Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Види вака... Според мене... мое мислење и слика за БОг... Тој е енергија... Го исполнува целиот наш простор.. И тоа онаа позитивна енергија... Тој не го дозволува злото туку злото сами си го дозволуваме... Мал дел од лошата енергија е создадена за само да знаеме како тоа изгледа и да го цениме доброто... Различни карактери, различни луѓе. Не постои големо илипоголемо зло ... се е тоа само ЗЛО!
Инаку... Ти си храмот Божиј... тој е во тебе ... околу тебе... зависи како го гледаш... Рајот.. воопшто и целата таа историја на религијата е создадена само поради тоа да се држи народот до некој кодекс... Инаку во контекст на темава е тоа погоре напишаното (блодирано)...

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Види вака... Според мене... мое мислење и слика за БОг... Тој е енергија... Го исполнува целиот наш простор.. И тоа онаа позитивна енергија... Тој не го дозволува злото туку злото сами си го дозволуваме... Мал дел од лошата енергија е создадена за само да знаеме како тоа изгледа и да го цениме доброто... Различни карактери, различни луѓе. Не постои големо илипоголемо зло ... се е тоа само ЗЛО!
Инаку... Ти си храмот Божиј... тој е во тебе ... околу тебе... зависи како го гледаш... Рајот.. воопшто и целата таа историја на религијата е создадена само поради тоа да се држи народот до некој кодекс... Инаку во контекст на темава е тоа погоре напишаното (блодирано)...
Уште едно прашања само :smir::
Каква е функцијата на црквата ???

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Добро, излеа Владава џабе фрла пари за образовни цели...како оно каже мали Ајнштајн-злото е одсуство на добрина (темнината е недостаток на светлост, а ладното е недостаток на топлина)...па, ај СМРТНИЦИ, помислете пред да поставите прашалник :smir: И пред да се поставуваат некои ОСПОРУВАЧКИ прашања (за било која религија) потребно е да се има познавање...вака прашувањето повеќе личи на пркос...Па ај да ги прашам ХРАБРИТЕ и ПРКОСНИ-кому му се молат за здравје (свое и на блиските) - можда на лекарите и модерната медицина?

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Добро, излеа Владава џабе фрла пари за образовни цели...како оно каже мали Ајнштајн-злото е одсуство на добрина (темнината е недостаток на светлост, а ладното е недостаток на топлина)...па, ај СМРТНИЦИ, помислете пред да поставите прашалник :smir: И пред да се поставуваат некои ОСПОРУВАЧКИ прашања (за било која религија) потребно е да се има познавање...вака прашувањето повеќе личи на пркос...Па ај да ги прашам ХРАБРИТЕ и ПРКОСНИ-кому му се молат за здравје (свое и на блиските) - можда на лекарите и модерната медицина?
Се молат... Ама половината и повеќе не го сфакаат инаку Бог освен дека мора да се оди во црква за Тој да ти помогне...
И како ај кажи ми, се лечат овие на истокот... Со медитацијата...

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Се молат... Ама половината и повеќе не го сфакаат инаку Бог освен дека мора да се оди во црква за Тој да ти помогне...
И како ај кажи ми, се лечат овие на истокот... Со медитацијата...
Не ми беше поентата во тоа...оспорувањето на Бог според мене е вулгарно (поготово ако не се познава суштината на религиите-преку кои го сознаваме). Всушност, кој жив може да потврди (една или друга теорија, постои или не)? Според мене ниедна религија не е ЛОША, може да биде само лошо сфатена и применета. Да ги оставиме верниците со нивното верување а атеистите со нивното...малку почит взаемна не е на одмет.

Од друга страна па сигурни сме дека ЗЛОТО постои? Ова никогаш не се оспорува...ние СИГУРНО занаеме дека постои...

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Не ми беше поентата во тоа...оспорувањето на Бог според мене е вулгарно (поготово ако не се познава суштината на религиите-преку кои го сознаваме). Всушност, кој жив може да потврди (една или друга теорија, постои или не)? Според мене ниедна религија не е ЛОША, може да биде само лошо сфатена и применета. Да ги оставиме верниците со нивното верување а атеистите со нивното...малку почит взаемна не е на одмет.

Од друга страна па сигурни сме дека ЗЛОТО постои? Ова никогаш не се оспорува...ние СИГУРНО занаеме дека постои...
Блодираното... Се согласувам... А за потцртаното... грешка си ако мислиш дека сум атеист... Што има лошо во тоа ако јас инаку гледам на Бог... И она што тој ми го дава како лошо иликако добро...

Злото дека постои... Не знам точно да ти кажам... Се е производ на човековата имагинација... и најважно.. општествените норми...

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Блодираното... Се согласувам... А за потцртаното... грешка си ако мислиш дека сум атеист... Што има лошо во тоа ако јас инаку гледам на Бог... И она што тој ми го дава како лошо иликако добро...

Злото дека постои... Не знам точно да ти кажам... Се е производ на човековата имагинација... и најважно.. општествените норми...
Си правиме муабет сеа, ништо во мојот пост не се однесува на тебе лично:smir:

Нема ништо лошо во поставување на прашања, љубопитни сме по природа...меѓутоа тврдење дека нешто не постои и правење шала на сметка (зборам општо) и извитоперување на канонското сфаќање (што е навредливо за посветените верници) од било која религија, за нешто што не можеме да го согледаме (а низ историјата се покажало како моќна движечка сила) за мене е малку невкусно.

