Атеистите и бракот

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
. Наводно за пензија и социјална помоч, ама нема врска тоа, знаеме дека тие работи можат во денешно време да се решат на мнооооогу лесен начин, без да се стапи во брак. Но сепак сакаат да стапат во брак. Fucked up, ain't it.
Прво, граѓанскиот брак нема ама баш никаква врска со религијата, така што не гледам причина атеистите да не стапат во граѓански брак.

Второ, каков е тој мнооооогу лесен начин да наследиш пензија, или пак имот, од некој со кој не си бил официјално во брак?
И кога веќе има мноооогу лесен начин за регулирање на оваа проблематика, зошто верниците се потпишуваат во матично?
Не им е доволен црковниот брак?

P

Princ

Гостин
Не, не почитуваат правила кои ги наложуваат религиите.
Во очи ме гледаш и ме лажеш, срам да ти е.
Да се навратиме некоја страна порано, кога ти самата спомна нешто у стилу неќеш да градиш за на крај да останеш со раце у гаќи. Или гаќички, whatever.
Религијата ги има наложено конкретните правила во случај на развод/разделба, што и како се дели. За исламот многу добро и точно знам, за христијанството не баш. Но верувам дека тука некаде се и двете.
Сепак, засега останувам на мислењето дека атеистите стапуваат во брак чисто од користољубие, односно поради законот за брачни правила и односи кои им е зададен на готово, наместо да си напишат свој.
Сега легнувам да спијам, ама може до утре ќе се најде некој попаметен со поиздржан одговор. Најверојатно нема, одговор на прашањево не успеав да најдам ни по американски форуми ни никаде. Едноставно луѓево не знаат зошто сакаат брак, а не веруваат во него. Јебига, уште една мистерија за обидување да се разреши понатаму во мојот живот.

Не постои атеистичка религија, со ова ми докажа дека не знаеш многу нешта за религиите.
Знам, те заебавам малку, аватарот мој некогаш е посилен од мене.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Зошто треба да бидам верна, како бре зошто треба да бидам верна, Бог рекол не врши прељуба тоа е едно од 10те Божји заповеди не тресуљави само зелени те молам...ѓ
Само мало потсетување дека не е ова подфорум Религија.
Вакви сирови догми без аналитичка позадина - таму! ;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.740
Поени од реакции
8.757
А ти наместо да вреѓаш кажи ми одкаде дозна дали јас ги знам само 10те заповеди на грав да не гледаш случајно а м? кажи да дојдам да ми загледаш може ќе видиш нешто хахахха
јас би се венчала само во црква и би го сметала тој брак за многу поважен и посвет,од колку било кој друг брак потпишан на бела хартија во матично
Те прашав просто прашање, а ти ми даде патетичен одговор, дека така пишувало во 10 заповеди. За тебе тие се христијанство? Само толку знаеш? Човек кој си ја познава религијата (а имам такви многу во животот) не дава такви изјави. Објаснува, зошто знае да објасни. Ти не знаеш.
Ти каде би се венчала твое право.... ама верниците одат матично-црква-ресторан. По тој редослед.
--- надополнето: Oct 23, 2011 3:03 AM ---
Во очи ме гледаш и ме лажеш, срам да ти е.
Да се навратиме некоја страна порано, кога ти самата спомна нешто у стилу неќеш да градиш за на крај да останеш со раце у гаќи. Или гаќички, whatever.
Религијата ги има наложено конкретните правила во случај на развод/разделба, што и како се дели. За исламот многу добро и точно знам, за христијанството не баш. Но верувам дека тука некаде се и двете.
Сепак, засега останувам на мислењето дека атеистите стапуваат во брак чисто од користољубие, односно поради законот за брачни правила и односи кои им е зададен на готово, наместо да си напишат свој.
Сега легнувам да спијам, ама може до утре ќе се најде некој попаметен со поиздржан одговор. Најверојатно нема, одговор на прашањево не успеав да најдам ни по американски форуми ни никаде. Едноставно луѓево не знаат зошто сакаат брак, а не веруваат во него. Јебига, уште една мистерија за обидување да се разреши понатаму во мојот живот.

Знам, те заебавам малку, аватарот мој некогаш е посилен од мене.
Како што реков веќе.... ќе разбере тој што сака да разбере...
А ти, како муслиман. Подразмисли во што тоа веруваш. Анатомија, о, што беше тоа?
Сепак, овде е тема на брак.
А може да се дискутира со луѓе кои имаат издржани ставови, и кои се свесни дека светот не настана благодарение на бог.

