Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.894
Ти бе како мал трпезата чекаше мајка ти да ја намести,или да дојде комшиката од спротива да ти даде да јадеш ? ( и немој сеа далавери од типот "сам си ја местев")
Поентата ми е како прво државата треба да се залага за своите граѓани а потоа нормално и граѓаните треба да гледат сами да направат нешто како за нив така и за државата.

И како сеа мене мајка ми ако не ми праве јадење,ќе глеаш чаре како да се најадеш бе брат.Или ќе одам кај баба ми или роднини,или ќе одам ќе јадам сендвич ама нема да трпам цел ден и гладен да бидам.
Како бе брат, кога секој втор гледа да ја заебе .. па ти што мислиш што е држава,од кај се храни она , од кај собира пари ? Па од сите нас бе брат.. Колку пати си покушал да избегнеш некоја казна,колку пати не си платил патарина или не си земал фискална сметка од продавница..? Се тоа оди на штета на државата..па после немало патишта, стари биле прозорите во болниците, капе кровот на школите,ова нема -она нема.. епа нема..
Ние државата ја сваќаме како туѓо тело,нешто што ни тежи, а не како дел од нас и нашето секојдневие

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Никаде не е совршено но што ќе придонесам ако заминам од тука? Ајде да работиме сите заедно за држава во каква ти сакаш да живееш заминувањето не е решение
Точно така никаде не е совршено, но јас како човек со барем малку мозок во главата имам граница за толеранција. Значи до некој степен ќе прифатам некои е*баванции, но кога веќе не се трпи, е тогаш не се трпи. Додека бев во Македонија мислам дека 90% од времето, бев преку границата.

А за работењето заедно, да така треба да биде. И да пробав до некаде, но и таму видов дека не иде. Можеби јас сум малерот, можеби системот не ни вреди да вложуваш труд да го поправиш.
Времето ќе каже.

Џиги, јас да си кажам на мене пошто се осеќам како прозван пошто дискутирав меѓу последните на оваа тема. Јас сеуште не работам, студирам моментално на Факултет за Безбедност, а паралелно сум и репрезентативец на Македонија во маратонско пливање.
Што придонесувам прашуваш. Што знам, бидејќи сум најмладиот репрезентативец допрва очекувам да дојдат резултатите, но чекор по чеко трпелив сум и што е најважно од се работам на случајот за да не бидам од тие кои што цело време плукаат по државата како не им овозможува ништо и не им дава шанса. Можда треба да го мрднеш гзот малце за да ти пружи некоја шанса.
Незнам дали имаш претстава за тоа колку е тешко да ги правиш овие две работи, зборувам за факултетот и спортот. Факултетот бара учење(за државен факултет станува збор) а спортот и овој стадиум каде што се наоѓам јас бара професионализам, и професионален однос како кон тренингот така и кон начинот на живот, на исхрана. Кога зборам за начинот на живот мислам пред се (не)социјалниот живот, искачање сведено на 1 неделно, годишни одмори нема итн. Ова значи професионално занимавање со спорт но јас неможам да се наречам професионалец поради тоа што преку спортот не го обезбедувам мојот опстанок туку мора да идам и на факултет и да добијам каква таква диплома со која би можел да конкурирам за одредено работно место. Сето тоа се работи од кој јас сум се откажал за да имам подобро утре и да не плукам по државата и колку е лошо да си македонец. ;)
Види стварно не знам како е ситуацијата со спортот, поседно со пливањето, и помошта од државата. Навистина ми е драго што се трудиш да завршиш факултет и плус да не заостануваш во спортот. Навистина треба голема посветеност за тоа, како што и самиот имаш наведено.
Ти ја имаш мојата целосна подршка.

И сега нејќам да бидам типичен хејтер и да ти кажам ќе пораснеш ќе видиш како е, можеби до тогаш некои работи ќе се сменат. Но моментално како што е ситуацијата, Македонија е многу лошо место за човек којшто сака сам да успее, без лижење газ или што ти ја знам какви други активности што се одвиваат по штабовите.