Член од
28 јули 2009
Мислења
11
Поени од реакции
2
Bog Postoi

Bog postoi veruvaj vo toa, normalno postojat bezbroj na prasajna koi nie samite nemozeme da gi odgovorime ili svatetego toa kako toa deka nie sme ograniceni od samiot bog koj ne stvoril i nemozeme da ja pronajdeme beskonecnosta,. Bog postoi kako i da e site nie sme luge koi se osudeni na smrt koja nemozeme da ja izbegmene, fakt e deka lugeto se gresnici i nikoj nemoze da bide sovrsen, kako civilizacija covekot samiot sebesi nemoze da se definira, moze no sve so predikcii, zamisluvajna i nerazjasnosti, koi ne vodat do prasalnici. Veruvajte vo Bog toa e sveta sila vo site od nas, emocija koja nemoze da bide objasneta duh i sila koja vladee vo site od nas, duri i vo onie koi ne veruvaat, a bog e samo eden i edinstven, nie ne sme mocni da go definirame, a gresno e da prasuvame kade e bog, bidejci toj e sekade okolu nas, samata beskonecnost e samo od bog, i veruvajte deka sve e minlovo vo ovoj svet, nisto nema da ostane nitu pa ce se sprotistavi na smrta, koja sekoe telo sekoja supstanca ja ima vo ovoj nas svet. Bog Postoi.......

Член од
7 август 2009
Мислења
17
Поени од реакции
0
мислам дека ниту допушта ниту спречува зло

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Нај паметниот одговор од овие 72 страни.
Самите си допушаме и добро и лошо бидејќи сме неуки.Јас незнам да немаше религии кого ќе го обвинуваа луѓето,изгледа кралот па затоа ги измислил религиите.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Точно така.
Бог не допушта зло, ние не сме искушени од Бог, туку од другиот сите знаеме кој е тој:cds: ама луѓето се научени секогаш за својот грев да го обвинуваат Бог и судбината што е многу погрешно.

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
covekot koga mu odi po volja , za toj uspex samiot se fali i i e sreken deka sam uspeal da go postigne toa sto go postignal, pritoa ne mislejki na boga deka gospoda mu pomognal,koj sekogas e tuka za site i im pomaga iako lugeto ne se svesni ili ne sakaat da go prifatata kako svoj spasitel i boga, a koga ke im trgne naopaku ne kako sto sakaat tie posto covekot umee samo zlo da vrsi, go obvinuvaat boga, tie ne znaat ili ne sakaat da cujat deka bozjata lubov i milost e so niv i gi prati, kade sto im pomaga , gi nasocuva po praviot i vistinski pat do spoznanieto na lubovta , do spoznanieto na boga.bog e sekade prisuten, i negovata milost i lubov ne stitat site nas od zlobnite neprijateli na coveckata dusa gavolot, koj dene i noke se obiduva da gi otrgne nasite dusi od pregratkata na boga, zatoa neka ne socuva boga i da mu ostaneme verni na boga

A

ateist

Гостин
covekot koga mu odi po volja , za toj uspex samiot se fali i i e sreken deka sam uspeal da go postigne toa sto go postignal, pritoa ne mislejki na boga deka gospoda mu pomognal,koj sekogas e tuka za site i im pomaga iako lugeto ne se svesni ili ne sakaat da go prifatata kako svoj spasitel i boga, a koga ke im trgne naopaku ne kako sto sakaat tie posto covekot umee samo zlo da vrsi, go obvinuvaat boga, tie ne znaat ili ne sakaat da cujat deka bozjata lubov i milost e so niv i gi prati, kade sto im pomaga , gi nasocuva po praviot i vistinski pat do spoznanieto na lubovta , do spoznanieto na boga.bog e sekade prisuten, i negovata milost i lubov ne stitat site nas od zlobnite neprijateli na coveckata dusa gavolot, koj dene i noke se obiduva da gi otrgne nasite dusi od pregratkata na boga, zatoa neka ne socuva boga i da mu ostaneme verni na boga
мореј бре просеравање ...што ќе да беше ова работа
тоа е
летно време неги мијат рацете е после дрискаица
ама па немора на форумов ...стварно нее ферски

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.130
Поени од реакции
795

Нема проблем, еве и за двете работи нека е одговорен бог, и за упех и за неуспех- и за добро и за лошо:
Прашај го просјакот што смрзнал под мост каде е неговиот бог?
Прашај го детето со тумор на мозок каде е неговиот бог?
Прашај ја мајката што изгубила 3 деца во војна каде е нејзиниот бог?
Прашај ги илјадниците жртви од цунами каде е нивниот бог?
Прашај ги слепите/глувите/немите каде е нивниот бог?
...

Мене би ми било срам да верувам во таков бог... бог кој иако е семоќен- допушта на земјата да се случуваат катастрофи, неправди, човечки деградации.
И немојте да ја продавате таа приказна дека бог тие работи ги прави со некоја цел, го става човекот во искушение... зошто тогаш бог е мнооооогуууу негативен тип.
Слободно погледни кои се најсилните и најправедните и најразвиените држави во светот, и погледни ја нивната религиозна определеност и се ќе ти биде јасно. Бог е кочница на прогресот, бог е измислен како добра идеја но со лоша намена, бог е целосна противност на се она кое би требало да го правиме за да бидеме безгрешни.

Kajgana Shop

На врв Bottom