Наместо кока кола-минерална.
Наместо МкДоналдс-јадете риби-Самооо немој да почнете да мислите како риби:pos2:
( Рибите имаат Омега масни киселини а тие се смрт за холесторолот).
па заради тоа е СМРТ ЗА ХОЛЕСТЕРОЛОТКако тоа Омегата е смрт за холестеролот кога за покачен холестерол и триглицериди се препишува Омега 3 да се пие?
Баш така, до јуни водам строг режим на исхрана, стрикно трева, овошје и зеленчуци, па ќе видиме после кој има триглицериди и холестерол во намален број вчера направив грев, јадев во 7ца после цел месец, не можев, посилно беше од мене како и да е, мутаво време дојде, па на млади години морам да си го пазам организмов ко пензионер, а мислев ќе терам до 30че вака, ама се заебав.И?? Послуша??
Плус, лук како природен антибиотик и кромид против замастување на крвните садови!
Цвекло за зајакнување на крвта, зелка за прочистување, марула за свежина, морков за очи, домати за калиум (за срце), пиперки за витамин Ц.....
Зголемени вредности на седиментација укажуваат на:Најчести анализи:
Седиментација - нормална вредност 10 и 20mm/h ,доколку вредноста е поголема тогаш во организмот има жариште на инфекции.
- M (20-50 год) 3-13 mm/h
- M (над 50 год) 2-23 mm/h
- Ж ( 20-50 год) 4-24 mm/h
- Ж (над 50 год) 5-28 mm/h
Крвна слика - Пред се се одредува бројот на еритроцити, леукоцити, тромбоцити.
- RBC - Еритроцити (црвени крни зрнца) кои го пренесуваат кислородот од градниот кош кон останатите делови на телото.Нормална вредност:5-6 милиони/mm3. Намалена вредност на еритроцитите може да е знак за анемија или пак губење на крв поради крварење, а зголемување на еритроцитите може да се јави и кај сосема здрави особи.
- WBC - Леукоцити (бели крвни зрнца) служат за одбрана на организмот од бактерии, вируси.Нормална вредност:5-10.000 милиони/mm3.Резултатите пониски од граничната вредност најчесто е знак за вирусни инфекции, а зголемување е знак за бактериски инфекции.
- PLT - Тромбоцити (крвни плочки) нормална вредност 250.000-400.000 милиони/mm3.Зголемен број на тромбоцити доведува до крвно згрутчување во кардиоваскуларниот систем, а намалување се јавува при хемотерапи, малигни заболувања, хепатитис Ц.
- Hb- Концентрација на хемоглобин во крвта е зависно од полот. Како просечна вредност за мажи се смета од 140-180 g/L, а за жени 120-160 g/L.
- Глукоза - Гликемија го покажува количеството шеќер во крвта.Нормална вредност 3,33 до 6,10mmol/l.
HCT- удел на крвните ќелии или хематокрит во вкупната количина крв.За жени 0,356-0,470 l/l и за мажи 0,410-0,530 l/l- MCV - Среден обем на еритроцити.
- MCHC - Средна концентрација на хемоглобин во еритроцити.
- RDW - Ширина на дистрибуција на еритроцитите, сортирање на еритроцити по големина.
- MTV - Просечен среден обем на тромбоцити
Дали некој знае колку време стои марихуана во крв или во урина ? Или да праел некои слични анализи ?
Од 3 до 30 дена. Зависи до организмот и до количината на внесот. А ако се работи за влакно...цел живот.Дали некој знае колку време стои марихуана во крв или во урина ? Или да праел некои слични анализи ?
Причина за зголеменото количество на серумско железо е секојдневната употреба на црвено месо во исхраната, преку кое се обезбедува многу повеќе железо отколку што може луѓето да поднесат.Исхраната која се состои од житарици, зеленчук и овошје обезбедува доволно железо, без ризик за зголемување.Имам едно прашање. Што се случува кога имаме зголемено серумско железо во крвта? Нормална вредност е од 10 до 30, а еве јас иам 40. Молам за одговор од тие што се по упатени. Фала.
АСТ нормала е до 200 а јас имам 600 -.- Ми кажаа дека стрептококра (бактерија на грлото) сум имал па сеуште мавам апчиња -.-Инаку GOT ензимите се попознати како AST и ALT.
Ast (sgot) go ima vo srceto, crniot drob, muskulite, bubrezite I mozokot. Pri ostetuvanje na ovie organi se pokacuva negovata koncentracija vo krvta.АСТ нормала е до 200 а јас имам 600 -.- Ми кажаа дека стрептококра (бактерија на грлото) сум имал па сеуште мавам апчиња -.-
Исконсултирај се со твојот матичен лекар иако мислам дека ќе ти даде упат за да ти направат анализа на крв.Здраво.
Можеби сум офтопик, но сакам да прашам за проблемов што ме мачи, а кој би настојувал да го дијагностицирам со вадење на крв. Имено еднаш во денот, може и еднаш во 2 дена, ми се случува нагло тресење на рацете, тресење на снагата и губење на силата, вртоглавици. Во последно време и сум доста нервозен, но сум бил и другпат нервозен, па не ми се случувало до толку. Ова ме тера да отидам да извадам крв. Дали некој знае дали вадењето крв ќе ми помогне околу ова (да дијагностицирам што е ) или дали некој имал ваков проблем па да ми каже што може да биде и како би го остранил ова.