Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

|И.И|

говно интерашко
Член од
24 јуни 2008
Мислења
5.571
Поени од реакции
6.701
Нешто не ми е јасно околу протеинот. Го земам два пати на ден по 24г растворен со 200мл вода. Тоа се 48г протеин на ден само од Whey... Но некаде читам дека требало да се внесува 2г протеин на телесната тежина, јас сум 60кг 170 висок и тогаш дозата би ми испаднала (60*2=120)120г протеин на ден од Whey.

120г : 24г дозерка= 5 дозерки на ден:toe:
Точно е ова или доволни ми се и само 2 дозерки 2*24=48г протеин?
Ај кажете ми за да не правам грешки.
Видете сега да ви објаснам една работа околу паковањата и грамажите на сите гејнери ,чисти протеини и слично..

Законски мора дозите да се пишуваат за почетници...затоа се ставени толки мали грамажи,,,некој кој сака полека да стигне до резултати ги пие протеините според режимот напишан на кутијата...

Но.. доколку сакате рапидно да добиете резултати ке мора сето тоа да го одфрлите.Јас пијам некад и по 7-8 дози на протеин,прво телото ке ги отфрла (пролиф :) ) но кога организмот ке се навикне ке имате дупло побрзо резултати него ли предходно..
Бидете внимателни кожата може лесно да ви распука затоа препорачувам креми за кожа или бета каротен апчиња.

Јас вака правам: Во блендерот ставам литро млеко,потоа 6 до 9 дози гејнер,банани,мед, житарици и остало.Мешам едно 2-3 минути и го ставам во фрижидер да се лади.Кога немам оврски пијам по едно такво па дури и повеке на ден...

:helou:

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Брат, одам по правилото полека но сигурно.
Во ред е и твојот план, но како што викаш има и непожелни ефекти (пукање на кожата-стрии, исфрлање на вишокот со пролив и сл.).
Не се брзам но сакам навистина да постигнам солидни резултати, не сум ниту почетник но за тој режим треба и добри финансии, така да 3 дозерки на ден од Вејот би ми биле доволни=72гр протеин, а останатите 150 (ќе ми биде мерката) ќе ги внесувам преку јајца-6 на ден =18гр, млеко, сирење, урда, месо, житарици и слично. Мислам дека би стигнал до 150 гр на ден:toe:

Jordan Rudess

Tonight's the night.
Член од
3 декември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
53
Другари ќе може ли ако не ве мрзи да наброите листа од протеинска храна ..

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Другари ќе може ли ако не ве мрзи да наброите листа од протеинска храна ..
Пилешко, мисирка, телешко, риба, бели од јајца, млеко, јогурт, сардини,туни, сирење,овес, соја... (нека ме надополнат другите ако испуштив некои поважни)
Ова ти се протеини кои можеш да ги внесеш преку секојдневната исхрана, а ако си за поголемо количество на протеини ќе си земеш суплементи.

gODHEAD

Crucified
Член од
6 декември 2007
Мислења
1.827
Поени од реакции
1.163
Грав и леќа - протеини и добри јаглехидрати :smir:

Член од
8 февруари 2009
Мислења
911
Поени од реакции
173
на една страна прочитав дека и во грашокот и семките има протеини

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.828
Во секое месо има поприлично протеини. Стекот се препорачува дека е помалку мрсен.
Марко како си задоволен со вејот? Колку недели го пиеш?

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Во секое месо има поприлично протеини. Стекот се препорачува дека е помалку мрсен.
Марко како си задоволен со вејот? Колку недели го пиеш?
Стекот ако го приготвиш пржен, тогаш протинското салдо му опаѓа, а како резултат на тоа Б6 витаминот доаѓа на површина.
Инаку и јас пијам Веј Суприм, и сум половично задоволен, сепак ќе речам исхрана, вејот само ми ја одржува формата и минимално во мускул, сало ич.

на една страна прочитав дека и во грашокот и семките има протеини
тачно.:smir:

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Последното пресметување на протеините ми испадна:
-6 белки по 6 грама= 36гр
-3 пати Веј по 24грама= 72 гр
-туна 185 грама =41гр
-мусли 2,5 грама
-ориз 100 грама=10гр (викаат освен јх содржело и протеини:toe:)
- млеко
-сирење
-месо...

Овие последниве незнаев точна грамажа и затоа не напишав, но дневната количина на протеини излегува +150 грама.
За 100% Веј Голд го пијам две недели и толку видливи резултати не сум забележал, инаку јас сум чист,сега тепам на маса во гради и бицепс,трицепс. Што знам за толку добри резултати можда, после некое време ќе се покаже но добро ми делува на психата, ме прави психички поиздржлив во тренинзите:toe:

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
Последното пресметување на протеините ми испадна:
-6 белки по 6 грама= 36гр
-3 пати Веј по 24грама= 72 гр
-туна 185 грама =41гр
-мусли 2,5 грама
-ориз 100 грама=10гр (викаат освен јх содржело и протеини:toe:)
- млеко
-сирење
-месо...

Овие последниве незнаев точна грамажа и затоа не напишав, но дневната количина на протеини излегува +150 грама.
За 100% Веј Голд го пијам две недели и толку видливи резултати не сум забележал, инаку јас сум чист,сега тепам на маса во гради и бицепс,трицепс. Што знам за толку добри резултати можда, после некое време ќе се покаже но добро ми делува на психата, ме прави психички поиздржлив во тренинзите:toe:
цело јајце со жолчка има 6 гр протеини, а само белка има 3-4 гр протеин најмногу.
Житарици едни што јадам јас германски hafferflocken така некако се викаа во жолто книжено кесе на 100гр/13гр се протеини.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
цело јајце со жолчка има 6 гр протеини, а само белка има 3-4 гр протеин најмногу.
Житарици едни што јадам јас германски hafferflocken така некако се викаа во жолто книжено кесе на 100гр/13гр се протеини.
Хм значи грешка сум бил со јајцата, да зголемам на две жолчки со 6 белки, но незнам дане бидат многу масти?

Мислам дека знам за кои житарици зборуваш, ако не грешам тоа се овесни пахулјици, но некако не ми се баш толку вкусни само така и ги мешам со муслите.

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
Хм значи грешка сум бил со јајцата, да зголемам на две жолчки со 6 белки, но незнам дане бидат многу масти?

Мислам дека знам за кои житарици зборуваш, ако не грешам тоа се овесни пахулјици, но некако не ми се баш толку вкусни само така и ги мешам со муслите.
не е многу масти 2 жолчки, јас дури половината жолчки ги јадам(обично 4 јаца на ден од тие 2 жолчки фрлам)

ITK

Член од
10 октомври 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
51
Дечки овие протеиниве каде можам да ги најдам, по маркетиве ги има?

Kajgana Shop

На врв Bottom