Барам цариник

Член од
28 ноември 2011
Мислења
140
Поени од реакции
24
Барам некој што работи на царина или што ги разбира тие работи ако би можел да одвои половина час или час време...
Сакам да увезувам роба од странство потребни ми се детални информации и сакам да слушнам професионални мислења ..
Доколку се спогодиме од ист град ке седнеме на една вечера,ако не Skype или на мобилен ке се слушнеме..
Доколку има некој што би сакал да помогне нека пише ке добие подетални информации во порака :)

Благодарам однапред

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Барам некој што работи на царина или што ги разбира тие работи ако би можел да одвои половина час или час време...
Сакам да увезувам роба од странство потребни ми се детални информации и сакам да слушнам професионални мислења ..
Доколку се спогодиме од ист град ке седнеме на една вечера,ако не Skype или на мобилен ке се слушнеме..
Доколку има некој што би сакал да помогне нека пише ке добие подетални информации во порака :)

Благодарам однапред
Без мито планираш?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ќе си најдеш шпедитер (шпедиција де) и ќе си увезуваш. Сам...неможеш.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
5.486
Forum e javno mesto na koe se spodeluvaat mislenja i se vodat debati nameneti za site korisnici.

Baranjeto na adekvatno lice koe na netransparenten nacin ke gi resi vasite privatni interesi i problemi e neblagodarno i sprotivno so etickite pravila postaveni od megunarodnata forum asocijacija.

Od nadleznite lica baram da se sankcioniraat vakvite ispadi i da se pridonese za objektivno demokratsko i transparentno diskutiranje koe ke bide vo korist za site clenovi na forumot.

Taka ke ja zbogatime sodrzinata na ovaa forum zaednica i znaenjeto i informaciite koi ke bidat izneseni vo idnina ke pomognat na mnogu drugi segasni i idni clenovi

So pocit

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
Амди Бајрам
не ти текна,батали цариници ќе те излажат-наседнат
има комбиња што ти носат роба до прад врата,се плаќа на бала или кило,
100% сигурни се,и одат секаде,информирај се за нив,побарај ги.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Вечерва тргам на одмор, пиши ми пп и ќе ти објаснам околу увозот кога ќе се вратам.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Forum e javno mesto na koe se spodeluvaat mislenja i se vodat debati nameneti za site korisnici.

Baranjeto na adekvatno lice koe na netransparenten nacin ke gi resi vasite privatni interesi i problemi e neblagodarno i sprotivno so etickite pravila postaveni od megunarodnata forum asocijacija.

Od nadleznite lica baram da se sankcioniraat vakvite ispadi i da se pridonese za objektivno demokratsko i transparentno diskutiranje koe ke bide vo korist za site clenovi na forumot.

Taka ke ja zbogatime sodrzinata na ovaa forum zaednica i znaenjeto i informaciite koi ke bidat izneseni vo idnina ke pomognat na mnogu drugi segasni i idni clenovi

So pocit
Во стилот на

:vozbud:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006

Благодарам однапред
Од државата кај што ќе изувезуваш роба фирмата ти прави документи за на царина.Со тие документи одиш на царина ти го пломбираат комбето/камионотти удираат печат и одиш на граница.На граница ти ги проверуваат документите и те пуштаат.Влегуваш во Македонија ти ги проверуваат документите ти викааат да најдеш шпедитер да ти спреми документи за царима и одиш на терминал.Во меѓувреме во зависност од тоа каква роба носиш,шпедитерот одредува да платиш соодветни давачки.Откако ќе ги платиш давачките,документите ги предаваш на шалтер на царина и чекаш да дојде цариник да ја прегледа робата.Удира печат дека прегледаната роба е во ред и можеш да го напуштиш терминалот.Во некои сомнителни случаи цариникот има право да бара истовар на робата под царински надзор.

Член од
28 ноември 2011
Мислења
140
Поени од реакции
24
Амди Бајрам
не ти текна,батали цариници ќе те излажат-наседнат
има комбиња што ти носат роба до прад врата,се плаќа на бала или кило,
100% сигурни се,и одат секаде,информирај се за нив,побарај ги.
Не те разбрав убаво на што мислиш дај објасни поубаво ако сакаш.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ти вика за карго комбиња што носат роба најчесто текстил од Грција и Турција. Пушти си и меил на http://customs.gov.mk/ за робата што сакаш да ја увезуваш и информирај се. Исто така имаш доста информации за давачките на одредени производи на сајтот.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
точно така,погоре ги нарекоа карго комбиња
зборам за пред 15-20 години,такви комбиња имаше на пазарите-паркинзите
во Истанбул и Софија и Солун.Таму му ја предаваш робата,и друго не те интересира,обично комбето го полни со десетина муштерии.Уште таму се договараш колку ќе платиш за преност на робата,ти не одиш со него туку со автобус најчесто или со кола 3-4 лица.Робата си ја земаш од договорено место или ти ја носат дома.Царина,администрација-документи се е негово.
Тој одговара за се.Не се случило бар порано да има незадоволни од оваа работа.Со нив ќе поминеш и најевтино,си ја знаат работата и се познаваат.

Член од
28 ноември 2011
Мислења
140
Поени од реакции
24
Јас мислев на роба од Кина,но знам дека во овие градови што ги наброја исто има Кинески квартови со слична роба...
Добро дај некако да стапам во контакт со некој од тие комбистите од тука .. плус Турска и Бугарија се поблиску може и да се оди на неколку дена,така да најверојатно робата е за нијанса поскапа од Кина ама многу помалце малтретирање е ..
Иначе не сум знаел за ова досега :)

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
каква кина,батали
во Софија на Илиенци имаш се што ти треба
сега ги има и во Србија,но јас тоа повеќе не го работам,последен пат пробав и таму но поскапо ми доаѓаше од кај Србија.
Да имаш и некој Кинез за пријател не е лошо,но овде ги нема.
А летово можеш и со туристичкиве автобуси да пренесеш доста роба со малку мито на агенцииве,не ги ни сопираат на граница.
За контакт,сега кој го работи ова ќе мора да најдеш некој од бутициве по градов или од пазариве по тезги,тие ги користат тие комбиња.Иако и тие се намалија порано ги имаше многу и некои сега не работат таква работа.
Имаше (и јас сум бил некогаш) и од Струмица доста со овој бизнис.
А Паланчани беа повеќе торбари,ти пренесуват за малку пари преку граница неколку торби,а ти мисли му ја за навака,но ако не те украдат не се живи,во крв им влезе тоа но имаше и поштени цела фамилија те чека на граница цел ден и ти поминуваш празен без царина и полниш цела кола.
Појди на зелен пазар кај нашиве со текстил ќе најдеш некој пријател.

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Немој само брендирана стока да носиш,ќе те изгорат.

Kajgana Shop

На врв Bottom