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
790
Повторно не си конкретен. Те прашав што конкретно ти недостига т.е не ти го пружа државава а што во други држави би го имал.
Колку што знам можеш да се образуваш(дури и средното образование е бесплатно, со бесплатни книги, превоз итн што е навистина реткос), има факултети еден куп(немој да ми речеш дека нема секој финансиски средства бидејќи ако толку сака да учи ќе може да фати некоја стипендија итн). Имаш театри, кина, спортски сали. опери чуда. Па не сме некоја афричка земја каде што нема елементарни услови за живот. Велиш дека не живееш во многу лоши услови, но не и во добри. Тоа е многу индивидуално она за мене што е лошо за некој е добро, животот што го имаш ти(имаш пристап на интернет, се образуваш, не си гладен итн) е живот што некое дете таму некаде во некоја од афричките земји го посакува и копнее.Најлесно е да се рече лошо е нечини, но прво пробај потруди се да биде подобро, може и ќе ти успее:)
Мислиш ако отидеш некаде во западниве земји ќе тече мед и млеко. Ма јок, не е ко на филмови добра кола, куќа, журки патувања на флорида итн, тоа е реално но за некој кој може тоа да си го дозволи, а верувај и таму повеќето од тие работи(добра) се купуваат на кредит. Да отидеш некаде и да работиш платата почнува од 8$ до 16$ од час(за овие 16 ќе треба да имаш некој човек да те препорача, да имаш сертификат кој е неопходен и нормално да те бива за работата). Епа ти пријателе израчунај што ќе можеш да направиш со таа твоја заработка, за нашиот стандард тие пари се доволни за опуштен живот но за тој стандард таму и не баш, ќе можеш да имаш кола, стан(евентуално) и ќе можеш да шеташ али само у недела пошто недела е само неработен.
Иако репликата не е наменета на мене сакав да одговорам на истата од моја гледна точка.
Тоа што во државава недостига, не значи и дека го нема формално. На пример велиш има средни бесплатни училишта и тоа е одлично. Но каков е квалитетот на тие средни училишта, тоа е друго прашање. Настрана од неколкуте „респектабилни“ училишта од Скопје, во останатите градови образованието е на многу ниско ниво. Се уште се учи на „примитивен“ начин, преку бубањето теоретски страни текст, кои никогаш не успеваат да ги заинтересираат и да ги ангажираат учениците. Учењето отсекогаш кај нас е сватено како товар и тоа никако неможе да се прекине.
Второ, во Тетово на пример, кој е трет град во земјава по големина, нема ниту театар ниту кино. Во последниве години имаше неколку импровизации за филмски проекции и театарски претстави... но тоа е далеку од некакви културни стандарди во модерниот свет. Спортските сали кои исто така ги споменуваш се наплаќаат и често се комплетно недостапни за понискиот слој на општеството. Еден час фудбал чини 100 денари по човек (што не е малку ако спортуваш 2-3 пати неделно) и.т.н.
Тука јас би ја додал и катастрофалната здравствена заштита, непочитувањето на законите (паралелно со тоа и неефикасното судство) и лошата администрација, трите столба на држава со која некои од нас сево секојдневен конфликт и знаат колку тоа знае да фрустрира и да го доведува човекот до стрес и социјална апатија.

Точно е дека има многу земји кои живеат полошо, но истовремено има многу земји кои живеат подобро. Точно е дека во поголемиот дел на Африка луѓето немаат ни леб, камо ли пристап на интернет, но точно е и дека во средна Европа луѓето имаат модерен и успешен едукативен систем, дека кариерата се базира на мерит-систем, дека поседуваат извонредно квалитетна културно-забавно-едукативна понуда, дека имаат можности да патуваат и да прошетаат, дека имаат повисока општествена свест, а некои од нив дури и ресурси да помагаат на овие „заостанати“ региони од Африка.

Ако сакаш чесно и заслужено да ги заработуваш парите никаде не тече мед и млеко. Тоа е точно. Но на запад не е ништо потешко од овдека. Тоа го гарантирам.
Јас пример работев 8+2 часа дневно со чести останувања и по работното време поради природата на работата (2 часа поминати во патување Тетово-Скопје-Тетово), пет пати во неделата плус еден работен викенд во месецот напорна психо-физичка работа, а дури дел од неа морав да ја носам и дома. Секој ден станував во 6 ипол и дома се враќав во 6 часот, капнат и изнемоштен а често во чантата имав уште малку работа која треба да ја завршам за следниот ден. Немав време за излегување, немав време за другари, немав време за гледање филмови, читање книги едноставно бев мртов уморен.
Сето тоа го работев за плата која е пониска од просечната во Македонија (и која се покачи само еднаш и тоа минимално за 10 месеци), за здравствено осигурување и за работен стаж.
Платата често доцнеше, работните права често ми беа нарушувани, а за професионалноста и односот да не правиме муабет.
Сигурно дека има уште многу како мене, кои знаат што е напорна работа и се потсмеваат на „озлогласената“ државна работа и „глумење“ на продуктивност... Така што таа тешка не го плаши никого од оние кои навистина сакаат да работаат, единствената разлика е што во западните земји тоа повеќе се цени и се препознава, а системот на награда е многу поправеден отколку овдека.
Јас сум од оние кои ги нарекуваат „идиоти“ оние кои одат да се „збогатат“ на белиот запад. Секако дека ако одиме во САД нема никогаш да живееме како типовите кои ги гледаме од тинејџерските серии. Но ако бараш признавање на твојот квалитет, знаење и на трудот кој го вложуваш, шансите за такво нешто се многу поголеми таму отколку овде. Тоа не го разбирам првенствено во богатството - мислам дека тоа е погрешен став - туку во целокупниот општествен статус и социо-економски стандард кој го имаш како индивидуа.

Пардон за тоа што се вмешав во твојата дискусија со другиот член на форумот.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Да можам веднаш ќе си заминам. Ни еден момент не му ја мислам. Државата никогаш не мои овозможила ништо, напротив, ги затвора сите врати. И се надевам дека понатаму ќе излезе нешто за во странство, бидејќи тука не си ја гледам иднината, за жал,
И јас истото им го зборам, но има некои ГОЛЕМИ патриоти и тврдоглавци (нема да именувам кои, се знаат самите) и мислат државава напред оди, а ние све назад и назад одиме. Но на кој да му кажеш, јас не мислам да се расправам со луѓе што не разбираат.

Член од
22 август 2011
Мислења
326
Поени од реакции
346
Патриот? Што е патриот? Да бидам ли патриот кога на некој со завршен факултет, млад, здрав, паметен, работоспособен му викаат ех, да беше албанец до сега ќе ја завршевме работата, ама вака...За тоа ли да бидам патриот?

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Патриот? Што е патриот? Да бидам ли патриот кога на некој со завршен факултет, млад, здрав, паметен, работоспособен му викаат ех, да беше албанец до сега ќе ја завршевме работата, ама вака...За тоа ли да бидам патриот?
Ха ха ха.Можеби сте млада,здрава и работоспособна.Но далеку сте од паметна кога неможете да си најдете работа.Извини за суровата забелешка,но проблемот е во вас.
Како прво државата нема никакви обврски спрема вас за да ви помогне,за вие да се снајдете,заврши бајката со СФРЈ. Ама ете,Македонија ти овозможила школство,здравство и многу други работи.И ти за тоа како и враќаш?Сакаш буџетарска работа а збориш лошо за државата,као демек ваква била таква била.Како не ви е страм.Ова ми личи на приказната со свињата и дабот.
Иначе да те запознаам со ситуацијата.покрај државната работа,постои и работа во приватниот сектор,а слободно можете да отворите и сопствен бизнис.
Не е проблемот во немањето работа,вистинскиот проблем е недостигот на амбициозност и снаодливост.За жал тоа не се учи на ниеден факултет туку тоа треба сама да си го научите.
Единствена разлика помеѓу така наречените богати држави и Македонија е што нудат поголема социјална помош.А работата секаде е иста.Значи ако сакаш да бидеш рмбач можеш и тука,немора да идеш за америка.
Работата повеќе била вреднувана во странство...како да не.Ене гледам у германија сите радници се возат у Порше и Бентли,живеат по замоци и носат прада со долче и габана :pos:....неееее,тоа само си го сонуваат.Значи исто е како тука.
Ете така.Ова е за сите незадоволници и плачковци а не само за вас ноќна девојко.За сите што си фантазраат дека во германија мерцедесите ги даваат гратис,а Холивуд е Америка.
Пријатни сништа.

Член од
22 август 2011
Мислења
326
Поени од реакции
346
Уф, фала што ме просветли, инаку вака во темница ќе си живеев.
Немој да ми кажуваш мене за амбициозност, снаодливост и слични работи, нити ме знаеш, нити ме познаваш, нити знаеш низ што јас сум поминала.
Ајде вака. Државата ми овозможила здравство. Кое здравство? Во државнине клиники каде те третираат бетер од животно? Ни стока не ни е рамна таму. Не ни сакам да зборам што се сум видела таму, ниту му посакувам на некој да му се случи, ни на душманот што се вика да заглави во нашине болници.
Школство ни овозможила. За образовниот систем уста не ми се отвора. Студирам на државен факултет, среќа што беа такви околностите за кои не ми се расправа тука па можев тоа да си го дозволам, инаку ни тоа немаше да биде.
Во нашава држава само врски треба да имаш за да успееш, јаки, дебели врски, ништо друго не помага, никаква снаодливост. Па ете и врските понекогаш не успеваат. Оваа држава може само да те доведе до дереџе да треба националност и идентитет да смениш за да успееш, ништо друго.
А амбицијата може само да доведе до напуштање на државава, како што направија многу, а и се уште прават. Бидејќи тука нема просперитет и тоа ми е прејасно.
Не зборев во претходниот пост за мене(да не дојде до забуна). И се револтирам секогаш на темава, кога некој патриот ќе ми рече дека треба да ми биде срам. Срам еј. Цццц.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.241
Работата повеќе била вреднувана во странство...како да не.Ене гледам у германија сите радници се возат у Порше и Бентли,живеат по замоци и носат прада со долче и габана :pos:....неееее,тоа само си го сонуваат.Значи исто е како тука..
Како добро информиран за Германија и Македонија...дали овде од ништо (Германија воглавно луѓето почнуваат од нула, т.е. немаат имот, родители, врски...) можеш со просечна плата да спечалиш за ново возило или за куќа? Пресметај колку децении овде, а колку во Немачка ќе ти требаат за една двособна.
И да, во повеќето такви држави се плаќа за плус сработени часови, се поштува слободен ден и празник...нешто за кое овде не може човек ни да сонува. Како ќе го објасниш и фактот што во една Еу членка семејство на електричар со една плата (и без работа на црно) има заработено доволно да спечали за приватни факултети за ќерките, стан, плус да земе ново возило со кое одвреме навреме вози дотука...со една електричарска плата. Нешто непојмливо за наши граѓани со факултет, дури и во доста добростоечки фирми за наши поими.
Како ќе го објасниш фактот што друг човек со автомеханичарски занает (без работа на црно, таму тоа е строго контролирано), вработен како механичар во фирма како нашата ЈСП...успеа (со почетен капитал од мебелот што го продаде во Македонија) да изгради 3 куќи, со базени, да купи 3 коли, да заработи доволно за да земе и цела зграда под кирија, плус секој викенд неизбежното барбикју на плажа на океан ...плус одвреме навреме да патува до Македонија (и да префрла по некој долар на своите родител во МК). Исто така со само една плата, сопругата се грижеше за домот и децата.
Уна маџија...све што е тука неспособна багра, отаде граница одеднаш добива крилја, знаење и моќ да заработи и за внуците.
Што мислиш, зошто толку беспрекорно функционира сива економија, мито, врски со книшки, функционира хаосот...дали оти има доволно легални можности во државава? Се толерира за мир в куќа, оти досега 5 пати ќе се распадневме да се применуваа сите закони и правилници.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.894
Мојот избор е да имам 2000-3000 евра плата, ке живеам побогато и од најбогатиот. Државата која би ми ги исполнила овие услови ке ми биде татковина, а јас ке бидам патриот и животот би го дал, прв на фронт ако треба.
2000 евра е реално да земаш на запад, ама реално е и да пресметаш колку трошоци ќе имаш месечно :ROFLMAO: Според мене едно 1500 евра,што кирија,што комуналии и слично.. а ако сакаш да заработиш чисти 2-3000 евра пакуј се у Авганистан те носам :coffee:

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Немој не ме радуј 1500 евра трошоци.
Уствари можеш и да ги имаш ако исплаќаш кредит за кола и за стан. И пак имаш 500 евра заштеда.
Колку време ќе треба да работиш во Македонија за да си го дозволиш сето ова?

Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
Ха ха ха.Можеби сте млада,здрава и работоспособна.Но далеку сте од паметна кога неможете да си најдете работа.Извини за суровата забелешка,но проблемот е во вас.
Како прво државата нема никакви обврски спрема вас за да ви помогне,за вие да се снајдете,заврши бајката со СФРЈ. Ама ете,Македонија ти овозможила школство,здравство и многу други работи.И ти за тоа како и враќаш?Сакаш буџетарска работа а збориш лошо за државата,као демек ваква била таква била.Како не ви е страм.Ова ми личи на приказната со свињата и дабот.
Иначе да те запознаам со ситуацијата.покрај државната работа,постои и работа во приватниот сектор,а слободно можете да отворите и сопствен бизнис.
Не е проблемот во немањето работа,вистинскиот проблем е недостигот на амбициозност и снаодливост.За жал тоа не се учи на ниеден факултет туку тоа треба сама да си го научите.
Единствена разлика помеѓу така наречените богати држави и Македонија е што нудат поголема социјална помош.А работата секаде е иста.Значи ако сакаш да бидеш рмбач можеш и тука,немора да идеш за америка.
Работата повеќе била вреднувана во странство...како да не.Ене гледам у германија сите радници се возат у Порше и Бентли,живеат по замоци и носат прада со долче и габана :pos:....неееее,тоа само си го сонуваат.Значи исто е како тука.
Ете така.Ова е за сите незадоволници и плачковци а не само за вас ноќна девојко.За сите што си фантазраат дека во германија мерцедесите ги даваат гратис,а Холивуд е Америка.
Пријатни сништа.
1.какви се тие здравтсво и школо што оваа Македонија ми ги има дадено?
2. сопствен бизнис? Брат ти арен си?
3. Јас римбав во ФХ3Х од сабајле до касно навечер, за ебани 400евра плус 1000ден за плус часови. А киријата ја плаќав 300евра? Па морав од мамича и татичко да барам пари за да можам да си ги платам сметките, и да има нешто во врижидер да јадам.
4. Епа за жал Е; и тоа како. 45,000 Фунти месечна плата, плус 8000 фунти за плус работни часови.

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
2000 евра е реално да земаш на запад, ама реално е и да пресметаш колку трошоци ќе имаш месечно :ROFLMAO: Според мене едно 1500 евра,што кирија,што комуналии и слично.. а ако сакаш да заработиш чисти 2-3000 евра пакуј се у Авганистан те носам :coffee:
Ууу фала, работам на случајот Афганистан одамна, ти да не си тамо? ;)

Д

Данлош Чехонте

Гостин
Парите!!! Нека бира татковината меѓу мене и парите, ист избор ќе имаме :)
Странство би одишол, оти тука има диктатори зад сцената...

