Алтруист или Егоист?

Алтруист, Егоист..или.....

• Вкупно гласачи
    108

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
По малку сум бил и од двете,со мали знаци на алтруист......но според искуството,широкиот опсег на луѓето кои ги имаш за "пријатели" и нашиот менталитет не вредело,да си го запоставувам егоизмот на сметка на алтрузмот!!!........Едноставно не вреди и не се исплати.Затоа од сега понатаму ќе преферирам егоизам,со мали нијанси на алтруизам(за вистинските мои пријатели кои ми се нашле во добро или лошо),бидејќи подобро е во мој прв план да си го ставам моето задоволство отколку туѓото(каде што НИКОЈ нема да ми го цени тоа).......

Направи 1000 добри никој нема да ти каже пофали,направи само една грешка,и сите ќе те посочат!!

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Алтруистите ги задоволуваат потребите на другите и тоа им прави задоволство. Тие не очекуваат ништо за возврат. Така да нема разочарани алтруисти. Тие што чинат добро за да добијат нешто се егоисти. Алтруистуте се инаку загрозен вид, пред истребување. Луѓесто се претежно меѓу овие две крајности, но сепак тежнеат накај егоизмот, накај себе си.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ни едното ни другото.
Matthew 19:30 But many who are first will be last, and many who are last will be first.

џо!

Фаличниот Ром
Член од
31 октомври 2009
Мислења
519
Поени од реакции
52
hedonizam de...ili neshto slichno...
Nastojuvam da uzhivam vo se , ali pred se , i na drugite da im bide ugodno , a najvekje nastojuvam da ne im neugoduvam na drugite so svojata individualnost . :)

-Dali definicijata na altruizmot nagagja deka altruizmot e praksa kade shto samo 'drugite' direktno blagoduvaat od tvoite postapki ?

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.539
Поени од реакции
2.229
Во принцип ако сум во можност да помагам, почнувам со дефиницијата за егоист, ги задоволувам своите потреби, и доколку сеуште сум во можност, зошто да не помогнам на страна и на туѓи потреби!
Омилени ми се оние ситуации каде што истовремено се задоволуваат и своите и туѓите потреби:tv:

E

elena.

Гостин
Егоист. Тоа не значи дека не сакам да им помагам на другите, но посреќна сум кога ќе остварам своја сопствена желба.

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Фино да си бев егоист, сто пати подобро ќе ми беше, вака прави им на сите добро и испадни простак на крај :uvo:

Г

Господ

Гостин
Фино да си бев егоист, сто пати подобро ќе ми беше, вака прави им на сите добро и испадни простак на крај :uvo:
Веќе ти објаснија на друга тема.Алтруистот чувствува задоволство при самиот акт на помагање а не кога добрината ќе биде возвратена.Ако си навистина алтруист нема да се ценкаш заб за заб и да се муртиш кога некој нема да ти возврати на ист начин,или за едно фала.
Крај краева за фала...
Убаво рече GodHateUsAll "Добрина" is something you give, not something you get. али ја го формулирам како not something you should expect.
Ако навистина се грижиш за некој тогаш неговата вредност е поголема или еднаква од твојата,алтруизмот е истото само на larger scale.
За среќа јас сум доволно себичен да немам вакви душевни трауми.

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Веќе ти објаснија на друга тема.Алтруистот чувствува задоволство при самиот акт на помагање а не кога добрината ќе биде возвратена.Ако си навистина алтруист нема да се ценкаш заб за заб и да се муртиш кога некој нема да ти возврати на ист начин,или за едно фала.
Крај краева за фала...
Убаво рече GodHateUsAll "Добрина" is something you give, not something you get. али ја го формулирам како not something you should expect.
Ако навистина се грижиш за некој тогаш неговата вредност е поголема или еднаква од твојата,алтруизмот е истото само на larger scale.
За среќа јас сум доволно себичен да немам вакви душевни трауми.
"Добрина" is something you give, and get 00001% of that... Тоа е мое сфаќање.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
А твоето сфаќање се базира на твоето искуство.
А твоето искуство од авион се гледа дека не било нај сјајно. А твоето искуство, како што самата присвојна придавка ти кажува, зависи од Тебе. Затоа, грешката барај ја во себе си, а не во другиот. Затоа, или научи се да даваш и на самиот чин на давање да се радуваш, или научи се да се ефикасно да се трејдаш и да живееш како паразит и прекини да кенкаш.

