Оти атеистите под автоматизам не делуваат спротивно од наведеното на горнио. Моето неверување не е религија, па да ми е забрането бизниси со конкуренцијата, билокоја вера и практикување дел од историјата на нивните пагански традиции и обичаи. Кога ќе капитулирам, ако за мојата е потребно венчавање во црква, менување религија, што и баш не ме тангира како ме сметаат во процентите, незнам, танцување во буре полно со жабји очи и крв од новородени гаврани на полна месечина не гледам зошто не би, ако се одлучиле таа и мојата и нејзината фамилија да веруваат во тоа. Ако би го практикувал од почит не значи дека верувам во магијата која следи аналогно уз чиновите. Што се моногамијата тиче, ценам трудот за наоѓање дупка во логиката кај атеистите кога уште верувате во.. fuck it, нема да набројувам, но сепак ефтин обид. Зошто се одлучувате да живеете со еден човек ако сте атеисти. Стварно.
Модифицираната верзија на бракот е само еден вид официјализирање и за ништо не е заслужна религијата за колку голем удел зема во модерното општество. Демек ова беше поентата, религиите носат позитивни ствари, верувајте? На ова се одлучувам како свесно битие, се одлучувам ради љубов или хормонален дисбаланс, свеједно, од почит и слични благородни карактеристики кои ги поседувам пошо сум awesome. Да симплифицирам, не убивам не оти религијата така ми наведува, туку.. ______________
надополнете сами, екстра поени за верниците, пошо ова бара логика, а знаеме.. _____________
екстра поени за второто и петиче на раче. <3