Бебиња и се за нив, грижа, играчки, поплаки, совети итн...

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Јас детето мое не си го оптеретувам да го напагам и да му вршам притисок јас сето тоа шо го учам го учам со играње од која он напротив е задоволен секогаш но јас не затоа што неможе да сфати да научи....инаку за разлика од други родители на моето му се пружа доволно внимание за се јас не сум родител шо детето ке си го остави со тенџериња со шо ке стаса дома да игра туку напротив го седнуам со мене и рабптам со него[DOUBLEPOST=1414708117][/DOUBLEPOST]Јас побарав совет некоја игра да предложите која вие сте ја играле со вашите деца со која сте ги потикнале да научат нешто но очигледно никој не знае...
Знаеш ли дека идните тапанари најмногу сакаат да чукаат на тенџериња?
Со детето нема потреба да работиш, туку да уживаш гледајќи го тоа прекрасно суштество како расте, се смее, плаче, како учи да оди, да паѓа, приказните да му ги слушаш, да видиш како го спознава светот, како се радува на игрите во вода и во песок, како го доживува дождот и снегот, како се преправа во страшаен џин или имитира маче, тоа му треба на дете од три години.

D

Daedalus

Гостин
Знаеш ли дека идните тапанари најмногу сакаат да чукаат на тенџериња?
Со детето нема потреба да работиш, туку да уживаш гледајќи го тоа прекрасно суштество како расте, се смее, плаче, како учи да оди, да паѓа, приказните да му ги слушаш, да видиш како го спознава светот, како се радува на игрите во вода и во песок, како го доживува дождот и снегот, како се преправа во страшаен џин или имитира маче, тоа му треба на дете од три години.
Не знам што е со родители кои се осеќаат ко да се под некој притисок да си го направат детето паметно и го форсираат да прави работи кои ќе „му ја качат интелигенцијата“ по секоја цена на мочани 2-3 години.
Не знам дали проблемот е у тоа да остават впечаток на комшиите/роднините за нивното дете, дали сакаат да се споредуваат со други родители, нешто као „моето дете е попаметно од твоето пошто на 1 година почна да учи англиски“ или проектираат други свои комплекси.
Далеку сум од родител, али комон сенс ми кажува дека деца на тие години бараат љубов, заштита и основни ствари кои ќе им ја развијат емпатијата, чувството на безбедност и ред други работи.
Сеа нормално, ако детето покажува интерес за решавање на такви загатки, без врска е родителот да не му помогне да напредува на тој план, али такви форсирања, „Моето дете мора на 3 години да учи за да стане паметно“, се контра својата сопствена поента, односно се глупи.
Сигурно не го терам со мене да работи кукни обврски[DOUBLEPOST=1414708758][/DOUBLEPOST]Нормално дека ке игра со тоа шо треба да игра
Наместо да си толку загрижена за интелигенцијата и образованието на твоето дете, почни да се грижиш за твоето образование и интелигенција.

Последно уредено од модератор:

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Вака не заев каде да пишам па најверојатно тука би се уклопило.Моето дете е 3 години и не оди во градинка одеше додека беше една година и го одпишавме поради тоа што ни јадеше таму цело време плачеше со температура си идеше и си остана дома.Во план сме сега повторно да го пишеме инаку јас сум дома не лдам на работа и времето го поминувам со него.Постојано го учам да брои,да црта,боите и се што би можело дете да знае на таа возсраст но мегутоа толку делува незаинтересирано шо живците ми ги кине од нервоза го потикнувам со секакви игри со награди и пак никаков ефект не се ни труди да разбере или тогаш за тогаш ке запамети и толку не знае да изброи до 3 број 1 2 4 6 и се така до 10 никако редоследно....ако имал досега некој ваков проблем нека каже или некое подобро решение до тоа како да допрам до него и да натерам да сфати неш...позз
Децата највеќе учат визуелно, така што подобро е да му пушташ некои цртани и приказни за мали деца што се продаваат како видеа или ретко можеш да ги фатиш и на телевизија. Тоа што не оди во градинка може да биде лошо за неговата социјализација и учење. Затоа, можете почесто да се врткате во дворот на градинката и случајно да се запознава со деца, истовремено да добие желба повторно да оди во истата градинка, но постепено. Во врска со бројките, можеш да најдеш по продавниците или да направиш некоја интересна визуелна ствар, која ќе покажува како идат бројките по ред и што значи тоа (на пример, квадратчиња со по една, две, три нацртани јаболчиња итн.)

