, коишто ги цитираш има десетина извора кадешто пише "Македонци" и "Македонски".
Има стотици и хилјадници извори дек пише "Болгари", "Болгарски" и т.н.
Гледам по-горе, за Борис Сарафов се цитират вестникарски статии - неколко статии.
Има хилјади страници други статии книги и т.н. каде пишува за Борис Сарафов - на кои да верувам.
На некои интервјута, или на другари, следовници, братја, сестри, родители на Борис Сарафов.
Всичко што го велиш се само "обшти муабети".
Като Жежов, Ачовска, Миновски и т.н.
"Историјата се крепи на факти и докази-велат тие."
Потоа започнуваат едни обшти лафове без факти и докази, но секој втори збор е "македонско", "македонски" и т.н.

Постирах една снимка. 99% от лугето на форумот не знајат кои са на оваа снимка, какви се, каде са живели, каде са им децата и наследниците.

Некој постира преди време за татко му на БС. Беше сами вистина, но го избришаха.
Зошто се брише вистината?

За тоа што си го постирал:
Тоа лингвист е голем лингвист-откривател - редом со македонскиот јазик имало "бохемски" и "далматински" јазици. Тоа си е нова Америка бре.
Вие немате доказ дека во 18 век постоеле Бугари (но постоеле Македонци) и само тресите глупости овде.
И се додека не се формирала бугарската егзархија Македонците си се декларирале како Македонци, а после тоа Бугари?!? Се освестиле?!?
А бе ај....
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
201
Поени од реакции
173
Болгарските училишта во МКД не се создадени от БГ држава и да са наметнати врху Македонци(неб'лгари).
БГ училишта в цела МКД се создадени от болгари кои са сакале нивните деца да учат "нашиј јазик болгарскиј" - Кузман Шапкарев го вели това.
Тие "приказни за мали деца" дек Македонците немали избор и требвало да учат болгарски или грчки и дек Екзархијата има "наметнала" јазик и книжовност ми напомнуваат на дедо Васил Ильов.
Прав си дека училиштата не се отварани од Бугарскиот двор, а што мислиш од кого се отварани и финасирани? Имаш милион докази дека постоеле македонци во тој период, еве уште еден


Ханко брат, предводници во обезличувањето на македонецот покрај другите биле и Кузман Шапкарев и Рајко Жинзифов. Дали мислиш дека Кузман Шапкарев, Рајко Жинзифов и ај да не редам други се Бугари?

Ова ми личи на анегдотата за Бугарот кога отишол во зоолошка и првпат видел жирафа. Излегол од зоолошка и си вика, -Не бе, не постои животно со толку долга шија...
Бугарска работа,
 
Последно уредено:
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.157
Поени од реакции
1.187
Б'лгари од Македонија. Има Б'лгари и од Русија, и од каде не. Ама има и Власи од Македонија и Срби од Македонија и Цигани од Македонија... Ама не вели дека СИТЕ Македонци биле Б'лгари.
И не е местото, а и немам време да го преповторувам сето она што сум го пишал и другите што го пишувале на оваа тема.
Вие сте нација не сте народ. Има делови од Македонскиот НАРОД во бугарската НАЦИЈА, ама делови од бугарската нација - нема во Македонскиот НАРОД. Невозможно е. Ако ме разбра ова е накратко објаснување со две реченици...
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
201
Поени од реакции
173
Ова е географски македонец. Не пишува народност никаде. Токму затоа и тие се нарекуваат македонски добротворни братства, на иселеници од географскиот регион Македонија
Аман бе татар, ќе остариме со овие глупости. Ти си типичен претставник на бугарите, не бе нема такво животно. Македонец си е македонец како што бугар си е бугар. Во 1875 дадена е дефиниција за народ од Пулевски. Аман више јајцата ни ги поду и ни ги направи како балони.

Не е точно дека не постоеле бугари пред 18 век. Тезио Амбросио во 1539 год. како сродни јазици ги набројува македонски, мизиски, српски, бугарски и руски. Еве скенови од две страни:


 
Последно уредено:
Член од
16 февруари 2018
Мислења
37
Поени од реакции
6
Писмо от синот Борис Сарафов до татко му Пет'р Сарафов
Pismo_Na_Boris_Sarafov.jpg

ПРЕВОД от МКД јазик:
“Татко,
Чаках те, но не дојде. Аз
с'м всјака вечер от 7-8 1/2
в бираријата “Батемберг”,
до малката черква “Св. Георги”.
Утре, ІІ ч. пр. пладне ште б'да в Панах. Ела когато обичаш.


С'бота, II IX, (годината не е писана — бел. наша)

Борис “
 
Член од
12 јуни 2018
Мислења
188
Поени од реакции
200
"Toj не е Бугарин... туку вистински Македонец..."


Прегледај го приврзокот 232032
"Toj не е Бугарин... туку вистински Македонец..."


Прегледај го приврзокот 232032
Ного е лесно да са виде уф која смисла е напишано воа наистински Македонец а не Бугарин уф воа текст на Кардиф Тајмс. Не са работе тук за некаков си Македонец уф етничка смисла на зборут а чисто кути регионалитет. Тој не е Бугарин кути ного други бунтовнички лидери уф смисла оти не е уд Кнежеството Бугарија а е уд регионут Македонија.

Едно е јасно, регионалната свест е била ного развијана тогаш и ного са кажувале за Македонци арно ама ного од тиа шо са кажувале за Македонци биле први уф Српско-Бугарската војна уф 1885 шо сами са пријавиле да вујуват с'с Бугарто против Србите и да ја одбранат Бугарија уд агресијата на Србите. Истите тиа училе уф бугарски школи, иако имале избор да учат и уф српски или грчки.

Со един збор, Сарафов бил Македонец ама един поинаков Македонец за разлика уд гулем дел уд вадешните Македонци шо мислат оти Сарафов освен шо са борил за слободна Македонија са борил и за некаква македонска етничка заедница кое е гулема глупост. Нито Сарафов, нито било кој друг револуционер на ВМРО са борил за некаков си македонски етникум а шо некои са бориле за независна Македонија е наистина додека пак други са бориле за Македонија уф Бугарија. Арно ама сите тие знајале ного добро на чија страна да застанат уф случај на голема војна помеѓу 'големте' на Балканот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom