Шознам, јас во Апче пробав еднаш боза, и си реков никогаш појќе, ако сакам да имам добри спомени од поимот „боза“.Седнувам во Охрид и нарачувам боза и не очекувам да ми донесат боза како во Апче што ја купувам ама нешто приближно.Тоа што го пробав беше??????????
Нешто што имаше само боја на боза.Им ја остаив и си сватив дека за се треба да имаш рецепт,а не само името да го ставиш.
Не знам другар искрено кај пиев,па претпоставувам се е до вкус,ама таа што ја пиев не можев ни на леб да ја мачкам.:helou:Шознам, јас во Апче пробав еднаш боза, и си реков никогаш појќе, ако сакам да имам добри спомени од поимот „боза“.
Беше то некоја си течност, ако можам така да ја наречам, за на леб мачкање, со вкус на шербет за слатко од смокви и боја на повраќаница со млеко.
Бозата од кај едно турчинче во Охрид шо е, кај маркет Десарет одма, ми е најуба.
E izvini ali od kaj pa sea ja napravi bozata makedonski pijalok, turski e, ne samo izmisluvajte prikazniThis is a popular MACEDONIAN (ispraveno od Macedalien) drink