Анализа на крв - толкување резултати

Член од
13 октомври 2023
Мислења
15
Поени од реакции
4

Maliot ima 16 godini ,,bolesti,, ke mu barame za blago pokaceno zelezo? Na sto da se ,,somnevame,, na problemi so jetra, hemohromatoza, itn ili deka detevo e intoksinirano so zelezo?
Nemoj zivti se, lekar si. Pretpostavuvam deka se hrani odlicno, mozebi ,,spanjak zvakal,, //ili dr hrana bogata so zelezo// kako ,,popaj mornarot,, nekoj den pred labaratorija. Ajde vednas da go pratime na flebotomija so iten upat! Sto ke ispituvame, vleci krv ,,spasi zivot,,.
Gledaj mu go HGB, HCT, MCV, MCH itn ima prirodno SILNA KRV! Nisto poveke od toa.
Gledaj gi site drugi vrednosti pa medicinski povrzi gi edni so drugi pred bezpotrebni ,,mozni dijagnozi,,
Anamneza, se zali na nesto ili radosno ja prikazuva svojata posledna labaratorija? Malaksanost, slabost, abdominalni bolki, itn. Ne se zali na nikakov problem.
Da bese zelezoto >50, jas ke mu napisev da go proveri povtorno i dokolku dobiese ,,slicen,, rezultat jas ke go ispratev na dopolnitelni analizi. Bezbroj labaratorii //star klinicar sum// mi pominale i pominuvaat niz race ova blago ,,pokacuvanje,, na 38 go narekuvam ,,dnevna varijacija,, i nema prostor za ,,panika,, smesno e da se diskutira i tragicno e da se stvara bezpotreben ,,strav,, kaj deteto koe ke go procita postot ili veke go procital. Super e!
Uste ednas da naglasam, nekolku brojki preku gornata granica na zelezo ne e nikakov problem ili pricina za panika! //se odnesuva za site vozrasti!//
Автоматски споено мислење:

Kako sto Vi kazav, bez griza veruvajte mi deka sinokja ubavo ja poglednav labaratorijata na Vaseto dete pred da Vi odgovoram.
Poradi varijaciite kaj trombocitite, blagata anemija e pokaceno PDW sto celosno zemeno so drugite lab. vrednosti e normalno. Da ne Vi objasnuvam premnogu strucno, samo ke ve zbunam. Uste ednas, Ve molam nema prostor za panika. :)
Fala ti mnogo na podrskata gospod zdravje da ti dade preplasen sum

Член од
5 октомври 2023
Мислења
32
Поени од реакции
21
Железото е малку високо. Убаво е да си направиш подетално испитување и консултација со интернист (ехо на абдомен, ако треба серумски трансферин и феритин да се испита), редуцирај малку во исхраната внес на продукти кои содржат железо, и совет за дарување крв ако е се добро. :)
Не мора да значи дека е нешто лошо, чисто контрола да си направиш.
Па моите еднашка у година ме носат у систина на систематски и ми прават се шо треба и ехо на стомак и екг и ептен други глупости лол по неколку саати сум таму. Иаме приватно здравство и така сите идеме на систематски ради контрола и докс у систина ми викаат дека сум екстра лол сеа у септември бевме, фул здрав сум и секад до сеа сум бил. Ја сеа се вратив од тренинг и мајка ми ми рече дека на систематски секад ми праеле и алинин аминотрансфераза, аспарат, алкална фосфатза, алубимин-с, феритин, ц-реактивен протеин, натриум, калиум, калциум, фосфор, бикарбонат, железо, вкупен капацитет на врзувачки железо, птх, трансферин и многу уше ги пишуе али се шо се испитувало праеле и се било екстра лол. Иначе железото не ми било секад над тоа дозволеното некад и 20 ми било и така али докс од систина викале дека од шо јадам и зависело колку трошам и тоа идело погоре или подоле али дека било супер. Мајка ми го читаше стерн сеа шо напишал и рече дека баш тоа и докс од систина кажуеле дека било онака нормално тоа малку да мрда зошо сум здрав и јадам здрава храна. Стерн тенкс исто ко докс у систина си пишал и мајка ми и баба ми те поздравуваат лол.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.674
Поени од реакции
37.659
Па моите еднашка у година ме носат у систина на систематски и ми прават се шо треба и ехо на стомак и екг и ептен други глупости лол по неколку саати сум таму. Иаме приватно здравство и така сите идеме на систематски ради контрола и докс у систина ми викаат дека сум екстра лол сеа у септември бевме, фул здрав сум и секад до сеа сум бил. Ја сеа се вратив од тренинг и мајка ми ми рече дека на систематски секад ми праеле и алинин аминотрансфераза, аспарат, алкална фосфатза, алубимин-с, феритин, ц-реактивен протеин, натриум, калиум, калциум, фосфор, бикарбонат, железо, вкупен капацитет на врзувачки железо, птх, трансферин и многу уше ги пишуе али се шо се испитувало праеле и се било екстра лол. Иначе железото не ми било секад над тоа дозволеното некад и 20 ми било и така али докс од систина викале дека од шо јадам и зависело колку трошам и тоа идело погоре или подоле али дека било супер. Мајка ми го читаше стерн сеа шо напишал и рече дека баш тоа и докс од систина кажуеле дека било онака нормално тоа малку да мрда зошо сум здрав и јадам здрава храна. Стерн тенкс исто ко докс у систина си пишал и мајка ми и баба ми те поздравуваат лол.
...интересно, зашто твоите те носат на систематски секоја година и тоа во приватно здравство на твои 16 години, што е проблемот?

Член од
5 октомври 2023
Мислења
32
Поени од реакции
21
...интересно, зашто твоите те носат на систематски секоја година и тоа во приватно здравство на твои 16 години, што е проблемот?
онака зошо Орце ми е роднина не е битно шо ми е а моите се хипохондрици иначе нема проблем лол

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.674
Поени од реакции
37.659
Zdravo na site sakam da ve prasam . Imam dete 22 meseci pred 2 meseci pravevme krvna slika so toa sto zabelezav trombociti 189 . Pred da pravam krvna slika deteto imase temperatura 38.5 posle toa i kaslenje i rastecen nos doktor maticen kaze da bila dobra krvna slika vase mislenje . Dali e mozno virusno dejstvo nesto ili nesto deugo . Posle ozdravuvanje pravev povtorno krvna slika kade opadnale na 179 . Posle 2 nedeli mislenje fala vi
scv20231014_132316.jpeg

...потенцираш тромбоцити и си загрижен,

scv20231014_132453.jpeg

...ајде читај самиот, имал 189, па 179 тромбоцити, странично која референтна вредност има? од 120 - до 500, каде гледаш тука проблем па си загрижен?

Normal_blood_count.width-700.jpg

,,...A normal platelet count ranges between 150–450 × 109/L which is generally accepted for healthy neonates, infants, children, and adolescents...,"

Image_1697282770.jpg

...лимфоцити покачени и моноцитите што е резултат на инфекцијата што моментално ја има детето и неговиот имун систем се справува со инфекцијата (леукоцити се мирни), што е нормална одбранбена реакција на детето, но што ќе правиме со тебе и твојот страв? дали мислиш дека тоа е така добро да реагираш на таков начин?

Член од
13 октомври 2023
Мислења
15
Поени од реакции
4
Прегледај го приврзокот 394158

...потенцираш тромбоцити и си загрижен,

Прегледај го приврзокот 394159

...ајде читај самиот, имал 189, па 179 тромбоцити, странично која референтна вредност има? од 120 - до 500, каде гледаш тука проблем па си загрижен?

Прегледај го приврзокот 394162

,,...A normal platelet count ranges between 150–450 × 109/L which is generally accepted for healthy neonates, infants, children, and adolescents...,"

Прегледај го приврзокот 394163

...лимфоцити покачени и моноцитите што е резултат на инфекцијата што моментално ја има детето и неговиот имун систем се справува со инфекцијата (леукоцити се мирни), што е нормална одбранбена реакција на детето, но што ќе правиме со тебе и твојот страв? дали мислиш дека тоа е така добро да реагираш на таков начин?
Vo red da se opuatam fala vi no poradi pokaceno rdw i pdw me buni nesto posto citam referenti vrednosti kaj deca 300 treba trombociti izvinete me

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.674
Поени од реакции
37.659
Vo red da se opuatam fala vi no poradi pokaceno rdw i pdw me buni nesto posto citam referenti vrednosti kaj deca 300 treba trombociti izvinete me
...секое читање зошто/затоа, не така сувопарно, биди сигурен дека ниедно тело нема така да седи инертно ако нешто се случува во него, посебно кај децата, тие на својсвен начин ќе го покажат тоа, со плачење, неспиење, нејадење, така да претерана грижа не е баш пожелна, никогаш не се иде од крајност во крајност,
Pokaceno pdv 37.40 nekoj iskustvo
ks-830x553.png

...PDW? каде го гледаш покачено?

ice_screenshot_20231014-143548.jpg

PDW референтна вредност (11,00 - 45,00)% , испитаникот има 37.40%, во нормални граници, не знам што си запнал околу тромбоцитите, детето што ја има инфекцијата и покачена температура одговара да има таква крвна слика, тоа што има малку понизок хемоглобин, но во нормални граници еритроцити може да се посомневаме на ниско железо кое треба да се испита да е докаже анемијата.

Последно уредено:
Член од
13 октомври 2023
Мислења
15
Поени од реакции
4
...секое читање зошто/затоа, не така сувопарно, биди сигурен дека ниедно тело нема така да седи инертно ако нешто се случува во него, посебно кај децата, тие на својсвен начин ќе го покажат тоа, со плачење, неспиење, нејадење, така да претерана грижа не е баш пожелна, никогаш не се иде од крајност во крајност,

Прегледај го приврзокот 394167

...PDW? каде го гледаш покачено?

Прегледај го приврзокот 394166

PDW референтна вредност (11,00 - 45,00)% , испитаникот има 37.40%, во нормални граници, не знам што си запнал околу тромбоцитите, детето што ја има инфекцијата и покачена температура одговара да има таква крвна слика, тоа што има малку понизок хемоглобин, но во нормални граници еритроцити може да се посомневаме на ниско железо кое треба да се испита да е докаже анемијата.
Pdw referntno od 9 do 17 a moeto 37.40

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.674
Поени од реакции
37.659
...сите лаборатории си имаат свои референтни вредности, затоа пишавме „ај да видиме“:

Platelet Distribution Width (PDW): Tells how similar the platelets are in size (range 25-65)

ice_screenshot_20231014-181751.jpeg

ice_screenshot_20231014-182617.jpeg

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom