Ауфвидерзен Македонијо!

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
God only knows За Кина не знам, но за Јапонија еве каква е состојбата. Пред 2 години одев на часови по јапонски на филолошкиот факс, часовите беа бесплатни, ни предаваше човек од Токио. 70 годишен. Еден ден прававме муабет во врска со населението во неговата земја, ми спомна дека не е добро што во државата старото население се зголемува за сметка на новото, па поради тоа старите наместо да уживаат во пензија (колку и да е мала) мораат да и помагаат на државата и на младите. Порано младите ја средувале државата и старите се ослонувале на нив, сега се сменети улогите.

Идам на гугл, барам џапаниз интеррејшл, гледам многу домашни јапонски глумици со белци и по некој црнец.

Колку што знам српскиот народ нон стоп ги обвинува турците за 5 века ропство. Во многу наврати им го плескаат у фаца.

Арапите ја колонизирале пола Европа? Да не мислиш на Маврите во Шпанија, оти само тие и Турците имале колонии во Европа.

Дали си сигурен дека Јапонките стануваат тешки домаќинки и после брак? Мислам онака, апсолутно сигурен? Јапонките се како секоја жена, можат да бидат верни, ама можат и да изневерат. Зависи од жена до жена. А и не се баш домаќинки како пери садови, алишта, спремај храна итн. На повеќето жени таму им е доверено водењето на семејните финансии. Колку мак семејства можат да се пофалат со тоа?

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
http://sky.mk/index.php/biznis/22597-ogromen-interes-za-rabota-vo-germanija-makedoncite-brzaat-da-izvadat-dokumenti

Огромен интерес за работа во Германија: Македонците брзаат да извадат документи

Лекари, инжинери, информатичари – поретко и економисти, аплицирале во германската амбасада во Скопје за „сина карта“ која овозможува вработување во Германија, објави „24 Вести“.

Од амбасадата за 24 Вести немаат точна бројка колку апликации биле примени во изминатиот период, но потврдуваат оти интерес има.

„Сина карта“ за вработување во Германија се доделува на две групи. Првата е со годишна плата од најмалку 46.400 евра и се однесува на лица кои имаат завршено високо образование во Германија.

Втората е за годишна бруто плата од најмалку 36.192 евра за лица што би прифатиле работа во професии за кои постои недостиг на кадри на германскиот пазар.

Во моментот тоа се природните науки, математика, инженери, лекари, академски и други стручни кадри во областа на информатиката и комуникациските технологии, појаснуваат од амбасадата, пренесува телевизијата „24 Вести“.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
10 evra e frizer.Gi ima na sekoe cose,sto lupetas boga ti.
Зависи каде. Јас кај што сум за мажи најевтиното 10 ако најдиш, просек е 12-15 евра само кратење. За жените е околу 20-30. Единствено за тој дел би рекол дека беше во право валволин :D

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
Зависи каде. Јас кај што сум за мажи најевтиното 10 ако најдиш, просек е 12-15 евра само кратење. За жените е околу 20-30. Единствено за тој дел би рекол дека беше во право валволин :D
Jas se sisav vo Ulm 10 evra,ne bese ni zabaceno mestoto,vo centarot direktno. :D
Bratuced mi se sisa kaj edna zena po poteklo od Hrvatska,isto 10 evra.Neka bide i 15 evra,ne gledam kade e problemot.
Vo Leonberg isto 10 evra. :D
Ednas na 2 meseci ako se sisas pa ne e strasen problem kako toj sto kazuva.Ako nosis kec togas masinka ke si kupis.
Za zenite ne velam ne,bidejki i vo Makedonija moze da dojde cena do 100E ako sakas frizuri i nekoi slicni raboti.

Ako nego mu e skapo neka kupuva gazirana voda po cena od 17 centi (ne znam kako i bese imeto) pa posle neka zema 25 centi na recikliranje. :pos:

Za cigari pola plata. :pos: Da racunas 30 dena po edno paklo 150 evra mu ide.

R

Rigel Kent

Гостин
http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Germany

Basic (Electricity, Heating, Water, Garbage) for 85m2 Apartment 170.00 €
1 min. of Prepaid Mobile Tariff Local (No Discounts or Plans) 0.09 €
Internet (6 Mbps, Unlimited Data, Cable/ADSL) 20.00 €

Apartment (1 bedroom) in City Centre 510.00 €
Apartment (1 bedroom) Outside of Centre 400.00 €
Apartment (3 bedrooms) in City Centre 1,100.00 €
Apartment (3 bedrooms) Outside of Centre 800.00 €

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Грешка да не сте? Како можи 17 центи да е, а да биде во ќар 25? Или јас нешто не ве разбрав? :D

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
Ja kupuvas 17 centi ja recikliras za 25 .Lesno kako i dva :D
Ova izmisleno za valvoline. :pos:

A vo Germanija sto ima eden gaziran sok,vo zelena ambalaza ist vkus kako sprite.Cenata bese smesna,ne se ni kazuva. :pos:

Se kladam deka nekoj si pravi ubav biznis vo banana republika kako nasava i nekoi slicni.Zemaj i preturija vo originalno Sprite i sitkaj ja za 70 denari. :D

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Кои пари вложила Македонија во образование бе, на српски книги уште учат на медицина. Вложила Македонија...
Како не вложила Македонија? Па тие рекламите шо се вртат по телевизии, пари коштаат :icon_lol:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500

A vo Germanija sto ima eden gaziran sok,vo zelena ambalaza ist vkus kako sprite.Cenata bese smesna,ne se ni kazuva. :pos:

Se kladam deka nekoj si pravi ubav biznis vo banana republika kako nasava i nekoi slicni.Zemaj i preturija vo originalno Sprite i sitkaj ja za 70 denari. :D
mislam i u karfur go imas ovoj vo Sk, ne znam dali e istiot ama po opisov ke da e toj :D

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Голем број од другарите, познаниците и роднините избегаа во странство или се во фаза на барање начин да си одат од Македонија.
Веќе е банално да се расправа зошто бегаат луѓето од тука кога и на пилињата им е јасна причината. Секој обид за убедување во спротивното, дека овде е добро за живеење или дека и во странство е исто како тука едноставно е неиздржан.
Ова што ни се случува во државата во овие 20 години, систематското уништување и разнебитување си го земаат данокот.

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
mislam i u karfur go imas ovoj vo Sk, ne znam dali e istiot ama po opisov ke da e toj :D
17 centi 2 litra bese. :pos: 10den mu ide kaj nas,ama sigurno e poskapo vo karfur,ako e istata. :)

Vo Germanija prvo sto mi teknuva a ne e pokvalitetno od Makedonija e koka kolata.Ni odblisku ne e dobra kako nasava.
Bas imase na vesti pred nekoj mesec deka makedonskata koka kola e najdobra vo svetot.Davase izjava nekoj od glavnite luge sto im se.
Fala bogu sto nema ovde koka koli so vkus na vanila,visna itn,bidejki toj vkus ne se opisuva.Pogrozno ne moze da bide. :D

I za kraj,moram da priznaam deka turcite i balkancite se non stop po kladilnici,isto kako ovde. :D
Jadat,pijat,spijat,pcujat i sto uste ne ,non stop.
Turcite prednicat definitivno.

A gi zaboraviv i tie crncite sto samo ocite im se gledaat,i tie ista sorta se.
Koga sedna eden do mene srceto v petici mi sleze,me preplasi.
:pos: :pos: :pos:

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256

Убав бизнис, во комбинација со социјално тамошно и питање :pos:

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
Убав бизнис, во комбинација со социјално тамошно и питање :pos:
Pocnaa i tamu cigani da pitaat,koga gi vidov se zacudiv.Samo ne znam dali treba i tie dozvoli da zemaat kako onie sto svirat,peat ili sepak pitacenjeto e nedozvoleno. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom