Американски Стафордширски Териер

Член од
28 јуни 2018
Мислења
71
Поени од реакции
26
American Staffordshire Terrier

Темава е отворена за дискусирање околу оваа раса и подоле имате некои информации за неа.

1/ИСТОРИЈА

Американскиот стафордширски териер е моќно куче полно со енергија. Роден е на почетокот на 19-тиот век во Велика Британија со парење на булдози и териери со цел да се добие помало, моќно и агилно куче. Добиените кучиња биле употребени за тогаш многу популарни раси на кучиња и биле познати како "Бул и Териер" или "Половина и половина". Сите форми на борби со кучиња биле забранети во 1835 година, но во некои кругови тие сè уште ја задржале нивната тајна. Дури и тогаш, во оваа рана фаза, луѓето ги препознаа нивните главни карактеристики: стабилност, сигурност, храброст, љубов кон децата и семејството.

Со колонизацијата на Америка, луѓето, исто така, ги зеле своите четириножни миленичиња, па затоа ова куче брзо се прошири на новиот континент. Околу 1870-тите Бул и Териер почнува да го користи второто име - "Пит Бул Териер"

Во 1898 година, група ловци во Соединетите Американски Држави го основаа Регистарот за кучиња под името United Kennel Club (UKC) . Првата раса која влезе во тој регистар беше Pit Bull Terrier. Поради акцент на автохоноста на расата, тие додадоа “American”.

На почетокот на 19-тиот век, луѓето откриле дека овие кучиња биле поголеми од нивните роднини во Англија и дека биле нeзаменливи во чувањето на имотот, вклучувајќи конфликти со волци, којоти и други големи предатори.

Во Првата светска војна, кучето по име Stubby добило чин на наредник во Армијата на САД, затоа што го чувало заробениот Германски шпион додека не пристигнале Американските војници. Тој исто така спасил многу животи предупредувајќи за опасноста од напаѓање на битките. Друго куче кое се здоби со слава беше " Lucenay Pete" кој глуми во старата комедија "Our Gang". Pete има поминато скоро девет години во филмот и две години во театарот. Малку луѓе знаат дека смешниот прстен околу неговото око не е нацртан.

Оние кои ја сакаа оваа раса се залагаа за официјално признавање, и конечно во 1936 година Американскиот кинолошки клуб ја признал оваа раса како Американски стафордширски териер. Подоцна се прошири низ целиот свет и беше призната како Американски стафордширски териер. Првиот стафордширски териер регистриран во Американскиот кинолошки клуб беше кучката Wheeler's Black Dinah во 1936 година. Во 1937 година, Maher's Captain D стана првиот забележан шампион на Стафордширски териери во Америка.

Како што минуваше времето, имаше очигледни разлики меѓу Американскиот и Британскиот стафорд. Американските одгледувачи развиле поголемо и потешко куче од Велика Британија, па веќе не било практично да се стават под истата раса, па во 1972 година, Американскиот Стафордшир Териер е одделен од Стафордшир Бул Териер.

2/КАРАКТЕРИСТИКИ

Американскиот Стафордширски Териер е куче за широк спектар на луѓе. Што и да посака од него, тој ќе го обезбеди тоа. Тој е прекрасно куче полно со моќ, бестрашен и решителен, а во исто време интелигентен, нежен, драг и лојален. Постојат многу карактеристики на Американскиот стафордширски териер, кој може да биде потврден од сите оние кои некогаш го имале и го имаат. Стафордите се генерално со добро здравје и со добра грижа возраста на нивниот живот може да се движи од 12 до 16 години.

Тој е првенствено семејно куче, најсреќен е кога времето го поминува меѓу луѓето што го сакаат и кој ги сака, и тој прави сè за да го усреќи својот господар, правејќи го ова тие се одлично домашно куче кое е тивко, мирно и послушно. Тие добро се снаоѓаат и во градовите, стан кој го чува Стафорд е побезбеден од тврдина. Кратката длака бара многу малку грижа и е лесно да се чисти и да се одржава чиста

Сепак, стафордот никогаш не бега од повикувањето на другите кучиња, и треба да се чува во оградена област. Исто така, никогаш не треба да се шета без поводник, ниту самостални шетњи надвор од дворот или станот, бидејќи сигурно ќе влезат во некои проблеми..

