- Член од
- 26 јануари 2010
- Мислења
- 149
- Поени од реакции
- 7
Izliza vo Makedonija umrele kolkoto srbi tolkova i makedonci po 6000.Samo ne razbrah Bratoto otkade ovaa cifra 200 za "Контрачета".
600 души пишвше дека е целосната бројка на таа четничка единица, тие просто немале потпора овде освен од Србите-колонисти, старите србомани кои биле припадници на вооружените ефективи на србската пропаганда уште пред тоа, и насилно мобилизирани етнички Македонци, таму во текстот за Х.Т. Карпош пишува, колку и да изгледа бројот на балистите преголем и нереален (а всушност не е и ќе објаснам зашто) овој број на србски четници од Македонија е десетпати по толку нереален. За 8000 души треба цело Кумановско и Скопско да е во четници...арно ама така не било.Можеме да користиме и други извори, јас само го искористив изворот кој го користеа бугарите, што би се рекло со нивен камен по глава.
Таа бројката од 600 според мене е сочинета од етнички Македонци во рамките на 8000 четници на Дража.
30.000 Балисти?
Не сум сигурен во тоа, можеби во пошироки размери доколку се земе нивната активност во Косово и Србија и сл.
одредот "Христо Ботев" е само официјално бугарски, само затоа што неколку десетици души во него се бивши бугарски војници кои преминуват на страната на македонските партизани. Имаше повеќе такви единици, на пример италијанска чета некаква си, само затоа што неколку души биле Италијанци, имаше и еден т.н. "кичевски-албански баталјон", со незначителен број Албанци во него. Важното беше да се градит комунистичко интернационално братство и јединство.Чиста логика - 30% бугари 70% македонци... зашто македонците не се борели со модерно оружие во раце и не застанали на страната на бракjaта си партизаните ?Зашто 70% македонци со оружие во рака слушали 30% бугари? Да не прашам што прави партизански отрjaд "Хриско Ботев" по македонските земи....
Ке ме извиниш,но от 1918 до 1941 година некоj друг переше мозаци и логично беше да застанат на нивна страна, а не на бугарска...
Со оглед на тоа дека 15-от макеоднски корпус сочинет од 25.000 Македонци се бореше на Срем каде загинаа над 3.000 Македонци за слободата на Србија, не гледам други индиции за потценувачкиот однос од твоја страна кон македонската партиципација во војната, хм?Izliza vo Makedonija umrele kolkoto srbi tolkova i makedonci po 6000.
Од истиот извор на РТМ.Samo ne razbrah Bratoto otkade ovaa cifra 200 za "Контрачета".
Toj одред 100% ја има играно улогата на контраразузнавање.Чиста логика - 30% бугари 70% македонци... зашто македонците не се борели со модерно оружие во раце и не застанали на страната на бракjaта си партизаните ?Зашто 70% македонци со оружие во рака слушали 30% бугари? Да не прашам што прави партизански отрjaд "Хриско Ботев" по македонските земи....
Ке ме извиниш,но от 1918 до 1941 година некоj друг переше мозаци и логично беше да застанат на нивна страна, а не на бугарска...
Кога е формиран 15-тиот македонски корпус, во коj дел од воjната учествувал и дали воjувал со Бугарската армија?Со оглед на тоа дека 15-от макеоднски корпус сочинет од 25.000 Македонци се бореше на Срем каде загинаа над 3.000 Македонци за слободата на Србија, не гледам други индиции за потценувачкиот однос од твоја страна кон македонската партиципација во војната, хм
Броjот 17 000 го дават не за Македонци (етнички/антички/словенски/etc) а за грагани на Соjузна Република Македониjа во редовите на Српската армиjа. Колку биле Македонците не се знае.И зарем 17 000 мртви Македонци за време на НОБ се мала бројка ли и ништо не докажуваат,нели???
Не е мала, но истото е и во Царство Бугариjа. Воjна
Важното е да слезнете на земjата и да престанете да си вервате на пропагандата. Едно е да сбориш за десетки илjади, друго е загинатите да са неколку пати помалко. При това не се разбра колко от тези 3 000 убиени за соработка со германци, италианци и бугари са македонци. А и се виде силната србска намеса во борбата ви /реално србите имат повеке загинати от македонците/.
Аjде сека ми кажете како 15-ти македонски корпус има врска со "Борбите на Македонците против Бугариjа"?Со зголемувањето на бригадите се врши и нивно окрупнување во поголеми воени формации. Така во исто време, на 25 август 1944 год. образувана е I –ва македонска дивизија а до 19 октомври 1944 год уште 42-ра, 48-ма, 49-та, 50-та, 51-ва и Кумановска дивизија. Од нив подоцна се настанати уште поголеми формации како 15-ти македонски корпус, 16-ти македонски корпус и Брегалничко-струмички корпус.
Аjде сека ми кажете како 15-ти македонски корпус има врска со "Борбите на Македонците против Бугариjа"?
А,што закочи ти на 15ти македонски корпус?Или просто опит да се пренасочи целта на темата?
Тоа бе обид на Братот.:helou:Со оглед на тоа дека 15-от макеоднски корпус сочинет од 25.000 Македонци се бореше на Срем каде загинаа над 3.000 Македонци за слободата на Србија . . .
Деммиане, ти можеш ли да читаш? Ни пеjстваш цели книги, ама не видох да ги имаш четено /а и не е редно да очакуваш сега да седнем да читаме пропагандата за комунистическите партизани/. Видоха се податоци, за кои нема, ама ти пак - колеле, бесиле и т.н. Напиши 2 реченици ама на место, немоj само да копираш-пеjстваш! Не видохме дека разбираш за што се работи.
Не можеш да мислиш ли, што ли?
Па нормално бе дека окупаторот е помалуброен. Кај се видело соодносотДа 70% са насила со оружие во раце и не можели да се борат и да свртат 70% против 30% "окупатора"
Това не са 10,20 или 30%, а цели 70%. Бугарски воjник имало многу малце.... и тиja со оружие во рака насила регрутирани слушали 30% бугари....:pos2:
Па да, колеле и беселе бугарите тука. Јас знам од постари луѓе што ми имаат кажувано сите жители на некои села биле претепани (буквално сите) за да дадат некоја информација. А тоа глупостите кај биле партизаните до 44та на друг да ги продавате. Има битки и пред тоа иако во помал број но пред се се должи на слабата вооруженост на партизаните. Дедо ми се приклучил на партизаните во 42ра. Прв пат пушка во раце фатил крајот на 43та. капиш?Деммиане, ти можеш ли да читаш? Ни пеjстваш цели книги, ама не видох да ги имаш четено /а и не е редно да очакуваш сега да седнем да читаме пропагандата за комунистическите партизани/. Видоха се податоци, за кои нема, ама ти пак - колеле, бесиле и т.н. Напиши 2 реченици ама на место, немоj само да копираш-пеjстваш! Не видохме дека разбираш за што се работи.
Не можеш да мислиш ли, што ли?