џо!

Фаличниот Ром
Член од
31 октомври 2009
Мислења
519
Поени од реакции
52
Во принцип ако сум во можност да помагам, почнувам со дефиницијата за егоист, ги задоволувам своите потреби, и доколку сеуште сум во можност, зошто да не помогнам на страна и на туѓи потреби!
Омилени ми се оние ситуации каде што истовремено се задоволуваат и своите и туѓите потреби:tv:
-симбиоза то се зваше...:)

--- надополнето ---

Ako barash nesho za vozvrat , togash , pa vekje...ne e dobrina :)
-Togash e biznis :)

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Ако навистина му помогнете на некого тогаш вие и на себе си помагате, затоа што каква енергија ширите на таква и ќе наидете, односно
како ќе посееш така ќе пожнееш. А истото треба и за нас лично да го направиме со цел поквалитетен живот.
Така да од гледна точка на вистината ако сме навистина добри ќе бидеме и за нас и за другите добри и ќе имаме квалитетен живот.
Но тоа незначи дека треба да бидеме слепи и само да им угодуваме на другите и да се откажуваме од себе туку секогаш треба
да го правиме она што ни го кажува срцето без разлика на другите мислења, а тоа ќе биде за најголемо добро како за нас така и
за останатите.

Член од
22 февруари 2011
Мислења
150
Поени од реакции
106
Сакам да им помагам на другите ама ако они не ми помагаат тогаш сатарот им го мавам :)

T

theTinule

Гостин
Јас тоа чувство пак го имам кога ќе ги сретнам луѓето во живо, мислам на оние нови познанства. Кога човек прв пат те гледа добива исконска потреба да се прикаже како светец, без разлика кој е и што е. Мојата комшика го има тој набој, а го има и сопственикот каде што работев. Секој разговор со нив ми е мање више смешен, зашто секој се обидува да се прикаже искористен, како он дава се, се жртвува за дечко, мајка, татко, пријател, ама му се дере на келнерот кога касни една минута со нарачка. Извонредна трансформација е кога вонаби алтруистот на ситница ќе го фатиш.
Јас немам ореол над глава, ама немам проблем со тоа да стаам туѓ интерес пред свој, да станам у три саат и да му помогнам некому макар не ми бил близок којзнае колку, да и помогнам на бабата што ги носи торбите. Не знам до кај ми се граничи алтруизмот, ама знам дека го имам тргано подебелиот крај на таа основа и не ми е криво, ниту пак ги спомнувам тие моменти на помош. Алтруизмот е прашање на дејствување, а не на зборување наоколу за тоа.
Има неколку типа луѓе за кои важи само алтруизам во мојот однос кон нив во секој момент: родители, брат ми, пријатели и човек за кој на прва сум го проценила дека вреди да се направи тоа. Обично не грешам во проценка и кога ќе донесам одлука дека вреди за таа и таа личност да се ставам во сенка, тоа и го правам.

На крај краева, кој си го храни само егото, може на крај да си остане гладен во секоја смисла на зборот.
Не би одела во крајност дека алтруизмот е научна фантастика и измислена категорија, зашто да беше така, ќе се газевеме еден преку друг буквално, и ова ќе беше свет само на суети и на ништо друго.
Најверојатно ова е прва тема кај што се гаѓаме во мислење.

Би додала дека категоријата алтруисти т.е. луѓе кои се спремни да гледаат прво на другиот да му е добро - изумира.
Се помалку добри и љубезни луѓе (во суштина) има на планетава земја, а се повеќе користољубиви.

Веројатно мене не ми се полни егото кога им помагам на другите. Впрочем, егото е самовреднување. Ако ме прашаш дали вредам, ќе ти кажам да, ама нема да се чувствувам убаво или возвишено заради тоа. Нема да се чувствувам Горда заради тоа. Нема да се чувствувам суетно.

Викаат: Големи очекувања, големи разочарувања.
Никогаш не сум очекувала да ми се врати. Никогаш и нема да очекувам да ми се врати.

Ако почуствувам некогаш таква потреба, тоа би значело дека јас СУМ егоистична.
Исто како и 90% од луѓето што постирале на темава и велат дека не се егоистични, ама чекаат некој да им ја врати добрината што ја направиле -.-

Kajgana Shop

На врв Bottom