Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
Совршенството креирало совршенство (Адам и Ева) , но со слободна волја на избор.
И затоа Совршенството дава ``наредба`` правете се само немој да јадете....
И тогаш се вмешува протераниот од рајот (кој притоа има мудрост и многу лукавство) и вели на креацијата на Совршениот:
Не слушајте, ако пробате ( читај , ако ја прекршите наредбата ќе го спознаете бидете еднакви со Него)
Значи бидете непослушни (Околу оваа има интересни есеи од Ерих Фром) и ќе ви биде добро...
Е сега бидејки Совршениот е таков - Совршен тој ги брка од рајот (значи од совршенството го отстранува несовршеното) првородениот грев го направил човекот да е несовршен а не БОГ

R

RAYTHEON23

Гостин
Совршенството креирало совршенство (Адам и Ева) , но со слободна волја на избор.
И затоа Совршенството дава ``наредба`` правете се само немој да јадете....
И тогаш се вмешува протераниот од рајот (кој притоа има мудрост и многу лукавство) и вели на креацијата на Совршениот:
Не слушајте, ако пробате ( читај , ако ја прекршите наредбата ќе го спознаете бидете еднакви со Него)
Значи бидете непослушни (Околу оваа има интересни есеи од Ерих Фром) и ќе ви биде добро...
Е сега бидејки Совршениот е таков - Совршен тој ги брка од рајот (значи од совршенството го отстранува несовршеното) првородениот грев го направил човекот да е несовршен а не БОГ
сега во рајот треба војничка дисциплина:vozbud:

на моменти мислам дека природата направила грев кон самата себеси...со ова еволуцијата:tapp::tapp::tapp::tapp:

плавото е промашај:vozbud:..како тогаш е совршено ако треба да прави делба на клетки како тумор да фатил...

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
Добра вечер пријателче.
1. Во рајот нема војн.дисциплина има љубов и почитување (така пишува во Библијата)
9Доколку тебе, замисли раководителот на компанијата во која(доколку) работиш ти обезбеди супер плата, автомобил, одлична куќа и секакви други , за ова време, ``потреби``
но ти рече: немој да го користич автомобилот за приватни цели (банализирам)
и доаѓа еден твој другар со две топ манекенки и ти вели ајде да се возиме,
ти- не неможам,
тој- абе никој нема да дознае,
ти-???,
тој- абе ајде, гледај ги ``маливе``,
ти- добро. Излегуваш и те удира камион и ја оштетува колата..
Утредента те отпуштаат, ти зема шефот се.
КОЈ Е ВИНОВЕН?

Да да понекогаш Бог прави ``грев`` што се уште ги толерира гадостите на луѓето - но тој е љубов да не заборавиме...

Плавото очигледно не си го разбрал но што да се прави -таков е животот:toe:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Значи на Бог му било сеедно дали баш ние ќе постоиме
ако до Адам било а не до бог тогаш Адам е Бог
а нели Бог однпред знае што ќе направи било кој
значи каква слободна волја
кога ти ќе го направиш само она што Бог однапред знаел дека ќе го направиш.
Види, нема да се убедиме никад ниту јас вас ниту вие мене
овие спорови се воделе одувек, и после нас исто ќе се прашуваат луѓето
што ќе живеат.

Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
Злото, страдањата, болестите и смртта ќе опстојат се додека не дојде Новото, совршеното, ново Небо, Нова земја, нови нераспадливи тела.
За да се прочисти златото, тоа мора да мине низ оган, низ многу висока температура, исто е и со човештвото. :pipi:

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
:nenene: не е можмо Создателот да се создаде самиот себе си! Тој е почетокот и крајот.
Tocno, Bog e pocetok i kaj nego e krajot. A koj saka da gi pomine ovie granici, nema kaj da ide, System Error!
Ajde Big Bang neka e pocetok. Ali koj stoi zad toj Big Bang???!!! Pocetok postoi, znaci go najdovme Bog (pocetokot).

A be do koga so taa covecka gordost. Od koga nasata logika e absolutna??!!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
a kako vie kako luge ja sfativte bozjata logika??

dilemata e jasna: kako moze za Bog da vazi deka nikoj ne go stvoril i deka postoel oduvek
a za energijata, kosmosot da ne vazi

imeno, ako bog nikoj ne go stvoril
togas moze i kosmosot nikoj da ne go stvoril
tuku toj da si postoel odsekogas

isto kako sto velite za bog.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
a kako vie kako luge ja sfativte bozjata logika??

dilemata e jasna: kako moze za Bog da vazi deka nikoj ne go stvoril i deka postoel oduvek
a za energijata, kosmosot da ne vazi

imeno, ako bog nikoj ne go stvoril
togas moze i kosmosot nikoj da ne go stvoril
tuku toj da si postoel odsekogas

isto kako sto velite za bog.
Haha, se vrtis se vrtis i ne si svesen deka priznavas deka postoi Bog.

Znaci ti priznavas pocetok, samo ne sakas da go nareces Bog.

Covecstvoto e kako intervalot od 0 do 1, koj iako e ogranicen sepak moze da se podeli na beskonecno mali delcinja, no nikogas da ja pomine 1 (a.k.a realnost).

Daj, posto si pameten, kazi mi sto sleduva posle taa edinica?! Normalno deka Boga.

Ima samo eden i edinstven, semoken Bog, toj e pocetokot i kaj nego e krajot. Allahu Akbar

S

stefi

Гостин
Ne mi e jasno kako postoi gospod? Kako sila, energija? I kako on sozdava? Od materii? Epa kako gi sozdal materiite?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
- Бог постои како сеприсутен дух, како Три Лика/личности во Едно.
- Бог создава со заповед, а делото се случува по Божјата заповед. Во создавањето на Адам, Бог лично учествува, не заповеда.
- Материјата е создадена EX NIHILO, од ништо, оти Бог така заповеда(л).

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Според Чарлс Дикенс(така се викаше мислам) од мајмуни :)
Taka li se osekas?

Злото, страдањата, болестите и смртта ќе опстојат се додека не дојде Новото, совршеното, ново Небо, Нова земја, нови нераспадливи тела.
За да се прочисти златото, тоа мора да мине низ оган, низ многу висока температура, исто е и со човештвото. :pipi:

Ova veke lici na tebe...:tv:

Ne mi e jasno kako postoi gospod? Kako sila, energija? I kako on sozdava? Od materii? Epa kako gi sozdal materiite?
Nemu mu e lesno samo da kaze BIDI! i toa biduva

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Тој е алфа и омега ! Тој е Почетокот ... Тој е крајот ! Значи Тој ни дава живот, ни дава дух, ни вдахнува разум, инаку ќе бидеме како животните, или како растенијата. Поверувај, истражувај, посвети се и верувам дека и самата ке си одговориш на ова прашање ...

1. Така се викаше (Чарлс Дикенс)?
2. Таке не се викаше (Чарлс Дикенс)?
:pos2: Само се прашувам .. кај ви текнуваат? ... :pos2:
Дикенс ....

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Еј темава ви е супер ... Ем успеавте рисјаните да се погодите со муслиманите , заедно против атеистите .
Ем Мики напиша нешто логично па дури и смешно
Вау ... кант факен билив ит ... Имало сепак компромис и разбирање меѓу верите под услов да има атеиста да обвиниш за нешто .

Него јас некаде го кажав мислењето на оваа тема ... МИслам дека ако постои совршено суштество нема да се замара за прво со нас . А ако веке се замара и е причината за целата несреќа . Тогаш мора да е тежок садист .

Na ovaj post mislev

Kajgana Shop

На врв Bottom