Анксиозност

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Да ве прашам за совет. Периодично ми се случува и скоро секогаш после стресни ситуации станувам вознемирен и изгубен. Има ли начин едноставно да станеш поотпорен на такви стресови и да не ги перцепираш како такви???
Пример периодов ми се собраа некои караници со девојката и плус други ситници и пак почнав да се вознемирувам за најмали глупости....

Член од
16 септември 2013
Мислења
702
Поени од реакции
691
Eve me i mene na forumot posle tolku vreme .. Odenjeto na Kognitivno bihevioristicka terapija mi pomaga i toa ne samo poradi tehnikite tuku i so razgovaranjeto vo seansite .. Tehnikite gi doznav posle 3 ili 4 seansa , toa se tehniki koi sto pomagaat da se namali stravot to est mislam na strav pod ona najlosiot stepen koga fakjaat paniki , zabrzano disenje , koga si vo haos vekje ne mozes nisto da storis . Pred se Irena vo ekvilibrium mnogu pomaga bidejki e mnogu pozitivna od edna strana i dosta strucna za ovie raboti od druga strana. Jas bi vi preporacal na site sto mozat da odat , edna seansa e 2000 den i prvin se odi sekoja nedela po ednas pa posle 3 seansa se odi na 2 nedeli i se pomalku i pomalku . Znam deka mozebi za nekogo e skapo ama veruvajte nisto ne e skapo za ovoj problem sto ne maci , vredi za tie pari i sigurno ke imate podobro .. Mene mi e problemot za visoki ocekuvanja , cuvstvo na vina i iznaogjanje za sekoe najdobro mozno resenie za dadenasituacija , eden vid na perfekcionizam a baska i toa sto sum premnogu emotiven e golem plus na seto ova.. Vo posledno vreme imam podobro , mislam deka vo poslednite 3 meseci ovoj period mi e najdobar .. Gi nemam vekje onie strasni napadi . Apcinja ne pijam seuste i vo brzo vreme nema da pijam pa za natamu ke vidime ..
Колку чини КБТ ?

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
542
Поени од реакции
281
Наместо да се труете со апчиња спорт и други алтернативни техники се подобар избор затоа што се градите и физички и психички. Нема да имате утка освен ако не сакате сами успех. ; ))))

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.937
Поени од реакции
25.396
Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Мене ме нешто друго интересира. Како што забележав од погоре напишаното, повеќето, ако не и сите, што патиме или сме пателе од анксиозност се пречувствителни. Е сеа со некои од другите членови и забележавме дека имаме и преНЕчувствителен партнер. Затоа ме интересира, дали сите овде кои патат од анксиозност имаат неемотивен партнер до нив ? Прашањето е онака чисто од радозналост, онака експериментално, па би Ве замолила за одговор. Благодарам однапред.

Член од
6 февруари 2013
Мислења
37
Поени од реакции
4
Ima nekoj sto cita na temava da mi dade sovet?so cudovo se boram 15godini od dijazepami asentri heleksi,seroxat,eliceA......samo seroxatot mi pomogna vo kombinacija so leksilium.E sea vo mejguvreme zabtemeniv i prekinav terapija.Arno eve po dve godini bev samo na helex ama od den na den se pogolemi stravovi imam.Dali od sto sum osamena vo smisla cel den so malovo muabet coek ni za lek mm cel den na rabota.Utre imam zakazano na psihijatar mi rece telefonski da me vrati na seroxat ama se plasam od nus pojavi sama doma so maliov da ne mi se slosi da ne me fati nekoj panicen napad .....i da ne nabrojuvam.I sega molam za sovet sto da pravam da odam na ad ili da se macam vaka samo so helex.dobredojden e sekakov sovet...

