Бандера од ЕВН на сред влез во двор и нејзина дислокација

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Vaka sega.....ne e tolku ednostavno za sopstvenikot na imotot.....

Koga Buč go prodavase EVN ......vo dogovorot pisuva deka tie 25 cm krugot vo zemjišteto kade e postavena bandearta e eksproprirano


T.e......cel dvor e tvoj osven tie 25 cm....tie se sopstvenost na Evn, i ništo ne im možiš so legalni merki

Albancite po selata im vrzuvaat ovčarski kučinja na banderite koga sakaat Evn da interveniraat...pa neka odat akonkmaat smelostt
Не важи таа приказна веќе...Имаш ли во имотен лист запишан објект кој е експроприран? Не. Да им однесе опомена пред тужба потпишана од адвокат да видиш за колку дена ќе дојдат...
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.727
Поени од реакции
7.045
Не важи таа приказна веќе...Имаш ли во имотен лист запишан објект кој е експроприран? Не. Да им однесе опомена пред тужба потпишана од адвокат да видиш за колку дена ќе дојдат...
Во пракса, така лесно и брзо не доаѓаат. Одолговлекуваат. Имаат повеќе правни служби и не им е проблем да ги праќаат, за да закочат.
Има нешто друго, пред човек да се одлучи на судење. Да се поднесе барање во Министерството за економија, откако ЕВН ќе одбие да ја дислоцира бандерата. Тие се должни во кус рок да одговорат и, ако е сѐ во ред, да им наложат. Така барем, беше порано.
Меѓутоа, ако бандерата сама падне, никој не може на сила повторно да ја постави на мој имот
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Во пракса, така лесно и брзо не доаѓаат. Одолговлекуваат. Имаат повеќе правни служби и не им е проблем да ги праќаат, за да закочат.
Има нешто друго, пред човек да се одлучи на судење. Да се поднесе барање во Министерството за економија, откако ЕВН ќе одбие да ја дислоцира бандерата. Тие се должни во кус рок да одговорат и, ако е сѐ во ред, да им наложат. Така барем, беше порано.
Меѓутоа, ако бандерата сама падне, никој не може на сила повторно да ја постави на мој имот
Не мислев тужба...Опомена пред тужба за посериозно да го рагледаат барањето. Само низ СК има еден куп оштетени бандери, криви и слично.. За да постави кабел операторот со ЕВН склучува договор и плаќа „кирија“ по бандера. Ако бандерата е крива или оптоварена и покрај тоа што плаќаат, најчесто самите оператори санираат бандери дека ЕВН ептен не се замараат. Со други зборови или треба упорност и да се досадува или да се дислоцира на сопствен трошок.
 
Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Не важи таа приказна веќе...Имаш ли во имотен лист запишан објект кој е експроприран? Не. Да им однесе опомена пред тужба потпишана од адвокат да видиш за колку дена ќе дојдат...
Мислам дека забораваш у која вукојебина живееме.

После се надевам ќе имам време да ти сликам друга ситуација. Трафостаница, ако не се лажам од 1990 година (или тој период), направена и изградена на приватно земјиште т.е у двор пред куќа. Планот е предвиден да била изградена на 8 метри подолу, т.е на крајот од дворот во еден ќош, ама поради икс причини е направена на друга локација.

Бучи, корне, тресе, се „осеќа“ тој голем напон. Значи правиме муабет за трафостаница, така поголемка. Некој 3/4 метри долга на 2м висока. Буквално под тераса му е на човеков. Се тужат т.е постапка има веќе 2 години и нема разбирање ниту решавање. Како што кажа членот погоре, истото му го рекле, дека просторот каде е изградена е во сопственост на ЕВН (дали има документ за ова, т.е запис некаков незнам, да не те лажам).

Нема теорија да ја дислоцираат зошто на нејзе функционираат богзнае колку локали, куќи... Премногу. И којзнае колкава работа бара и каков план треба за тоа.
И нема шанси да се замараат зошто знаат дека треба да испотат гзот.

Кој е лекот според тебе? Ја би зациментирал све околу неа, нема влагање, мој е дворот. Па ако има дефект тоа е, нека се снаоѓаат.

