Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
До поискусните...Сакам да почнам со Креатин,до сега пиев веј протеин,100%...е сега,дали да зимам и креатин и протеин,или само едното ? И ако може да ми кажете кој,по конкретно.
Секогаш комбинација од двете е посупериорна, бидејќи двете работи немаат поврзаност едно со друго, протеинот е за хранење/обновување на мускуното ткиво, креатинот е резерватор на енергија во мускулот и помага за побрз транспорт на хранливите материи да стигнат директно во мускулот (особено монохидратот).

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
Се подновив, земав од DYMATIZE Elite Whey протеин и IntraVol од Muscletech. Вака изгледа како добра комбинација, IntraVol е 1430 денари во California Fitness на новогодишна распродажба.
Ме интересираше да ве прашам дали некој го има користено Anabolic Halo. И ова е на попуст во Califit, па се мислам да го земам и ова. Што мислите за производов?

Член од
13 септември 2011
Мислења
9
Поени од реакции
0
ако знај некој да ми кажи што да земам за здебелување но да не мора да вежбам?

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
ако знај некој да ми кажи што да земам за здебелување но да не мора да вежбам?
Ако сакаш обично надополнување на калориите земи гејнер, но ако сакаш да качуваш на килажа а притоа да имаш и прав стомак, ќе мораш да посетуваш теретана или макар вежбање во домашни услови.

|И.И|

говно интерашко
Член од
24 јуни 2008
Мислења
5.572
Поени од реакции
6.701

Kai Green. И неговиот роденденски поклон... :pos: Мора да се држи диетата на високо ниво.. :)

И прашање до Ѓоровски.. Дали има Joint Recovery во Херкулес или друг суплемент за зглобови.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Нема да згрешиш ни така ни така, всушност многумина го комбинираат со протеин.
Јас досега имам користено на dymatize и не сум задоволен, сега ме чека на ultimate едно 300gr пакување за кое од многумина слушнав само пофални зборови.
1.Ама не сум мн упатен во суплементацијава,мора да е од иста фирма или како ? 2.и,пошто сам си купувам суплементи,колку ќе ми трае ?3. сега за празнициве ќе соберам пари,и ќе можам да земам и протеин и креатин,ама после тоа тешко дека ќе имам толку пари за давање...ќе има ли нешто лошо(како внатре,така однадвор) ако намалам на само протеин иили само креатин ?
--- надополнето: 23 декември 2011 во 21:20 ---
Секогаш комбинација од двете е посупериорна, бидејќи двете работи немаат поврзаност едно со друго, протеинот е за хранење/обновување на мускуното ткиво, креатинот е резерватор на енергија во мускулот и помага за побрз транспорт на хранливите материи да стигнат директно во мускулот (особено монохидратот).
Знам за што служат,и фала...ако можеш одговори ми и ти :)

1.Ама не сум мн упатен во суплементацијава,мора да е од иста фирма или како ? 2.и,пошто сам си купувам суплементи,колку ќе ми трае ?3. сега за празнициве ќе соберам пари,и ќе можам да земам и протеин и креатин,ама после тоа тешко дека ќе имам толку пари за давање...ќе има ли нешто лошо(како внатре,така однадвор) ако намалам на само протеин иили само креатин ?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Немора да е од иста фирма. Кога немаш толку пари гледај да имаш барем за по една доза веј протеин веднаш после вежбање. Инаку колку ќе ти трае зависи од колку количински ќе земеш и колку дози ќе користиш. Креатинот (300 грама) е обично за околу 1 месец. 0,9кг протеин мене ми трае 2 недели, а од 2,3кг нешто повеќе од месец дена (кога во просек користам по 2дози дневно)