После 5 години можеш да го пратиш тука :
http://www.brainobrain-juniors.com.mk/zanas.html . " Целна група на БОБ ПРОГРАМАТА се сите ментално и физички здрави деца на возраст од 5 до 14 год., како круцијален период на возраст во кој се формира менталниот развој на детето. Програмата трае 10/12 нивоа, едно ниво трае 3-4 месеци.Децата го посетуваат нашиот центар еднаш во неделата по два саата, а имаат обврска дома да вежбаат секој ден максимум 15 минути. "

Не за џабе се рекло дека децата учат преку игра. И многу побитно од тоа да добие школско знаење, е да знае посамостојно да се однесува (да има предвид дека е лошо да речеме да не пие сирупчиња, да не биде повлечено во социјални ситуации, да го почитува тоа што вие ќе му го кажете, да знае дека вие ќе го почитувате тоа што тоа ќе го каже ... ).

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Јас детето мое не си го оптеретувам да го напагам и да му вршам притисок јас сето тоа шо го учам го учам со играње од која он напротив е задоволен секогаш но јас не затоа што неможе да сфати да научи....инаку за разлика од други родители на моето му се пружа доволно внимание за се јас не сум родител шо детето ке си го остави со тенџериња со шо ке стаса дома да игра туку напротив го седнуам со мене и рабптам со него[DOUBLEPOST=1414708117][/DOUBLEPOST]Јас побарав совет некоја игра да предложите која вие сте ја играле со вашите деца со која сте ги потикнале да научат нешто но очигледно никој не знае...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Свеста прв пат проработува баш на три години, детето за прв пат осознава дека не е само на светов и постојат и други околу него, ја осознава околината, оваа вика ми утиња бројки. Земи ако не објасни му ја теоријата на Коши - Буњаковски - Шварц и Бајсовите правила.
Не сум ни јас родител ама оставете си ги децата сами да си формираат интереси. Времето само ќе им ги донесе обврските, не за џабе броеви и букви се учат на 7+ години. Ако самото пријави интерес, тоа е друга работа. До школска возраст треба да црта, да бои, да реди коцки, да вози точак со помошни, психомоториката да ја развива. Само ние тука во Македонија ги учиме уште од мали и букви и бројки, им празниме фрустрации, за пред комшиите муабет како што кажаа погоре.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
7+ е касно за учење на букви и бројки. Ако детето до тогаш нема совладано барем дел, има некаков проблем. Се почнува со 5 години, некогаш и порано, зависи сепак до самото дете. И се учи низ игра, не класично училишно предавање.
За јазиците погоре некој спомна. Децата до 6 години можат да научат до 4 јазици истовремено ако се употребуваат во нивната непосредна околина.

Мајкава сите ја нападнавте, ама не мораше толку остро. Толку знае и она самата. Секој родител треба да си прочита некаква литература за развојните периоди кај децата, за да знае што кога треба да учат. И нема да ги форсираат своите деца непотребно.
Веќе кога сте родители, направете нешто добро за своите деца, прочитајте барем нешто од стручна литература.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Така е, не ја напаѓајте толку многу мајката.

Инаку, последен пример што ми текнува со форсирање на деца ... детето бешо основно училиште а пазеше и како збори со мајка му (со строго формулирани реченици), и пробуваше да ја импресионира со стручни изрази. Колку лошо ми изгледаше тоа, уште имам трауми. :гик:

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Не ја напаѓаме само сакавме да и помогнеме да не си ги кине живците зошто детето не и знае да брои дури на 3 години. :)

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Така е, не ја напаѓајте толку многу мајката.