Постојат бројни приказни каде стафордот спасил дете од несреќа, опасност, пожар или напад од друго куче. Тој ќе се бори за живот или смрт за да го одбрани членот на неговото семејство. Стафордот ќе игра со децата со часови и часови, не покажувајќи замор или здодевност. Бидејќи ова куче е тивко и не лае често, стафордот е исклучителен чувар. Знаењето дека има стафорд во близина сигурно ќе отфрли крадците и луѓето со лоши намери. Некои одгледувачи во Америка се вклучени во третманот на болни деца или деца со посебни потреби и постигнале повеќе од задоволителни резултати.

Иако изгледаат грубо и опасно, овие кучиња се деца во душата, уживаат во нивниот дом, галењето и во дружењето со луѓе. Тие, исто така, се согласуваат со други животни ако се социјализираат на рана возраст.

Трагично е што стафорд териерите и сличните кучиња често се лош пат. Затоа што тоа им беше направено од неодговорни и зли соптсвеници , кои ги научија да бидат агресивни дури и на луѓето, а да не спомнуваме колку кучиња завршиле во нелегални битки кои трагично завршувале, за да го задоволат нивниот сопственик. Важно е да знаете дека кучето не се раѓа агресивно и зло, на тоа се учи. Во рацете на несигурни и неодговорни луѓе ова куче може да биде опасна закана.

Стафордот мора да има цврста рака на сопственикот, тој мора да се социјализира со луѓе и други кучиња уште на рана возраст, и секако не би било лошо за него да се вклучи во дресура за послушност.

Ова куче не им се препорачува на луѓето кои ќе му попуштаат во секој момент или на оние кои нема да посветат доволно време на своето куче. Кучето што е затворено или врзано со денови без внимание, сигурно ќе покаже непослушност и често агресија.

3/ИЗГЛЕД

Општ изглед:

Американскиот Стафордширски Териер треба да даде впечаток на голема сила врз основа на неговата големина, тој е добро градено куче, мускулест, но истовремено и агилно и грациозно, многу внимателно кон околината. Треба да биде цврст, ниту високоног, ниту ниски. Екстремно храбро куче.

ГЛАВА: Средна должина, длабока, черепот е широк, мускулите на образите се многу изразени,стоп многу многу изразен, ушите се високо всадени.

УШИ: Купирани или не. Ако не се купирани, тие треба да бидат кратки, во форма на полу-ружа или исправено. Ушите што слободно паѓаат се казнуваат.

ОЧИ: Темна боја, тркалезни, сместени ниско и многу раздалечени. Без трепки на очните капаци.

МУЦКА:Средна должина, заоблена во горниот дел и нагло се збира пред очите. Вилиците се добро истакнати, долната е силна и цврст. Усните се цврсти и добро поставени без делови кои висат. Горните секачи се во близок контакт со предниот дел од долните секачи (остри заби). Муцката е сосема црна.

ВРАТ: Моќен, малку истакнат, стеснувајќи се од рамениците до задниот дел на главата. Кожата не е опуштена. Тој е средна должина.

ГРАДИ:Силни и мускулести.

ТЕЛО:Ребрата се добро негувани, долги кон грбот. Предните нозе се добро распоредени, овозможувајќи правилен развој на градите кои се високи и широки.

ОПАШКА:Краткa во однос на висината, ниско всадена, постепено останува на врвот. Таа не е извиткана ниту издигната над грбот. Не се купира.

НОЗЕ: Предните нозе мора да бидат прави, коските се силни и заоблени, Подлактиците се цврсти и прави. Задните нозе се многу мускулести, долните подколеници се спуштени и не се свртени ни внатре, ни надвор.

ШЕПИ:Шепите се средни по големина, тесни и цврсти. Чекорот треба да биде еластичен, кучето не смее да се треси во движење.

ДЛАКА: Кратка, густа, цврста на допир и сјајна.

БОЈА:Дозволени се сите бои за длака, еднобојна, разнобојна или шарена. Непожелно е скрос бела, над 80% бело и тиграста(црна со црвено).

ГОЛЕМИНА: Тежината е пропорционална со растот. Најпосакуваната висина е 45,72 cm до 48,26 cm, кај машки и 43,18 cm до 45,72 cm кај женски.

МАНИ: Се казнува непигментиран нос, светли очи или капаците без пигмент, предолга или неправилно носена опашка, обрасната или зајакната.Машките мора да имаат две тестиси од нормална големина целосно спуштени во скротумот.

4/Однесување

Стафордот како куче за дружење

Стафордот може да биде одлично куче за дружба со внимателен и одговорен сопственик. Довербата кај власникот го означува кучето , но тоа понекогаш може да постапи одбрамбено доколку мисли дека сопстевникот е во опасност.Мудриот сопственик ќе стори сé што е во негова моќ за да развие и да ги поддржи позитивните генетски особини. Стафордот од контролирана грижа, добро дресиран ќе биде големо семејство куче. Илјадници луѓе уживаат во неговата улогата на домашно милениче-без никаков проблем.Поранешни претседатели, филмски ѕвезди, моќни луѓе од светската политика се сопственици на стафорд и немаат ништо лошо да кажат за нив. Тие се семејни кучиња кои не претставуваат опасност за соседите и општеството. Проблемите кои му се припишуваат на овој вид доаѓаат од кучиња од неконтролирано порекло и лошо третирани животни кои не се соодветно социјализирани во однос на другите животни и луѓе. Силното активно куче треба да има одличен темперамент и сеопфатна обука. Без овие услови, ќе се соочите со проблеми. Стафорд дефинитивно не е милениче за секого. Силното куче има потреба од контрола, некои постари луѓе и деца не можат физички да го контролираат. Небезбедни луѓе кои сакаат агресивно куче само да ги прикријат своите човечки дефекти никогаш не треба да имаат едно од овие кучиња. Нежната и неискусна личност не е соодветен сопственик за вработените, ниту за ниедно друго лице. Најдобар кандидат за сопственик е лице со соодветно искуство со кучињата. Такво лице обично е подготвено да го побара вистинското куче од најдобар одгледувач, најдобрата линија за одгледување со одличен темперамент. Таквиот потенцијален сопственик ќе биде подготвен да земе социјализација, обука и одговорност за да му помогне на избраното куче да стане одлично куче. Таквиот заштитен сопственик ќе му го пружи целото внимание на своето куче. Тој ќе му обезбеди соодветна храна, ветеринарна заштита и човечка интеракција.

5/Стафорд и деца

Куче со квалитетно порекло, добро социјализирано, помалку ги загрозува децата одколку децата што го загрозуваат. Поголемиот дел од каснувањата во Америка припаѓаат на раси во кој не спаѓа стафордот. Повеќето каснувања припаѓаат на мали раси - кокер шпаниели, пекинезери и други. Бројот на каснувања е директно пропорционален со огромната популарност на овие минијатурни кучиња.

Во филмската комедија ¨Mali Rascal¨ главниот глумец е кученцето по име Pety. Тој играше со најпознатите деца актери од тоа време во збунувачкиот метеж во филмското студио, без најмал проблем.

Многу одговорни одгледувачи на стафорди ги одгледуваат кучињата со своите деца. Овие познавачи на кучиња ги учат децата и кучињата да разберат како да се однесуваат едни со други.Сигурно постои стафорд кој има каснато двоножно суштество, од кои некои се деца, но исто така се и кучињата од некоја друга раса.

6/Стафорд и останати кучиња

Нивните предци биле раси одгледувани за борби со кучиња. Ваквите борби не само што се бараат силно куче, но, исто така, куче што нема да избегне соочување. Кучињата во такви партии со такво соочување ќе се тестираат еден со друг до границата.

Кога стафорд е соочен со друго куче конфликт е можен. Контролниот фактор на човекот треба да се зајакне и контролата секогаш мора да биде присутна.