пс: еве ти слики од гугл мапс за да ме разбереш (десно до неа во истиот двор е куќа каде живеат луѓе, на едно метро.. позади има други куќи, лево исто така)

1.jpg

2.jpg
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Мислам дека забораваш у која вукојебина живееме.

После се надевам ќе имам време да ти сликам друга ситуација. Трафостаница, ако не се лажам од 1990 година (или тој период), направена и изградена на приватно земјиште т.е у двор пред куќа. Планот е предвиден да била изградена на 8 метри подолу, т.е на крајот од дворот во еден ќош, ама поради икс причини е направена на друга локација.

Бучи, корне, тресе, се „осеќа“ тој голем напон. Значи правиме муабет за трафостаница, така поголемка. Некој 3/4 метри долга на 2м висока. Буквално под тераса му е на човеков. Се тужат т.е постапка има веќе 2 години и нема разбирање ниту решавање. Како што кажа членот погоре, истото му го рекле, дека просторот каде е изградена е во сопственост на ЕВН (дали има документ за ова, т.е запис некаков незнам, да не те лажам).

Нема теорија да ја дислоцираат зошто на нејзе функционираат богзнае колку локали, куќи... Премногу. И којзнае колкава работа бара и каков план треба за тоа.
И нема шанси да се замараат зошто знаат дека треба да испотат гзот.

Кој е лекот според тебе? Ја би зациментирал све околу неа, нема влагање, мој е дворот. Па ако има дефект тоа е, нека се снаоѓаат.

пс: еве ти слики од гугл мапс за да ме разбереш (десно до неа во истиот двор е куќа каде живеат луѓе, на едно метро.. позади има други куќи, лево исто така)

Прегледај го приврзокот 282516

Прегледај го приврзокот 282517
Многу ми е јасно се и ти си многу во право. ЕВН има во описот една ставка на која поминуваат низ мала врата: од јавен интерес се..
Треба многу нерви и упорности, тоа е...
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.965
Поени од реакции
35.915
Мислам дека забораваш у која вукојебина живееме.

После се надевам ќе имам време да ти сликам друга ситуација. Трафостаница, ако не се лажам од 1990 година (или тој период), направена и изградена на приватно земјиште т.е у двор пред куќа. Планот е предвиден да била изградена на 8 метри подолу, т.е на крајот од дворот во еден ќош, ама поради икс причини е направена на друга локација.

Бучи, корне, тресе, се „осеќа“ тој голем напон. Значи правиме муабет за трафостаница, така поголемка. Некој 3/4 метри долга на 2м висока. Буквално под тераса му е на човеков. Се тужат т.е постапка има веќе 2 години и нема разбирање ниту решавање. Како што кажа членот погоре, истото му го рекле, дека просторот каде е изградена е во сопственост на ЕВН (дали има документ за ова, т.е запис некаков незнам, да не те лажам).

Нема теорија да ја дислоцираат зошто на нејзе функционираат богзнае колку локали, куќи... Премногу. И којзнае колкава работа бара и каков план треба за тоа.
И нема шанси да се замараат зошто знаат дека треба да испотат гзот.

Кој е лекот според тебе? Ја би зациментирал све околу неа, нема влагање, мој е дворот. Па ако има дефект тоа е, нека се снаоѓаат.

пс: еве ти слики од гугл мапс за да ме разбереш (десно до неа во истиот двор е куќа каде живеат луѓе, на едно метро.. позади има други куќи, лево исто така)
Пари, за работата ги заболе аутсорс фирма ја прави големата работа. Проблем се парите што треба да ги платат (веројатно и повеќе од 10к евра ќе им требаат за да ја поместат).
 
D

Deleted member 12196

Гостин
Полесно е да ги натераш да ја дислоцираат трафостаницата отколку бандерата. Врзи им еден пит бул пред неа, па нека дојдат да интервенираат кога има потреба. На бандерата нема потреба од интервенции (освен ако не се накриви или падне, а јас баш тоа би им го направил).
 