Инаку, последен пример што ми текнува со форсирање на деца ... детето бешо основно училиште а пазеше и како збори со мајка му (со строго формулирани реченици), и пробуваше да ја импресионира со стручни изрази. Колку лошо ми изгледаше тоа, уште имам трауми. :гик:
Ти изгледа не го сфати мојот пост како што треба. Наместо коментари од типот " ти нормална ли си" може убаво да и се објасне и да и се посоче литература каде што ќе може да прочита што е типично за тригодишни деца.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Бубамара, не дека на некој му е тешко да и посочи од каде нешто да прочита туку нели ти е логично ако толку време седела и го притискала детето, ако дошла на форум да праша дека е логично веќе сама да се обидела да најде за развојните фази на детето? И не е изговор тоа - може толку знае.

Инаку еве:
http://www.babycenter.com/preschoolers

На странава имаш баајги детали, прашања, совети и искуства од родители.

Eве и овде:
https://www.facebook.com/pages/Toddler-Approved/179029702145360?fref=ts

Исто има и прашања и одговори околу најчестите проблематики на таа возраст, плус креативни идеи за храна и игри.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Не ме сфаќај грешка, јас не ја оправдувам. Ме нервира само таквиот однос од членовите, пошто секојдневно во било која тема на форумов го среќаваме. Зар е толку тешко да му се објасни на некој нешто што не го знае и да се посочи во вистинска насока, наместо да го правиш малоумен и глупав?

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Обавено глеј да биде албански, ке му се најде.

Ние сме понапредни, на непуни 20 месеци "пее" на англиски. Иде отприлика овака: "бааааај", а ако е посебно расположен имаш дуплирање: "бај, бааааај" и се тоа со сценски настап! Баш ми е напреден! Планирам у 2-та година втор јазик да воведам. :LOL:

• Ми се допаѓа
Reactions: osa

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Барем јас не можам да останам индиферентна на мајка што на 3 години кинела живци ( обиди се да замислиш колкав притисок му прави ) зошто не знаело да брои и колку во иднина би го исфрустирала тоа дете.
И знам дека не се проблем само бројките, сега се они, за две години ќе очекува два странски јазици да знае, за 5 години ќе го испозапише на се можно што постои, за 10 години ... Јас не ја направив глупава и малоумна туку мајка што не го остава детето да ужива и да се развива како што тоа сака и може, мајка што детето си го прави роб според нејзините очекувања.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Обавено глеј да биде албански, ке му се најде.
Тоа на катедра за албански, профи да знае. :) Знаеш како одеше онаа - човек е богат онолку колку што знае јазици...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
7+ е касно за учење на букви и бројки. Ако детето до тогаш нема совладано барем дел, има некаков проблем. Се почнува со 5 години, некогаш и порано, зависи сепак до самото дете. И се учи низ игра, не класично училишно предавање.
За јазиците погоре некој спомна. Децата до 6 години можат да научат до 4 јазици истовремено ако се употребуваат во нивната непосредна околина.

Мајкава сите ја нападнавте, ама не мораше толку остро. Толку знае и она самата. Секој родител треба да си прочита некаква литература за развојните периоди кај децата, за да знае што кога треба да учат. И нема да ги форсираат своите деца непотребно.
Веќе кога сте родители, направете нешто добро за своите деца, прочитајте барем нешто од стручна литература.
Е де, имав другар во основно што и во второ одделение се кочеше со читање а сега на Медицина е 10,00. :) Убаво викаше мојата учителка во основно на родителските, алудирајќи на нашите помали браќа и сестри, не ги замарајте децата со ништо до школска возраст, поголема штета им правите, некој попаметен одредил дека на 7 години треба да се почне со букви и бројќи. Американчињана па да не зборам колку поспоро и покасно се усовршуваат па ништо не им фали :)

Kajgana Shop

На врв Bottom