На ниедно куче, не само на стафордот не треба да се дозволи да трча сам по соседството. Контактот на кучиња што не се познаваат секогаш треба да се контролира.

Добро подготвен сопственик е ментално и физички способен да избегне каква било непријатна ситуација.

Упорна дресура ќе резултира со послушност на стафордот на секоја команда, дури и кога е под стрес. Кога ги опишуваат интеракциите на одредена раса на куче, писателите на книги за кучиња ја користат изреката "кучето не бара конфликт, но може да се грижи за себеси."

Кучето ќе се бори ако не го остави на мир и ќе даде се од себе ако дојде борбата. Стафордот во борбата ќе даде сé од себе што треба да се земе како факт и таков настан не треба да биде дозволен.

Познат одгледувач продал куче перспективно изложбен квалитет на млад човек и го научил строго да ги избегнува физичките конфликти со другите животни. Младиот човек го игнорирал советот и му дозволил на кучето да фаќа и лови верверички во паркот. Потоа дозволил да се бори со ротвајлер во истиот парк. Потоа, природниот агресивен нагон на машкото зајакнал. Бидејќи младото куче охрабрено од неговиот сопственик стана поагресивно кон останатите животни. Конечно, кучето беше вратено на одгледувачот кој поминал неколку месеци и месеци во корекција на агресивното однесување на кучето. Никогаш не дозволувајте кутре да се однесува агресивно кон друго куче или лице. Во таков случај, кренете го кученцето и на ваков начин привлечете внимание и остар глас, гледајќи го во очите, нека знаат дека таквото однесување нема да се толерира.

6/Стафорд и останати животни

Во куќата со други миленици потребно е да се преземат некои мудри мерки на претпазливост. Возрасното куче треба да разбере дека другото милениче му припаѓа на домот и дека не треба да се брка или повреди. Состојбата мора да биде под контрола кога другиот милениче е во присуство.

Кученцето доведено во куќата каде што е другото домашно милениче, може да се дружи за да прифати други домашни миленици како дел од редовното живеење во исто домаќинство. Соодветно социјализиран стафорд не претставува поголема закана за другите миленици отколку за секое куче со иста социјализација и дресура.

7/Стафорд и гости во куќата

Според евиденцијата на предците, овие кучиња напаѓаат други животни, а не луѓе. Неодговорните сопственици ја искривуваат и ја зголемуваа вродената агресија на животното, но не ја толерираа агресијата врз луѓето. Иако некои кучиња кои се од нечисти наследни линии можат да покажат агресија кон човекот, ова не треба да се смета како отстапување од нормата на однесување на кучињата од чистата линија.

Многу гости ќе откријат дека единственото нешто што доаѓа кај нив од стафордот е дека нивните кучиња лаат како никој дотогаш. Тоа се, по природа, пријателски кучиња, кои ќе го направат сопственикот, домашните и пријатели ќе ги засени со нивната нежност.

Во текот на првата фаза на подготовка за оваа книга бев повикан на домот на одгледувачот. Седев на каучот и забележав пет стафорди што ме гледаа. Одгледувачот отиде од собата по телефон, кучињата се приближуваат на каучот. Прво еден,п а уште еден ги душкаа моите чевли и панталони. Потоа, како со сигнал, тие се опуштија и продолжија со своите редовни активности. Две кучиња, двете женки останаа покрај мене. Една лежеше покрај мојата нога, а другата женка ми ја наведна главата за да ја милувам.

Нормално гостин во семејството е прифатен после добредојде од сопственикот. Заканувачките активности можат да привлечат куче. Како било пријателскиот посетител нема причина да се плаши. Кучињата осеќаат страв кај луѓето. Некои луѓе имаат развиено фобија кон кучињата генерално , а посебно питбул, стафорд слични раси. Ако посетителот се чувствува така, внимателниот сопственик на кучето ќе биде многу љубезен и ќе го стави во кутијата или некаде подалеку од гостинот.

