БУГАРИЈА по којзнае кој пат го забрани ОМО илинден Пирин

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.491
Поени од реакции
1.872
Си се најдовте двајцата благонадежни созрители:back:

Soreno

Big Brother
Член од
14 јануари 2009
Мислења
530
Поени од реакции
19
од македонска страна

се забранува изградбата на бугарскиот споменик во дојран и реставрација на фединадовата чешма...

(нели ви реков, :toe:)
реципроцитет ???????????и недостаток од право за обновување на македонските споменици во бугарија е одговорот од македонска страна
:vozbud::vozbud:
To e i osnovniot vopros?
Neka da kajat makedonzite koi makedonski spomenici ili voinishki gobove sa razrusheni vo Bugaria i sakat da se vostanovjat

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
Си се најдовте двајцата благонадежни созрители:back:
Да,т'ј вјарно с'р!:salut:

To e i osnovniot vopros?
Neka da kajat makedonzite koi makedonski spomenici ili voinishki gobove sa razrusheni vo Bugaria i sakat da se vostanovjat
Наводно,не им се дозволува на Македонците посета на гробот на Jане Сандански.Не знам колку е точно.

Du

Член од
26 октомври 2008
Мислења
176
Поени од реакции
4
За учество на избори во Бугариjа нема потреба да има регистрациjа на партиjа:

среда, 24 октомври 2007

ОМО „Илинден“ - ПИРИН ќе учествува на локалните избори во Бугарија

Партијата на Македонците ќе поддржи независни или кандидати на други партии

„Во моментов се трудиме да ги информираме Македонците дека битката не е сосема изгубена и дека, сепак, не се откажуваме од локалните избори“, нагласува Стојков. „Во изборната трка индиректно ќе учествуваме со поддршка на независни кандидати за општински советници и за градоначалници кои ќе ги презентираат интересите на Македонците во Бугарија на локално ниво“, додаде Стојков. Тој објасни дека Страхил Главчев е независен кандидат за советник во Петрич, Емил Ефтимов ќе се натпреварува во Благоевград, Весна Николова и Владимир Лигов се номинирани за истата функција во Сандански, а Атанас Маџиров и Андреј Андреев ќе се борат за советници во Гоце Делчев. „ОМО ’Илинден‘ застана зад кандидатурата на независниот кандидат за градоначалник во Благоевград Антон Брчков, како и зад кандидатот за градоначалник на Разлог на Бугарскиот земјоделски народен сојуз“, вели Стојков и изразува надеж дека ќе бидат избрани.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=2683B5677852F948BBA4212A4601AC1F

На локалните избори во 2007 година ни еден кандидат на ОМО Илинден ПИРИН не беше избран. Тоа е тоа.

Soreno

Big Brother
Член од
14 јануари 2009
Мислења
530
Поени од реакции
19
Да,т'ј вјарно с'р!:salut:

Наводно,не им се дозволува на Македонците посета на гробот на Jане Сандански.Не знам колку е точно.
Gluposti.. na grobot na Sandanski seka godina stavat kruchmarski ,poboini4eski sceni mejdu chlenove na OMO i VMRO na karakachanov..

No tova nema nishto obshto so реципроцитетot!!!

Член од
20 октомври 2008
Мислења
216
Поени од реакции
6
To e i osnovniot vopros?
Еми да кажат, а официалните власти во РМ кажуват дека не им било дозволувано. А вистината е дека тие не се и барали да бидат востановени (ако има вакви споменици).

Инаку законот в РМ е jасен:

ЗАКОН ЗА ОБЕЛЕЖУВАЊЕ, УРЕДУВАЊЕ И ОДРЖУВАЊЕ НА
ГРОБИШТАТА И ГРОБОВИТЕ НА БОРЦИТЕ ПОГРЕБАНИ НА
ТЕРИТОРИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ВО
СТРАНСТВО, КАКО И НА ПРИПАДНИЦИТЕ НА СТРАНСКИТЕ
АРМИИ ОД ПОРАНЕШНИТЕ ВОЈНИ НА ТЕРИТОРИЈАТА НА
РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Сл. Весник на Р.Македонија 13/96 од 15.03.1996 година

Чл. 8: Гробиштата и гробовите на припадниците на странските армии од поранешните војни кои се наоѓаат на територијата на Република Македонија, се уредуваат по правило на местата каде што се формирани во текот на војните.

Чл. 9: Општината се грижи за уредувањето и редовното одржување на гробиштата и гробовите и за заштитата од оштетување и уништување на спомениците и другите.

Факт е дека Република Македониjа го крши сопствениот си закон за гробиштата и гробовите.

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
Еми да кажат, а официалните власти во РМ кажуват дека не им било дозволувано. А вистината е дека тие не се и барали да бидат востановени (ако има вакви споменици).

Официалните власти на Македониjа наjвероjатно сакаат заладуване на однocите со Бугариjа.Според мене,тоа е.:toe:

Soreno

Big Brother
Член од
14 јануари 2009
Мислења
530
Поени од реакции
19
Официалните власти на Македониjа наjвероjатно сакаат заладуване на однocите со Бугариjа.Според мене,тоа е.:toe:
Tova e najlogicnia izvod ,koito moje da si napravi chovek.

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
Tova e najlogicnia izvod ,koito moje da si napravi chovek.

Da,i mene mi stoi deka Makedoncite sakaat da dignat race od Bugarite,a i Bugarite sakaat da dignat race od Makedoncite.A be od avion se gleda deka dvata naroda ne sme za vo eden paket.

Nadezdata posledna umira,no veke e zapocnala da umira,kako sto mi mirisa.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
си напраивте двајцата муабет ... (демиан и сорено)
Инаку кој од вас е одроден Македонец а кој Татар?

Soreno

Big Brother
Член од
14 јануари 2009
Мислења
530
Поени од реакции
19
си напраивте двајцата муабет ... (демиан и сорено)
Инаку кој од вас е одроден Македонец а кој Татар?
Tatar mila moja moje da vikash na majka ti i na bashta ti sto sa ti izportili purvite sedem godini ..
A isto i na tia deto sa te (NE)u4ile vo shkoloto..!!

Du

Член од
26 октомври 2008
Мислења
176
Поени од реакции
4
Gluposti.. na grobot na Sandanski seka godina stavat kruchmarski ,poboini4eski sceni mejdu chlenove na OMO i VMRO na karakachanov..

No tova nema nishto obshto so реципроцитетot!!!
Не се глупираj. Еве ги фактите:

2002 година:
Македонците во Бугарија за првпат слободно, без никакви притисоци од бугарската полиција, ја одбележаа годишнината од убиството на Јане Сандански.
http://star.utrinski.com.mk/default.aspx?pbroj=851&stID=8810&pdate=20020422

2003 година:
И покрај тоа што Македонците слободно и без притисоци вчера ја прославија смртта на големиот македонски војвода, остана впечатокот дека, сепак, тоа беше следено од будното око на полицијата.
http://star.utrinski.com.mk/default.aspx?pbroj=1150&stID=5942&pdate=20030421

2004 година:
Ботјо Тиков, лидер на новоформираната партија ОМО ПИРИН, нў информира дека прославата протекла во најдобар ред и дека немале никакви проблеми со бугарската полиција, која десетина години на Македонците не им дозволуваше на овој ден да се соберат на Роженскиот манастир и да му оддаваат почит на нивниот најсакан војвода од македонското револуционерно движење, чие дело е врежано во сеќавањата на луѓето од пиринскиот крај.
http://star.utrinski.com.mk/default.aspx?pbroj=1451&stID=12815&pdate=20040419

2005 година:
Собирот минал без инциденти, но со засилено присуство на бугарските служби за безбедност.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=45721

2006 година:
Прославата со полициско обезбедување поминала мирно, а двете групи пееле иста песна со различни рефрени.
http://star.utrinski.com.mk/default.aspx?pbroj=2058&stID=66822&pdate=20060417

2007 година:
Под силно полициско обезбедување, невидено на досегашните одбележувања и во напната атмосфера, но без инциденти, се одржа вчерашното чествување на Македонците во Бугарија повод 92-годишнината од смртта на пиринскиот цар Јане Сандански во Роженскиот манастир и во градот Мелник.
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A159A857C5DBEC43A4A6C04715FF631A

2008 година - не наjдов податоци.

2009 година:
Претставниците на организацијата ОМО Илинден велат дека немале никаков проблем од бугарските власти за време на одбележувањето на годишнината.
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=12FB9C74D2311A4EACA048CE73498F9C

Генералниот заклучок е дека по 1990-те каj гробот на Jане Сандански нема насилства.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Tatar mila moja moje da vikash na majka ti i na bashta ti sto sa ti izportili purvite sedem godini ..
A isto i na tia deto sa te (NE)u4ile vo shkoloto..!!
Ај бе татар, не се секирај. Татар си и тоа е.
Во однос на татарите не се валидни принципите на братството и единството.

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Ако сакат ова, тежко ке биде. Останува Албаниа како алтернатива за излаз на море.

Kajgana Shop

На врв Bottom