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Уф, фала што ме просветли, инаку вака во темница ќе си живеев.
Немој да ми кажуваш мене за амбициозност, снаодливост и слични работи, нити ме знаеш, нити ме познаваш, нити знаеш низ што јас сум поминала.
Ајде вака. Државата ми овозможила здравство. Кое здравство? Во државнине клиники каде те третираат бетер од животно? Ни стока не ни е рамна таму. Не ни сакам да зборам што се сум видела таму, ниту му посакувам на некој да му се случи, ни на душманот што се вика да заглави во нашине болници.
Школство ни овозможила. За образовниот систем уста не ми се отвора. Студирам на државен факултет, среќа што беа такви околностите за кои не ми се расправа тука па можев тоа да си го дозволам, инаку ни тоа немаше да биде.
Во нашава држава само врски треба да имаш за да успееш, јаки, дебели врски, ништо друго не помага, никаква снаодливост. Па ете и врските понекогаш не успеваат. Оваа држава може само да те доведе до дереџе да треба националност и идентитет да смениш за да успееш, ништо друго.
А амбицијата може само да доведе до напуштање на државава, како што направија многу, а и се уште прават. Бидејќи тука нема просперитет и тоа ми е прејасно.
Не зборев во претходниот пост за мене(да не дојде до забуна). И се револтирам секогаш на темава, кога некој патриот ќе ми рече дека треба да ми биде срам. Срам еј. Цццц.
Во ред.Следниот пат кога ќе имате здравствени проблеми одете во некоја приватна клиника,од факултетот бидејќи не ви е добар моментално да се одкажете и да се запишете на некој приватен факултет.Кога некој дома ќе ти провали немој ни случајно да си се јавила во полиција туку најми си приватен детектив.По улица немој ни случајно да се возиш со автомобил бидејќи патиштата се државни....и уште многу многу други државни бенифиции немој да ги користиш,па тогаш слободно ругај ни ја државава.
Требало врски дебели...како да не.Може ти требаат врвки за патиките,ама за работа ти тереба памет,трудољубивост, посветеност...
Ахххх....Добро...Германија,земја дембелија.Во ред,еве некој прости пресметки кој ќе покажат дека работничкиот живот и таму е кучешки...
Просечна плата 1400 евра.
1400х12=16 800 евра годишно
за 40 години работа ќе направите 672 000 евра.
Просечна вредност на двособен стан 320 000 евра.Крајна вредност со исплата на камати за кредит 440 000 евра.
Возило,просечна цена би била 40 000 евра.Да менувате возило на 10 години тоа се 4 возила или 160 000 евра.
Значи вашата плата се потрошила за овие капитални инвестиции.Сега доаѓа на ред платата од сопругот/та.
Секојдневни трошоци... исхрана,облека,мебел,одмори,вечери во ресторан,културни настани,казни за несоодветно возење,школување на децата,трошоци за лекување(бар еднаш у 40 години ќе фатиш грип :icon_mrgr:),сметки,превоз до работа,данок на имот....
Сето ова под услов да не се разболеш и да лежиш болен повеќе од 3 месеци бидејќи нема да можеш да си ги плаќаш сметките и банката одма ќе ти ја активира хипотеката и ќе останеш без ништо.Не се како кај нас да молат по 2 години.
Значи толку се може од плата.Е сега да видам некој да ми каже дека отишол у немачка и се збогатил од плата :tapp:
Но се разбира,ние сме Македонци,познати инаетџии па сега ќе ме демантирате.Само од инат да се збори.Комшијата еднаш рекол дека Македонија не ја бива,јас ќе кажам сто пати дека нечини,за појак да бидам од него :drk:
--- надополнето: Oct 22, 2011 12:31 AM ---
Како добро информиран за Германија и Македонија...дали овде од ништо (Германија воглавно луѓето почнуваат од нула, т.е. немаат имот, родители, врски...) можеш со просечна плата да спечалиш за ново возило или за куќа? Пресметај колку децении овде, а колку во Немачка ќе ти требаат за една двособна.
И да, во повеќето такви држави се плаќа за плус сработени часови, се поштува слободен ден и празник...нешто за кое овде не може човек ни да сонува. Како ќе го објасниш и фактот што во една Еу членка семејство на електричар со една плата (и без работа на црно) има заработено доволно да спечали за приватни факултети за ќерките, стан, плус да земе ново возило со кое одвреме навреме вози дотука...со една електричарска плата. Нешто непојмливо за наши граѓани со факултет, дури и во доста добростоечки фирми за наши поими.
Како ќе го објасниш фактот што друг човек со автомеханичарски занает (без работа на црно, таму тоа е строго контролирано), вработен како механичар во фирма како нашата ЈСП...успеа (со почетен капитал од мебелот што го продаде во Македонија) да изгради 3 куќи, со базени, да купи 3 коли, да заработи доволно за да земе и цела зграда под кирија, плус секој викенд неизбежното барбикју на плажа на океан ...плус одвреме навреме да патува до Македонија (и да префрла по некој долар на своите родител во МК). Исто така со само една плата, сопругата се грижеше за домот и децата.
Уна маџија...све што е тука неспособна багра, отаде граница одеднаш добива крилја, знаење и моќ да заработи и за внуците.
Што мислиш, зошто толку беспрекорно функционира сива економија, мито, врски со книшки, функционира хаосот...дали оти има доволно легални можности во државава? Се толерира за мир в куќа, оти досега 5 пати ќе се распадневме да се применуваа сите закони и правилници.
Тебе другарите те лажат,а ти веруваш во прозирни лаги...три куќи,базен,зграда...да не земал и приватен аеродром а Михаел Шумахер го најмил како личен возач.Може може,со механичарска плата сигурно може и бентли да вози.
--- надополнето: Oct 22, 2011 12:32 AM ---
Со вас би се согласил,имате најреален пост
--- надополнето: Oct 22, 2011 12:34 AM ---
Немој не ме радуј 1500 евра трошоци.
Уствари можеш и да ги имаш ако исплаќаш кредит за кола и за стан. И пак имаш 500 евра заштеда.
Колку време ќе треба да работиш во Македонија за да си го дозволиш сето ова?
2000 евра...нема никаде толкава плата.Ако знаеш кај има да им кажеш на овие од немачка и они да одат малце на печалба.
--- надополнето: Oct 22, 2011 12:40 AM ---
1.какви се тие здравтсво и школо што оваа Македонија ми ги има дадено?
2. сопствен бизнис? Брат ти арен си?
3. Јас римбав во ФХ3Х од сабајле до касно навечер, за ебани 400евра плус 1000ден за плус часови. А киријата ја плаќав 300евра? Па морав од мамича и татичко да барам пари за да можам да си ги платам сметките, и да има нешто во врижидер да јадам.
4. Епа за жал Е; и тоа како. 45,000 Фунти месечна плата, плус 8000 фунти за плус работни часови.
45,000 фунти незима ни премиерот на англија...па негледам причина зошто толкава плата би имал некој општ работник плус награда од 8000.
А сопствен бизнис јас имам.Го започнав под владение на сдсм а еве напредувам и во време на вмро.Немам врски,немам партија...за кој некој мисли дека се основен начин да успееш.А ти ако си изнајмил стан за 300 евра значи дека те ошуриле јако,незнаеш да се пазариш бре брат.затоа не ти стасуваат пари.

П

Пепси_

Гостин
Во ред.Следниот пат кога ќе имате здравствени проблеми одете во некоја приватна клиника,од факултетот бидејќи не ви е добар моментално да се одкажете и да се запишете на некој приватен факултет.Кога некој дома ќе ти провали немој ни случајно да си се јавила во полиција туку најми си приватен детектив.По улица немој ни случајно да се возиш со автомобил бидејќи патиштата се државни....и уште многу многу други државни бенифиции немој да ги користиш,па тогаш слободно ругај ни ја државава.
Требало врски дебели...како да не.Може ти требаат врвки за патиките,ама за работа ти тереба памет,трудољубивост, посветеност...
Ахххх....Добро...Германија,земја дембелија.Во ред,еве некој прости пресметки кој ќе покажат дека работничкиот живот и таму е кучешки...
Просечна плата 1400 евра.
1400х12=16 800 евра годишно
за 40 години работа ќе направите 672 000 евра.
Просечна вредност на двособен стан 320 000 евра.Крајна вредност со исплата на камати за кредит 440 000 евра.
Возило,просечна цена би била 40 000 евра.Да менувате возило на 10 години тоа се 4 возила или 160 000 евра.
Значи вашата плата се потрошила за овие капитални инвестиции.Сега доаѓа на ред платата од сопругот/та.
Секојдневни трошоци... исхрана,облека,мебел,одмори,вечери во ресторан,културни настани,казни за несоодветно возење,школување на децата,трошоци за лекување(бар еднаш у 40 години ќе фатиш грип :icon_mrgr:),сметки,превоз до работа,данок на имот....
Сето ова под услов да не се разболеш и да лежиш болен повеќе од 3 месеци бидејќи нема да можеш да си ги плаќаш сметките и банката одма ќе ти ја активира хипотеката и ќе останеш без ништо.Не се како кај нас да молат по 2 години.
Значи толку се може од плата.Е сега да видам некој да ми каже дека отишол у немачка и се збогатил од плата :tapp:
Но се разбира,ние сме Македонци,познати инаетџии па сега ќе ме демантирате.Само од инат да се збори.Комшијата еднаш рекол дека Македонија не ја бива,јас ќе кажам сто пати дека нечини,за појак да бидам од него :drk:
--- надополнето: Oct 22, 2011 12:31 AM ---

Тебе другарите те лажат,а ти веруваш во прозирни лаги...три куќи,базен,зграда...да не земал и приватен аеродром а Михаел Шумахер го најмил како личен возач.Може може,со механичарска плата сигурно може и бентли да вози.
--- надополнето: Oct 22, 2011 12:32 AM ---

Со вас би се согласил,имате најреален пост
--- надополнето: Oct 22, 2011 12:34 AM ---

2000 евра...нема никаде толкава плата.
Се изнатропа зелени мило ми е шо не се срамиш да го кажиш сето тоа.
Сакаш да знаеш какво јако здравство имаме ? - мајка ми кога се породувала,ја породувал општ лекар.Братучеда ми ја повреди раката скроз ја извади од рамото,знајш кој и ја местел ? ГИНЕКОЛОГ ЈЕБОТЕ !! па кој ти курац здравство бе може некој и ветеринар е а ти ропа инекции. :confused:

Сакаш муабет да прајме за образованието ? Многу на високо ниво е,фрчат дипломи,10ки кој со кило ракија,кој со прасе ја земал тоа не е наша работа,ама кога ќе отидиш да ти поправат колата наместо масло ќе ти сменат сијаличка после ќе се мислиш е оти бе така.

Убаво си пресметал за германија бе пријателе,ај пресметај за македонија можеш ли? или пак страв ти е да не заминеш во МИНУС шо ни 20 години плус не те вадат да рмбаш а да не јадеш ?

И не може сите да лажат за вас оти имат пари,туку ви самите се тешите со тоа дека лажат. Не живеат милионерски живот ама пристоен да. Ако имаш знаење а не купена диплома ќе живееш пристојно и нема никој да те замара со политика.

Kajgana Shop

На врв Bottom