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.937
Поени од реакции
25.396
Ima nekoj sto cita na temava da mi dade sovet?so cudovo se boram 15godini od dijazepami asentri heleksi,seroxat,eliceA......samo seroxatot mi pomogna vo kombinacija so leksilium.E sea vo mejguvreme zabtemeniv i prekinav terapija.Arno eve po dve godini bev samo na helex ama od den na den se pogolemi stravovi imam.Dali od sto sum osamena vo smisla cel den so malovo muabet coek ni za lek mm cel den na rabota.Utre imam zakazano na psihijatar mi rece telefonski da me vrati na seroxat ama se plasam od nus pojavi sama doma so maliov da ne mi se slosi da ne me fati nekoj panicen napad .....i da ne nabrojuvam.I sega molam za sovet sto da pravam da odam na ad ili da se macam vaka samo so helex.dobredojden e sekakov sovet...
Костадинка, прочитај неколку поста наназад, разговаравме за когнитивна бихевиористичка терапија која се покажала како успешна против анксиозно растројство, панични напади и фобии. Еден момак кажа и свое искуство. Тебе значи со години само те клукаат со таблети, а никој не ти го решава проблемот во глава. Нека им служи на чест! Ако можеш финансиски да си дозволиш(кажаа дека е 2000 денари од сеанса) , мој предлог ти е уште утре да одиш и да ги баталиш таблетите.

Во меѓувреме смири се, имај во предвид дека 15 години мислиш дека ќе ти се случи нешто, дека ќе ти се слоши, а никогаш ништо не се случило. Дури и да добиеш напад на паника, диши длабоко и смири се, паничен напад не може да те убие. Повторувај си дека ќе помине. Биди силна, сега имаш уште една и најбитна причина за тоа.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Лекарствата нема да ги излечат причините за стравот. Тие само ги ублажуваат непријатните чувства.
Единствениот лек е соочување со стравовите, комуницирање исто така. Мислам дека нема смисла да се мачиш со Хелекс.

Член од
6 февруари 2013
Мислења
37
Поени од реакции
4
Uffff fala vi sto mi pisavte.Iskreno ne pojdov na psihijatar denes se cuvstvuvam kako eksperimentalno gluvce ajde ova da probame ne biduva dobro smenuvame itn.Jas inace sum od prilep a dali ima ovde takva terapija kognitivna....teska rabota ovde bre lujge nema psiholog ne mozam da najdam.A da ima bilo sto da ne e samo psihijatar odma odam mometalno sum finansiski stabilna bi mozela da oddelam nekoj denar ama eve akp ima nekoj na temava od prilep neka pisi.Smaceno mi e navistina od tie ad koi kolku davaat rezultati ic samp go maskiraat problemot.A sea jas sto sum zapnata careto da go batam e radi ova malovo pokraj mene kutroto od doma ne e izlezeno samo na terasa probav vcera nadvor za raka me fati panika vrace i neznam kako si dojdov do doma e zaradi nego rekov ako treba cel zivot ad ke pijam samo toa da bide srekno i zadovolno.ve pozdravuvam site i pak ke zamolam ako ima nekoj od prilep neka pisi za psiholog kognitivna terapija nesto.Sk znam deka ima ama ne sum vo moznost so sin mi sama da patuvam.

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Мене ме нешто друго интересира. Како што забележав од погоре напишаното, повеќето, ако не и сите, што патиме или сме пателе од анксиозност се пречувствителни. Е сеа со некои од другите членови и забележавме дека имаме и преНЕчувствителен партнер. Затоа ме интересира, дали сите овде кои патат од анксиозност имаат неемотивен партнер до нив ? Прашањето е онака чисто од радозналост, онака експериментално, па би Ве замолила за одговор. Благодарам однапред.
Што значи неемотивен? Пред да потврдам да се осигурам:icon_lol:

Член од
25 септември 2008
Мислења
342
Поени од реакции
63
Неолексан е многу добар за вакви појави, го покачува нивото на серотонин...За разлика од класичните антидепресиви и анксиолитици - не е токсичен и не ствара зависност, бидејќи е на природна база...Најнов е сега во Македонија...

Денес ги купив од Бугарија, цената му е 20 лева од 100 мг. Пошто немам психијатар кажете ми како се користат, дали одат со алкохол, дали помагат итн

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Денес ги купив од Бугарија, цената му е 20 лева од 100 мг. Пошто немам психијатар кажете ми како се користат, дали одат со алкохол, дали помагат итн

Ги има и кај нас во повеќето аптеки, не си требал да се мачиш од Бугарија да ги земаш...
Вака, ова е ретардната форма (со продолжено ослободување) и целта е контстантно да го држат серотонинот на едно задоволително ниво..:Ако твојата дијагноза е анксиозност со депресија пожелно е 2 пати на ден да пиеш по една таблета (навечер и насабајле). Овој препарат иде како монотерапија, значи никако да го комбинараш со класични антидепресив или анксиолитик или седатив, можеш единствено со Mg и B6...Во однос на безбедноста, Неолексан е регистриран како иновативен додаток во исхрана и е на природна база, одлично се поднесува и не пројавува несакани ефекти...Ако сакаш почни со една таблета навечер пред спиење и после покачи ја дозата на две таблети...
И кога ќе осетиш подобрување немој на своја рака да ја прекинуваш терапијата, туку да се консултираш со доктор...
Плус ако имаш како пропратни симптоми- мигрени, растројства во спиење и сл. како последица од депресијата, лекот ќе ти помогне до максимум...
А за алкохол, нема ништо да ти биде ако се напиеш по нешто, али не претерувај...Алкохол не иде во прилог на вакви дијагнози...

Последно уредено:

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Uffff fala vi sto mi pisavte.Iskreno ne pojdov na psihijatar denes se cuvstvuvam kako eksperimentalno gluvce ajde ova da probame ne biduva dobro smenuvame itn.Jas inace sum od prilep a dali ima ovde takva terapija kognitivna....teska rabota ovde bre lujge nema psiholog ne mozam da najdam.A da ima bilo sto da ne e samo psihijatar odma odam mometalno sum finansiski stabilna bi mozela da oddelam nekoj denar ama eve akp ima nekoj na temava od prilep neka pisi....
А што е проблемот со психијатрите?? Не ги сметаш за нормални, не мислиш дека кај нив одат нормални или не им веруваш? :)))))
Во однос на алкохолот, сите кои имаат вакви проблеми поврзани со нервниот систем треба колку што можат да го избегнуваат алкохолот не само поради зголемување на седативното дејство и депресивните чувства при употреба на повеќето лекарства, а барем заради едноставниот факт што алкохолот влијае директно на нервниот систем. Негативно.

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2013
Мислења
37
Поени од реакции
4
Znaci kaj psihijatri odam od prviot panicen napad se sto dobivam e ad i kraj pokacuvame namaluvame na kraj pak ista situacija.Sum bila kaj super psihijatri na primer cadlovski skopje t.e se vodi kako neuropsihijatar mnogu mi pomogna no kratkorocno za zal.Zatoa baram psiholog se otkazuvam od ad sakam razgovor.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Ги има и кај нас во повеќето аптеки, не си требал да се мачиш од Бугарија да ги земаш...
Сега видов дека ти од 100 мг си зел, значи формата со брзо ослободување...Ако го земаш за анксиозност и депресија можеш до три таблети дневно од овој...
Пробај за почеток по една навечер и постепено зголеми ја дозата...Ако сакаш серотонинот контстантно да ти биде на едно задоволително ниво, следен пат земи од СР (ретардната форма) со продолжено ослободување, од 150 мг е тој и ќе земаш 2 пати на ден по една таблета... Овој препарат иде како монотерапија, значи никако да го комбинараш со класични антидепресив или анксиолитик или седатив, можеш единствено со Mg и B6...Во однос на безбедноста, Неолексан е регистриран како иновативен додаток во исхрана и е на природна база, одлично се поднесува и не пројавува несакани ефекти...
И кога ќе осетиш подобрување немој на своја рака да ја прекинуваш терапијата, туку да се консултираш со доктор...
Плус ако имаш како пропратни симптоми- мигрени, растројства во спиење и сл. како последица од депресијата, лекот ќе ти помогне до максимум...
А за алкохол, нема ништо да ти биде ако се напиеш по нешто, али не претерувај...Алкохол не иде во прилог на вакви дијагнози....

Kajgana Shop

На врв Bottom