Група што би ја стал овде е Placebo![]()
па да, алтернатива со тенденција накај прогресив, како и да е ја ги обозавам, посебно Absolution албумот ,па тоа е ремек дело. песни како Blackout,Butterflies & Hurricanes, Sing For Absolution .. се ненадминливи. и другите албуми им се добри .
Вметнати во ист жанр, а сосема различни бендови. На пример Coldplay и Three Days Grace. Coldplay, едвај свират рок, гитарите никаде не се слушаат, текстовите за мене немаат значење. Three Days Grace пак, сто пати повеќе се фокусираат на гитарите и на самите текстови кои се исполнети со емоции, и затоа некогаш и ги именуваат и како емо бенд, што воопшто не се.Ред Хот пак, свират повторно различна музика од овие што претходно ги спомнав, со мешавина на funk. Muse пак, си се чист алтернативен рок, кој забегува накај спејсНе пробвам да сум ироничен или нешто, најсериозно ме интересират во кој правец би се сместиле Coldplay, Muse, Red Hot, Оasis и бендови како Three Days Grace, Breaking Benjamin и Evanescence, бидејќи најчесто се вметнувани во алтернатив рок, а според то шо го кажа Гижо и некој под него не би рекол дека е точно то класифицирање.