Бандитизам во Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Marlboro напиша:
Izgleda ve boli a i toa mnogu aaa ?

Epa i pred 4 meseci nas ne bolese koga go ubi moj vrsnik bez nikakov golem motiv...plus na 3,5 godini osuden( smesno) ..pravosudata ne bila pravosilna... ...

Sve se vraka sve se plaka........Sto ke praes duplo ke ti vrakaat.
Malboro e vo pravo. Муабетов му е на место. Ме боли и сега ме болеше и тогаш и за едните и за другите. И Малборо утре задутре некоја будала ако го отепа не дај Боже ќе ме боли. И за пресудата кога слушнав дека добил само 2.5 години и јас срипав и викнав зарем е можно таква нерелна казна да му се даде.
Не станува овде збор дали треба да се поддржи Око за Око или не. Ако роднините осеќаат така така и нека сторат.
Крвната освета на Балканите ја имало кај многу не само на запад од нас. Е сега кај некој останала кај некој не.
Мене еднио што ме револтира е нешто друго. Крвната освета иако е злостор/убиство е чин кој во себе има (малку е глупо за убиство да се каже тоа ама ај) и витештво и образ.
Незнам колкумина ја имаат гледано онаа славна српска(од 1970 година) докумнетарна емисија за две албански семејства на Косово. Неколку години типот живееше само во својот двор зошто пред врата го чекаа соседите да го отепаат заради крвна освета. И сите тие години иако имаа прилика никогаш не му поставија заседа/не го опнаа ноќе или од далеку. Седеа и го чекаа со коментар „Кај и да е ќе излезе“.
Плаќањето убијци кои де факто не се осветуваат за крвта, него пролеваат крв за пари не срам за семејствотот кое ѓомити крвно се осветило. Албанците ценат беса, образ и се по ред, незнам колку образ има кај оној кој ПОРАЧАЛ и ПЛАТИЛ други да направат крвна освета во негово име.
Само овде незнам како размислува Малборо инаку за се останато пак повторувам, навистина ме боли.

На прашањето од Бобан да беше ова во Израел.
Немаше да се деси ништо освен што полицијата и судовите ќе реагираа според тамошните закони.
Да беа во Израел протестите кои секој ден се радикализираат и од тие протести да се случи не дај боже убиство, бомба или нешто слично е тогаш ќе играа багерите.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
980
Поени од реакции
4
Да не се пребројуваме, те молам. Како можеше 6 милиони Албанци (како ли ги изброја, момак?) со 15 милиони Срби?

И, што има врска кој колку е бројчано присутен на Балканот со темава?

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
thief sekogas sum imal dobro mislenje za tebe coek ama so ti napraja srbite ???:)
P.S. kade gi nabrojav eve:3 milioni vo albanija,2milioni kosovo,tuka i crna gora zaedno nad 500 000 sme (plus i malce grcija) ete ne bas 6 ama blisku :)
voopsto brojkite nemat vrska ama maliot mislam rece deka sakal 2 poluvreme a ako go ima( ne daj Boze da go ima) so mislis ti so ke prat kosovarite ???

Член од
22 јануари 2005
Мислења
980
Поени од реакции
4
Ништо, не ми направиле, само бројам. Значи, ако е бројката пресудна, Србите беа побројни, па го јадеа стапот, нели? Значи, бројноста не е мерило. Не сакам второ полувреме зашто Албанците се 6 милиона и зашто Македонија ќе загуби (во што се сомневам), не сакам заради крвопролевањата. Значи, твојот пост во кој имплицираш дека милион ипол ќе бидат победени од 6 милиона е во старт погрешен пристап (или вистински за тиа од калибарот на Мали Боро). Бидејќи сметам дека не си човек од таков калибар, затоа и направив споредба за да видам што си сакал да кажеш со твоето пишување.

За Јаков: за два киднапирани војника, Израел уби 1100 Либанци. За двајца убиени среде бел ден, кои сега се на Косово, мислам дека не багери, туку еФ-овите ќе го посетеа нашиот наскоро нов северен сосед.
А, образот за кој зборуваш - помеѓу кокаинот и мафијата се загуби... И, тешко деќа некогаш ќе биде вратен.

Некој ја спомена државата... Сам себеси почнав да си звучам националистички, но реално и рационално ако размислиме, мислам дека државата не смее ништо да направи во случајов: зарем да го прекрши човековото право на Заедниците да биде убиен еден Славомакдонец? Имаше еден што еднаш се обиде да ја заштити државата (и покрај слаткарските манири и незнаењето и...), па сега е во Хаг.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Бобан, има разлика меѓу војници и граѓани.Ако во Израел за секое убиство се рушат куќи ќе немаше ниедна. Таму багерите казнуваат терористи, а она во Влае не беше тероризам него крвна освета. По таа логика требало и куќата на тој од Бардовци да му ја рушат зашто убил човек. Израел казнува за напади кон државата и народот.
Овие улични пукачи ќе ги казни системот т.е судството.
Овде нема ништо национално т.е меѓу-национално.
Овде е резонот на ”Не ми ја закачај фамилијата” наспроти резонот на ”Кога сме у крдо сме најјаки”, само што овде си ги мерат со метци а не со нешто друго.

Член од
1 февруари 2006
Мислења
380
Поени од реакции
17
Crazy P0Y0L напиша:
ne sakam da se prcam ama ne daj boze da ima 2 poluvreme oti
kako e mozno milion i pol makedonci so nad 6 milion albanci tolku sme vo balkanot
zato da se nadevame kon podobra idnina ;)
P.S.i toa Albancite ne mislite deka preteruvate malce???
si imame ime nie za nas (megusebno) go koristime SHQIPTAR a vie treba da ne vikate Albanci
kako ke vi e jas celo vreme da ve vikam Kauri ???
pa ako kaurite treba da trpat za vasa podobra idnina .......... ok
??????????
inaku samo sto se vrativ od valona
prekrasno mesto i luge
toa se albanci od albanija
a ti SHQIP eden pijacka u kafana nema da ti dadat u valona ako te namirisaat deka si secnat
a dali ke ripnat za vas?????so vikas ti???

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
maliOT напиша:
a dali ke ripnat za vas?????so vikas ti???
Ќе рипнат...поголема држава ќе имаат, ти текнува...
И тоа нормално дека ќе се деси коа глуп народ се неМакедонците, се им приуштувате, се им дадовте, а денеска се уверив и дека гзот ќе го дадете, премногу сум нацоналист и огорчен токму од моите Македонци, не се мои, продадени се...Како бре може некој да ве пука и плука и да не ве ебе два посто а Вие на тоа да му речете, соживот!Соживот е битен! Плукам на таквите Македонци!Мапата е скроена Алооо!!! Смејте им се на патриотите, продолжете...уште малку останаа, после тоа што ќе правите?Мапата е одамна скроена...со вашиот менталитет само побрзо ќе се резлизира...

Ете ви ја...

Член од
22 јануари 2005
Мислења
980
Поени од реакции
4
Jakov напиша:
Тиф :), има разлика меѓу војници и граѓани.Ако во Израел за секое убиство се рушат куќи ќе немаше ниедна. Таму багерите казнуваат терористи, а она во Влае не беше тероризам него крвна освета. По таа логика требало и куќата на тој од Бардовци да му ја рушат зашто убил човек. Израел казнува за напади кон државата и народот.
Овие улични пукачи ќе ги казни системот т.е судството.
Овде нема ништо национално т.е меѓу-национално.
Овде е резонот на ”Не ми ја закачај фамилијата” наспроти резонот на ”Кога сме у крдо сме најјаки”, само што овде си ги мерат со метци а не со нешто друго.
Што би рекол еден наш поранешен другар: први и последен пат те опоменувам, немој да ми го корситиш името. :):):) (Шега, нормално.)

Оваа држава не смее да реагира кон некои граѓани и да ја спроведе правдата, заарди континуираните напади кои се прават кон неа (државата). Значи, правната држава е поткопана од тероризмот кој беше кон неа насочен. Што би рекле во Струмица: „Нив ги родила шарен`та крава”, па затоа не се еднакви со другите, ами над нив. Значи, неспоредливо е моментално штитење на семејството и убиство како нужна самоодбрана и кукавичко злодело со пречекување на семафор, правење заседа (тоа е нешто што ни е познато од 2001, нели?) и грозоморно решетање на 4 луѓе.

Страв ми е да пишам дека за убијците треба електрична столица... Веќе ми е страв и кога застанувам на црвено на семафор. :(

Инаку, тоа со Израел беше реторичко прашање, во смисла на тоа како е дозволиво некои држави да се штитат на секој начин и имаат храброст и гордост за тоа, а како кај некои други истите дела се мерат со поинаков аршин.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Crazy P0Y0L напиша:
P.S.i toa Albancite ne mislite deka preteruvate malce???
si imame ime nie za nas (megusebno) go koristime SHQIPTAR a vie treba da ne vikate Albanci
kako ke vi e jas celo vreme da ve vikam Kauri ???
Младиќу има една крупна разлика, Македонците во Македонија неможеш да ги навредиш ни со Славо Македонци ни со Бугари ни со српски копилиња ни со коминтерновска творба итн итн.....
Долго време мислев дека ни албанец не е навредливо за Албанците по аналогија дека порано кога Македонците немале граматика некој викал Македонци некој Маќедонци. Значи ја албанец, ја Shqiptar мислев дека е слично ама и исто.
У последно време нешто друго ми иде на памет.
Како беше она
Пичка, пичка ти е полов орган, а пизда еееее пизда ти е карактерна особина.
Да не се лутат некои луѓе заради вакви ситуации?

