Ауфвидерзен Македонијо!

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Ova dolazi u predvid samo za vremeni vrabotuvanja do 2-3 meseci. Ako e za podolg vremenski period pak ke kazam sramota.
Cccc...Vaki so tebe u paint od sea nataka dzabe pisime.....
So prajme ako zivees vo NYC ,Kairo, Mumabi...kade sto parking ti e apstraketn poim. Kako ke kupis kola koga nema kade da ja parkiras? Toa ti se milioni luge sto nemaat kola ....Sramota li e toa ?

doorsi

Баџанак
Член од
26 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
234
Читам сега еден форум од хрватска за живот и работа во странство. Таму прилично побројни се членовите како Валволин кои се вратиле, па им е дивно. Да не знае човек што да мисли веќе.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Uspeh sigurno ne e, ama sramota e ako nemas.
:tapp:
Не е ист менталитетот тука и таму. Овдека сите имат коли, работното место им е на 10 минути, по еден човек во кола иде на работа.

Таму работата као прво сигурно нема да ти биде на 10 минути од дом како прво. Како второ, нема потреба при организиран јавен превоз некој да се замара со автомобил.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Cccc...Vaki so tebe u paint od sea nataka dzabe pisime.....
So prajme ako zivees vo NYC ,Kairo, Mumabi...kade sto parking ti e apstraketn poim. Kako ke kupis kola koga nema kade da ja parkiras? Toa ti se milioni luge sto nemaat kola ....Sramota li e toa ?
Sekade ima parking, nekade ima bespari, ,nekade se plaka, nekade se plaka skapicko. Toa e razlikata.

Член од
22 мај 2014
Мислења
88
Поени од реакции
146
Читам сега еден форум од хрватска за живот и работа во странство. Таму прилично побројни се членовите како Валволин кои се вратиле, па им е дивно. Да не знае човек што да мисли веќе.
Дај линк од форумот да фаќам сеир.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Ко да малку ги има на форумот, оваа тема не е за џабе 190+ страници, пола од нив се колку е убаво тука и дека таму само WC може да чистиш

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Sekade ima parking, nekade ima bespari, ,nekade se plaka, nekade se plaka skapicko. Toa e razlikata.
Да и некаде имаат автомобили од 100 000 евра и го купиле со неколку месечни плати и го чуваат во гаража затоа што ги користат само за викенд онака да се прошетаат надвор од градот и на работа си одат со градски транспорт за 30 минути а не со автомобил да губат 2 часа да стигнат до работа и да мислат дека во 10 милионски град некој ќе ги види дека имаат скап автомобил или пак некој го интересира тој дека со автомобилот одел до работа или со метро.
Е сега има некаде (пример Македонија) каде што еден просечен граѓанин купува автомобил кој го исплаќа 5-6 години или пак купува 20 години стар автомобил само за да оди на работа со него и да се покажува и да се фали што можи тој неможат другите и дека тој живее супер добро иако секоја недела треба да лежи под автомобил да го поправа, дома живеат 3 генерации но што има врска тоа не е успех да имаш свој стан или куќа или пак да имаш успешна кариера или компанија. Успех ти е да трошош пари за гориво но да штедиш на храна, да успееш да не платиш данок на државата затоа што тој што работи во администрација ќе има повеќе пари од тебе, да одиш на одмор на Халкидики и да се пофалиш на комшијата бидејќи знаеш дека тој оди Лептокарија. :icon_lol:

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889

ова е суровата реалност... би требало и да стои дека 1 од 1000 македонци се осеќа добро тука.
Tie so se nabutani u drzavo si uzivaat. Toa e barem 30% od naselenieto ako se zemat vo predvid i drzavnite monopolisti.
I na zapad na barem 50% od narodot mu se tresat gakjite i e nonstop pod pritisok i stres,kreditite pritiskaat a ni 20% od narodot nema sigurno rabotno mesto (osven javno i drzavno isto ko kaj nas) nemoj da mislis deka ima kojznae kakva razlika. I tamu ja projde li 50tata godina od zivotot i ako do togas ne si uspeal da napravis nekoja para ili privaten biznis isto kako da sedis 24/7 na mina. Dobies li kloca u gz te ostanes li bez rabota mozes odma metak u glava da si stavis.[DOUBLEPOST=1402479342][/DOUBLEPOST]
Не е ист менталитетот тука и таму. Овдека сите имат коли, работното место им е на 10 минути, по еден човек во кола иде на работа.

Таму работата као прво сигурно нема да ти биде на 10 минути од дом како прво. Како второ, нема потреба при организиран јавен превоз некој да се замара со автомобил.
Javniot prevoz tamu e nikakov, ako zborime za prigradskite naselbi,pomalite gratcinja i naselbi. Nema avtobusi, i tie so gi ima se uzasno skapi. Samo vo glavnite gradovi i toa za centralnite podracja i tuka zavrsuva prikaznata.
Ustvari slicno kako kaj nas, samo vo Skopje ima kakov takov soliden javen prevoz,vo ostanatiot del od makedonija ne ni znaat so e toa. :)

Последно уредено:
Член од
22 мај 2014
Мислења
88
Поени од реакции
146
Ко да малку ги има на форумот, оваа тема не е за џабе 190+ страници, пола од нив се колку е убаво тука и дека таму само WC може да чистиш
На мене ми се забавни тие фаци, иако за жал ја загадуваат темата и човек мора да се измачи за да најде корисни информации.

Инаку, како перспективен клозеточистач, барам некој форум (не мора да биде македонски) каде што имигрантите си разменуваат информации за живот и работа во УК. Има нешто такво?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
На мене ми се забавни тие фаци, иако за жал ја загадуваат темата и човек мора да се измачи за да најде корисни информации.

Инаку, како перспективен клозеточистач, барам некој форум (не мора да биде македонски) каде што имигрантите си разменуваат информации за живот и работа во УК. Има нешто такво?
Има посебна тема за UK каде што ќе најдиш повеќе корисна информација отколку она оваа.

http://forum.kajgana.com/threads/Лондон-работа-живот-авантура.71837/page-12

Член од
22 мај 2014
Мислења
88
Поени од реакции
146

doorsi

Баџанак
Член од
26 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
234

Углавном хрватите изгледа имаат огромна дијаспора па имаат форум кој изобилува со информации. види тој хрватскот форум.хр што е има подфорум дијаспора и подфорум за работа. Има куп информации само земи си еден ден слободен и читај. Не мора да се ограничуваш само на хрватскиот и во гугл на англиски да напишеш нешто ќе ти фрли доста информации. Чак и на бугарски можеш да пробаш, или со транслејт на некој полски итн. Информации има колку сакаш па можеш и да споредиш и со информацииите тука и да добиеш една претстава за тоа каков е животот во поединечни држави. Е сеа за специфични работи како визи и слично прашај некој од македонија или тука пошо за нас други се законите, не сме во еу.

п.с. Се надевам модераторите нема да ме сватат како правење реклама за конкуренција пошо не ми е тоа намерата. Ако е така нека го избришат мислењево.[DOUBLEPOST=1402483856][/DOUBLEPOST]
Tie so se nabutani u drzavo si uzivaat. Toa e barem 30% od naselenieto ako se zemat vo predvid i drzavnite monopolisti.
I na zapad na barem 50% od narodot mu se tresat gakjite i e nonstop pod pritisok i stres,kreditite pritiskaat a ni 20% od narodot nema sigurno rabotno mesto (osven javno i drzavno isto ko kaj nas) nemoj da mislis deka ima kojznae kakva razlika. I tamu ja projde li 50tata godina od zivotot i ako do togas ne si uspeal da napravis nekoja para ili privaten biznis isto kako da sedis 24/7 na mina. Dobies li kloca u gz te ostanes li bez rabota mozes odma metak u glava da si stavis.[DOUBLEPOST=1402479342][/DOUBLEPOST]
Ако не успееш надвор до 50 нешто да створиш си или неспособен или глуп. Трето њама.

Член од
22 мај 2014
Мислења
88
Поени од реакции
146
Углавном хрватите изгледа имаат огромна дијаспора па имаат форум кој изобилува со информации. види тој хрватскот форум.хр што е има подфорум дијаспора и подфорум за работа. Има куп информации само земи си еден ден слободен и читај. Не мора да се ограничуваш само на хрватскиот и во гугл на англиски да напишеш нешто ќе ти фрли доста информации. Чак и на бугарски можеш да пробаш, или со транслејт на некој полски итн. Информации има колку сакаш па можеш и да споредиш и со информацииите тука и да добиеш една претстава за тоа каков е животот во поединечни држави. Е сеа за специфични работи како визи и слично прашај некој од македонија или тука пошо за нас други се законите, не сме во еу.

п.с. Се надевам модераторите нема да ме сватат како правење реклама за конкуренција пошо не ми е тоа намерата. Ако е така нека го избришат мислењево.[DOUBLEPOST=1402483856][/DOUBLEPOST]
Ако не успееш до 50 нешто да створиш си или неспособен или глуп. Трето њама.
Благодарам.

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Имав можност да работам надвор од Македонија, и имам само една реченица за тие што планираат да ја напуштат: Седите на маса, а од другата страна вашите спечалени парии, така поголемо купче, е ај прајте муабет со парите.

Во Македонија има многу повеќе, од тоа што ќе ви го понудат таму, само тука потешко се доаѓа до тоа што го сакаш, но на крај тоа е и по интересно.....

Kajgana Shop

На врв Bottom