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.642
Поени од реакции
1.501
Ja cekam 3 meseci za trofazna da mi priklucat(u princip vadenje saat od pretsobje do bandera, i pustanje kabel od bandera do saat, i od saat do kuka), vi pa sakate banderi i trafostanici da vi premestat za edna nedela. EVN nikakov zakon ne gi fakja izglea ni pa pocituvaat rokovi koi im se objaveni na nivniot sajt. Ja da sum bi im se zakanil so tuzba i deka ke im baram kirija za nivna bandera na moe mesto se dodeka ne ja premestat. Mislam porano plakjaa ednokratna suma za da stavat bandera u dvor ili dalekovodi po nivi i mozda imaat nekoj dogovor od pred 30 godini. Taka da so srekja, ili pa navali ja malku :D
 
Член од
4 март 2011
Мислења
699
Поени од реакции
704
Ja cekam 3 meseci za trofazna da mi priklucat(u princip vadenje saat od pretsobje do bandera, i pustanje kabel od bandera do saat, i od saat do kuka), vi pa sakate banderi i trafostanici da vi premestat za edna nedela. EVN nikakov zakon ne gi fakja izglea ni pa pocituvaat rokovi koi im se objaveni na nivniot sajt. Ja da sum bi im se zakanil so tuzba i deka ke im baram kirija za nivna bandera na moe mesto se dodeka ne ja premestat. Mislam porano plakjaa ednokratna suma za da stavat bandera u dvor ili dalekovodi po nivi i mozda imaat nekoj dogovor od pred 30 godini. Taka da so srekja, ili pa navali ja malku :D
Од сите одговори, твојот е најблизок до она што реално и легално може да се направи. Со мала исправка, судската пракса порано беше да можеш да бараш месечен надоместок (еден вид на кирија), а сега се досудува еднократен надомест за намалена вредност на земјиштето. За дислокација на бандера ќе бараат тоа самиот на свој трошок да го сториш, но може да се успее со поднесување на тужба за надомест на намалена вредност на земјиштето (еднократен паричен надоместок).
Автоматски споено мислење:

Кој е лекот според тебе? Ја би зациментирал све околу неа, нема влагање, мој е дворот. Па ако има дефект тоа е, нека се снаоѓаат.


Прегледај го приврзокот 282516

Прегледај го приврзокот 282517
Ако тоа го направи, тогаш ЕВН ќе му поднесе тужба за смеќавање на владение со предлог за издавање на привремена мерка и ќе успее со таа тужба. А ако не ја почитува и таа одлука на судот ќе му биде поднесена и кривична пријава до надлежното обвинителство за самовластие.
 
Член од
16 мај 2010
Мислења
6.198
Поени од реакции
5.373
Уште еднаш, бандерата не смее да се руши, следува кривична пријава, доколку се поврзани повеќе семејства, па ќе останат без струја. Сама треба да падне!
Се што е потребно е да и дадеш малце мотивација да посака да падне уствари и ќе дојдат :)
 
Член од
13 март 2015
Мислења
185
Поени од реакции
179
Пред една година за нов објект од ЕВН ни кажаа според нов правилник, тие веке не се задолжени за внатрешноста на приватни имоти и воедно дека броилото не смее веке да биде во приватен имот. Ни дадоа листа на приватни компании и ни кажаа да ангажираме некоја од нив и наше било од куката до главната улица каде се наога една од нивните линии да го донесеме кабелот. Значи поставување бандери во внатрешноста на имот и каблови нив не ги интересира и можеме да правиме што сакаме, нивно е само кога ке го донесеме кабелот до нивната линија, тие да дојдат да стават кутија и броило и да го поврзат кабелот што сме им го донесле до таму. И така и направивме, ангажиравме приватна компанија, ставивме дрвени бандери во внатрешноста на имотот онаму каде нам ни одговараше и кабел низ нив, после низ нивните неколку бандери на споредната улица кабелот го однесовме до линијата на главна улица каде може да се приклучи. Откако завршивме, ги викнавме и тие веднаш дојдоа ставија кутија,броило(на главната улуца) поврзаа се и ни дадоа клучеви од кутијата за осигурувачите и толку беше од нивна страна.
 
Последно уредено:

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Мислам дека забораваш у која вукојебина живееме.

После се надевам ќе имам време да ти сликам друга ситуација. Трафостаница, ако не се лажам од 1990 година (или тој период), направена и изградена на приватно земјиште т.е у двор пред куќа. Планот е предвиден да била изградена на 8 метри подолу, т.е на крајот од дворот во еден ќош, ама поради икс причини е направена на друга локација.

