Анархија

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Дали поимот Анархокомунизам според вас е оксиморон?
Како гледате на тој поим?

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Анархијата е добра работа да му се случи на еден систем, затоа што во анархија само најспособните прежуваат и се истакнуваат, нема да има заштита од никого и ќе се почне од ново. Потребно е да се случува глобално на 2 000 години :). Само за прочистување на човековата раса. Инаку е класична утопија, џабе гледаш ко негледаш :D

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.296
Поени од реакции
21.388
Анархијата е добра работа да му се случи на еден систем, затоа што во анархија само најспособните прежуваат и се истакнуваат, нема да има заштита од никого и ќе се почне од ново. Потребно е да се случува глобално на 2 000 години :). Само за прочистување на човековата раса. Инаку е класична утопија, џабе гледаш ко негледаш :D
Од кај го набави инфово? Ова Миленко да не го има кажано во емисија кај него?

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Дали поимот Анархокомунизам според вас е оксиморон?
Како гледате на тој поим?
Не толку колку анархо-капитализмот. Мислењата се поделени. Некои сметаат дека е, некои дека не е.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.229
Не воопшто, затоа што станува збор за две блиски идеологии. Од комунизмот е земено само позитивното(барем јас така гледам на тоа).

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Од кај го набави инфово? Ова Миленко да не го има кажано во емисија кај него?
Мој став, и тоа што јас мислам по ‘скромно‘ читање. А ти што си, стенографски бележник на Миленко ???
Не воопшто, затоа што станува збор за две блиски идеологии. Од комунизмот е земено само позитивното(барем јас така гледам на тоа).
Незнам во кој дел е земено позитивното ???

W

wicked_1

Гостин
Под позитивно мисли на начела и ставови во пресек со анархијата.
примарно е изгледа на целењето кон економска еднаквост и статус на луѓето
безвезе ми се субтеориите анархо-комунизам/капитализам/синдикат :unsure:

Последно уредено:

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
примарно е изгледа на целењето кон економска еднаквост и статус на луѓето
безвезе ми се субтеориите анархо-комунизам/капитализам/синдикат :unsure:
Има и ред други заеднички принципи. Анархистите и комунистите имаат заедничка историја на кооперативност и заедничко дејствување.

Мене лично само тоа со анархо-капитализмот не ми штима. Се друго е во ред или се голта некако.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.229
Има и ред други заеднички принципи. Анархистите и комунистите имаат заедничка историја на кооперативност и заедничко дејствување.
Да. И историјата нѐ учи дека не треба да им веруваме. Дејствуваме заедно и на крај го јадеме баш од нив. Авторитарни копилиња! :D

Инаку еве ви линкови каде што може да прочитате за анархистичкиот комунизам. Сигурна сум дека има уште, само што не можам да барам, спијам. Доволно е и ова.

http://anarhija.freediscussions.net/html-h8.htm

http://anarhija.freediscussions.net/html-h15.htm

http://anarhija.freediscussions.net/h37-page

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Да ви кажам погрешни книги читате, за комунизмот интересно е се на хартија, ама пак има поставеност кој управуа, во Анарјија нема ! Од старт е различно, и кога се палите на комунизам, не заборавајте дека успешен систем кога би се достигнал тој би бил само во ектремно богата држава. Се друго е злоупотреба на поимот и корист да се стигне до позиција на владеење, а потоа сите ќе бидеме ‘еднакви‘.

Kajgana Shop

На врв Bottom