Боза

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
gerard напиша:
Одам во Апче на по едно-две литри боза :)

По слатките не сум..
Чекај ме идам и јасссссссс :lol: :lol: :P
 
Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
divine напиша:
gerard напиша:
Одам во Апче на по едно-две литри боза :)

По слатките не сум..
Чекај ме идам и јасссссссс :lol: :lol: :P
Вчера ради тоа не можев да заспијам до 4 сабајле. Киселни ми искинаа. Испив 2 големи кригли боза-боровница.. ќе умрев. А додека бев таму се мислев дали да нарачам уште една :)
Ама бев и прејаден ради тоа..
Ај наредниот пат заедно :)
 

SaLt

symbian & iOS master & android
Член од
2 април 2005
Мислења
291
Поени од реакции
85
toa boza mesano so borovnica kaj nas u tetovo se vika SEXI :) najdobrata boza ja ima vo sladkarnicata Beograd i Amfora( istiot gazda)
a toa so bugarskata boza da ne prajme ic muabet.prv pat ko probav bevme na odmor i eden drugar vika lele videte cokoladno mleko (plasticni sisencinja od pola litar i litar)u trafika za burek i peciva , zemavme 4-5 flasi od pola litro . probue prviot i plukaa, blljakkk vika rasipano e . probuem ja ukus na vareni kosteni so tolceni kikiriki i malku nakj kiselko tepa, ke go vracame rasipano mleko ni dale:) ...
otposle razbravme deka toa bilo boza a ne cokoladno mleko :lol:
 

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Рецепт за боза?

Некој со пробан рецепт за боза која е многу блиска по боја и вкус на куповната во слаткарниците?
 
Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
164
:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

добра тема.
али да ти кажам право не знам рецепт за боза
 

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
Boza

Sastojci
200 g kukuruznog brašna
šećera po ukusu
4 parčeta kvasca

Priprema
200 gr. kukuruznog brašna (belog ili žutog) se prokuva sa 4 l. vode na tihoj vatri uz stalno mešanje, oko pola sata. Tečnost se ostavi da se ohladi dok ne bude mlaka, a zatim se profiltrira u čisti sud kroz gazu, da bi se odstranile krupnije čestice brašna. Tu treba biti strpljiv, jer se gaza mora potpuno zatvoriti i polako rukama cediti.

U dobijenu tečnost dodati šećer po ukusu, tek da se oseti da ga ima. Njome napuniti plastične boce od Koka-kole ili slične, ali tako da ostanu prazne oko 5-6 cm.

U svaku flašu dodati parče običnog kvasca (nerastvorenog) veličine polovine kocke šećera. Flaše hermetički zatvoriti i ostaviti na sobnoj temperaturi sve dok se pod rukom ne oseti da su pod pritiskom (10-20 časova) a zatim ih ubaciti u frižider.

Pre otvaranja, pošto će na dnu delimično nataloži gustiš, flašu polako okrenuti naopako, da se sadržaj homogenizuje. Nikako ne mućkati jer inače dobijate šampanjac, pola flaše će vam izleteti.
 

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Од сите рецепти што ги имам најдено по YU форуми, сите се "патки"!

Со логична проба и со користење на пекарски квасец, разни типови на брашно и "flavor" додатоци, успеав да добијам нешто што има вкус на боза, но проблемот е во стабилноста на смесата, каде по 24 часа се случува CO2 револуција или промена на вкусот.

Со подлабинско, народно, истражување, излегува дека тајната е во начинот на правење леб во периодот пред 100 години, кога денешниот пекарски квасец бил SF.

To be continued....
 

Diabolical !llusion

Магец
Член од
3 август 2006
Мислења
2.238
Поени од реакции
22
Во 3 литри вода се додава 200гр, пченкарно брашно и се меша така што ќе стане чорбасто.
100гр шеќер се ..(топи ваљда,не успеав да го дешифрирам ракописот,ај утре ќе едитирам!) да добие жолтеникава боја.Се става во смесата и се засладува со уште шеќер по вкус.
Кога ќе стане млака чорбата во неа се става едно пакетче пресен квасец претходно растопен.Чорбата треба да стои еден ден за да скисели.Потоа се цеди преку газа (може да се заслади со лимунаден шприцер)

од домашната книга,ако има некој збор грешка,не ми замерувајте,едвај го преведов ракописов...од пред којзнае колку години,пишувано на брзинка :) + не е мој...
 

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Толку многу мачење за само една утка да добиеш нешто со вкус на повраќаници. 40 до 50 денари литро боза. Ќарот невиден башка убаа по убаа здравје.
 

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Што напрај бе човек? Успеа или се отру?
 

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Баш би сакал вистински рецепт за боза. Од овие погоре ми излегоа блуткави смеси со вкус на бајат кашкавал.
 

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Рецептот е долго чувана тајна...Не е будала некој да го каже вистинскиот рецепт...Другово све е Недостојна копија на оригиналот :wink:
 

зунза

Модератор
Член од
27 јануари 2006
Мислења
3.301
Поени од реакции
60
И јас мислам ко чичкото над мене.

Не ни мислев дека обичните смртници воопшто го знаат точниот рецепт за боза. Си мислев некоја народна,кулинарна тајна е, хаха :)))
И не вервам дека воопшто успева во домашни услови. Слаткарите имаат специјални мешалки таму, температури постигнуваат, занает е тоа бе,не играчка. :pos:
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.717
Поени од реакции
13.429
Боза. Просто ја обожавам/ поготово во комбинација со тулумба и сладолед. Сум пробал и од оние грозните - со “ронки’’ и после тоа ич не сум стапнал во тие слаткари. Убедливо најдобра боза има кај Апче. Ја пијам и од Шехеразада (блиску ми е) и Малага, која не е нешто посебно ама се пие. Некогаш ја комбинирам со лимунада (шприцер се вика :pos:). И оваа комбинација не е лоша.
 
Член од
27 јуни 2007
Мислења
2.157
Поени од реакции
507
сакам боза!убедливо најубава боза прават кај нас во Гостивар,но не ми текнува како се викаше слаткарницата!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom