Алтернативен рок

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.298
според она што го кажа Гижо можеби и radiohead спаѓаат тука ...

не се разбирам многу .. па затоа простете ако направив грешка ...

Opsessive fangirl

Безнадежен интелектуалец.
Член од
14 декември 2009
Мислења
291
Поени од реакции
137
Група што би ја стал овде е Placebo :toe:

Најдобри се! :vozbud:

па да, алтернатива со тенденција накај прогресив, како и да е ја ги обозавам, посебно Absolution албумот ,па тоа е ремек дело. песни како Blackout,Butterflies & Hurricanes, Sing For Absolution .. се ненадминливи. и другите албуми им се добри .

Се вбројуваат главно во алтернативен рок, а исто и прогресив и спејс рок, али како и да е, едни од подобрите групи кои некогаш ги имам слушано. Потполно се согласувам, Absolution е врв, а The Small Print е најдобрата песна воопшто на Muse. Thoughts of a dying atheist, sing for absolution, time is running out, blackout i stockholm syndrome се исто нај. Тука е и Origin of Summetry со Citizen Erased и Space Dementia, но новиот албум комплетно ме разочара, со исклучок на симфонијата во 3 дела која е ремек дело.

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Интересен правез , еден од поинтересните.
Тука би ги спомнал : Кings of Leon , Incubus , Muse (макар да идат накај Pop-rock) , Breaking Benjamin итн итн.
Има тука и некој бендови алтернативен рок што забегуваат накај панк и ми се едни од поомилените ама нема потреба да ги спомнувам.
Како и да е , среќа алтернативниот рок некако почнува да се пробива на комерцијалната сцена без да го промени својата оригинална форма и на тој начин , секако , да добиеме квалитетна комерцијална сцена.

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
The Cure - се сметаат за Ghotic, ама мислам дека тоа е поджанр на Alternative rock.

За ова второво, ако не е алтернативен поправете ме.

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Не пробвам да сум ироничен или нешто, најсериозно ме интересират во кој правец би се сместиле Coldplay, Muse, Red Hot, Оasis и бендови како Three Days Grace, Breaking Benjamin и Evanescence, бидејќи најчесто се вметнувани во алтернатив рок, а според то шо го кажа Гижо и некој под него не би рекол дека е точно то класифицирање.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
The Cure, Radiohead, Blur, LCD Soundsystem, Placebo, Tool (ама art rock се сметаат), Franz Ferdinant, The Muse, Mano Diao...

Ги заборавив и Artic Monkeys

Член од
16 декември 2009
Мислења
2
Поени од реакции
0
брат алтернатиф а да е ќе биди арно ана малце забегува а за Панк тема да отвореше некој:helou::helou:

jovanovski

Motherfucker Jones
Член од
30 јуни 2008
Мислења
3.789
Поени од реакции
1.294
ова би требало да е тоа што го барате :)
My favorite :):smir:

Opsessive fangirl

Безнадежен интелектуалец.
Член од
14 декември 2009
Мислења
291
Поени од реакции
137
Не пробвам да сум ироничен или нешто, најсериозно ме интересират во кој правец би се сместиле Coldplay, Muse, Red Hot, Оasis и бендови како Three Days Grace, Breaking Benjamin и Evanescence, бидејќи најчесто се вметнувани во алтернатив рок, а според то шо го кажа Гижо и некој под него не би рекол дека е точно то класифицирање.
Вметнати во ист жанр, а сосема различни бендови. На пример Coldplay и Three Days Grace. Coldplay, едвај свират рок, гитарите никаде не се слушаат, текстовите за мене немаат значење. Three Days Grace пак, сто пати повеќе се фокусираат на гитарите и на самите текстови кои се исполнети со емоции, и затоа некогаш и ги именуваат и како емо бенд, што воопшто не се.Ред Хот пак, свират повторно различна музика од овие што претходно ги спомнав, со мешавина на funk. Muse пак, си се чист алтернативен рок, кој забегува накај спејс :) Така да, според мене, Three Days Grace се повеќе Hard Rock или Alternative metal, Ред Хот се funk rock а Coldplay еве да кажеме pop rock.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Многу строги поделби правите овде на темава. Еве една листа на алт рок бендови: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_alternative_rock_artists според која повеќето бендови кои ги дисквалификувавте на темава сепак влегуваат во овој прилично широк список.

Не сум преслушал којзнае колку од овие бендови, но Radiohead апсолутно ми прават мерак, фантастичен бенд според мене:

И многу, многу други...

Член од
1 јануари 2010
Мислења
7
Поени од реакции
1
Ne veruvam mnogu vo informaciite dadeni od wikipedia..
Evanescence gi imam najdeno vo lista na goth-metal bands.Vo lista na Indie-rock,a sega i vo alternative..
Veruvam..a do nekade tvrdam deka spagjaat vo lista na indie-rock:)
Mozhebi i gresham=/

Kajgana Shop

На врв Bottom