Член од
1 февруари 2006
Мислења
380
Поени од реакции
17
TpH_Bo_OkO напиша:
Ќе рипнат...поголема држава ќе имаат, ти текнува...
a bre 5 pari ne davaat za nisto :)
si gledaat rabota i mnogu se izculirani
i ne gi podnesuvaat nasive shqip i kosovarite

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
mene ne mi preci Albanec samo koga taka me narekuvaat (drugarite makedonci) a gi imam na broj recisi 80% od vkupno brojot na drugari (samo za statistika sum vo klas od 30 ucenici od koi 29 makedonci).
a toa deka nema da skoknat od albanija posto mi e secnat :).ne e vistina oti sekoj albanec prvin e albanec posle e musliman ili hristijanin :),i ne sakam da se karam so vas samo brojko i ponekogas bacilo me izvavaat od takt lol

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Незнам зошто Принц баш мене ме цитираше... Можеби заради моето гледање на работите. Е така ги гледав работите од правен аспект. Во мислењето бр. 1 има линк од А1 ТВ за „првото” убиство. Од веста се обидов (и не велам дека е точно така како што вели таа) да направам случај и да го образложам. И го напишав како што го напишав.

За „второто” убиство пак од вести и од слики кои сосема во спротивност со сите норми беа објавени, се обидов да толкувам и да дадам коментар за тоа како го гледам тоа.

Од убиство до убиство нема разлика во пракса, ама правото прави разлика. Затоа и поставив такво реторичко прашање. разликата е во начинот на кое е извршено, како и во мотивот и интензитетот на вината кај убиецот. Затоа, едно е казниво со 10 год. а друго со доживотен затвор.

И кај виде дека има нешто на национална основа во моето пишување? Мислиш дека бранам некого? Не воопшто. Се трудам да објаснам некои работи. И никогаш никого на форумот не сум навредил по било кој основ.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Crazy P0Y0L напиша:
mene ne mi preci Albanec samo koga taka me narekuvaat (drugarite makedonci) a gi imam na broj recisi 80% od vkupno brojot na drugari (samo za statistika sum vo klas od 30 ucenici od koi 29 makedonci).
a toa deka nema da skoknat od albanija posto mi e secnat :).ne e vistina oti sekoj albanec prvin e albanec posle e musliman ili hristijanin :),i ne sakam da se karam so vas samo brojko i ponekogas bacilo me izvavaat od takt lol
Зошто тогаш реагираше така нервозно. Може ли ние 80% од регистрираните : 4,745 членови на Кајгана да те викаме како што те викаат у клас, пошто овде на Кајгана сите сме си другари?
Значи 3796 луѓе ќе те викаме од она на Ш а другите меѓу кои и Бачило ќе мора да те викаат од она на А.
Бива?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Crazy P0Y0L напиша:
Abe kako moze da ti preci ako nekoj Makedonec te narece Albanec koga i vie gi vikate Makedoncite (Maќedon) na vashiot lokalen dijalekt pa shto ima nie da se lutime.Sega za tezata deka ke skoknele Albancite od Albanija za vas ne bi rekol zatoa shto po mentalitet se mnogu poblisku do nas Makedoncite barem golem del so koj sum kontaktiral i seushte dobro si ziveam.Kolku za informacija znaesh li deka zenite od Albanija mnogu poveke sklucuvaat brak so mazi Makedonci od Prilep i Bitola otkolku so Albanci od Makedonija i Kosovo?Ne veruvash vo toa a?E dokolku ne veruvash pojdi i rasprashaj se.Seto toa e rezultat na bliskite mentaliteti obicai i nacin na ziveenje,mnogu pobliski otkolku vashiot nacin na ziveenje i mentalitet.
Od druga strana moram da ti kazam deka vo Albanija samo pred 50-60 godini ziveele skoro 1 milion Makedonci cii tradicii ne bi mozel da gi unishti zasekogash nitu rezimot na Enver Hodja nitu poznatiot tvrdokoren Albanski nacionalizam shto se manifestira samo kaj "mladite" drzavi zatoa shto Albanija e relativno mlada drzava nema ni 100 godini.
Vakva potreba od nacionalizam imale i Makedoncite pred 2-3 000 godini koga se sozdavala Makedonija pa zatoa denes duri i genetski Makedoncite ne se tolku mnogu nacionalisti shto ne znaci deka dokolku treba nema da im se aktivira "naci" genot pa da proplacat site sosedni drzavi i narodi kako vo vremeto na Alexandar koga so 20 000 vojnici tolcel 1 000 000 vojnici na nivni teren i vo nivna drzava(toa kolku za sporedba od onie 6 000 000 : 1 500 000).

P

Princ

Гостин
Serdarot напиша:
a me iznenadi princ. od kaj znaes so sum custvuval jas i uste 2 milioni pred nekoe vreme koga tipot go ubi toj albanecot?
Не знам. Претпоставувам. Според "буката" (во наводници е) што ја крена ти или било кој друг што искажува револт и ми се фатил за рамковниов сега.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom