Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.309
Поени од реакции
21.473
Јас сум почетник и користев протеин и накачив килажа од +5 кг, не ми текнува на името и фирмата на протеионт и ме мрзи да барам, ама квалитетен беше. :)
Од 2.3кг прашок не се качува 5кг килажа. Комбинирано со храна, може. Настрана тоа што повеќе од пола од тие 5кг се вода.

E

Epsilon

Гостин
Од 2.3кг прашок не се качува 5кг килажа. Комбинирано со храна, може. Настрана тоа што повеќе од пола од тие 5кг се вода.
не знам како, не внимавам ептен на исхрана, ама тој период додека го користев протеинот бев потежок за 5кг, откако престанав да го користам издишав можеби 2-3 кг.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.309
Поени од реакции
21.473
не знам како, не внимавам ептен на исхрана, ама тој период додека го користев протеинот бев потежок за 5кг, откако престанав да го користам издишав можеби 2-3 кг.
Си намалил на калории, си намалил и на килажа. А пропратно и милион други фактори може да влијаат на губењето телесна тежина.

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
Ектоморф без суплементи, мачење...
Ектоморф без суплементи, повеќе како исти курац.

Let me explain.

Големина на коски~големина на мускул~максимален можен раст на мускулот. Покрај ова и должината на мускулот/инсерциите се важни (muscle insertions). Илустрирано ова би изгледало вака за бицепсот.

Luimarco-високи инсерции. Голем дел од мускулот е жила.

Phil Heath-не само кај бицепсот, насекаде има ниски инсерции. Што значи мускулите му се претежно...мускул со мал процент жила. Зошто е ова важно подоле.

Две битни работи од горе. Големината на мускулот е одредена од:
1. Големината на коските каде е закачен.
2. Односот мускул/жила.

Поголема коска=поголема површина=поголем мускул. Ако споредиме двајца, едниот со ситна градба, тенки коски;другиот со крупна градба и дебели коски или она што би било ectomorph и endomorph, секако дека ендоморфот со дебелите крупни коски природно ќе има поголеми мускули со поголема површина. Ова се пренесува и на потенцијалниот раст.

Think мал базен (мали коски) спореден со голем базен (големи коски). Инсерциите ја диктираат длабочината на базенот. Високи инсерции-плиток базен, ниски инсерции-длабок базен. Малиот/плиток брзо ќе се наполни и толку, нема после каде да се стави вода. Вториот од друга страна може да се полни побајаги.

Џабе суплементи, џабе тест бустери, џабе змиски масла, базенот е тој. Што сака нека прави luimarco, освен ако не земе стероиди, па и тогаш, нема да има голем бицепс. Исто и за нашиот омилен ектоморф.

Awe kreatino go pijam 6 meseci... 1000 den go kupiv.... 100x30x6=18000
Ништо не видов што ме убеди тука. Факти?

Помачи се малку, безпари протеин кој ти нуди.

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.203
Поени од реакции
2.225
Иако не е актуелно моментално, претходно доста се дискутираше за какви протеини стигнуваат кај нас и дали се со толкав процент на протеин како што стои на декларацијата или се попнети со филери, па се распрашував каде може да се провери процентот на протеин во некој примерок и кој врши такви испитувања и најдов дека во министерството за здравство (карши медицински факултет) можеш да однесеш примерок и да ти проверат колку процент на протеин има и резултатите се добиваат за неколку дена. И постапкава чини околу 1000ден. што не е многу ако на пример неколку заинтересирани луѓе кои редовно конзумираат некои тип на протеин би сакале да проверат.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Иако не е актуелно моментално, претходно доста се дискутираше за какви протеини стигнуваат кај нас и дали се со толкав процент на протеин како што стои на декларацијата или се попнети со филери, па се распрашував каде може да се провери процентот на протеин во некој примерок и кој врши такви испитувања и најдов дека во министерството за здравство (карши медицински факултет) можеш да однесеш примерок и да ти проверат колку процент на протеин има и резултатите се добиваат за неколку дена. И постапкава чини околу 1000ден. што не е многу ако на пример неколку заинтересирани луѓе кои редовно конзумираат некои тип на протеин би сакале да проверат.
Дa дoбрo е oвa, дa се знaе кoе кoлку е вистинa[DOUBLEPOST=1468692704][/DOUBLEPOST]туку некoј дa кaже нештo зa aтлетa.Дoбри ли се дечкиве.

Крoсс фит истo тaкa дa не знaе некиј кoлку. месечнa членaринa?

Последно уредено:
Член од
10 февруари 2010
Мислења
852
Поени од реакции
318
болна точка ми е стомакот
никаде по телово немам вишок, секаде е океј, освен стомакот.
не е пивски туку личи како секогаш да е благо подуен.
се трудам да го минимизирам ама ми е иде ептен споро. може јас правам некаде грешки.
дефиниција на телото иам, освен тој долен дел од стомакот околу папокот, каде е подуено и нема текстура како горниот дел од абдоменалните.

