Kje zboruvam na temava, ama malce da zastanam na napishanovo. Greshish mladichu ako mislish deka pred vojnta na kosovo, vo makedonija bilo ok. Ne bilo ok, nema ni da bide ok. Da ne gi spomnam ubistvata na Bitpazar, vo Gostivar. Ocekuvam postovi od karakterot "Vo gostivar se podigna albansko zname, bla bla bla" sepak, ima pravni nacini kako toa da se reshi, a ne ubistva od strana na samata policija. Nejse.
Banditizam vo Makedonija. Tocno. Bandizam kaj "Albancite"? Dali? Dali ubijcite na Marko sred ploshtad, na sred bel den bea Albanci? Dali ubijcite na Ajshe koja prodavala staro zhelezo se Albanci? Dali mnogu drugi ubijci po selata koi so sekira go ubivaat svojot komshija za edna kitka magdonos deka mu iskinal od niva? Ne ja opravduvam krvnata odmazda, no istovremeno ne go opravduvam ni stavot deka banditizmot e prisuten samo kaj albancite. BALKANCI SME! Izvinete za caps lock-ot, no mi dojde da se izderam. DA. Site narodi na e*aniov balkan go pravime toa. Krivo mi e koga 3 deca kje bidat izreshetani so AK47 vo internet kafe ni krivi ni duzhni, krivo mi e koga edna familija kje bide ladnokrvno ubiena na sred ulica, krivo mi e i za marko koj izgina na ploshtad na mladi godini. No, isto taka mi e krivo deka narodot saka toa da go gleda samo kako krv proleana od albanska raka. NE. Ima i makedonci ubijci koi za 1 kg brashno ubivaat. No nema da ni pomine denot ni na ednite ni na drugite ako ne se pcueme megju sebe. Nema da zaspieme navecer ako ne si se nareceme edni drugi so pogrdni zborovi. BALKANCI SME! Se izvinuvam povtorno, toa ni e na site nas vo krvta, kako shto ni e i krvnata odmazda.
Banditizam e i koga policaec kje me zastane mene na ulica i kje me maltretira samo poradi toa deka sum albanec, DA. Se ima deseno, vo drushtvo so makedonci i toa. No toa ne se spomenuva. Nema vrska, bilo pominalo, pogrdni zborovi se trpat. Banditizam e i da sega vekje ubieniot dobie 3-5 godini zatvor za prvoto ubistvo. Banditizam i revanshizmot. Drzavata ni e banditska. Site na nekoja mera sme banditi. BALKANCI SME! Takvi sme. Sega shto? Kje sedime i kje se pcueme edni so drugi? Ne nie sme krivi, ne Vie ste krivi?
Da se nadovrzam so Macedalien ...Da, navreden sum ako me nareces Albanec. Deka jas sum albanec. Da, na moj jazik toa e Shqiptar. No ne na tvojot jazik, na tvojot sum Albanec. Bi bilo korektno, ne mene, tuku sebesi da se pocituvash, i da go koristish tvojot jazik, i da me narecesh kako shto nalikuva. Izvini sto tebe (Macedalien) ti se obrakjam i zboruvam vo ednina, no ova go mislam za site, sto si imaat idea vo glavata deka so zborot "Albanec" kje navredat nekogo, deka samiot toj zbor znaci neshto grdo. Imam napishano vo drug post, deka i Grcija e Elada, no sepak gi vikate grci, a razlika, tie ne ve vikaat makedonci. Za zhal. Nie ve vikame maQedon, da, no toa e na moj jazik, koga zboruvam so albanci, na albanski jazik. Koga zboruvam so tebe, na makedonski jazik, jas te narekuvam makedonec, kako shto toa dolikuva. Bi bilo korektno i ti da go napravish istoto kon mene, kako albanec, a ne kako Albanec. Ushte ednash se izvinuvam shto zboruvam vo ednina iako mislam za site shto zborot Albanec go koristat samo za da navredat nekogo, namerno, za zhal. Se izivnuvam i deka so ovo del izlegov malce od temata, no sepak, igra golema uloga vo del od banditizmot.
Znam deka brojkata kje prokomentira na moevo napishano, pa eve ushte prethodno kje ti odgovoram. Idi leci se, ne mi se pravi golem patriota, a mi solish pamet za nekoj si bugarski car. Ili si bugarin, ili si makedonec, izjasni se, pa da znaeme na shto sme. Ako si makedonec, nema shto ti da se gordeesh so bugarite, i bugarskite carevi, deka sepak bugarite se tie shto prodavaat leb po makedonski prodavnici so makedonsko zname, a za zhal, natpis Republika Bugarija. Albancite kolku i da imaat napreveno loshi raboti za drzhavava, koi shto gi priznavam, a ne mora da znaci deka gi podrzuvam, Albancite edno neshto nemaat napreveno, a toa e da ve degradiraat na nacionalno nivo, da vi pljukaat po zname, kultura, i historija. Epa brojko, DA ZIVEE BUGARSKIOT CAR! taka e?