8/Стафорд и странци

Како и гостин во куќата, странците често ќе го искусат "Стафордот" како пријателско и снаодливо куче. Иронијата - кучињата од оваа раса не се особено добри кучиња за да ја чуваат куќата. Најчесто, е доволна појава и репутација на минувачите или злобните луѓе, за да ги спречат нивните намери. Од друга страна, стафорд со добро порекло и добро дресиран не е опасност за добронамерниот странец. Мудриот сопственик на кучето го контролира за да спречи можни конфронтации што можат да доведат до проблеми. Со ограден двор или држење на куче во куќата, повеќето можни проблеми со странци може да се избегнат.
 

Darling

uwu
Член од
5 јуни 2009
Мислења
9.887
Поени од реакции
17.347
Kazi go pitbul i se ni e jasno.

Bez navreda, ama se zagrozuvate sebesi, i svoite najbliski a posebno najmladite clenovi od vaseto semejstvo so razmnozuvanje i promoviranje na ovie kucinja.
Ne vi e dosta eden Retriver, ili obicno ulicno kuce mora ekstra agresivno divo zivotno da cuvate doma
 
Последно уредено:
Член од
28 јуни 2018
Мислења
71
Поени од реакции
26
Kazi go pitbul i se ni e jasno.

Bez navreda, ama se zagrozuvate sebesi, i svoite najbliski a posebno najmladite clenovi od vaseto semejstvo so razmnozuvanje i promoviranje na ovie kucinja.
Ne vi e dosta eden Retriver, ili obicno ulicno kuce mora ekstra agresivno divo zivotno da cuvate doma
Овие кучиња се многу покрупни и пошироки од питбулите , но сепак настанале од иста раса ама стафордот признат е од кинолошките друштва бидејќи има правилен изглед , а кај питбулите најчесто варира. И да правилна социјализација и дресура и ти ќе имаш маче , а не стафорд. Ептен се ретки случаите да има напади од стафорд бидејќи ги сакаат луѓето, а најмногу децата. Нема агресивно куче на тоа го учи човекот , а секое куче доколку биде малтретирано превзема мерки за да се одбрани и ќе го касне , а пред тоа тој човек го гаѓал со камења , пречки и други , а најчесто тоа се лудите деца кои се прават фраери пред своите другари со тоа што ќе го повредат кучето и после кучето се чуствува угрозено и за да се заштити завршува трагично , па мора да биде успиено и во медиумите пишат деца додека шетале биле нападнати од агресивен стафорд , а не знаат дека децата го предизвикале и затоа овие кучиња се на лош глас.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.509
Kazi go pitbul i se ni e jasno.

Bez navreda, ama se zagrozuvate sebesi, i svoite najbliski a posebno najmladite clenovi od vaseto semejstvo so razmnozuvanje i promoviranje na ovie kucinja.
Ne vi e dosta eden Retriver, ili obicno ulicno kuce mora ekstra agresivno divo zivotno da cuvate doma
Газдата го прави кучето агресивно или мирно и дресирано, а не дека тоа така е родено да јаде деца.
 

Darling

uwu
Член од
5 јуни 2009
Мислења
9.887
Поени од реакции
17.347
Газдата го прави кучето агресивно или мирно и дресирано, а не дека тоа така е родено да јаде деца.
Vo generalen slucaj, da, no sepak genetikata nosi mnogu poveke od treningot.
Pitbulot e razmnozuvan da moze cel bik da sobori i za da bide sto posilno vo borbi so kucinja.
Da bide agresiven mu e prosto u geni.[DOUBLEPOST=1535293109][/DOUBLEPOST]
Овие кучиња се многу покрупни и пошироки од питбулите , но сепак настанале од иста раса ама стафордот признат е од кинолошките друштва бидејќи има правилен изглед , а кај питбулите најчесто варира. И да правилна социјализација и дресура и ти ќе имаш маче , а не стафорд. Ептен се ретки случаите да има напади од стафорд бидејќи ги сакаат луѓето, а најмногу децата. Нема агресивно куче на тоа го учи човекот , а секое куче доколку биде малтретирано превзема мерки за да се одбрани и ќе го касне , а пред тоа тој човек го гаѓал со камења , пречки и други , а најчесто тоа се лудите деца кои се прават фраери пред своите другари со тоа што ќе го повредат кучето и после кучето се чуствува угрозено и за да се заштити завршува трагично , па мора да биде успиено и во медиумите пишат деца додека шетале биле нападнати од агресивен стафорд , а не знаат дека децата го предизвикале и затоа овие кучиња се на лош глас.
Objasni mi togas, kako bebe sto place predizvikalo pitbul pa da mu stane rucek? Samo otvori na google news, pisi pitbull attack, i imas sekoja nedela po nekoj masakriran od pitbul.
Nemoj ti se molam, ne praime muabet za pudlica, praime muabet za kuce so e genetski krairano da bide agresivno.
Ostaj toa, ima ekstremna izdrzlivost, kursumi gi jade za pojadok, znaci pitbul ako stane agresiven 10 dusi ne go zapiraat.
 