на кои справи да се концентрирам и кои вежби особено да обрнам внимание?
која храна не смеам ни под разно?

од протеини земам ова https://qntsport.com/43-thickbox_default/delicious-whey-protein.jpg
https://qntsport.com/43-thickbox_default/delicious-whey-protein.jpg
не знам дали е океј и дали доколку некој земал е задооволен од ова

Член од
2 септември 2012
Мислења
320
Поени од реакции
92
Дали може да ми предложите некој добар протеин,некој што користел и е задоволен?инаку вежбам 5 пати неделно..поздрав до сите

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Билдери да ве прашам нешто.

На едната нога имам проблем со проширени вени,па ме интересира дали има некоја крема или нешто слично со која би ги довел во ред или морам со лекарска интервенција ?

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
болна точка ми е стомакот
никаде по телово немам вишок, секаде е океј, освен стомакот.
не е пивски туку личи како секогаш да е благо подуен.
се трудам да го минимизирам ама ми е иде ептен споро. може јас правам некаде грешки.
дефиниција на телото иам, освен тој долен дел од стомакот околу папокот, каде е подуено и нема текстура како горниот дел од абдоменалните.

на кои справи да се концентрирам и кои вежби особено да обрнам внимание?
која храна не смеам ни под разно?

од протеини земам ова
не знам дали е океј и дали доколку некој земал е задооволен од ова
Bloated да не е зборот што го бараш?

Ако е тоа, не е проблем со процент на масти него со храната што ја јадеш или со лоши навики (речи ги и пасивни/постојано активни рефлекси); комбинација од двете. Односно, храната што ја јадеш не ти одговара (голема веројатност е да биде и протеинот тука проблем). Види дали истиот ефект го имаш и одма после станување по извршување на "обврските" и пиши што си направил. Другите 50% се лоша активација на внатрешните абдоминални мускули (google seach-transversus abdominis).

Може да се провери со:
-застанување исправен
-испуштање на отсечно "ХА"; или замисли дека некој ќе ти мавне бокс во стомак и стегни ги мускулите така

Во двата случаи, телото рефлексно и правилно ќе ги затегне мускулите.

Билдери да ве прашам нешто.

На едната нога имам проблем со проширени вени,па ме интересира дали има некоја крема или нешто слично со која би ги довел во ред или морам со лекарска интервенција ?
Зошто имаш проширени вени на ногата? Лоши навики, претходна/сегашна повреда, нешто друго можеби? Не би верувал многу многу на креми како трајно решение, ама во секој случај, и да пише некој медицински совети од некој што нит го знаеш ни познаваш не е добра идеја да применуваш. Оди на доктор.

Член од
10 февруари 2010
Мислења
852
Поени од реакции
318
Bloated да не е зборот што го бараш?

Ако е тоа, не е проблем со процент на масти него со храната што ја јадеш или со лоши навики (речи ги и пасивни/постојано активни рефлекси); комбинација од двете. Односно, храната што ја јадеш не ти одговара (голема веројатност е да биде и протеинот тука проблем). Види дали истиот ефект го имаш и одма после станување по извршување на "обврските" и пиши што си направил. Другите 50% се лоша активација на внатрешните абдоминални мускули (google seach-transversus abdominis).

Може да се провери со:
-застанување исправен
-испуштање на отсечно "ХА"; или замисли дека некој ќе ти мавне бокс во стомак и стегни ги мускулите така

Во двата случаи, телото рефлексно и правилно ќе ги затегне мускулите.
кога се будам на сабајле, половина од тоа што го имам преку ден го немам, некогаш е дури рамен сосема.
не верувам дека е протеинот, го имам тоа и кога не земам протеин подолго време.
некогаш стомакот е како тапан надуен, ама некогаш е релативно помек, на сабајле скоро никогаш.

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
кога се будам на сабајле, половина од тоа што го имам преку ден го немам, некогаш е дури рамен сосема.
не верувам дека е протеинот, го имам тоа и кога не земам протеин подолго време.
некогаш стомакот е како тапан надуен, ама некогаш е релативно помек, на сабајле скоро никогаш.
Тоа е, храната ти смета. Го џвакаш секој залак доволно (15-20 пати)? Инаку направи неколку тест групи на денови, еве по 2-3 дена. Првиот пат исфрли се што има глутен (житарици, леб, што ти знам што, види на нет), вториот пат исфрли млеко и млечни производи (заедно со протеинот). Види како ќе ти се однесува стомакот.

Лично го имав проблемов кога се локав со овес и млеко, после пак кога живеев на леб ради едноставноста за внесување калории. Сега кога ги држам под контрола горе-доле океј е работата.

Инаку, за другите 50% што ги спомнав претходно, може да е би-продукт од многу седење. Имено, се затегаат hip flexor-ите, а на сметка на тоа се "гасат" мускулите во гзот и интра абдоминалните (претходно што ти пишав кај вежбата). Резултира со ова.

Дали го имаш истиов проблем кога ќе се исправиш со донекаде напрчени гради?

Kajgana Shop

На врв Bottom