Афти и други проблеми со слузницата на устата

• Креатор на темата NightFuneral
  • Време на започнување

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.692
Поени од реакции
48.914
Порано ми искачаа ептен ама немав поима дека имало лекови за нив јас ги оставав и за недела-две поминуваа,али тие недела-две попара бискивити и супи.
Али па сега откако кажавте дека се добивале од нервози па добро бе што живот сум имал мајку му е*амsd.Мене ме лажеа дека од бактерии искачале..а и сега ми искачаат ам мн.ретко секоаш кога ке изгризам ике си направам рана еве ти ја насбајле се појавила...афта е пејн ин ди еас невиден

T

trilobite

Гостин
Не те лажеле,од бактерии излегуваат најчесто или ако имаш обичај да прибираш продукти од земја и ги ставаш во усната шуплина.
Ладен чај од камилица+прополис е добра и испробана превентива.

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Ауу ги мразам. Ми излегуваат многу често и тогаш многу сум нервозна пошто не само шо не можам да јадам, пијам .. не можам ни да зборувам. Користам Проафтол и ми помага многу
И ја го користам и помага. Плус, има и мала доза на анестетик во проафтолот и тоа прави да имаш и моментално олеснување.
Иначе, и од ослабнат имунитет искачаат.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Имав порано кога грицкав нокти.Многу ме нервираа.Излегуваат од бактерии на рацете(значи како мене грицкање нокти)и од нечисто овошје.
Еднаш еден доктор ми рече буквално вака-со лечење траат 1 недела, а без лечење 7 дена.Значи таа е,лечел не лечел.
Пробај метиленско плаво,3% хидроген и бетадине.Нешто ќе ти помогне.А најмногу да ја изгубиш некоја од навиките кои ги создаваат,и да го појачаш организмот, храни се здраво,и мислам дека нема да имаш проблем.Мене откако прекинав да грицкам нокти,веќе 10тина години,пу пу ,не ми испаднала ниедна.

Ред хот!

***candy girl***
Член од
6 март 2007
Мислења
593
Поени од реакции
12
Ми се имаат појавувано и тоа најчесто ако сум се нагадила од нешто или пак ако сум била болна.Страшно ме нервираат кога ќе ми се појават и ми траат два-три дена и не можам ништо да јадам тогаш.Во тие моменти користам Бетадине,раствор за плакнење на устата и после сум како нова:)

bezobrazna

...Paste
Член од
7 август 2008
Мислења
440
Поени од реакции
27
Еј многу се нервирам кога ке ми излезат афти... Многу се проблематични. Неможеш ни да јадеш ни ништо. претежно со прополис ги лечам,а добри се и чајот од жалфија и лизобакт таблетките.

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Лееее колку ги мразам..Порано ми се праеа често сеа фала богу долг период ми се немат напраено(да не се заречам)Еднаш коа бев болна низ цела уста бев нафрлана и болеше премногу.Ќе појш на аптека и ќе видиш шо ќе ти дает јас прополис им ставам и правење гаргара со едно шо сеа не ми текнува како се вика:smir:

FrEaKy GiRL

...FaLLeN AnGeL...
Член од
20 јули 2007
Мислења
623
Поени од реакции
28
Од време на време ми се појавуваат. Земи Прополис, она од мед што е, мене навистина ми помага. Или пак има една маст-крема со прополис, Галапро се вика. Мене баш сега ми излезе некоја гнојна кеса на непцето над предните заби од внатрешна страна и ништо не му помага:(

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Кој има афти нека оди на лекар да му ја премачкаат устата со една течна супстанца што се вика мастилаво плаво. Јесда ќе ви биде устата плава, ама се трпи. Мислам дека потоа едно недела дена ќе мора да се испира устата најпрво со алкохол па со физиолошки раствор.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
баксуз....пред 2 дена читав за темава и вчера ми се појави афта...гад демет боли

Sally

Paranoid android
Член од
22 август 2008
Мислења
1.279
Поени од реакции
170
Фала Богу, немам таков проблем. Ептен ретко:pipi:

Z

Zona Pelucida

Гостин
Етиологијата на афтите е непозната и мултикаузална така што се ова до сеа со процитав бактерии па незнам не ставајте раце у уста нема везе. Или си предиспониран и ти се појавуваат или не, едноставно нели? Со оглед на тоа што не се знае предизвикувачот и каузална терапија не постои, се она што е на пазарот е за олеснување на симптомите. Значи мозе да пробате со Solcoseril dental adhesiv,Metilen blau или во најново време да посетите стоматолошка ординација опремена со ласер па така да ги третирате.

П.С. Афти немаат врска со гнојни кеси,тоа се два сосем различни поими.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Мене пак ако сум под некој голем стрес или премногу сум нервозна и одма другиот ден афта имам.
Последно ги имав две и стварно тек тогаш болеја зошто ми беа до протезите и ми запиинаја некако и премногу болеше то..
иначе само прополис тогаш .. (иако болит..) обично за 6 или 7 дена ми исчезнуваат

Z

Zona Pelucida

Гостин
Мене пак ако сум под некој голем стрес или премногу сум нервозна и одма другиот ден афта имам.
Последно ги имав две и стварно тек тогаш болеја зошто ми беа до протезите и ми запиинаја некако и премногу болеше то..
иначе само прополис тогаш .. (иако болит..) обично за 6 или 7 дена ми исчезнуваат
И да ги лечиш и да не ги лечиш за 6 или 7 дена ќе ти поминат.:smir:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
И да ги лечиш и да не ги лечиш за 6 или 7 дена ќе ти поминат.:smir:
ам знам дека и со и без прополис за 7 дена ќе поминат .. ама велам дека смао прополисот помага малце барем да не те боли дур јадиш

Kajgana Shop

На врв Bottom