Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.611

Најреално отсликување на реалната слика за нашите 'патриоти'..:D

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.814
Поени од реакции
1.563
Мојот избор е да имам 2000-3000 евра плата, ке живеам побогато и од најбогатиот. Државата која би ми ги исполнила овие услови ке ми биде татковина, а јас ке бидам патриот и животот би го дал, прв на фронт ако треба.
Ти ова сериозно? Па немора далеку да одиш и тука може да заработуваш толку ако работиш како брокер ( може и повеќе) , ако си професор на факс овие пари се најмалку што може да ги земеш така што додека мислиш дека некаде парите растат на дрво засукај ракави и работи и твоите желби ќе се остварат

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Не е точно,не е до толку црно ,не е ни розово далеку е од тоа.. ние уште учиме што е држава , зашто само 20 години сме независни..20 години се смешна бројка за една држава
Значи ти ќе ја чекаш државата да научи да биде држава?
Имаш предвиден датум кога тоа ќе се случи?
Имаш испланирано колку години ќе живееш?

И дајте ќе ве замолам едно: Сите вие што сте против одење надвор од државата (не сакам да именувам) кажете каква пристојна работа работите во Македонија? Бидејќи сите ние што работиме во странство кажавме.
За да има дискусија треба и вие да кажете, а не само "не одам во странство да копам канали" или што ти ја знам какви други предрасуди.
Дајте кажете ги вашите примери како вие придонесувате за татковината со тоа што сте останале во Македонија?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.894

И дајте ќе ве замолам едно: Сите вие што сте против одење надвор од државата (не сакам да именувам) кажете каква пристојна работа работите во Македонија? Бидејќи сите ние што работиме во странство кажавме.
За да има дискусија треба и вие да кажете, а не само "не одам во странство да копам канали" или што ти ја знам какви други предрасуди.
Дајте кажете ги вашите примери како вие придонесувате за татковината со тоа што сте останале во Македонија?
Ja сакав да кажам дека сме млада држава,не дека ќе ја чекам или она мене..

Се дивиме на западни демократии , ама кај нив демократијата трае 500 + години, кај нас 20 години.. неможе тек така да се сменат работите и пари да ни паднат од небо..как опрво мрзлив народ сме, не не бива за бизнис ,не знаеме со пари и затоа тешко ќе ни иде.. контра нас Словенците ем повредни се, ем имаат сенс за бизнис ем сенс за култура..тука ние тапкаме во место.. башка што им дозволуваме на лопови да ни ја водат државата

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.814
Поени од реакции
1.563

1. Плаќаш даноци
2. Не даваш мито и пријавуваш мито
3.Работиш се што знаеш и незнаеш само да ти е платено
4. Најплатени професии:Пратеник, Претседател , Гувернер со сите негови советници , Професор на факултет,Брокери , Банкари, Градежништво
5.Никаде не е совршено но што ќе придонесам ако заминам од тука? Ајде да работиме сите заедно за држава во каква ти сакаш да живееш заминувањето не е решение

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.814
Поени од реакции
1.563

Се дивиме на западни демократии , ама кај нив демократијата трае 500 + години, кај нас 20 години.. неможе тек така да се сменат работите и пари да ни паднат од небо..как опрво мрзлив народ сме, не не бива за бизнис ,не знаеме со пари и затоа тешко ќе ни иде.. контра нас Словенците ем повредни се, ем имаат сенс за бизнис ем сенс за култура..тука ние тапкаме во место.. башка што им дозволуваме на лопови да ни ја водат државата
Ќе те демантирам веднаш не сме воопшто мрзлив народ со чест на исклучоци најуспешните компании во Македонија ги водат Македонци има идеи за бизнис и се тоа само банките не кочат тука многу проблем е кредитирањето , а што се однесува за Словенија па уште за време на Југославија токму они се форсирани па се направени некој фабрики од типот на горење плус додека они се спрамле уште тогаш за распадот на Југославија нашиве се надевале дека нема да се случи тоа. Проблем друг на Македонија и Македонците е тоа што никако да разберат дека државата не може да ги реши сите проблеми и дека тој период завршил. Наместо да чекаш на државата почни да мислиш што како можеш да направиш сам. Како што кажал еден американски претседател : Не прашувај што може државата да направи за тебе туку што ти можеш да направиш за државата

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863

За болдираното: Поентата што те цитирав претходно беше дека луѓето не можат да ја чекаат државата Х - години да се оправи. Едноставно не можеш ни да си сигурен дека "некој ден" ќе се оправи. А што ако не се оправи никогаш? Да си го изгубам животот само надевајќи се?

За вториот во право си. На лоповите се знае кај им е местото.

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.611

Џиги, јас да си кажам на мене пошто се осеќам како прозван пошто дискутирав меѓу последните на оваа тема. Јас сеуште не работам, студирам моментално на Факултет за Безбедност, а паралелно сум и репрезентативец на Македонија во маратонско пливање.
Што придонесувам прашуваш. Што знам, бидејќи сум најмладиот репрезентативец допрва очекувам да дојдат резултатите, но чекор по чеко трпелив сум и што е најважно од се работам на случајот за да не бидам од тие кои што цело време плукаат по државата како не им овозможува ништо и не им дава шанса. Можда треба да го мрднеш гзот малце за да ти пружи некоја шанса.
Незнам дали имаш претстава за тоа колку е тешко да ги правиш овие две работи, зборувам за факултетот и спортот. Факултетот бара учење(за државен факултет станува збор) а спортот и овој стадиум каде што се наоѓам јас бара професионализам, и професионален однос како кон тренингот така и кон начинот на живот, на исхрана. Кога зборам за начинот на живот мислам пред се (не)социјалниот живот, искачање сведено на 1 неделно, годишни одмори нема итн. Ова значи професионално занимавање со спорт но јас неможам да се наречам професионалец поради тоа што преку спортот не го обезбедувам мојот опстанок туку мора да идам и на факултет и да добијам каква таква диплома со која би можел да конкурирам за одредено работно место. Сето тоа се работи од кој јас сум се откажал за да имам подобро утре и да не плукам по државата и колку е лошо да си македонец. ;)

Член од
22 август 2011
Мислења
326
Поени од реакции
346
Да можам веднаш ќе си заминам. Ни еден момент не му ја мислам. Државата никогаш не мои овозможила ништо, напротив, ги затвора сите врати. И се надевам дека понатаму ќе излезе нешто за во странство, бидејќи тука не си ја гледам иднината, за жал,

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.894
Ќе те демантирам веднаш не сме воопшто мрзлив народ со чест на исклучоци најуспешните компании во Македонија ги водат Македонци има идеи за бизнис и се тоа само банките не кочат тука многу проблем е кредитирањето , а што се однесува за Словенија па уште за време на Југославија токму они се форсирани па се направени некој фабрики од типот на горење плус додека они се спрамле уште тогаш за распадот на Југославија нашиве се надевале дека нема да се случи тоа. Проблем друг на Македонија и Македонците е тоа што никако да разберат дека државата не може да ги реши сите проблеми и дека тој период завршил. Наместо да чекаш на државата почни да мислиш што како можеш да направиш сам. Како што кажал еден американски претседател : Не прашувај што може државата да направи за тебе туку што ти можеш да направиш за државата
Добро може и јас лошо се изразив дека сме мрзлив народ..што знам,можеби дека јас познавам неколку мрзливи поедници па имам створено такво мислење:D
А иначе за вториот дел на пасусот во право си, народов уште си тера по старо и си чека државата да му даде,ај за старите можам да сватам,живот им поминал во ЈУ, ама и дел од младите тоа го бараат, од млади и образовани генерации изразнати со гугл и нет не очекувам такво нешто

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Ти ова сериозно? Па немора далеку да одиш и тука може да заработуваш толку ако работиш како брокер ( може и повеќе) , ако си професор на факс овие пари се најмалку што може да ги земеш така што додека мислиш дека некаде парите растат на дрво засукај ракави и работи и твоите желби ќе се остварат
:) прекрасно!

П

Пепси_

Гостин
Добро може и јас лошо се изразив дека сме мрзлив народ..што знам,можеби дека јас познавам неколку мрзливи поедници па имам створено такво мислење:D
А иначе за вториот дел на пасусот во право си, народов уште си тера по старо и си чека државата да му даде,ај за старите можам да сватам,живот им поминал во ЈУ, ама и дел од младите тоа го бараат, од млади и образовани генерации изразнати со гугл и нет не очекувам такво нешто
Ти бе како мал трпезата чекаше мајка ти да ја намести,или да дојде комшиката од спротива да ти даде да јадеш ? ( и немој сеа далавери од типот "сам си ја местев")
Поентата ми е како прво државата треба да се залага за своите граѓани а потоа нормално и граѓаните треба да гледат сами да направат нешто како за нив така и за државата.

И како сеа мене мајка ми ако не ми праве јадење,ќе глеаш чаре како да се најадеш бе брат.Или ќе одам кај баба ми или роднини,или ќе одам ќе јадам сендвич ама нема да трпам цел ден и гладен да бидам.

Kajgana Shop

На врв Bottom