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Немора да е од иста фирма. Кога немаш толку пари гледај да имаш барем за по една доза веј протеин веднаш после вежбање. Инаку колку ќе ти трае зависи од колку количински ќе земеш и колку дози ќе користиш. Креатинот (300 грама) е обично за околу 1 месец. 0,9кг протеин мене ми трае 2 недели, а од 2,3кг нешто повеќе од месец дена (кога во просек користам по 2дози дневно)
Мене ми е втора недела со вејот,по 2 пати на ден,само у недела по една доза пијам..за веј ќе имам увек,барем за тој од 1 кило...ама мислев за креатинот..креатинот ми е поевтин,али незнам колку е корисно само него да го пијам ? кога ќе неам толку пари мислам :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Мене ми е втора недела со вејот,по 2 пати на ден,само у недела по една доза пијам..за веј ќе имам увек,барем за тој од 1 кило...ама мислев за креатинот..креатинот ми е поевтин,али незнам колку е корисно само него да го пијам ? кога ќе неам толку пари мислам :)
Па креатинот дава сила. Кога го пиеш ќе имаш некаде до 20% повеќе сила. Со него всушност повеќе ги извежбуваш мускулите на тренинг за потоа да се репариираат како појаки и поголеми. Меѓутоа за да адекватно се репариират мускулите наујубаво е да имаш и веј протеин заедно, иако ништо штетно нема да ти се случи и само креатин да земаш со добра исхрана, но резултатите ќе бидат послаби.

Член од
13 септември 2011
Мислења
9
Поени од реакции
0
Ако сакаш обично надополнување на калориите земи гејнер, но ако сакаш да качуваш на килажа а притоа да имаш и прав стомак, ќе мораш да посетуваш теретана или макар вежбање во домашни услови.
сакам само да ја зголемам килажата.
ке ми заварши ли работа ова?http://www.o2company.org/proizvod.php?pr=da262549cee04e007158fab4f4076506a2ae79e2

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
1. Баш така, еве јас водам евиденција на обеми (бицепс,подлакт,гради,потколеница...) и после прекинување со кретин ако продолжиш со вежбањето нема никакви или има занемарливи губења на мускулна маса (2-3мм) додека губење на сила може да се осети но сепак ништо драстично. Откако ќе правиш пауза 1месец повторно оди со фаза на полнење како прв пат да земаш.

2. Бета аланин делува како пуфер на млечната киселина т.е. го одложува чуството на замор. Највеќе логика има да се комбинира со креатин или пак во твој случај бидејќи целиш кон издефиниран изглед тогаш кре-алкалин. Но без протеин и добар мултивитамин воопшто не би го ставал бета аланинот во комбинација. Амино киселини би ти препорачал ако имаш доста сало за топење па мора да работиш интензивно кардио. А за резултати од бета аланин ќе мора самиот да го пробаш затоа што тоа е индивидуална работа особено за бета аланинот. Кај некои предизвикува пецкање на кожата што може да биде доста иритабилно
Немам сало за губење, маса треба уште малце да качам, со креатинот значително качив на маса (да не претерам околу 7 кила маса), ама ми треба уште малку. Само што со тоа што качив на маса некако стомакот не ми е толку дефиниран, и иако ми треба уште малце маса несакам мев да направам :) .
Така да, ќе го земам бета-аланинот со креатин најверојатно од крај на јануари , па ќе видам резултати до март за да имам време да се корегирам до лето.

А уште едно прашање, BMI (Body mass index) уште малце ми фали за да ја надминам „нормалната“ тежина и ќе влезам во „тешко“ категоријата, а воопшто не изгледа така. Да го занемарам тоа или... ?

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Па креатинот дава сила. Кога го пиеш ќе имаш некаде до 20% повеќе сила. Со него всушност повеќе ги извежбуваш мускулите на тренинг за потоа да се репариираат како појаки и поголеми. Меѓутоа за да адекватно се репариират мускулите наујубаво е да имаш и веј протеин заедно, иако ништо штетно нема да ти се случи и само креатин да земаш со добра исхрана, но резултатите ќе бидат послаби.
Oк фала ти,после празнициве ќе земеме :) само кажи ми кој,ако знаеш ? пошто сите различно ми даваат,па дека почетник,незнам за кој да се одлучам :)

Kajgana Shop

На врв Bottom