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Дури и да се работи за материјални причини, односно "користољубиви", зарем не важи за атеистите она право на сопствена сигурност, па била и материјална?

Зошто атеистите не би ги наброиле тие причини?
Можеби зашто верниците ги осудуваат и нивната сигурност ја сметаат како користољубие.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Оти атеистите под автоматизам не делуваат спротивно од наведеното на горнио. Моето неверување не е религија, па да ми е забрането бизниси со конкуренцијата, билокоја вера и практикување дел од историјата на нивните пагански традиции и обичаи. Кога ќе капитулирам, ако за мојата е потребно венчавање во црква, менување религија, што и баш не ме тангира како ме сметаат во процентите, незнам, танцување во буре полно со жабји очи и крв од новородени гаврани на полна месечина не гледам зошто не би, ако се одлучиле таа и мојата и нејзината фамилија да веруваат во тоа. Ако би го практикувал од почит не значи дека верувам во магијата која следи аналогно уз чиновите. Што се моногамијата тиче, ценам трудот за наоѓање дупка во логиката кај атеистите кога уште верувате во.. fuck it, нема да набројувам, но сепак ефтин обид. Зошто се одлучувате да живеете со еден човек ако сте атеисти. Стварно.

Модифицираната верзија на бракот е само еден вид официјализирање и за ништо не е заслужна религијата за колку голем удел зема во модерното општество. Демек ова беше поентата, религиите носат позитивни ствари, верувајте? На ова се одлучувам како свесно битие, се одлучувам ради љубов или хормонален дисбаланс, свеједно, од почит и слични благородни карактеристики кои ги поседувам пошо сум awesome. Да симплифицирам, не убивам не оти религијата така ми наведува, туку.. ______________

надополнете сами, екстра поени за верниците, пошо ова бара логика, а знаеме.. _____________

екстра поени за второто и петиче на раче. <3

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бракот нели е религиозна работа, нешто на кое сме обврзани поради религијата, и не разбирам зошто луѓето кои не веруваат на ниту една религија сакаат да стапат во брак.
Бракот не е религиозна работа. Бракот е социјалнo-правна институција регулирана со устав. Толку.

Можеби во некои села попот или оџата сеуште си даваат за право да ги лажат селаните дека бракот е од бога, ама истите ие ослушници, за пасош, прво ќе тркнат до матично, па после до црква/џамија.

Бракот е формално-правна категорија. Се склучува пред матичар и се поништува на суд.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Бракот не е религиозна работа. Бракот е социјалнo-правна институција регулирана со устав. Толку.

Можеби во некои села попот или оџата сеуште си даваат за право да ги лажат селаните дека бракот е од бога, ама истите ие ослушници, за пасош, прво ќе тркнат до матично, па после до црква/џамија.

Бракот е формално-правна категорија. Се склучува пред матичар и се поништува на суд.
Па да, ама позадинската намера им беше да не фатат на финта. Не што е бракот денес. Туку како започнал и зошто уште го применуваме.

Ваљда.

?

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Толку од верноста и светоста на бракот.И ти, а и неколкумина други кои така гордо се декларираа како верници, на таа тема побрзаа да дадат совети од типот "Плесни нешто на страна".

И Поблесавена, дали ти е јасно дека Црквата строго
забранува секс пред брак? Исто така, кога ќе стапиш во брак, не смееш да користиш контрацепција, ниту да практикуваш coitus interruptus.

Го почитуваш ли тоа, или за тебе религијата е нешто како шведска маса, си земаш тоа што ти се допаѓа, а другото го оставаш?
--- надополнето: Oct 23, 2011 3:30 AM ---

А од друга страна, и верниците трчаат да се потпишат во матично, иако според нив, атеистите биле користољубиви и го правеле тоа од материјални побуди.
Јас не познавам пар кој се венчал во црква, а не се потпишал во матично.
Нели им е доволен заветот пред Бога?
Духовно да.
Но семејното право опфаќа правни норми со кои се регулираат односите меѓу брачните другари, родител/дете, посвоител и посвоеник, старателство итн.
Односно е дел од правниот систем на државата.

