Бандера од ЕВН на сред влез во двор и нејзина дислокација

Член од
23 јануари 2021
Мислења
3
Поени од реакции
1
Здраво,

Имам бандера од ЕВН на средина на влезот во двор, која ми пречи при паркирање на колата во дворот (едвај ја паркирам) и која не ми дозволува паркирање во гаража.

Бандерата е навалена и опасна како за околните куќи така и за жителите и случајните минувачи. Им пишав претставка на ЕВН по мејл за интервенција - замена и

дислокација за 2-3м во ќошот на дворот каде нема никому да пречи и по нивно доаѓање на увид ЕВН решава само да ја замени бандерата без да ја дислоцира.

Ќе ве молам за некаков совет, искуство или правна поука како да го решам овој проблем. Посочете ми некој правилник во врска со ова за да можам да си ги видам

своите права и дали имам правен основ своите права да ги барам во институците на судот.

Однапред благодарам за било какви информации и помош во врска со ова ,,,
 
Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.173
Земјиштето твое ли е, легализирано ли е?

Со ЕВН тешко дека ќе се разбереш а ако форсираш на дислокација, ќе ти кажат сам да си платиш (т.е ќе ти дадат фактура да им уплатиш за да ја тргнат, што е нон-сенс).

Другар имаше мала трафостаница во двор, и ненормално бучеше. Со години не сакаа да ја тргнат и истово му го кажуваа, плати ќе ја тргнеме. Ја дислоцираа целосно со тоа што кога снема струја на улицата, требаше да интервенираат. Им ја паркираше колата пред вратата и неможеа да отворат. Им тераше инаеат, сите паники правеа дека нема струја а не смееа ништо да му направат. По доста долга расправија, се договорија и за недела дена ја тргнаа.

Биди и ти инат, измисли нешто кога ќе треба таму да се качуваат и загради им влез да не смеат да влезат т.е да неможат.

На друг начин (правен) можеби и има, ама не ја знам постапката а и сигурно само дополнителни нервози џабе ќе имаш со нив.
 
Член од
25 ноември 2017
Мислења
234
Поени од реакции
242
Земјиштето твое ли е, легализирано ли е?

Со ЕВН тешко дека ќе се разбереш а ако форсираш на дислокација, ќе ти кажат сам да си платиш (т.е ќе ти дадат фактура да им уплатиш за да ја тргнат, што е нон-сенс).

Другар имаше мала трафостаница во двор, и ненормално бучеше. Со години не сакаа да ја тргнат и истово му го кажуваа, плати ќе ја тргнеме. Ја дислоцираа целосно со тоа што кога снема струја на улицата, требаше да интервенираат. Им ја паркираше колата пред вратата и неможеа да отворат. Им тераше инаеат, сите паники правеа дека нема струја а не смееа ништо да му направат. По доста долга расправија, се договорија и за недела дена ја тргнаа.

Биди и ти инат, измисли нешто кога ќе треба таму да се качуваат и загради им влез да не смеат да влезат т.е да неможат.

На друг начин (правен) можеби и има, ама не ја знам постапката а и сигурно само дополнителни нервози џабе ќе имаш со нив.
прво и основно како се нашла таму бандерата, ако е приватен имот,второ , ако не е приватен имот кој е прв...бандерата или паркирањето.
 
Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.173
прво и основно како се нашла таму бандерата, ако е приватен имот,второ , ако не е приватен имот кој е прв...бандерата или паркирањето.
Во многу населби каде се куќи, имаш доста работи на ЕВН по дворови. Напраени се пред 20/30 години и останале.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.725
Поени од реакции
7.030
Здраво,

Имам бандера од ЕВН на средина на влезот во двор, која ми пречи при паркирање на колата во дворот (едвај ја паркирам) и која не ми дозволува паркирање во гаража.

Бандерата е навалена и опасна како за околните куќи така и за жителите и случајните минувачи. Им пишав претставка на ЕВН по мејл за интервенција - замена и

дислокација за 2-3м во ќошот на дворот каде нема никому да пречи и по нивно доаѓање на увид ЕВН решава само да ја замени бандерата без да ја дислоцира.

Ќе ве молам за некаков совет, искуство или правна поука како да го решам овој проблем. Посочете ми некој правилник во врска со ова за да можам да си ги видам

своите права и дали имам правен основ своите права да ги барам во институците на судот.

Однапред благодарам за било какви информации и помош во врска со ова ,,,
Јас би ги известил, не би им дозволувал да влезат во двор, не би ми пречело ако бандерата еден ден "падне" (нормално, јас не би ја бутнал) и не би им дозволил да постават нова, никаде во мој двор
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.404
mislam deka najprostiot (narod) rabotnik pa do direktor e vo toa EVN,ili kako porano gi vikavme distribucija. Poglednete te gi banderite za ulicno osvetluvanje niz cel grad kako se postaveni. Na trotoar ne posirok od 1 metar a i pomal tie metalni cevki-banderi gi postavile na sredina na trotoar i aj sega odi pomini,ako i ima pak kola parkirano,togas pominuvanje nema.
Tolku li se GLUPI,sto ne gi postavat na ivica,na kraj od trotoarot kon trevata ili parkingot,
 

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.448
Поени од реакции
4.282
Во многу населби каде се куќи, имаш доста работи на ЕВН по дворови. Напраени се пред 20/30 години и останале.
Во куп дворови, НА СВОЈА РАКА е поставена мрежа од корисниците. Така да ако нешто не штима
-или тој што договорил е крив да се постави таму е крив
-или тој што дал согласност
Сеа можда викаш ЕВН е одговорна за тие ствари ...ама...ова е наследено од електро дистрибуција и не е више пракса да се ставаат во имот било какви електро инсталации.

mislam deka najprostiot (narod) rabotnik pa do direktor e vo toa EVN,ili kako porano gi vikavme distribucija. Poglednete te gi banderite za ulicno osvetluvanje niz cel grad kako se postaveni. Na trotoar ne posirok od 1 metar a i pomal tie metalni cevki-banderi gi postavile na sredina na trotoar i aj sega odi pomini,ako i ima pak kola parkirano,togas pominuvanje nema.
Tolku li se GLUPI,sto ne gi postavat na ivica,na kraj od trotoarot kon trevata ili parkingot,
За тоа криви ги општините. Осветлението не е под евн.
 
Член од
23 јануари 2021
Мислења
3
Поени од реакции
1
Земјиштето твое ли е, легализирано ли е?

Со ЕВН тешко дека ќе се разбереш а ако форсираш на дислокација, ќе ти кажат сам да си платиш (т.е ќе ти дадат фактура да им уплатиш за да ја тргнат, што е нон-сенс).

Другар имаше мала трафостаница во двор, и ненормално бучеше. Со години не сакаа да ја тргнат и истово му го кажуваа, плати ќе ја тргнеме. Ја дислоцираа целосно со тоа што кога снема струја на улицата, требаше да интервенираат. Им ја паркираше колата пред вратата и неможеа да отворат. Им тераше инаеат, сите паники правеа дека нема струја а не смееа ништо да му направат. По доста долга расправија, се договорија и за недела дена ја тргнаа.

Биди и ти инат, измисли нешто кога ќе треба таму да се качуваат и загради им влез да не смеат да влезат т.е да неможат.

На друг начин (правен) можеби и има, ама не ја знам постапката а и сигурно само дополнителни нервози џабе ќе имаш со нив.
Да се е чисто со земјиштето во приватна сопственост е легализирано, купен е плацот со куќата пред 5 год.
Ок фала ти на коментарот.
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.909
Поени од реакции
41.873
За да се постави во приватен имот сигурно некој има дадено согласност или тој период кога била поставена тоа били државен имот.

Ќе си платиш и ќе ја дислоцираат.
 
Член од
23 јануари 2021
Мислења
3
Поени од реакции
1
прво и основно како се нашла таму бандерата, ако е приватен имот,второ , ако не е приватен имот кој е прв...бандерата или паркирањето.
Здраво,

Имам бандера од ЕВН на средина на влезот во двор, која ми пречи при паркирање на колата во дворот (едвај ја паркирам) и која не ми дозволува паркирање во гаража.

Бандерата е навалена и опасна како за околните куќи така и за жителите и случајните минувачи. Им пишав претставка на ЕВН по мејл за интервенција - замена и

дислокација за 2-3м во ќошот на дворот каде нема никому да пречи и по нивно доаѓање на увид ЕВН решава само да ја замени бандерата без да ја дислоцира.

Ќе ве молам за некаков совет, искуство или правна поука како да го решам овој проблем. Посочете ми некој правилник во врска со ова за да можам да си ги видам

своите права и дали имам правен основ своите права да ги барам во институците на судот.

