Битлси

Член од
16 март 2009
Мислења
2.130
Поени од реакции
183
нема шанси да е бе,се лади овој лет3:pos2:

C

Cool Hand Luke

Гостин
Jaс однапред ве молам да не ме напаѓате со црвени поради моето мислење!
Воопшто не ги поднесувам ниту нив, ниту нивната музика. Ич! Не ја слушам музиката од нивната ера и песните ми се здодевни и ми одат на нерви :)
Нема проблем бидејќи не навредуваш никого ко некои искомплексирани медиокритети :)

Како само сум се орасположил денес со Битлси

Night before
Help
Something
Eight days a week
Ballad of John and Yoko
Obla di obla da
Not a second time
You've Got to Hide Your Love Away
I wanna hold your hand
We can work it out

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.722
Поени од реакции
59.999
Нема проблем и затоа што сигурно не слушнал повеќе од 10 нивни песни, а оние што ги слушнал сигурно се од самите почетоци (нивната ера... :pos2:). Инаку ќе знаеше дека Битлси се далеку пред нивната ера.

Разликата помеѓу албумите пред и после Rubber Soul (иако вистински тектонски промени настанаа после Sgt.Peppers Lonely Hearts Club Band) е во тоа што првите навистина го имаат оној звук од 60'тите, иако се доста поквалитетни и поразлични од останатото што се слушало во тоа време, додека вторите имаат современ и квалитетен звук и засекогаш ја изменија музиката, а голем број песни се слушаат и ден денес.

Првите се многу лесни и певливи и легнуваат на уво од прва, иако не се многу заразни. Вторите се многу потешки и се сеќавам дека по првото слушање си мислев WTH???, но после 2-3 преслушувања ми станаа зараза од која нема спас.

Енивеј, кога веќе почнав да пишувам, малку за „големината“:

Албуми и пласман на UK топ листата

1963 Please, please me Бр.1: 30 недели
1963 With the Beatles Бр.1: 21 неделa
1964 A Hard Day's Night Бр.1: 21 неделa
1964 Beatles for Sale Бр.1: 11 недели
1965 Help! Бр.1: 9 недели
1966 Rubber Soul Бр.1: 8 недели
1967 Revolver Бр.1: 7 недели
1967 Sgt.Peppers Lonely Hearts Club Band Бр.1: 27 недели
1968 The Beatles (White Album) Бр.1: 24 недели
1969 Abbey Road Бр.1: 17 недели
1970 Let It Be Бр.1: 3 недели

Динамиката на исфрлање хитови е неверојатна: по два албуми годишно и толку недели на прво место... дечките ретко кога се симнувале од врвот. Единствено албумот Yellow Submarine не стигнал до првото место (3#), но тој е албум со музика за цртан филм и нема врска со другите.

Најдобри албуми на сите времиња

На најголемиот дел од листите за најдобри албуми на сите времиња (англиско говорно подрачје), Бубачките пак растураат. Според изборот на престижниот магазин "Rollingstone" за најдобри албуми на сите времиња (според квалитетот и значењето врз музиката) 4 албуми на Битлси се во првите 10(!), и тоа:

1. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, The Beatles
3.
Revolver, The Beatles
5. Rubber Soul, The Beatles
10. The Beatles ("The White Album"), The Beatles

Понатаму, на оваа листа:

14. Abbey Road, The Beatles
39. Please Please Me, The Beatles
59. Meet the Beatles, The Beatles
86. Let It Be, The Beatles

Може уште многу податоци да се извадат ама доста е за сега.

Она што мене ми се допаѓа кај нивните албуми е што се одлично замислени како една целина. Навистина биле перфекционисти во однос на тоа и обраќале големо внимание. Некогаш, огромни хитови се исфрлале од албумот затоа што не биле во склад со она што било замислено. Така, од култниот Sgt.Peppers Lonely Hearts Club Band, исфрлен е мега-хитот Strawberry fields forever, кој е објавен многу подоцна, а според многу избори хитот на 20-тиот век Yesterday чекал 3 албуми за конечно да се согласат да го стават на Help!. Нивната концептуалност особено импресионира кај Sgt. Peppers, албум кој има најава и одјава и прекрасен редослед на мелодиите, како и кај Abbey Road, кој им е последен работен албум (иако Let it be последно е издаден), а кој на втората страна има феноменален спој од серија незавршени песни. Може да се каже дека песните на нивните албуми треба да се слушаат по редослед за чувството да биде максимално.

BTW, мојот iTunes во кој секогаш на прво место е комплетната дискографија на Битлси:

Slash Junior

Човекот со големо ЈАС
Член од
22 јануари 2009
Мислења
76
Поени од реакции
2
Од нив омилена ми е :pos2:Јестрдеј:pos2: За други не знам :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

А

Александра Д.

Гостин
Битлси ги слушам уште од малечка бидејки мајка ми е нивен фан и имам и цедиња дома. Поубави нормално ми се постарите песни и навистина го почитувам бендот.

Mrs. Vedder

red cloud at sundown
Член од
12 февруари 2009
Мислења
984
Поени од реакции
66
Битлси ги слушам уште од малечка бидејки мајка ми е нивен фан и имам и цедиња дома. Поубави нормално ми се постарите песни и навистина го почитувам бендот.
Исто и мајка ми, преку неа дојдов до контакт со нивната музика.Ги почитувам нив и нивното дело.Омилени песни Yesterday, Let it be, Lucy in the sky with diamonds, Satisfaction, Hey jude....