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Чисто ме интересира двајца атеисти зошто би стапиле/сакаат/планираат да стапат во БРАК. Зошто брак. Зошто не некаква унија?
Бракот според мене е заедница и почеток на градење семејство и не гледам причина зошто двајца атеисти да не стапат во брак.
А може ли двајца верници да стапат во некаква унија, а не брак?

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Духовно да.
Но семејното право опфаќа правни норми со кои се регулираат односите меѓу брачните другари, родител/дете, посвоител и посвоеник, старателство итн.
Односно е дел од правниот систем на држвата.
Јасно.
Тоа треба да и го објасниш на Поблесавена која смета дека атеистите се користољубиви затоа што се потпишувале во матично, а некако го заборава фактот дека и верниците го прават истото.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Зошто брак they say, зошто не некоја унија they say..
Ама ама зошто кога горниo не кара или електрично празни (климакс?) инсталирате громобрани врз автентични_на старите ново компоновани црквички. Зошто не се криете под дрвја I say?

Само затоа што сме присвоиле некаква идеологија како човештво пошо сите се способни да издркаат нешто конструктивно, дури и систем каков што е бракот не не прави ewul и користољубиви. Се нарекува адаптација и иде во пакет со еволуцијата.

Mazel tov.

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.606
Поени од реакции
2.224
Атеист сум. Бракот за мене преставува формалност и е без никакво значење. Што се однесува до мене несакам да стапам во брак.
Но што е проблемот!? За да стапам во брак ми треба партнерка. Тоа е проблемот. Таа одлука мора да ја донесат двајцата.
Затоа и ден денес незнам дали ке стапам во брак бидејки сам не ја носам одлуката. Ке инсистирам до крај, па што ке биде нека биде. Најкрај несакам ни да ја загубам љубавта поради банални причини кои немаат апсолутно никакво значење за мене.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Одлично, одиме понатаму. Значи бракот пред христијанството/исламот бил општествена категорија. Откако се појавиле религиите и вовеле кодекс на правила (кои се релативно различни од религија до религија, тука делумно се согласуваме) стигнуваме до 21ви век. И во 21ви век има некој што со умот е пред појавата на христијанството/исламот (нели не верува во Бог) но сепак со пракса не се враќа во тоа време, туку филтрира правила (кои му одговараат) и се одлучува нив да ги почитува, правила кои ги наложуваат религиите.
Значи според атеистичката религија не мораш да стапиш во брак за да имаш дете. Но сепак атеистите (доста голем дел, демек потенцирам за да не испадне дека генерализирам) сакаат да стапат во брак ПРЕД да имаат дете. Наводно за пензија и социјална помоч, ама нема врска тоа, знаеме дека тие работи можат во денешно време да се решат на мнооооогу лесен начин, без да се стапи во брак. Но сепак сакаат да стапат во брак. Fucked up, ain't it.
Сакаш да кажеш дека атеистите веруваат подсвесно во господ ама од бес се прават дека не веруваат затоа што сакаат да бидат "посебни" (да привлечат внимание)? А тебе тоа ти изгледа многу чудно односно повеќе христијани мислат дека за да му се "спротиставиш" на "бог" и да речеш дека не постои и не веруваш во него треба да имаш муда? (дека вие верувате).
И сега дискусијава е цел да видиме дали е тоа така? Дали ние веруваме и ги почитуваме правилата на христијанството или било која религија но САМО се декларираме како атеисти?
ова го кажувам бидејќи не гледам друга цел на дискусијава зошто се обидувате да докажувате дека атеистите незнаат што прават, односно ги почитуваат 10 те заповеди :\
ако се атеисти не значи дека немаат морал и човечност во себе напротив тие се слободни луѓе и не ги притискаат никакви правила, немаат репресија од НЕКОЈ си над нив ако направи или не направи нешто дали ќе одат во пеколот или не. Бидејќи тие не се неверници од инат или од верба дека не веруваат во господ туку тоа од што ЗНААТ дека не постои господ тие се сигурни во тоа и целата работа со религиите изгледа смешна и нема никаква логика (барем за мене, без мешање на моралните права што ги наметнуваат и се подразбираат)

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
па сакаат да стапат во брак за да бидат регистрирани во матично коа ке имат дете да се знае кој му е мајка кој му е татко да имат исто презиме семејството, коа ке има попис да бидат на иста адреса запишани, не гледам тука што ти е проблемот со религии и атеизам?,цркавата е само пари плус да се потрошат нетреба у црква да се иде за да стапат у брак

Kajgana Shop

На врв Bottom