Однапред благодарам за било какви информации и помош во врска со ова ,,,
Се е чисто со земјиштето, во приватна сопственост е легализирано, купено со куќата пред 5год. Бандерата веројатно е поставена кога се изградила куќата негде во 80тите, тогаш плацот бил поголем - еден и бандерата не пречела, влезот за паркирање во гаража бил од друга позиција. Сега се два помали плаца и бандерата е на средина на влезот на плацот, и паркирањето во гаражата невозможно.
 

interlove

Die with memories not dreams
Член од
14 ноември 2014
Мислења
2.436
Поени од реакции
3.696
Иста случка имав пред месец дена, и го решив на примитивен начин, зошто несакаа на друг начин да го решат.

Имав бандера од ЕВН пред паркинг, а на само 3 метри од овој имаше друга бандера која што не ми пречеше. Им се јавив неколку пати на телефон и не сакаа да дојдат да се замарат да ги префрлат каблите на другата бандер, само еднаш дојдоа, направија неколку фотографии и веќе не се ни појавија на таа бандера.

Тоа што го направив се покажа како одличен потег.

Еден ден при разговор со возач на багер кој работеше во мој двор, ми дава предлог малце со багер да ја чепкаме бандерата, па да го искривиме, иако ми изгледаше ризичен потег, така и направивме, и после откако заврши човекот работа, им се јавив 2 дена пред престан на ЕВН да го пријавам случајот, бев и во базата таму да им пријавам.

После 2-3 дена дојдоа и видоа дека бандерата е искривена, сакаа само да го заменат со друг, на истото место, по што јас излегов и се противив на тоа, и се заканив дека нема да можат да го стават на истото место, видоа дека не се заебавам, па мораа сите кабли да ги префрлат на другата бандера, која како што реков беше само на 3 метри од ова бандера која ми пречеше.

Навистина примитивен и ризичен потег, но јас искрено не гледав друг начин како да ги терам да го дислоцираат.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.725
Поени од реакции
7.030
Иста случка имав пред месец дена, и го решив на примитивен начин, зошто несакаа на друг начин да го решат.

Имав бандера од ЕВН пред паркинг, а на само 3 метри од овој имаше друга бандера која што не ми пречеше. Им се јавив неколку пати на телефон и не сакаа да дојдат да се замарат да ги префрлат каблите на другата бандер, само еднаш дојдоа, направија неколку фотографии и веќе не се ни појавија на таа бандера.

Тоа што го направив се покажа како одличен потег.

Еден ден при разговор со возач на багер кој работеше во мој двор, ми дава предлог малце со багер да ја чепкаме бандерата, па да го искривиме, иако ми изгледаше ризичен потег, така и направивме, и после откако заврши човекот работа, им се јавив 2 дена пред престан на ЕВН да го пријавам случајот, бев и во базата таму да им пријавам.

После 2-3 дена дојдоа и видоа дека бандерата е искривена, сакаа само да го заменат со друг, на истото место, по што јас излегов и се противив на тоа, и се заканив дека нема да можат да го стават на истото место, видоа дека не се заебавам, па мораа сите кабли да ги префрлат на другата бандера, која како што реков беше само на 3 метри од ова бандера која ми пречеше.

Навистина примитивен и ризичен потег, но јас искрено не гледав друг начин како да ги терам да го дислоцираат.
Истото му го предложив. Небулоза е да плаќам дислокација од мој имот на бандера која ми пречи во секојдневно функционирање.
Порано Дистрибуција ги насадуваше бандерите и трафостаниците, ставаа подземни кабли каде ќе им се ќефне, никого не прашуваа. Најчесто ги уценуваа сопствениците дека нема да добијат енергетска согласност, доколку не дозволат. Такво нешто и кај мене пробаа, не им успеа. Кај мене немаше бандера, имаше проект, па ми бараа да сум плател за промената на проектот.
Генетски му е набиен стравот на народов. Најлесно е, плати си, да немаш проблеми!
Уште еднаш, бандерата не смее да се руши, следува кривична пријава, доколку се поврзани повеќе семејства, па ќе останат без струја. Сама треба да падне!
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Биди малку поупорен.. Напиши допис со кој бараш итна дислокација или во спротивно ќе бараш надомест за плаќање за објект во приватна сопственост.
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.106
Поени од реакции
15.047
Vaka sega.....ne e tolku ednostavno za sopstvenikot na imotot.....

Koga Buč go prodavase EVN ......vo dogovorot pisuva deka tie 25 cm krugot vo zemjišteto kade e postavena bandearta e eksproprirano


T.e......cel dvor e tvoj osven tie 25 cm....tie se sopstvenost na Evn, i ništo ne im možiš so legalni merki

Albancite po selata im vrzuvaat ovčarski kučinja na banderite koga sakaat Evn da interveniraat...pa neka odat akonkmaat smelostt
 

Kajgana Shop

На врв Bottom