Бучи, корне, тресе, се „осеќа“ тој голем напон. Значи правиме муабет за трафостаница, така поголемка. Некој 3/4 метри долга на 2м висока. Буквално под тераса му е на човеков. Се тужат т.е постапка има веќе 2 години и нема разбирање ниту решавање. Како што кажа членот погоре, истото му го рекле, дека просторот каде е изградена е во сопственост на ЕВН (дали има документ за ова, т.е запис некаков незнам, да не те лажам).

Нема теорија да ја дислоцираат зошто на нејзе функционираат богзнае колку локали, куќи... Премногу. И којзнае колкава работа бара и каков план треба за тоа.
И нема шанси да се замараат зошто знаат дека треба да испотат гзот.

Кој е лекот според тебе? Ја би зациментирал све околу неа, нема влагање, мој е дворот. Па ако има дефект тоа е, нека се снаоѓаат.

пс: еве ти слики од гугл мапс за да ме разбереш (десно до неа во истиот двор е куќа каде живеат луѓе, на едно метро.. позади има други куќи, лево исто така)

Прегледај го приврзокот 282516

Прегледај го приврзокот 282517
Мислам дека некаде читав / слушав за штетоста на трансформаторот врз здравјето на луѓето ако е толку блиску до живеалиштето.... можеби по таков основ ќе го тргнат...
Автоматски споено мислење:

 
Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.063
Јас колку што успеав да се информирам, ЕВН има право да ви постави на приватен имот бандера или далновод, правдајќи ја постапката со „повисоко добро“ или како е правилно правнички, односно дека дел од население ќе останат без струја ако не се постави каде што тие решиле.
За ова плаќаат еднократно, и толку е.

По нет има многу случаи на луѓе што се тужеле, нови газди бараат од ново судска постапка...
Еве еден таков случај, не знам како завршил, но прочитајте судот што одредил:
Сопствениците со судско решение се задолжени да не го попречуваат поставувањето на столбот.
 

interlove

Die with memories not dreams
Член од
14 ноември 2014
Мислења
2.436
Поени од реакции
3.696
Има право како да не.

Тој судија кој дава такво решение, треба да се затвори под итно. Курот мој ќе дал такво решение ако се работело за свој имот.

Во Кина го нема ова, нема врска дали се работи за 50к жители или милион, приватен имот е приватен имот и тоа не се дискутира понатака, тоа е свето нешто.

ЕВН е ПРИВАТНА ФИРМА, и нема тука повисоко добро, бидејќи ако одиме по оваа логика, јас можам како приватна фирма, да одам и да барам од судот да ми даде решение со која би градел ЈАВНА КУЈНА на туѓ приватен имот, сигурно и ова може многу лесно да се протолкува како "повисоко добро" од правници.

пс. Со ЕВН правно неможете да терате бидејќи тоа е мафија, ги имаат сите под контрола, од судии па до медиумии.
 
D

Deleted member 12196

Гостин
Има право како да не.

Тој судија кој дава такво решение, треба да се затвори под итно. Курот мој ќе дал такво решение ако се работело за свој имот.

Во Кина го нема ова, нема врска дали се работи за 50к жители или милион, приватен имот е приватен имот и тоа не се дискутира понатака, тоа е свето нешто.

ЕВН е ПРИВАТНА ФИРМА, и нема тука повисоко добро, бидејќи ако одиме по оваа логика, јас можам како приватна фирма, да одам и да барам од судот да ми даде решение со која би градел ЈАВНА КУЈНА на туѓ приватен имот, сигурно и ова може многу лесно да се протолкува како "повисоко добро" од правници.

пс. Со ЕВН правно неможете да терате бидејќи тоа е мафија, ги имаат сите под контрола, од судии па до медиумии.
Сакаш да кажеш дека никаде не може да се изгради далновод? Ниту пат, ниту пруга?
Јас мислам дека далноводот спаѓа во категорија која не можеме да ја стопираме. Издаваат решение и градат. Се разбира, со обештетување. Ниската мрежа можеме да ја стопираме, ако не ми се допаѓа комшијата преку мој имот не ќе постави линија.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom