Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ej zaso gi vregate zivotnite ustvari oni bas gi zabole so gi vregate
samo da znaete oni ne pusat ne pijat alkohol ne vojuvaat i nemaat zavrseno ni osnovno ni sredno ne pa fax ali neso drugo pa pak vi se podobri prijateli od lugeto!

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
1. Така се викаше (Чарлс Дикенс)?
2. Таке не се викаше (Чарлс Дикенс)?
Тој се викаше ...викаше...мислам дарвин или дарвинова теорија за еволуцијата на човекот ---кој не знае од каде, и како постанал :bravo:

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
ej zaso gi vregate zivotnite ustvari oni bas gi zabole so gi vregate
samo da znaete oni ne pusat ne pijat alkohol ne vojuvaat i nemaat zavrseno ni osnovno ni sredno ne pa fax ali neso drugo pa pak vi se podobri prijateli od lugeto!
Не размислуваат пријателу, тоа чуство е дар од Господ до животните и се вика инстинкт, ако немаат ке седат во место како статуи. :D , инаку тебе некој да те храни секој ден и да те гали, да ти ти ги собира гов*ата позади гзот, да те бања и ти да лежиш како бег по цел ден.. нема да останеш кај него ... :smir:

Тој се викаше ...викаше...мислам дарвин или дарвинова теорија за еволуцијата на човекот ---кој не знае од каде, и како постанал :bravo:
Дарвин..

Џабе истражувал ... пфф уствари не е џабе испрал некој долар за 2-3 генерации да живеат во куќи на 10 спрата со палми и да прават оргии како мајмунине....

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Се создал и самиот себе, или...
Постио пред се создадено...

Ако бог го создаде човекот според својот лик, зошто ли човекот излегол толку несовршен?
Човекот е најсовршено од сите созданија, а сега падот на Адам и Ева е друга теме...

Член од
5 април 2009
Мислења
151
Поени од реакции
15
Совршенството креирало совршенство (Адам и Ева) , но со слободна волја на избор.
И затоа Совршенството дава ``наредба`` правете се само немој да јадете....
И тогаш се вмешува протераниот од рајот (кој притоа има мудрост и многу лукавство) и вели на креацијата на Совршениот:
Не слушајте, ако пробате ( читај , ако ја прекршите наредбата ќе го спознаете бидете еднакви со Него)
Значи бидете непослушни (Околу оваа има интересни есеи од Ерих Фром) и ќе ви биде добро...
Е сега бидејки Совршениот е таков - Совршен тој ги брка од рајот (значи од совршенството го отстранува несовршеното) првородениот грев го направил човекот да е несовршен а не БОГ
Хаха,ја како шо памтам како мал ко ке напраев нешо лошо моите ке ми шлапнеа една васпитна,а не ме бркаа од дома,али изглеа на Бог толку му било занимацијата,ги напраил и ги пуштил нека си праат шо сакаат не се замарам ја више со нив.Или бил дигнат,дека нешо совршен знаеш,кога идел у Тинекс вратите сами му се отвараат.и вика овие се на пониско ниво од мене и ке ги откачам,ке ги пуштам нив у пеколот,на земјата,па нека мислат они што ке праат...

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
Хаха,ја како шо памтам како мал ко ке напраев нешо лошо моите ке ми шлапнеа една васпитна,а не ме бркаа од дома,али изглеа на Бог толку му било занимацијата,ги напраил и ги пуштил нека си праат шо сакаат не се замарам ја више со нив.Или бил дигнат,дека нешо совршен знаеш,кога идел у Тинекс вратите сами му се отвараат.и вика овие се на пониско ниво од мене и ке ги откачам,ке ги пуштам нив у пеколот,на земјата,па нека мислат они што ке праат...
Правиш грешка во чекори
1. Твоите (како и сите ние - обични смртници ) ги поистоветуваш со Бог
2. Премногу е несоодветен примерот на споредбата бидејки Совршеното не толерира несовршенство.
Банален пример- дали непушач (свесен и со принципи) толерира во својата соба пушач?
Дали пацифист ќе другарува со убиец? итн.
Иако примериве се банални тие се вистинити. Но замисли еден Бог -Кој е Совршен, кој е буквалнои во се и е секаде, да дозволи неред во хармонијата.
Некои луѓе не можат да Го видат Бога бидејки Тој е преголем за нивното незнаење или други пак не можат да Го видат Бога бидеји Тој е ``премал`` во споредба со нивната суета на гордсоста...??

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46

Ептен површинско размислување... Со овој пост уриваш се` што си створил овде...

Како прво... Дали пробаш воопшто да се потрудиш да размислиш како изгледа Бог? И дали воопшто некако изгледа...?
Со ова мислам дека сакаш да доловиш позитивен одговор на темата...
Пробај да ги гледаш работите од повеќе страни... На пример... Дека на Бог не му се отварале вратите кога одел во Тинекс туку можел да влегува и преку затворени врати во сосема друга состојба...

И ... П.С. Библијата вели... Никогаш не пробувај да створиш слика за она што е горе, на небото...

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Ама сега се на небото :toe:
Тоа не е слика од небото... Свети Горѓија... не ја убил ламјата на небото... ја убил на земјата... Нај пример што ми текна во моментот...

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Тоа не е слика од небото... Свети Горѓија... не ја убил ламјата на небото... ја убил на земјата... Нај пример што ми текна во моментот...
Добро а ангели и други типци шо седат на облаци и раце пружаат кон земјата, слики од рајот насликани на икони и сл. :toe:

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Тоа се апостолите на Исус Христос...Бог е нешто сосема друго... или?

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Тоа се апостолите на Исус Христос...Бог е нешто сосема друго... или?
Сам ли е бог на небото или има друштво ????
И стварно ме интересира рајот кај се наоѓа :toe: ??
Не се саркастични прашањава стварно ме интересираат некои работи:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom