Ауфвидерзен Македонијо!

Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
Епа дојдовме до американското прашање :), ТИ што си направил за Македонија, да ние сме горди на тебе и што си по потекло од Македонија. Што држвата им направи на Германците за они да ја сакаат, нив им ја разрушија државата. Германија ја направија германците што живеат во неа политичари, доктори, професори и сите други, а кај спаѓаш ти ?. Ја правиш ли поубава Македонија и поубаво место за живеење ?. Кога ќе сакаш сам, а и другите да ти помогнат да го уредиш дворот пред зграда е тогаш знаеш дека создаваш за да ви е поубаво, безразлика дали некој ќе живее 1 или 100 години во таа зграда. Кога и ти ќе викаш дека во Македонија мора да создаваме, да градиме, да обновиваме, тогаш знаеш дека работиш за иднината. Ти си од оние што викаат дека нема иднина. Остро критикуваш се што се гради и создава, и како јас да имам доверба во тебе како граѓанин и еве претпоставен можеби ?
Еве јас имам направаено а ништо не сум добил. И според тебе што треба да направам јас за државава за да ми врати? Да лепам плакати? Да одам на митинг кога ќе ми кажат? Или да чутам иако неможам глава да дигнам од сметки а земам “инжињерска“ плата, т.е. две работи работам.

Ако тоа е тоа што треба да се направи за државата тогаш жалам ама таа држава не заслужува да ја почитувам. Поточно јас државата многу си ја почитувам ама власта ја уништува за жал, а сепак за некои како тебе тука е рајот....

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
море колку што ја мразам власта моментална ништо друго немам така мразено.кога ги видов имотите кои цифри јас за оние треба да сонувам... не луѓе спремна сум и да заминам на црно ама овде не под ниту еден услов не останувам.и просек имам и факултет и дипломи со јазици и сл ствари.. дали вредеше сето тоа што го правев сите овие години? надежда дека македонија еден ден ќе биде бе...никогаш не сме биле и нема да бидиме држава! не верувам во никого и ништо. тука е пекол полошо амин*за оние кои се обични луѓе кои пропаѓаат како мене а за оние кои се со нив нема зима

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Емиграцијата е нешто сосема нормално особено за луѓето кои мислат дека ќе имаат подобра економска иднина надвор (тоа и не е толку тшко да се замисли во моментов :)) и тие што не се носталгични. Границите се сега поотворени од било кога и затоа не ме чуди што толку луѓе ја напуштаат нашата држава но и сите држави во регионот. Според некои статистки околу 150.000 млади луѓе од Хрватска ја напуштиле земјата во последниве 5 години. Според други статистики околу 500.000 млади Полјаци ја напуштиле Полска само во 2013 година. Дури и движењата на луѓе од развиените земји во други земји е огромна како никогаш до сега. On top of that, технологијата ги направи овие дистанци помалку болни - имаш пристап до итнернет секаде, имаш бесплатни видео разговори, ефтини авионски линии и тн. Секој човек што мисли дека има подобра иднина некаде надвор и што мисли дека нема перспектива тука му посакувам успех. Никогаш не сум имал одбивност спрема нашите иселеници кои се иселиле и пред 100 години од тука иако интересно е што повеќето оф тие што сега сакаат да напуштат до пред 2-3 години (а можеби и уште) ги оцрнуваа овие првиве. Секој со својата среќа и судбина. Единствено што ми е интересно и чудно во целиов разговор е кога ќе видам некој како божем од инает вика ја си одам па вие скапете тука :) Тоа значи дека не е целосно сигурен во својата одлука и затоа треба да размисли.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
994
Поени од реакции
669
da ne ja izednacuvama vlata so drzavata, da ne go izednacuvame narodot so politarite. Treba da sme gordi na nasiot narod i zemja, no treba da sme luti i besdni prema vladeackata klasa. Pred stranec ne smeeme da si ja anpagame tatkovianta, no ne gledam zosto ne mozeme da ja kritikuvame vlasta

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.792
Поени од реакции
2.918
море колку што ја мразам власта моментална ништо друго немам така мразено.кога ги видов имотите кои цифри јас за оние треба да сонувам... не луѓе спремна сум и да заминам на црно ама овде не под ниту еден услов не останувам.и просек имам и факултет и дипломи со јазици и сл ствари.. дали вредеше сето тоа што го правев сите овие години? надежда дека македонија еден ден ќе биде бе...никогаш не сме биле и нема да бидиме држава! не верувам во никого и ништо. тука е пекол полошо амин*за оние кои се обични луѓе кои пропаѓаат како мене а за оние кои се со нив нема зима
Не ти останува ништо освен да ги мразиш и да имаш горчина во душата,(само лудак не би ги мразел)бегај што побрзо ,било која прилика за факултетски образован ти е подобра него да останеш на Балканот.Колку и да заработуваш во Австрија-Германија-Скандинавија-Бенелукс-и др .ке ти бидит подобро и помирно.....само немој во мислите да имаш колку ЕВРА ке остануваат во месецот ако одам таму и таму.До 2000г сите што заминуваа од Македонија имаа во мислите да заработам и да се вратам назад и отворам нешто,,,,сега велат камен фрлам и .....
Охрид туристичко место и стално имало работа налето за млади ,сега само од Источна Македонија доагаат и работат по кафани и ресторани све друго
Бежанија.....над 800 души секоја год се иселуваат од Охрид.
Господ нека ти е напомош.

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Не ти останува ништо освен да ги мразиш и да имаш горчина во душата,(само лудак не би ги мразел)бегај што побрзо ,било која прилика за факултетски образован ти е подобра него да останеш на Балканот.Колку и да заработуваш во Австрија-Германија-Скандинавија-Бенелукс-и др .ке ти бидит подобро и помирно.....само немој во мислите да имаш колку ЕВРА ке остануваат во месецот ако одам таму и таму.До 2000г сите што заминуваа од Македонија имаа во мислите да заработам и да се вратам назад и отворам нешто,,,,сега велат камен фрлам и .....
Охрид туристичко место и стално имало работа налето за млади ,сега само од Источна Македонија доагаат и работат по кафани и ресторани све друго
Бежанија.....над 800 души секоја год се иселуваат од Охрид.
Господ нека ти е напомош.
Eпа убаво што така бегаат, ако не се враќаат дај барем ние што сме тука да им ја купиме земјата, да не седи така неработена. Чим не се враќаат барем ние тукашните да ги зголемиме посевите.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.221
Поени од реакции
12.895
Eпа убаво што така бегаат, ако не се враќаат дај барем ние што сме тука да им ја купиме земјата, да не седи така неработена. Чим не се враќаат барем ние тукашните да ги зголемиме посевите.
Да да, гледам ти уште сега се фати за мотиката и лопатата и се подготвуваш за сеидбата.

Дури ни снегот нема да те запре, бидејќи ја обожаваш земјата и бидејќи си одлучен да придонесеш за зголемување на посевите.

Последно уредено:
M

mordekaj

Гостин
Да да, гледам ти уште сега се фати за мотиката и лопатата и се подготвуваш за сеидбата.

Дури ни снегот нема да те запре, бидејќи ја обожаваш земјата и бидејќи си одлучен да придонесеш за зголемување на посевите.
Абе газда е он. Ќе си плате аргати и ако треба и снегот ќе го преорат. Работата е само колку ќе ги плати.

Член од
14 февруари 2014
Мислења
181
Поени од реакции
155
Додека авионот полетува од скопскиот аеродром ќе направам едно "дупче" и слободно ќе се измокрам и потоа спокојно ќе заминам онаму каде што работата се цени колку и да е тешка и напорна.

П

Пепси_

Гостин
ludnica sekoj vtor e za odenje zalno 20 god namesto da uzivame nie se tupcime kako da si odime za da konecno go pocnime zivotot da go zivejme otti tuka vegetirame level dvesta...frustracii na max

viza ako kapne isto kako od alkatraz da si izbegal...

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
ludnica sekoj vtor e za odenje zalno 20 god namesto da uzivame nie se tupcime kako da si odime za da konecno go pocnime zivotot da go zivejme otti tuka vegetirame level dvesta...frustracii na max

viza ako kapne isto kako od alkatraz da si izbegal...
Ако оваа година не ти стана јасно, тогаш да повториме. Пола саат дожд, блокирана "метрополата", пола метро снег блокиран е цел Охридско-Струшки регион, како и поголем дел од Македонија.
Среќа немаме поплави со големина на оние од Србија и Хрватска или снег со големина на оној од Канада.
Ако за вакви ситници се блокира системот, тогаш да не правиме муабет за поголеми работи

Член од
30 јануари 2014
Мислења
994
Поени од реакции
669
дали постои некој податок колку заминаа луѓе надвор? Колку албанци а колку Македонци? Официјално населението ни се зголемува, значи иселувањето не е големо, логички е барем така

Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
дали постои некој податок колку заминаа луѓе надвор? Колку албанци а колку Македонци? Официјално населението ни се зголемува, значи иселувањето не е големо, логички е барем така
Многу заминати се водат уште во мк, за поновиве сега што заминаа, као на шетање ги рачунаат.

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Нек си одат, баш убаво, ќе си го зголемам посевот.
Тоа е тој вистински христијански став.

Kajgana Shop

На врв Bottom