Астрономија (истражувања, откритија, новости)!

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.314
Поени од реакции
15.480
суперновите се откриваат со сликање на свемирот два пати,и дигиталните записи од едната слика се маркираат каде едната слика со плус другата со минус,и се пуштаат во програм кој ќе ги `собери` двата записа.таму каде што сликите се исти,на сумата ќе нема ништо,а таму каде ќе има светло тоа е `нешто ново`.

Иначе најблиска супернова во догледно време можи да биди таа на Betelgeuse која можи да експлодира како што кажуваат научниците-`сега или во следните милион години`

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Е Бетелгез ќе биде епик. Можно е дури и да ја надмине онаа од 18 век мислам, Рак ако се викаше не ми текнува.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Еден тест до следачите на темава - што мислите за веб странава? :D

Да, трик прашање е. Ќе добиете одговор после мислењата :D.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.093
Поени од реакции
11.498
At first glance, the newly announced projectExtrasolar appears completely authentic. It promises anyone with a Web browser the opportunity to play a pivotal role in the first expedition beyond the confines of our own solar system. Interested applicants are directed to XRI's website at www.exoresearch.com.
The agency is fictional, but it's easy to get lost in the rich universe that's been created by Lazy 8 Studios, the independent developers behind the award-winning game Cogs. The game so thoroughly blurs the line between fantasy and realty that at times, it's hard to know where the science ends and where the science fiction begins.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
At first glance, the newly announced projectExtrasolar appears completely authentic. It promises anyone with a Web browser the opportunity to play a pivotal role in the first expedition beyond the confines of our own solar system. Interested applicants are directed to XRI's website at www.exoresearch.com.
The agency is fictional, but it's easy to get lost in the rich universe that's been created by Lazy 8 Studios, the independent developers behind the award-winning game Cogs. The game so thoroughly blurs the line between fantasy and realty that at times, it's hard to know where the science ends and where the science fiction begins.

And Bingo! :D

Јас познав по тоа што пријател во странство ми дава линк од сранава и вика листан е Епсилон Еридани со 6 планети. Му викам, чекај што, кога, каде!? Кога откриле/потврдиле уште 5 комада таму? Па помислив да не е некога грешка/забуна со Тау Цети и петорката таму, ама почнав да забележувам и други контрадикции и грешки, некои ни аматер што не би ги направил. А навидум изгледа како сосема легитимна веб страна. После некое размислување ми се допадна овој концепт на идење до екстремни детали за промоција.

Знам на пример дека Прометеј имаше своја веб страна (или две) каде имаше такви детали, ама не беше до овој степен. Ова ново ниво отвара :P.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.314
Поени од реакции
15.480
Лошо го тумачат ова тврдење,тој само кажува дека можеби светлината не се впива во црната дупка туку се `одбива` од хоризонтот на случувања.Тоа е место до каде можи да се гледа према црната дупка(ако сме качени на фотон како што милуваше да кажи Коцарев) а после тој хоризонт едноставно те зема темницата и неможиш да видиш ништо нанадвор.

Е сега ако светлината не се впива во црната дупка,имаме ново престројување на теоријата на црната дупка,за теосриите за запазување на информацијата...ќе биде интересно во секој случај да се прати оваа тема

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Некоја преформулација...као што вика Ѓоко горе, насловот е малку лошо протумачен...
Честито 5000-ка!

Толку ретко почнав да постирам последниве неколку месеца што не знам како воопшто стигнав до 5000 мислења. Фала во секој случај! :D

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949

Кои сме ние?....отприлика никој и ништо....

“Our posturings, our imagined self-importance, the delusion that we have some privileged position in the Universe, are challenged by this point of pale light" - Carl Sagan

Сликата е на NASA, поточно на роверот Curiosity, а е штракната 80 минути по зајдисонце. Во тој момент, двете најсветли „ѕвезди“ на небото на Марс се Земјата и Месечината.

Kajgana Shop

На врв Bottom