Анксиозност

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Премногу мислите на болеста, ама премногу. И јас го истото правев, затоа знам. Прво нешто кога ви ги дале лекарствата сте го прочитале упатството и после тоа одма ги имате ако не сите, барем некои од несаканите ефекти на лекот. Кога ке прочитате нешто на нет, а че прочитате оти секојдневно барате за тоа, веднаш или се пронаоѓате или по некое време ви се појавуа и вас, и така барајки за да си помогнете, всушност си одмагате. Кога ке слушнете нешто што не ви се допага, макар и на улица од другата страна и тоа, веднаш размислувате, да и јас тоа го направив, леле како сум можел или дали тоа и вие така правите, па како вие можете така, па колку ли глупо изгедате вие кога го правите тоа и сл. веднаш се пронаогате ... и сето тоа ви е пласебо ефект.... а не сте ни свесни колку е едноставно - престанете со сето тоа. Слушајте некој кој поминал низ сето тоа, за да си олесните. Само прекинете да читате глупости и прекинете во се и сешто да ја мешате анксиозноста. Едноставно сватете ја оваа состојба вака: Тоа е нешто кое дошло и кое ќе си отиде. Кога ? Не е битно. Таа ќе си реши. Додека да си отиде не си го губете времето со неа, наместо тоа фокусирајте се на побитни работи во животот. Поздрав и со лесно.[DOUBLEPOST=1436835929][/DOUBLEPOST]
Премногу мислите на болеста, ама премногу. И јас го истото правев, затоа знам. Прво нешто кога ви ги дале лекарствата сте го прочитале упатството и после тоа одма ги имате ако не сите, барем некои од несаканите ефекти на лекот. Кога ке прочитате нешто на нет, а че прочитате оти секојдневно барате за тоа, веднаш или се пронаоѓате или по некое време ви се појавуа и вас, и така барајки за да си помогнете, всушност си одмагате. Кога ке слушнете нешто што не ви се допага, макар и на улица од другата страна и тоа, веднаш размислувате, да и јас тоа го направив, леле како сум можел или дали тоа и вие така правите, па како вие можете така, па колку ли глупо изгедате вие кога го правите тоа и сл. веднаш се пронаогате ... и сето тоа ви е пласебо ефект.... а не сте ни свесни колку е едноставно - престанете со сето тоа. Слушајте некој кој поминал низ сето тоа, за да си олесните. Само прекинете да читате глупости и прекинете во се и сешто да ја мешате анксиозноста. Едноставно сватете ја оваа состојба вака: Тоа е нешто кое дошло и кое ќе си отиде. Кога ? Не е битно. Таа ќе си реши. Додека да си отиде не си го губете времето со неа, наместо тоа фокусирајте се на побитни работи во животот. Поздрав и со лесно.
p.s. Ако ја пребродев јас анксиозноста, ке ја пребродете и вие, не сум ни јас ништо повеќе, нити помалку од вас. ;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
апдејт

Асентрата е лудило :)
После 7 месеци сум нов човек. Не дека никогаш не сум анксиозна, ама секој од нас е :)

Неколку од многубројните за мене успеси:
Нормално будење, без вртоглавици
Болки лево скоро никогаш
После 15 години се качив на точак и возев 20км (од страв не возев до сега)
Сама бев во Сити Мол, а претходно ни со друштво не можев
Спиев цела ноќ пред испит
итн.....

Веќе почнав со процедурата за откажување и добро ми оди.

Сакав да прашам која е разликата меѓу елицеа и асентра?

Член од
25 септември 2008
Мислења
342
Поени од реакции
63
Јас пак блиска свадба и пак немир и несоница :) Уште денес и готово!!! Сега мислата е многу е жешко надвор, па како ќе биде, треба да се игра, да се оди по невестата, па музика итн. Измешани и чудни чувства.
И најголем проблем последните неколку месеци, а и од тоа најмогу ми е страв дека од возбуда ќе добијам инфаркт. Незнам некој од тука го има истото чувство. Се си функционирам нормално и кога ќе дојде ситуација ваква, свадба или некој спортски натпревар, некој роднина од некаде да си дојде, мене ме фаќа страв. Гледам да го контролирам колку можам повеќе, ама понекогаш или пијам хелекс или алкохол пред такви настани да бидам смирен, релаксиран, знам дека не е исправно и треба да се соочам со ситуациите, ама до таа фаза не сум стигнат.

Член од
25 септември 2008
Мислења
342
Поени од реакции
63
Обично си спиам, ама пред ваков некој настан не. Еве синоќа си легнав во 02:00 станав сабајле во 05:00

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
http://off.net.mk/zhivot-i-zabava/zdravje/peshachi-vo-ime-na-mirot-vo-glava

Само два мали извадока од текстот:

До сега во повеќе студии е најдена врска меѓу зголемениот број на случаи на анксиозност, депресија и останати ментални болести, и се поголемиот број на луѓе кои живеат во урбани центри.

излегување и прошетка во природа може да биде лесен и речиси инстантен начин за подобрување на расположението на жителите на градовите

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543

До сега во повеќе студии е најдена врска меѓу зголемениот број на случаи на анксиозност, депресија и останати ментални болести, и се поголемиот број на луѓе кои живеат во урбани центри.

излегување и прошетка во природа може да биде лесен и речиси инстантен начин за подобрување на расположението на жителите на градовите
Анксиозност не е ментална болест...

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692

Nesigurnosta na zivotot predizvikuva anksioznost i daleku od to deka e mantalna bolest.Materijalizmot vo koj zivejme e najgolem predizvikuvac na anksioznosta.Inace vistiskata i najrazorna mentalna bolest na covestvoto e alcnosta.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Анксиозност не е ментална болест...
Nesigurnosta na zivotot predizvikuva anksioznost i daleku od to deka e mantalna bolest.Materijalizmot vo koj zivejme e najgolem predizvikuvac na anksioznosta.Inace vistiskata i najrazorna mentalna bolest na covestvoto e alcnosta.
Јас само го пренесов текстот во кој се кажува дека пешачењето во природа може да помогне кај лица со анксиозност....
А за тоа дали е болест или не еве што кажуваат господава:
http://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml
http://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml
Значи разните типови на анксиозност ги класифицираат како disorders, ги диајгностицираат и ги третираат фармаколошки. Нека каже некој поупатен ама колку јас што сум сретнал во психијатријата
се користи терминот нарушување наместо болест.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mental_disorder#Classifications
A mental disorder, also called a mental illness or psychiatric disorder, is mental or behavioral pattern that causes eithersuffering or a poor ability to function in ordinary life......

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Јас пак блиска свадба и пак немир и несоница :) Уште денес и готово!!! Сега мислата е многу е жешко надвор, па како ќе биде, треба да се игра, да се оди по невестата, па музика итн. Измешани и чудни чувства.
И најголем проблем последните неколку месеци, а и од тоа најмогу ми е страв дека од возбуда ќе добијам инфаркт. Незнам некој од тука го има истото чувство. Се си функционирам нормално и кога ќе дојде ситуација ваква, свадба или некој спортски натпревар, некој роднина од некаде да си дојде, мене ме фаќа страв. Гледам да го контролирам колку можам повеќе, ама понекогаш или пијам хелекс или алкохол пред такви настани да бидам смирен, релаксиран, знам дека не е исправно и треба да се соочам со ситуациите, ама до таа фаза не сум стигнат.
Значи сакам да ти кажам дека нема да добиеш инфаркт од возбуда. Тоа е глупост, и ако ти помага да си ја смириш совеста можеме да се обложиме во што сакаш (шансите се помали отколку да фатиш на спортска))). Не си ти крив, ниту те обвинувам туку едноставно мозокот те заебава) Пробај реално да проанализираш какви се шансите да ти се случи такво нешто, например вака: Дали има случаи кога луѓе добиваат инфаркт? Колку често? Колку од тие поради возбуда? Колку од тие од возбуда веќе имале некое кардиоваскуларно заболување, а колку потполно здрави?? Ќе добиеш резултат отприлика 0,001 или помал, и ќе сфатиш дека твојот страв е детска работа, да не речам виц.
Дури и да ти се слоши некогаш, да ти се сврти во главата, тоа не значи дека којзнае што се случило. Некогаш ваквите случаи се должат исклучително на истоштување на организмот, а особено при ваквите состојби. Ниту е срамно, ниту е нешто катастрофално.
Немој да дозволиш стравот да те оттргне од вистинскиот живот.
Кога си нервозен и вознемирен, потруди се да ја игнорираш причината за стравот и возбудата, бидејќи рационално погледнато во најголем број случаи се работи за неоснован инфантилен страв. А ние сме веќе големи луѓе нели? )))
Секако дека треба време, но ако пробаш неколку пати на овој начин да се соочиш со таквите ситуации постепено ќе ти биде се полесно.

Го пишувам ова затоа што и самиот успеав на овој начин (нормално со помош на лекови) да ја надминам ваквата состојба. Не постои нерешлив проблем ако се посветиш и работиш на негово решавање.

Последно уредено:
Член од
10 мај 2015
Мислења
16
Поени од реакции
1
Luge premnogu bev down i loso sega se vrakam nekako u pravec,NO 2dena osetiv kako nesto premnogu da sum aktiven,koga pravam ili se druzam ako se opustam skros nekako kako visok energija imam ne znam cudno custvo mi se cini kako premnogu radost mi ide (dali posto ja nemase voopsto pa sega nago pocnam da osekam) kako adrenalin nekako ne znam kako da opisam. I ako pomislam deka ne e normalno moze odma down pak da mi stane loso :\ Dali od eliceata moze ova da mi se slucuva....?Ili se vrakam u normala pa mislam deka premnogu osekam sega....

Член од
24 февруари 2015
Мислења
33
Поени од реакции
11
Eve me i mene na forumot posle tolku vreme .. Odenjeto na Kognitivno bihevioristicka terapija mi pomaga i toa ne samo poradi tehnikite tuku i so razgovaranjeto vo seansite .. Tehnikite gi doznav posle 3 ili 4 seansa , toa se tehniki koi sto pomagaat da se namali stravot to est mislam na strav pod ona najlosiot stepen koga fakjaat paniki , zabrzano disenje , koga si vo haos vekje ne mozes nisto da storis . Pred se Irena vo ekvilibrium mnogu pomaga bidejki e mnogu pozitivna od edna strana i dosta strucna za ovie raboti od druga strana. Jas bi vi preporacal na site sto mozat da odat , edna seansa e 2000 den i prvin se odi sekoja nedela po ednas pa posle 3 seansa se odi na 2 nedeli i se pomalku i pomalku . Znam deka mozebi za nekogo e skapo ama veruvajte nisto ne e skapo za ovoj problem sto ne maci , vredi za tie pari i sigurno ke imate podobro .. Mene mi e problemot za visoki ocekuvanja , cuvstvo na vina i iznaogjanje za sekoe najdobro mozno resenie za dadenasituacija , eden vid na perfekcionizam a baska i toa sto sum premnogu emotiven e golem plus na seto ova.. Vo posledno vreme imam podobro , mislam deka vo poslednite 3 meseci ovoj period mi e najdobar .. Gi nemam vekje onie strasni napadi . Apcinja ne pijam seuste i vo brzo vreme nema da pijam pa za natamu ke vidime ..

Член од
12 април 2010
Мислења
491
Поени од реакции
143
Eve me i mene na forumot posle tolku vreme .. Odenjeto na Kognitivno bihevioristicka terapija mi pomaga i toa ne samo poradi tehnikite tuku i so razgovaranjeto vo seansite .. Tehnikite gi doznav posle 3 ili 4 seansa , toa se tehniki koi sto pomagaat da se namali stravot to est mislam na strav pod ona najlosiot stepen koga fakjaat paniki , zabrzano disenje , koga si vo haos vekje ne mozes nisto da storis . Pred se Irena vo ekvilibrium mnogu pomaga bidejki e mnogu pozitivna od edna strana i dosta strucna za ovie raboti od druga strana. Jas bi vi preporacal na site sto mozat da odat , edna seansa e 2000 den i prvin se odi sekoja nedela po ednas pa posle 3 seansa se odi na 2 nedeli i se pomalku i pomalku . Znam deka mozebi za nekogo e skapo ama veruvajte nisto ne e skapo za ovoj problem sto ne maci , vredi za tie pari i sigurno ke imate podobro .. Mene mi e problemot za visoki ocekuvanja , cuvstvo na vina i iznaogjanje za sekoe najdobro mozno resenie za dadenasituacija , eden vid na perfekcionizam a baska i toa sto sum premnogu emotiven e golem plus na seto ova.. Vo posledno vreme imam podobro , mislam deka vo poslednite 3 meseci ovoj period mi e najdobar .. Gi nemam vekje onie strasni napadi . Apcinja ne pijam seuste i vo brzo vreme nema da pijam pa za natamu ke vidime ..
daj spodeli nekoja od tie tehnikite

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.937
Поени од реакции
25.396
@StormRage, ти имам спомнато колку ми смета кога лаици ми солат памет? :)

Браво, Марко! Затоа и реков да не се откажуваш од старт. Мило ми е што слушам дека имаш позитивно искуство.

Kajgana Shop

На врв Bottom