Lucy in The Sky

A girl with kaleidoscope eyes
Член од
8 март 2009
Мислења
304
Поени од реакции
34
Fav. song: Satisfaction
Не е Satisfaction на Битлси песна, туку на Rolling Stones...

Инаку, Битлси ми се омилена група. Ги обожавам, се пронаоѓам во нивните песни, успеваат да допрат до мене во секое расположение, успеваат да ми влеат оптимизам и да ме расположат кога сум тажна, успеваат да ми дадат одговори.. Нивните текстови се толку поетични..
Битлси се моите херои.. :)

Еве нешто за нивните почетоци..

Битлси биле еден од комерцијално најпознатите и критички одобрени бендови во историјата на популарната музика, со продадени над 1 000 000 000 албуми интернационално. Во Велика Британија, Битлси пуштиле над 40 различни песни и албуми кои го достигнале првото место, постигнувајќи повеќе прво пласирани албуми (15) од било која друга група во историјата на Британската Топ Листа.
Во 2004, Ролинг Стоун магазинот ги прогласил Битлси за први во нивната листа од 100 најдобри изведувачи на сите времиња. Во 2008, Билборд магазинот објавил листа од 100 најпродавани изведувачи како одбележје на 50 години од постоењето на магазинот и Битлси биле на врвот.

Во Март 1957, Џон Ленон формирал бенд кој свирел фолк со влијание на џез, блуз и кантри музика, наречен The Quarrymen. Ленон го додал Мекартни во групата неколку дена откако го запознал. На 6 Фебруари 1958, Џорџ Харисон бил поканет да ја гледа групата. Харисон им се придружил на Quarrymen како водечки гитарист по пробата во март 1958. Ленон и Мекартни, двајцата свиреле ритам гитара во тој период.
Отпрво нивни басист бил Стјуарт Сутклиф, чија идеа било и името Битлси, но откако тој се оженил со германката Астрид Кичер, Пол ја превзема неговата улога.
Групата го поканила Пит Бест да стане нивни тапанар на 12ти Август 1960. Четири дена одкако го земале Бест, групата заминала во Хамбург. Битлси започнале да свират Топ Тен клубот. Тие како позадински бенд, заедно со пејачот Тони Шеридан ја снимиле песната My Bonnie која стигнала на американската топ листа. Битлси потпишале 5 годишен договор со Брајан Епстејн на 24ти Јануари 1962. Тој ја основал менаџерската компанија Nems Enterprises. Брајан Епстејн испратил нивни демо снимки во Дека Рекордс но тие го одбиваат бидејќи погрешно проценуваат дека гитарите ќе излезат од мода, што станува еден од најголемите промашувања во историјата. Продуцентот на Еми-Парлофон, Џорџ Мартин, се согласил да го издаде нивниот прв сингл – Love me do кој се појавува во продавниците на 5ти Октомври 1962 година. На денот на снимањето Пие Бест бил заменет со Ринго Стар, бидејќи според мислењето на Мартин не ги исполнувал критериумите. На крајот на таа година излегува и другиот сингл – Pleace Pleace Me. Албумот бил објавен на 22 март истата година и славата можела да започне...

Во следните пет години нивната музика напредувала од очигледната едноставност на првите хитови како She loves you и I want to hold your hand до уметнички амбициозните албуми како што се Revolver ( Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band и Abbey Road.
Нивните албуми во периодот 1963-66 не се специфични како они подоцнежните.
Според многумина двата најуспешни албуми Rubber Soul и Revolver објавени на 30ти декември 1965, односно 5 август 1966, донесуваат видни созревања во сваќањето на рок-музиката, одење кон психоделијата и истражувањето на нови студијски можности. Битлси веќе работеле под влијание на дрогите, но тоа помагало само во студиското работење. За време на издавањето на двата гореспомнати албуми, сите членови работеле под дејство на дрога. Истражувањето на новите можности под дејство на дрогата, пред се ЛСД и индијската музика, карактеристично е за албумите Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band и Magical Mystery Tour.

Секако, Битлси се и ќе останат најдобрата поп-рок група. Според нив се дефинира музиката во шеесетите, а нивното влијание е видно и ден денес.

Long live the beatles !

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269

Mеѓу омилените бендови

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Help

Let It Be

Lucy in the Sky with Diamonds

Yesterday

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
If I saw an alien, I'd tell it to fuck right off because whatever planet he came from they wouldn't have the Beatles or any deccent fucking music. So they can fuck right off, I ain't going anywhere with them."
- Liam Gallagher

Член од
19 јуни 2010
Мислења
14
Поени од реакции
3
Почнав да ги слушам кога случајно најдов дома цд од нив пред некои 5-6 години. Премногу ги поштувам и без нив музиката не би била она што е денес. Битлси се неисцрплив извор за нови идеи во музиката. Омилени песни од нив ми се Norwegian wood, In my life, The ballad of John&Yoko, A hard day's night, Yesterday енд мени мени адрс :D

Kajgana Shop

На врв Bottom