Последно уредено:
Член од
28 јуни 2018
Мислења
71
Поени од реакции
26
Vo generalen slucaj, da, no sepak genetikata nosi mnogu poveke od treningot.
Pitbulot e razmnozuvan da moze cel bik da sobori i za da bide sto posilno vo borbi so kucinja.
Da bide agresiven mu e prosto u geni.[DOUBLEPOST=1535293109][/DOUBLEPOST]
Objasni mi togas, kako bebe sto place predizvikalo pitbul pa da mu stane rucek? Samo otvori na google news, pisi pitbull attack, i imas sekoja nedela po nekoj masakriran od pitbul.
Nemoj ti se molam, ne praime muabet za pudlica, praime muabet za kuce so e genetski krairano da bide agresivno.
Ostaj toa, ima ekstremna izdrzlivost, kursumi gi jade za pojadok, znaci pitbul ako stane agresiven 10 dusi ne go zapiraat.
https://youtu.be/yVGg1WpWQ3A зошто тогаш овие питбули не ги нападнале децата во видеото? Бидејќи се добро социјализирани , секоја агресивност може да се контролира и да питбул и стафорд имаат голема разлика меѓу себе иако потекнуваат од истата раса.
 

Darling

uwu
Член од
5 јуни 2009
Мислења
9.887
Поени од реакции
17.347
https://youtu.be/yVGg1WpWQ3A зошто тогаш овие питбули не ги нападнале децата во видеото? Бидејќи се добро социјализирани , секоја агресивност може да се контролира и да питбул и стафорд имаат голема разлика меѓу себе иако потекнуваат од истата раса.
Prasanje na vreme e koga ke im prorabote instinktot pa placki posle.
Pitbul si e pitbull, genetikata e genetika na kuce borec so jaka izdrzlivost so najaka vilica shto ne ispushta lesno.

P.S lugeto so gi ostavaat svoite deca sami so kucinja se mentalno zaostanati.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
83.802
Поени од реакции
193.724
Prasanje na vreme e koga ke im prorabote instinktot pa placki posle.
Pitbul si e pitbull, genetikata e genetika na kuce borec so jaka izdrzlivost so najaka vilica shto ne ispushta lesno.

P.S lugeto so gi ostavaat svoite deca sami so kucinja se mentalno zaostanati.
Сами со кучиња викаш? Пола Македонија е израсната на село, по улици каде змии шетаат на лето па не им е ништо.

Јасно е дека стисокот на питбулот е најсилен и вилицата може да се стегне ама кучето не е предатор каков што го направи. Ни мене не ми е сортава по мерак ама не му стварај трауми од мало и нема да има агресија.
 

Darling

uwu
Член од
5 јуни 2009
Мислења
9.887
Поени од реакции
17.347
Сами со кучиња викаш? Пола Македонија е израсната на село, по улици каде змии шетаат на лето па не им е ништо.

Јасно е дека стисокот на питбулот е најсилен и вилицата може да се стегне ама кучето не е предатор каков што го направи. Ни мене не ми е сортава по мерак ама не му стварај трауми од мало и нема да има агресија.
https://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-multi-year-fatality-report-2005-2017.php

Pak ke povtoram, genetikata ima ogromno vlijanie.
Zatoa pri sekoj napad, sopstvenicite vikaat, ne znam sho mu stana, angelche bese...
Sigurno site sho kupuvaat pitbull ne go tepaat po doma, pogresna e taa logika.

The 13-year data set shows that 48% (208) of all fatality victims were ≤9 years old and 52% (225) were ≥10 years old, a significant rise from the early CDC study years (1979 to 1988) when victims ≥10 years only comprised 30% of all deaths.
 

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.480
Поени од реакции
2.263
https://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-multi-year-fatality-report-2005-2017.php

Pak ke povtoram, genetikata ima ogromno vlijanie.
Zatoa pri sekoj napad, sopstvenicite vikaat, ne znam sho mu stana, angelche bese...
Sigurno site sho kupuvaat pitbull ne go tepaat po doma, pogresna e taa logika.

The 13-year data set shows that 48% (208) of all fatality victims were ≤9 years old and 52% (225) were ≥10 years old, a significant rise from the early CDC study years (1979 to 1988) when victims ≥10 years only comprised 30% of all deaths.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.509
Vo generalen slucaj, da, no sepak genetikata nosi mnogu poveke od treningot.
Pitbulot e razmnozuvan da moze cel bik da sobori i za da bide sto posilno vo borbi so kucinja.
Da bide agresiven mu e prosto u geni.
Куче кое не е дресирано како што треба туку да се бори и е чувано во услови кои се под секое ниво ќе стане агресивно па ако сака и пекинезер нека е. Значи газдата има најголема вина за тоа какво ќе е кучето, бидејќи агресивноста со кое е родено може и да не излезе на виделина ако е добро дресирано, тоа што има идиоти кои ги чуваат за борби е нешто друго. Овие кучиња не се за борби, ова се чувари и агресивноста ја насочуваат кон заканата. Затоа со добар тренинг и чување ова куче нема шанси да го нападне газдата или неговите најблиски. Ист случај е и доберманот, според тебе значи и доберманот не треба да се чува бидејќи и тоа спаѓа во категоријата на агресивни раси.
 
Член од
28 јуни 2018
Мислења
71
Поени од реакции
26
Prasanje na vreme e koga ke im prorabote instinktot pa placki posle.
Pitbul si e pitbull, genetikata e genetika na kuce borec so jaka izdrzlivost so najaka vilica shto ne ispushta lesno.

P.S lugeto so gi ostavaat svoite deca sami so kucinja se mentalno zaostanati.
Незнам дали ги оставаат сами ама овие на видеото се со присуство и да деца под 11 години не се оставаат сами со куче бидејќи можат да го повредат па тоа да проба да се брани.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
12.706
Поени од реакции
15.531
Не знам зошто уопште луѓево чуваат вакви кучиња и оние ротвајлери и германски офчари, чивава, па на тоа само агресија му е у главата, еден го шета едно го гледам земало раката му ја каса од тие ротвајлерите. Се знае ако чуваш куче земаш пагче, ако имаш повише простор некоја хаска а не овие.
 

Darling

uwu
Член од
5 јуни 2009
Мислења
9.887
Поени од реакции
17.347
Куче кое не е дресирано како што треба туку да се бори и е чувано во услови кои се под секое ниво ќе стане агресивно па ако сака и пекинезер нека е. Значи газдата има најголема вина за тоа какво ќе е кучето, бидејќи агресивноста со кое е родено може и да не излезе на виделина ако е добро дресирано, тоа што има идиоти кои ги чуваат за борби е нешто друго. Овие кучиња не се за борби, ова се чувари и агресивноста ја насочуваат кон заканата. Затоа со добар тренинг и чување ова куче нема шанси да го нападне газдата или неговите најблиски. Ист случај е и доберманот, според тебе значи и доберманот не треба да се чува бидејќи и тоа спаѓа во категоријата на агресивни раси.
Da?
 
Член од
28 јуни 2018
Мислења
71
Поени од реакции
26
Секое куче со голем раст има сила и јак угриз дали тоа значи дека сите кучиња се крволочни и убијци?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom