Банкарските провизии ги налутија граѓаните. Данок на шалтер - 10 ден.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
па можеш да платис и унапред неколку месеци ...
Аааа, тоа задоволство нема да им го приуштам ;) .... Не ми е проблем со другите сметки или заостанато од минатиот месец и за *мртвата* да платам... дури и Тобако не ми е многу далеку. Однапред не, фала.
Инаку надвор од здрав ум е за струја сред зима да плаќаш 5-6-7,000.... за нула провизија, а за Радио идфузна такса дури до 60 денари на факинг 190 денари! Да,да.... банката депонент не е толку, таму е.... колку 40!? :pos:

Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.281
Поени од реакции
273
Затоа мене ми земаат секој месец по 70ден. провизија за водење на сметка.:mad:А ја се чудам кога барам детален извештај прво 20ден. па 50ден.:confused:ц ц ц ц кои лопови значи.70 на уште 30000 како мене тоа е се 34000евра месечно:facepalm:И тоа пази зборам за еден просечен град од 60-70илјади жители.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
јебе луд збуњеног е работава
Закон за правата на потрошувачите има само за потрошувачки кредити
Македонија до пред шест месеци немаше закон што ги штитеше правата на граѓаните при земање потрошувачки кредити, во смисла на транспарентност за сите услови при кредитирањето. Овој европски закон државата успеа да го препише од хрватскиот модел и законот стапи на сила во октомври лани. Најавуван како закон што ќе ги спаси граѓаните, смислата до денеска не е исполнета, тврдат банкарските работници. Шест месеци подоцна граѓаните сеуште имаат проблем –дел од провизиите и трошоците за кредитите, банкарските службеници сепак немаат обврска да ги соопштат. Со законот се воведе единствен формулар што секој кредитен службеник мора да му го понуди на клиентот, а каде се содржани сите трошоци на кредитирањето, покрај каматата. Во тој формулар, клиентите добиваат информација дека мора да платат провизија за обработка на барањето за кредит, провизија за одобрување на кредитот, провизија за администрираење на кредитот, но и други трошоци што се поврзани со одобрувањето на кредитот.
Сепак во договорот клиентот никако не добива информација дека ќе има трошоци за неисполнување на обврските од договорот, трошоци за осигурување, нотарските услуги и други трошоци од кои не е условено одобрувањето на кредитот. Друг проблем во регулативата според банкарските експерти е тоа што формуларот го издаваат во текот на кредитната постапка или пред реализација со што смислата се губи.:pos::гомце:
Што ќе му е на клиентот формулар со информациите кога кредитот веќе е во постапка. Целта на истиот е клиентот да го има пред да донесе одлука каде ќе аплицира за кредит. Банките го даваат само ако клиентот го побара, но сеуште постојат случаи, во моментот на информирање на клиентот наместо формулар, да му се понуди симулација на амортизационен план на кредитор кој содржи само дел од информациите од формуларот или само флаер, потврдува анонимно за ова истражување банкарски службеник.

http://evesti.mk/2012/05/21/tri-pati-citaj-ednas-potpisuvaj-vo-banka/
Зависи каде, во која филијала и во која банка.Во договорот ги имаш обично тие трошоци (пр. меница 100/200/500 ден. зависно од големината на кредитот, за барање на кредит зависно од банката ама нигде не е над 300, административен трошок обично 2 % од вредноста на кредитот).Можно е некогаш да изумил службеникот после толку документи (дел потребни, а дел без врска), па се сетил во време на обработката, ама обврска е да ги набројат.

Во пошта имаат наредба вработените да пополнуваат уплатници на компјутер, без да се заебаваш ти да пополнуваш за рдт. Така пишуваше.
Очигледно вработените имаат проблем со авторитети, не памтам да ми напишале тие уплатница во пошта, освен ако немале некоја готова (скоро никогаш).

А колку земаат ете конкретно за ртд провизија ако имаш инфо? И тие да не дерат како *големиве*?
18 денари :)

Режиски трошоци строго во Тобако или во банки договорени со локални комунални/електро/инфраструктура фирми за плаќање.

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Пишуваше дека од 3.8 може само да се донесе решение за рдт и вработениот ќе ти наплати без да пополнуваш. Не е ваљда само во мојава пошта тоа.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
еве како функционира тоа во Србија

prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga banka više nema pravo da naplaćuje zatvaranje računa, proviziju za podizanje novca ili slanje mesečnog izveštaja korisnicima... Ipak, banka ne bi bila banka ako ne bi smislila način da građanima izvuče što više novca, pa sada pojedine banke u Srbiji, verovali ili ne, naplaćuju otvaranje računa, podizanje novca "koji nije uplaćen po osnovu plate ili penzije", održavanje računa nakon prve godine korišćenja...

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ekonomija/247897/Kako-banke-mesetare-

Kajgana Shop

На врв Bottom